Author Topic: Медитация  (Read 837 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

  • вътрешен мир
  • Администратор
  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 3821
  • Gender: Male
Медитация
« on: април 24, 2016, 09:29:36 am »
Какво е медитация - на първо място това е нещо необяснимо и мистериозно като самия живот.
Може да се опише като поглед навътре в себе си и свързване с тишината, неподвижността и празнотата там, фигуративно казано. В действителност в езика няма думи, които биха могли да пресъздадат усещането от тази връзка. Може да се подходи в близост до явлението медитация, но не може да се преживее чрез чисто словесно описание. 
Как се медитира - по най-различни начини, но има някои дребни особености, които спомагат за целта. Според мен и според това, което аз съм изпробвал важно е преди да започнеш да се погрижиш за дребните физически нужди, които иначе биха могли да смутят процеса. Ако не си гладен по-хубаво да не ядеш. Сяда се удобно, но не прекалено удобно. Позата лотус е доказала ефективността си. Ако си нов в това, можеш да си подпреш гърба така че да стои изправен, главата е важно да стои изправена, леко дигната нагоре.  Намираш някакво място, където е тихо и спокойно, сядаш, затваряш очи и спираш да мислиш. Само дишаш съзнателно и наблюдаваш един вид странично себе си. Ако мине мисъл оставяш я да мине, не се асоцииараш и ангажираш с нея. Вниманието ти е леко, без каквото и да е усилие. Важно е през цялото време главата и гръбначния стълб да стоят изправени, перпендикулярно на основата, върху която си седнал. Иначе може да заспиш. Медитацията не е сън, а релаксирано съзнателно състояние. Нито един мускул не е напрегнат, мисълта минава и заминава като поспенно стихва. Ставаш едно с тишината и неподвижността на съществото си. Така може да се стои много дълго, времето губи своите очертания. В началото може някакъв таймер да се пусне от 15-20 минути. Можеш да го правиш всеки ден и ще се превърне в чудесен навик. Резултатите от медитацията могат да надхвърлят и най-смелите очаквания на човека. С практиката цялото съществуване се превръща в медитация. Движиш се, говориш, мислиш, храниш се, срещаш се с хора, работиш без да излизаш от това състояние.

След определена практика, която може да е различно дълга или къса за всеки човек медитацията се задълбочава. Докато си седиш в позата, която ти е удобно можеш да почнеш да изпитваш пълна липса на мисъл, сякаш си езеро, чията повърхност стои абсолютна неподвижна. Физиоличните процеси се забавят до минимум. Дъхът става много спокоен, лек, бавен и кратък. Ако чуваш шумове, се чуват сякаш са някъде надалеч, приглушено. Усещаш лекото свиване и разширяване на диафрагмата и нежният шум от преминаването на въздуха през дихателните канали. Неподвижността на тялото се превръща в нещо като изтръпване, но не болезнено изтръпване а като временна загуба на чувствителността. Ако това усещане е например в ръцете се усеща сякаш не са твои, сякаш ги няма там, сякаш си свободен от ръцете си. Усещането може да се разпростре и почваш да се усещаш някак цялостно леко и свободно, сякаш си откъснат от тялото си. Оттам нататък може да си стоиш така лек като перце, но можеш и да задълбочиш още нещата и да ги насочиш в някаква посока ако искаш. Тази освободеност от тялото не е нещо трайно, а в резултат на неподвижността на медитацията. Само миг внимание е достатъчен, за да се върнеш в състояние на "пълна бойна готовност". Само миг те дели до владеене отново на всяко мускулче от тялото.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.