Author Topic: Болестите  (Read 2988 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Болестите
« on: март 27, 2011, 10:23:46 am »
Тук ще отворя малко място за да споделя собствен опит с болестите и по точно причините, които ги пораждат и начина им на лечение. Няма да се впускам в конкретни случаи, а ще говоря най-общо, тъй като съм убеден, че е възможно да се подходи така по въпроса. Няма да се впускам също така в излишни анализи и да давам предговори, встъпления и заключения и генерални изводи както се прави обикновено в една по-научна обосновка. И така по същество.
Какво е болестта в човека, това е нередност в хармоничното протичане на определени органични процеси, предизвестено с някаква некомфортност, моментна или постоянна болка в района на засегнатите части на тялото.
Тази болка не трябва да се подминава с лека ръка или да се търпи стоически, а да се търси подходящ метод за преодоляването й. Болката често е симптом на болестта, но не и причината за нейното появяване. А тук ще си говорим за възможните причини. Премахнали причините и последствията включително и болката ще изчезнат завинаги.
На по-долните мисли не мога да дам твърди непротиворечиви доказателства и не това ми е целта. Нямам нито времето нито възможностите да се обоснова по такъв безупречен начин. Целта ми е да предам собствената си мисъл в определена посока и тези, които желаят да могат да открият нещо полезно за себе си.
Така според мен главната причина за всяка една болест или временно неразположение в организма, което е извън нормално протичащите там процеси е всяко едно отрицателно чувство(емоция) и отношение насочено към себе си или към друг човек. Като най-силно поразяващо влияние имат необузданите непрекъснато повтарящи се мисловно-подхранвани негативни чувства - скръб, ярост, омраза, завист, уплаха, страх, срам, ревност, самотност и други в този ред, произхождащи от тези или даващи начало на същите.
« Last Edit: август 17, 2016, 03:52:47 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Болестите
« Reply #1 on: март 27, 2011, 10:44:38 am »
Тук веднага изкача въпроса защо негативните чувства именно са най-честата причина за болестите особено за модерните нелечими бичове като рака. За да се отговори разбираемо на този въпрос трябва да се знае, че в основата си човекът е единство от съвършенно хармонизиращи се части насочени към една и съща цел. Тялото заедно с всичките си клетки и органи има една единствена цел - да осигури оцеляването си. И това не е някаква съзнателно зададена цел, както сами знаете, това е програмирано дълбоко в материята самостоятелно от ума ни "мислене", което казва "ще направя всичко възможно за да оцелея". И го прави дори напук на самите нас и на това, което мислим и чувстваме. Там е работа, че въпреки тази независима сила, която прави всичко по силите си, за да ни държи живи, това не е достатъчно.
Човекът освен тялото си е съставен от т.н. емоционално или чувствено тяло, което също би трябвало да е в хармония с цялото. И точно тук се появява проблема. В мислите и чувствата си и всичко произтичащо от тях човекът на нашето съвремие не е нито последователен нито пък в хармония с изискванията на своето вътрешно интелигентно и самосъхраняващо се тяло. Конфликта, който се получава избива като някаква нередност във физическото ни проявление. Но защо човек си позволява това безкрайно неразумно поведение спрямо себе си и спрямо другите, което е причина за неговите страдания. Защото не знае нищо по тези въпроси, за които пиша тук. И общо взето неговото поведение прилича на слепец, който в тъмнината си търси изхода от лабиринта, в който е пуснат. Спъвайки се, падайки, ставайки, разбивайки си главата той научава оттук и оттам по малко от тези ценни за него уроци, докато "прогледне".
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Болестите
« Reply #2 on: март 30, 2011, 12:26:48 am »
Болестта е предизвестие на емоционално-психологическо-личностно-душевно нарушение. Ако не се открие причината й и човек не се върне в нормалното хармонично състояние, болестта ще продължи да се задълбочава. Всякакви хапове, наречени лекарства, всякакви процедури и хирургични намеси ще изцерят само симптомите на болестта и когато човек продължи да живее със старата си нагласа, старите си пагубни чувства и мисли болестта ще се върне с пълна сила, докато вече и най-изпипаните модерни лечения няма да могат да забавят разпространението й.

Неугледното отношение към нуждите на тялото също причинява болести.
Неравномерното хранене, приемане на вредни храни, прекаляване с приемането на храна. Прекаляване с приемането на месни храни за сметка на натуралните лесно смилаеми плодове и зеленчуци и въглехидратни храни. Злоупотреба със сладко и шоколад. Недостатъчното приемане на вода, чиста при това. Алкохола. Газираните напитки. Приемането на наркотично-упойващи вещаства и тютюнев дим. Недостатъчното раздвижване на тялото. Липсата на бягане, ходене, физически упражнения. Когато не се излиза сред природата, на чист въздух. Липса на здрав продължителен сън, на тихо и спокойно място. Когато се претоварват сетивата - зрение, слух, обоняние, вкус и допир редовно.  Неправилното използване на полово-репродуктивните функции. Недостатъчното умствено или прекаленото умствено ститулиране.
Като пиша всичко това си давам сметка колко неща трябва да се споменат и колко трудно би било да го направя тъй кратко без да звучи като черен списък с какво трябва и какво не трябва. Но това е положението. Или гоним хармоничната среда по всички възможни показатели или живеем без да ни е грижа твърде много за себе си. Но избирайки съзнателно втората опция трябва да посрещнем последствията без хленч, мъжката, отговорно и съзнателно реципрочно на сериозността на тази позиция към живота.
Ако питате мен животът наистина е крътък, невъзможно е да се живее напълно природосъобразно, невъзможно е в повечето случаи да се контролират условията около нас, средата, атмосферата дори. Невъзможно е да се спазват всички вменени задължения от обществото и императива да оцеляваш отгоре на всичкото и да останеш спокоен и невъзмутим.
Обществото, което сме си създали в никакъв случай не помага за хармоничното и здравословно съществуване. Напротив докарва хората до безкрайна мъка, отчаяние, стрес и те почват да мразят собствения си живот и да се убиват бавно и сигурно по един или друг начин. Най-вече чрез негативните си емоции заседнали като вик за помощ в душата. Всеки е разделен от другия, оцелящ сам или в тясна семейна среда сред себеподобни в същото душевно окаяно положение. Затворен в своята мъка и болка, безчувствен, измамен и прецакан. И болен на всичкото отгоре. Откъде да вземе сила този човек. Защо да живее, като нищо смислено не е останало за да се живее. Човек се отдава на лошо влияние, злоупотребява с алкохол, води разгулен начин на живот, лентяйства, прахосва и наказва себе си несъзнателно само и само да убие мисълта, че животът е скапан и че не си струва да се живее нито за миг така. И как да очакваме някой в такова положение да е здрав и харнично функциониращ.

Само желанието за живот и упоритостта за намиране на нов път може да промени нещата. Тогава се появява търсещият човек, изпълнен с въпроси и ровещ навсякъде за техните отговори. Жаждата за живот, за промяна, за нов ракурс дава смисъла на търсенето на алтернативите и откриването на лекарството. Все още сам, но вече заинтересуван за съдбата си, която е взел в собствените си ръце. Този човек вече има бъдеще и има шанс да се пребори с всяка една болест.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Болестите
« Reply #3 on: април 02, 2011, 09:33:09 am »
Има универсално лекарство за всяка болест и колкото и изтъркано и прозаично да звучи това е Любовта, с главно Л. Не любовта в общоприетият смисъл, а Любовта.

Започва се с намиране на начин да обичаш себе си.

След това продължаваш с използване на концетрираната си насочена мисъл изпълнена с позивитивизъм към обекта на болката си. Редовно, по няколко пъти на ден, много дни наред повтаряйки си, че оздравяваш, че болката изчезва, че засегнатото място се излекува. Мислейки в сегашно време със силна непоколебима вяра, че се случва. И ще се случи. Не се страхувайте, че няма да се случи, не се съмнявайте и не проявявайте миг колебание. Вярвайте го. Знам, че звучи някак странно, щото всеки навсякъде ни лъже с какви ли не неща. Но в случая като казвам това извличам ли някаква полза, печеля ли нещо?

И така никога не губейки новата нагласа - уважението и любовта към себе си, ако съумееш да се заобичаш контролирайки и насочвайки мисълта си по такъв начин мога най-отговорно да ти обещая, че няма да има болест, която да навести твоя организъм никога.

Най-трудното е началото - да се видиш в нов вид, такъв, какъвто е достоен за обичане. Да започнеш да се обичаш. Да започнеш да се приемаш такава каквато си. И аз малко мога да ти помогна за това начало.
Мога да ти кажа, че човекът е велико творение на универсалният ум и всеки един атом от неговото тяло възхвалява Силата, която го е създала. Единствено отровеният ум може да види нещата по друг начин. Затова ако имаш проблем тръгни по трудния но достоен път на себеопознаването, той ще те отведе там, където всичко е възможно.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline MORENI

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 1
Re:Болестите
« Reply #4 on: май 10, 2011, 09:51:07 pm »
:) 

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Болестите
« Reply #5 on: април 24, 2016, 10:00:38 am »
Един много важен въпрос тормози вероятно всеки човек, който страда от някакво заболяване, особено ако знае, че тялото има вградени самолечителски способности.
"Защо не ми се поправя състоянието, защо продължавам да страдам след като тялото може да се лекува".
Ето отговора според мен.
Тялото е много силна автоматизирана машина, която знае как да се предпазва и лекува. И го прави, тоест прави всичко възможно по въпроса и то през цялото време независимо от волята и предразположението на субекта си. Когато има проблем някъде твоето тяло знае много добре къде е и постоянно насочва енергия и ресурси в тази посока и задейства своите механизми за лечение. Но понякога засегнатите места са толкова засегнати, че на практика са блокирани и енергията и ресурсите не могат да достигнат и да въздействат с целия си потенциал. Човек трябва да се намеси външно, да стане активен участник в своето изцеляване, да го подпомогне и само тогава ще дойде желания резултат. Човек трябва да отблокира засегнатите места. Ако блокажите са повърхностни, тоест кожни или мускулни масажът на най-болезнено концетрираните точки е решение. А рефлексния масаж на ръцете и ходилата помага за отблокиране на вътрешните органи. Балансираната диета с жива растителна храна помага организма да се прочисти от излишната си маса и да почне да се изгражда наново, особено засегнатите части, които ни носят текущото страдание. Различните енергийни упражения и практики, като Чи-Гон, йога и медитация помагат да се концетрира жизнената енергия, да тече по-свободно и да достига по-бързо и по-лесно до проблемните места.
Понякога човек до такава степен е злоупотребил с тялото си, че то е поело по смъртната пътека. Дори и от такава крайност на органична дисхармония има изход, но човек трябва да е готов и да има цялата смелост и твърдост да промени тотално начина си на живот и да бъде постоянен в тази насока.

« Last Edit: май 19, 2016, 10:18:45 am by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Болестите
« Reply #6 on: май 19, 2016, 10:40:26 am »
Според различни непопулярни революционни теории и практики болестта се появява в организма, когато алкално-киселинния баланс се нарушава систематично. Някои казват, че напълно трябва да се избягва киселинната храна и това е предпоставка за съвършено здраве. Киселинните храни разрушавали мембраните на клетките. Но човешкия организъм е машина, която е в постоянно движение и промяна, всяка клетка има жизнен цикъл и след това се заменя от нова клетка. С напредването на възрастта това възобновяване отслабва. Така се остарява. И това е нещо нормално. С по-здравословен начин на живот се остарява по-бавно и по-човешки, с по-малко болести, с по-добра двигателна активност и се умира в по-малки страдания. Но не можеш да спреш остаряването напълно. Само неколцина имат такива свръхестествени способности. Но дори и тези хора не биха желали да живеят вечно в материалното си тяло. След един много дълъг живот ако не можеш да умреш, този живот се превръща в проклятие. Трябва да си голям глупак ако се стремиш към вечен материален живот. Цялата работа с болестите е да бъдат ограничени така че живота да не се преживява като бреме, страданието да е по-малко и ако го има да не е безсмислено.
 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Болестите
« Reply #7 on: август 17, 2016, 03:43:10 pm »
Всяка една болест, която хората са минавали през историята се съдържа в латентно състояние в нашия организъм. И това не е тайна, това си е научен медицински факт. Всяка една ужасяваща смъртоносна болест обитава телата ни в заспало пасивно състояние. Но от нас хората зависи дали ще се разболеем или не. Болестта, за да мине от латентно към активно състояние е необходимо да се създадат конкретен набор от задължителни условия. Чрез начина си на живот, който често е доста безразсъден ние създаваме въпросните условия. Толкова е просто и сложно едновременно.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Болестите
« Reply #8 on: октомври 27, 2016, 10:34:10 am »
Съвършено здраве може да има според мен само ако сме овладели балансът на всичко това, което представляваме като хора. И то не само като отделни хора, но и като групи и като цяло човечество и като съществуване в баланс с природата на планетата ни. Всичко е свързано и взаимозависимо.
Не е нужно много философстване, за да установим какво е положението през нашия времеви отрязък и защо боледуваме. Неизбежно е просто, и е в следствие от всичко небалансирано, което вършим с Природата и със себе си.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.