Author Topic: Стъпки към съзнателност  (Read 1111 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Стъпки към съзнателност
« on: април 24, 2016, 09:17:27 am »
Нищо ново тук, само припомняне, придъвкване и синтезиране на познати неща :)


Първата стъпка винаги е твоят личен избор да тръгнеш по този изследователски път.

Да си зададеш въпроса "Кой съм аз?" и започнеш да откриваш отговора сам. По-точно - да усетиш отговора според теб.

Постепенно поемане на пълен контрол над тялото и ума.

Грижа за жизнените нужди на тялото, така че да функционира оптимално в съвършено здраве.

Успокояване на душевните страсти. Освобождаване от излишни, тежки и негативни емоции.

Овладяване на сексуалността, така че проявленията й да зависят изцяло от твоя съзнателен аз. Култивиране и издигане на половата енергия.

Опростяване на храненето, поемане на повече жива растителна храна. Пиене на по-чиста вода. Дишане на по-свеж въздух. 

Излагане на слънчева светлина/енергия за кратки периоди всеки ден, когато е възможно. 

Достъп до природата, разходки из парка, походи в планината, край реката/морето/езерото, заземяване - вървене/стоене бос по почвата/тревата, седене върху голата земя, занимавка в градината, грижа за растения, грижа за животни.
 
Изхвърляне на всичко ненужно от бита. Опростяване на начина на живот. По-малко ползване на предмети и технологии. По-малка зависимост от електричество. Създаване на някаква красота и простота в местообитанието.

Овладяване на самотата. Приятно прекарване в собствената компания. Намаляване зависимостта от хората около нас за каквото и да било.

Смълчаване на вътрешната мисловна буря. По-малко мисъл, повече осъзнаване. По-малко фактологични знания, повече личен опит. Въздържане от постоянната натрапчива преценка/оценка/осъждане/окачествяване на света около нас/другите хора.

Намаляване на зависимостта от работа, пари, общество, икономика. Оценяване значимостта на личното време и личното пространство. Осъзнатост при отдаването на нашето внимание към каквото и да било.

Спиране на сравненията с другите. Прекратяване на надбягванията/съревнованията с останалите. Осъзнаване на собствената значимост като нещо уникално и самостоятелно, несравнимо с уникалността на другия.

Изпитване на радост и благодарност от малките обикновени ежедневни неща в живота. 

Откриване, развиване и манифестиране на специфичните за всеки човек таланти. 

Натрупване на положителни мисли и емоции от ежедневието. Селективно избягване на негативната информация генерираща излишен страх.

Обич към градивната култура и изкуство.

Смаляване на егото. Скромност и тишина. По-малко житейски роли, по-семпла, по-естествена органична личност. По-малко въжделения към повърхностни неща. Способност на компромис.

И повече непоколебима вяра в собствените възможности.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Стъпки към съзнателност
« Reply #1 on: април 24, 2016, 09:52:35 am »
Какво пречи на човек да разшири съзнателността си. Отговорът е всичко, като се започне от самия човек. Първо на първо трябва стимул, подбуда, причина. Ако животът си върви добре, човек му се наслаждава и няма каквито и да е проблеми то и няма причините да стане по-съзнателен от това. Текущата съзнателност му дава всичко необходимо. Няма за какво да се безпокоим за този човек, такъв човек си има всичко.
В случай обаче, че човек се чувства некомфортно, проблемите валят около него и не може да се справя адекватно разширяването на съзнанието е правилната стъпка. Вместо това човек тръгва по първите пътеки, за които знае че съществуват и някои от тях не само, че не носят облегчение, но и увеличават страданието в пъти. Това е точно моят път, така аз самият стигнах до текущото си осъзнаване, лутайки се между хиляди глупости и хабейки си енергията за безсмислени неща. Но няма как да намериш нещо, ако не търсиш. Няма как да разбереш, че нещо е подходящо за теб докато не го изпробваш. Така, че всяка камениста стръмна пътека ако те доведе до желания връх е добро нещо.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Стъпки към съзнателност
« Reply #2 on: април 24, 2016, 09:53:22 am »
Съзнателността прави и е част от всичко съществуващо на нашата планета а вероятно и в цялата вселена. Тя прави възможно хората да СМЕ, тя е центъра ни, вътрешната ни реалност и е най-чистата подбуда и първопричина.
Съзнателност има в животните, в растенията, в почвата, в скалите има съзнателност, във водата. Вземи каквото и да е, какъвто и да е предмет или нещо живо, дори нещо направено от човек, пак ще има някаква съзнателност в него. Няма как да е другояче, понеже самите елементи, от които се изгражда всичко останало обладават съзнателност. Съзнателността е енергията на живота, в нея се съдържа висша напълно завършена интелигентност. Ако искаш нещо да знаеш, каквото и да е то, там е източника. Съзнателността е нематериална същност, невидима, неусезаема с физическите ни сетива.
В този ред на мисли /да си дойдем на думата и да се върнем към хората - венеца на творението :) / Човек има и нефизически сетива, които са малко затлачени в днешно време, но с тях може да почерпи от тази висша интелигентост и да върне живота си към равновесие. Ако това е, което човек желае да бъде в тоз момент.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Стъпки към съзнателност
« Reply #3 on: юли 14, 2016, 08:52:11 am »
Ако хората разбирахме, че в другия човек има същата съзнателност като в самите нас животът щеше да е много по-различно и много по-щастливо изживяване. В такъв случай нямаше да е трудно да проумеем, че и при животните, и при растенията съществува същата съзнателност като нашата. Малката разлика в проявленията на тяхната съзнателност е в това, че е пригодена конкретно за съответното растение или животно. Човешката съзнателност е пригодена за човека и за проявленията й в нас няма каквито и да е ограничения, освен тези, които ние си поставяме. 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.