Author Topic: Баланс на Ин и Ян  (Read 698 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Online velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3200
 • Gender: Male
Баланс на Ин и Ян
« on: април 24, 2016, 09:46:39 am »
Човешкото тяло е съвършена биологична машина на майката природа. Най-сложната и най-загадъчната. Творение на гениално инжинерно изкуство. То има собствена интелигентост и памет събирани от милиони години еволюция. За да функционира добре, задпилотното устройство - ние хората, трябва да разбираме защо изобщо ги имаме тези тела. Да живеем в условията на планетата Земя ще каже някой, но как и защо са не по-малко важни въпроси. И защо е толкова важно да разбираме ролята и предназначението си. Понеже без това няма как да поддържаме вградения баланс в телата си. А когато нарушаваме вградения баланс в телата си чисто и просто страдаме.
Като една красива дреха тялото също има нужда от грижа. Всички знаем за физическите си нужди и малко или много си ги посрещаме. Храна, вода, топлина, сигурност, сън, движение и т.н. Донякъде знаем, че имаме и емоционални нужди, особено тези, които са директно свързани с физическите. Например имаме нужда от любов, общуване, самоизразяване и ги търсим сред останалите хора. Докато физическите нужди са пределно ясни, ходи ти се до тоалетна и отиваш, яде ти се - хапваш, спи ти се - лягаш. Емоционалните нужди се интерпретират в повечето случаи неправилно и това вреди на баланса в тялото. Това се получава понеже не познаваме себе си и не разбираме истинските си вътрешни нужди. Живота сред другите хора, които също са доста объркани на тази тема прави нещата още по-сложни. Човек, който желае да изпита ползвотворно общуване с останалите, да преживее любов, радост, щастие ненадейно се оказва в капан на негативни изживявания, стигащи до гняв, омраза, завист, изолация. А негативното изживяване не допринася за вградения баланс в тялото, напротив разстройва го и хоп - страданието идва. Тялото е като пълни догоре скачени съдове и когато слагаш нещо повече, което е излишно, есенцията вътре се разлива и прахосва. Тялото е умален модел на природата и на вселената. Вселената не е много ясна и ще я оставим настрана, но всички сме виждали до какво водят крайностите на човешката намеса в майката природа - земетресения, наводнения, ектремни температури, опустяване на обработваемите земи и т.н.  Природата е жив затворен самовъзобновяващ се механизъм. И тя няма да ни търпи дълго ако продължаваме да я изнасилваме. Просто ще се отърве от нас като от някакъв вредител. По същия начин прави и тялото, когато го храним с негативни емоции. То ще се отърве от нас, дори това да значи собствения му край. Ако човек можеше да си направи следния екперимент, ако мрази нещо, някой, каквото и да е в продължение на няколко дни щеше да разбере нелепостта на тази ситуация, защото в крайна сметка това ще го доведе до болест и скоропостижна смърт. Омразата и всяко негативно чувство влияе най-силно на източника си.

Представете си какво става, ако вместо това обичате, препоръчвам на всички да си направят този експеримент!
Съм никой, отивам никъде, искам нищо.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Online velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3200
 • Gender: Male
Re:Баланс на Ин и Ян - мъж и жена
« Reply #1 on: април 24, 2016, 09:48:59 am »
Всеки човек, мъж или жена има в себе си от двата типа енергии Ин и Ян. Най-симплистичното представяне на средния път е баланса между тези две огромни творчески сили.

Жената е ярък представител на Ян енергията. Интуитивна, абстрактна, търпелива, спокойна, тиха, възприемчива, естествена, отстъпваща, съзидателна, гъвкава, нежна, позволяваща, обединяваща. Жената е чиста емоция. Жената е вода.

Мъжът е ярък представител на Ин енергията. Агресивен, деен, аналитичен, логичен, точен, нетърпелив, забързан, уверен, налагащ се, организиран, затвърден, зает, контролиращ. Мъжът е мисъл в действие. Мъжът е огън.

Очевидно е, че Ян енергията е по-близо до самия живот и до духовността, но веднага изниква следното противоречие. Всички божествено подобни хора в историята на човечеството са били мъже. Това разбира се не е напълно вярно, но да кажем, че мъжете достигат просветление по-често от жените. Това е така, защото Ин енергията е активна, пробивна и търсеща енергия, тя е като бурен поток, спуска се надолу с бясна скорост и помита всичко по пътя си. Когато мъжът овладее в себе си женските енергии Ян става много по-лесно да намери средния път. Потока става по-спокоен, можеш да чуеш бълбукането на водата, можеш да се гмурнеш вътре без да се страхуваш, че ще те отнесе.
Жената не търси и не е активна по натура. Тя се предава на живота, такъв какъвто е. Но жената намира средния път по друг начин от мъжа. И за нея има предвидено просветление. За жената основата от която започва е Ян, оттам гради постепенно като овладява и Ин-а.

Жените много по-лесно разбират мъжете, отколкото мъжете жените.

Ако направиш на жената колиба тя ще я превърне в дом, мъжът ще я оформи като работилница.

Жената отглежда физически децата, мъжът ги подготвя, за това което ги очаква като пораснат.

Жената е красота и нежност, мъжът е груба сила.

Жената преживява дълбоко в себе си негативните емоции, мъжът се гневи, крещи и троши.

Мъжът носи храна, жената я прави годна за консумиране.

Мъжът няма да те остави когато си в беда, ще те довлече до безопасно място. Жената ще те излекува, нахрани, приюти, наметне с топла дреха.

Жената ще те прегърне и утеши, мъжът ще ти вдъхне увереност в собствените сили.

Енергията е една, но се оформя и манифестира по различен начин, когато минава през различните хора. Енергията винаги е ИнЯн, никога не е само Ин или само Ян.
Съм никой, отивам никъде, искам нищо.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Online velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3200
 • Gender: Male
Re:Баланс на Ин и Ян
« Reply #2 on: май 28, 2016, 11:04:53 pm »
Просветлението е някаква степен на божественост. Овладяването на двата вида енергии е предпоставка за това. Дали си мъж или жена като физика спира да има значение. Това е така, защото човешките същества макар и с различни полови белези са развили и двата вида енергии и всичко произтичащо от това. На душевно равнище мъжа и жената стават едно и също нещо. Мъжът ще притежава както всичките си типични мъжки нравствени черти, така и всички женски. Жената - своите женски черти плюс мъжките. И на практика мъжа и жената в своето просветление ще излъчват една и съща светлина фигуративно казано. Възможно е жената да е леко по-женствена като излъчване, а мъжът леко по-мъжествен, като далечно ехо от своята физическата същност. 
Когато полът като манталитет е фактор, той произтича от някаква индивидуалност и персонификация. След просветлението няма такова нещо като манталитет на пола. Т.е. балансът на Ин и Ян не притежава пол и характерност. Аз може да съм мъж като физика, но като мислене и усещане за себе си съм неопределим и нехарактерен.
Съм никой, отивам никъде, искам нищо.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.