Author Topic: Баланс на Ин и Ян  (Read 1116 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Баланс на Ин и Ян
« on: април 24, 2016, 09:46:39 am »
Човешкото тяло е съвършена биологична машина на майката природа. Най-сложната и най-загадъчната. Творение на гениално инжинерно изкуство. То има собствена интелигентост и памет събирани от милиони години еволюция. За да функционира добре, задпилотното устройство - ние хората, трябва да разбираме защо изобщо ги имаме тези тела. Да живеем в условията на планетата Земя ще каже някой, но как и защо са не по-малко важни въпроси. И защо е толкова важно да разбираме ролята и предназначението си. Понеже без това няма как да поддържаме вградения баланс в телата си. А когато нарушаваме вградения баланс в телата си чисто и просто страдаме.
Като една красива дреха тялото също има нужда от грижа. Всички знаем за физическите си нужди и малко или много си ги посрещаме. Храна, вода, топлина, сигурност, сън, движение и т.н. Донякъде знаем, че имаме и емоционални нужди, особено тези, които са директно свързани с физическите. Например имаме нужда от любов, общуване, самоизразяване и ги търсим сред останалите хора. Докато физическите нужди са пределно ясни, ходи ти се до тоалетна и отиваш, яде ти се - хапваш, спи ти се - лягаш. Емоционалните нужди се интерпретират в повечето случаи неправилно и това вреди на баланса в тялото. Това се получава понеже не познаваме себе си и не разбираме истинските си вътрешни нужди. Живота сред другите хора, които също са доста объркани на тази тема прави нещата още по-сложни. Човек, който желае да изпита ползвотворно общуване с останалите, да преживее любов, радост, щастие ненадейно се оказва в капан на негативни изживявания, стигащи до гняв, омраза, завист, изолация. А негативното изживяване не допринася за вградения баланс в тялото, напротив разстройва го и хоп - страданието идва. Тялото е като пълни догоре скачени съдове и когато слагаш нещо повече, което е излишно, есенцията вътре се разлива и прахосва. Тялото е умален модел на природата и на вселената. Вселената не е много ясна и ще я оставим настрана, но всички сме виждали до какво водят крайностите на човешката намеса в майката природа - земетресения, наводнения, ектремни температури, опустяване на обработваемите земи и т.н.  Природата е жив затворен самовъзобновяващ се механизъм. И тя няма да ни търпи дълго ако продължаваме да я изнасилваме. Просто ще се отърве от нас като от някакъв вредител. По същия начин прави и тялото, когато го храним с негативни емоции. То ще се отърве от нас, дори това да значи собствения му край. Ако човек можеше да си направи следния екперимент, ако мрази нещо, някой, каквото и да е в продължение на няколко дни щеше да разбере нелепостта на тази ситуация, защото в крайна сметка това ще го доведе до болест и скоропостижна смърт. Омразата и всяко негативно чувство влияе най-силно на източника си.

Представете си какво става, ако вместо това обичате, препоръчвам на всички да си направят този експеримент!
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Баланс на Ин и Ян - мъж и жена
« Reply #1 on: април 24, 2016, 09:48:59 am »
Всеки човек, мъж или жена има в себе си от двата типа енергии Ин и Ян. Най-симплистичното представяне на средния път е баланса между тези две огромни творчески сили.

Жената е ярък представител на Ян енергията. Интуитивна, абстрактна, търпелива, спокойна, тиха, възприемчива, естествена, отстъпваща, съзидателна, гъвкава, нежна, позволяваща, обединяваща. Жената е чиста емоция. Жената е вода.

Мъжът е ярък представител на Ин енергията. Агресивен, деен, аналитичен, логичен, точен, нетърпелив, забързан, уверен, налагащ се, организиран, затвърден, зает, контролиращ. Мъжът е мисъл в действие. Мъжът е огън.

Очевидно е, че Ян енергията е по-близо до самия живот и до духовността, но веднага изниква следното противоречие. Всички божествено подобни хора в историята на човечеството са били мъже. Това разбира се не е напълно вярно, но да кажем, че мъжете достигат просветление по-често от жените. Това е така, защото Ин енергията е активна, пробивна и търсеща енергия, тя е като бурен поток, спуска се надолу с бясна скорост и помита всичко по пътя си. Когато мъжът овладее в себе си женските енергии Ян става много по-лесно да намери средния път. Потока става по-спокоен, можеш да чуеш бълбукането на водата, можеш да се гмурнеш вътре без да се страхуваш, че ще те отнесе.
Жената не търси и не е активна по натура. Тя се предава на живота, такъв какъвто е. Но жената намира средния път по друг начин от мъжа. И за нея има предвидено просветление. За жената основата от която започва е Ян, оттам гради постепенно като овладява и Ин-а.

Жените много по-лесно разбират мъжете, отколкото мъжете жените.

Ако направиш на жената колиба тя ще я превърне в дом, мъжът ще я оформи като работилница.

Жената отглежда физически децата, мъжът ги подготвя, за това което ги очаква като пораснат.

Жената е красота и нежност, мъжът е груба сила.

Жената преживява дълбоко в себе си негативните емоции, мъжът се гневи, крещи и троши.

Мъжът носи храна, жената я прави годна за консумиране.

Мъжът няма да те остави когато си в беда, ще те довлече до безопасно място. Жената ще те излекува, нахрани, приюти, наметне с топла дреха.

Жената ще те прегърне и утеши, мъжът ще ти вдъхне увереност в собствените сили.

Енергията е една, но се оформя и манифестира по различен начин, когато минава през различните хора. Енергията винаги е ИнЯн, никога не е само Ин или само Ян.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Баланс на Ин и Ян
« Reply #2 on: май 28, 2016, 11:04:53 pm »
Просветлението е някаква степен на божественост. Овладяването на двата вида енергии е предпоставка за това. Дали си мъж или жена като физика спира да има значение. Това е така, защото човешките същества макар и с различни полови белези са развили и двата вида енергии и всичко произтичащо от това. На душевно равнище мъжа и жената стават едно и също нещо. Мъжът ще притежава както всичките си типични мъжки нравствени черти, така и всички женски. Жената - своите женски черти плюс мъжките. И на практика мъжа и жената в своето просветление ще излъчват една и съща светлина фигуративно казано. Възможно е жената да е леко по-женствена като излъчване, а мъжът леко по-мъжествен, като далечно ехо от своята физическата същност. 
Когато полът като манталитет е фактор, той произтича от някаква индивидуалност и персонификация. След просветлението няма такова нещо като манталитет на пола. Т.е. балансът на Ин и Ян не притежава пол и характерност. Аз може да съм мъж като физика, но като мислене и усещане за себе си съм неопределим и нехарактерен.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.