Author Topic: Здравословното хранене като начин на живот  (Read 7157 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ricardo

  • Guest
http://healthyfood.info.bg/Diets.html

Здравословни рецепти
   Сокове за премахване на излишните мазнини
   Оризова салата по Средиземноморски
   Карфиол с кашкавал
   Зрял фасул в гювечета
   Пълнени домати по мексикански
   Сирене на скара
   Спаначена салата с бекон и пармезан
   Спаначена салата за закуска
   Сьомга с пресен доматен сос
   Салата Пиле

Тези рецепти много са вкусни. Има калкулатор как да си сметнем калориите и препоръчително тегло.За повече информация на сайта ;D  
« Last Edit: декември 05, 2005, 08:38:00 pm by Ricardo »

Ваня

  • Guest
днес до 15:30ч. съм само на пуканки,не знам как ще преодолея глада по-късно!? ;D

iuliq

  • Guest
"Боже, колко мъка има на този свят, Боже!". И наистина ще продължава да я има докато самите ние не погледнем по друг начин на този свят. Какво искам да кажа всъщност? Посещавала съм безброй сайтове, съдържащи многобройни съвети за отслабване или поддържане на добра линия, всякакви полезни статии за това как и какво трябва или не трябва да ядем и въобще за здравословното хранене. Но на никого не му идва на ум, че всеки един човек на този свят е индивидуален и не всяка добре аргументирана истина от тези "здравословни" рецепти е истина и за самия човек. Какво искам да кажа? Естествено знаете, че чисто физически хората се различават един от друг, което е неоспорим факт, но може би не знаете или поне по-голямата част от вас, че много по-голяма и значима е чисто психическата разлика между хората. Оттук идва и задължителното внимание, което трябва да се обърне върху психиката. ще се запитате какво пък общо има тя с диетите и физическото ни състояние. Повярвайте-много. Именно от нея зависи дали спазването на дадена диета ще окаже влияние на физиката ни или не. Сигурна съм че много мои колеги по психология ще се съгласят с тези твъдения. Много хора не знаят, но понятия като воля, усещания, възприятия, емоции, чувства, нагласи, внушения именно се изучават от психологическата наука. Ние ги наричаме психически процеси, явления и свойства на личността.И ето я връзката, която се опитвам да ви разкрия на психиката на човека с неговия външен вид- нагласите и волята са основни при реализирането на определени промени, били те свързани с външния ни облик или с дейностите, които изпълняваме в житейските ситуации. Не случайно в последно време нашумя тази професия: психолог, псохотерапевт, семеен комсултант и т.н. Всъщност хората не знаят и не правят разлика между психолог, психотерапевт и психиатър. Представите им дори за първия от изброените коренно се различават от действителната истина. Психологът не е лекар, хората, с които се занимава той не са пациенти, а негови клиенти. За разлика от психиатъра, при когото хората са пациенти и той има право да изписва рецепти.
 Но да се върнем на диетите и здравословното хранене. В България хората са невежи по отношение на това как да се грижат за себе си (тук говорим за външния вид и здравословното състояние на организма). Други пък от прекалени грижи за себе си (спазване на строги диети и безразборното приемане на хапчета) ги довежда до психически срив и най-разнообразни физически болести (особено при жените проблеми с плодовитостта, бъбречни кризи, хормонални смущения, проблеми с кръвното налягане, дефицитност на жизненонеобходими витамини и минерали и др.). Затова преди да започнете дадена диета или определен режим на хранене, т.е. преди да решите да се променяте физически опитайте да се промените физически. Мисълта ми е да бъде налице психическата нагласа и готовност за  предстоящите промени. Защото ако един човек не пожелае да поработи първо върху вътрешните промени, по-добре да не очаква големи резултати относно външните промени. Искам да кажа, че ако сте решили, че не се харесвате физически и желаете да промените външността си, то задължително си запазете час, както при специалист-диетолиг, така и при психолог. Не бива обаче тази дума психолог да ви стряска. Това,че ще го посвщавате не значи, че  сте "луд", а че сте една трезвомислеща, съчременна и отговорна за своето здраве личност. Не бива да вярвате на всеки чут или прочетен "полезен" съвет относно истините и неистините в храненето и поддържането на линията, защото запомнете вие сте една напълно индивидуална личност със свои собствени качества и недостатъци, които е възможно да не се влияят от прилагането на някои диети, които иначе са били високо резултатни при най-добрата ви приятелка.
И така.Казано на по-прост език-нагласата и волята са големо нещо. Ако първата липсва, а волята ви е силно изразена (строго спазвате указанията на диетата) резултат може и да няма или поне не с висока ефективност. Защото ако постоянно си мислите, че сте дебели, грозни, апатични и сте подтиснати дори и най-ефективната диета на света няма да ви помогне. Мислейки за това как отслабвате, как се променяте и изглеждате все по-привлекателна, ако се насочвате винаги към позитивното в живота, ако не бягате от проблемите, а ги преодолявате решително, с изумление ще устанивите как действително сте станали по-красива, как животът вече не е сив, а розов. Именно за това говорих в по-горе изложения цитат. Всичко зависи от умението ви да си сугестирате (внушавате) правилните реплики-аз отслабвам, аз съм хубава, аз съм харесвана и уважавана от другите хора, аз мога всичко стига да пожелая!

Offline Катерисе

  • Средно напреднал
  • ****
  • Posts: 182
  • Gender: Female
    • percovision.info
Re: Здравословното хранене като начин на живот
« Reply #3 on: януари 21, 2008, 12:01:54 pm »
Всеки ден все повече се учудвам. Учудване е много меко казано. Удивлявам се на тялото си и на всички сигнали, които неспирно ми изпраща. Ясни, конкретни сигнали, които съдържат в себе си съобщението за специфични нужди от точно определени хранителни вещества и елементи. А също и пестеливото му мълчание, когато ума ми се стреми към храна, която тялото не намира за необходимо да преработва. В такива моменти то просто замлъква. Не отказва да приема храната, но и не показва с нищо че се нуждае от нея.
Установих, че хранителните навици, които ума на човек придобива, са изключително неадекватни и дори вредни бих казала. Всъщност не самия навик е вреден, а зависимостта от него. Организмът на човек се изменя постоянно – всяка секунда, и с това се изменят и потребностите му за възстановяване и изграждане на нови клетки. От огромно значение са психическите и физическите натоварвания, които се извършват днес, защото днес се храня. Храната винаги се свързва със изразходената енергия. Поне организма така я свързва.
Когато умът на човек придобие навика да се храни по 3 пъти на ден, в точно определено време и с определена предпочитана храна, или с каквото има на разположение, той спира да обръща внимание на потребностите на тялото си. Тялото си подава своите сигнали, но няма кой да ги чуе. Ума копира телесните сигнали и нарежда хранене според утвърдените си навици, според желанията си и според идеята си какво трябва и какво не трябва. Това заглушава естествените нужди на тялото, което бива принудено да преработва каквото му се подава. Резултатът е двойно изтощение – хем не си набавя нужните вещества, за да се възстанови, хем се налага да отделя енергия, за да обработи натъпканата в хранопровода храна.
Редовното хранене и приемане на диетични храни, препоръчани от трети лица, според мен, е абсолютна безсмислица. Днес се зарадвах изключително, че съм дала тласък на разбиването на хранителните си навици. Осъзнах, че е важно да ям, каквото тялото ми иска, без значение дали ми изнася или не и да не ям, каквото не ми се яде и особено, когато не ми се яде.
Мисля, че освобождаването от постоянната мания за хранене, дава възможност да се възстановят естественото взаимодействие между организма и обратната връзка от приетите сигнали. Няма нищо по-здравословно от вътрешния механизъм за саморегулиране на организма на всеки човек. И всеки организъм заслужава да бъде чут, изслушан и оставен да приема каквото му е необходимо за да бъде здрав.
Изграждането на хранителни навици, създава лениви консуматори, които на всичкото отгоре си вярват, че обичат определени видове храни, а други избягват. Пристрастията водят до пренебрегване на естествените нужди на организма. Най-тъпото е, че се учим на редовно приемане на определени видове храни още от малки. Родителите и бабите особено, изземват функцията на детето само да решава кога, какво и колко да яде. Изумително е как се четат книги за здравословно хранене, а липсва елементарното вслушване и доверие в собственото тяло.
Как се прекъсват хранителните навици? И дали е нужно само “дебелите” хора да внимават какво ядат? Дали огромна част от болестите, които ходят по нас, включително и зимните настинки, които са епидемични направо, не произлизат точно от неадекватното хранене? Това са само въпроси. Отговорите всеки знае за себе си. Не са написани в никоя книга и никой лекар не може да ви каже. Лекарите могат само да препоръчат. Макар че често и двете страни удобно забравят насочващата роля на лекарите. Последната инстанция е винаги човека и неговата силна вътрешна връзка.
Със здраве!
Каквото и да е, надрастни го!