Author Topic: Градинарство - челен опит  (Read 1002 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Градинарство - челен опит
« on: септември 06, 2016, 10:51:45 am »
Втора година се занимавам с лека форма на градинарство и си правя експерименти с растенията и наблюдавам какви ги върши природата.
Екологичното равновесие вече е толкова нарушено, че каквото и да отглеждаш, ако не го защитиш по някакъв начин ще бъде погълнато до такава степен от вредители и болести, че накрая нищо няма да събереш.
Та първата година съвсем аматьорски без да си нямам и идея както се казва си купих готов разсад засях го, поливах го и всякакви насекоми и болести го нападнаха най-безмилостно. Събрах някой друг дребен деформиран домат, 5-6 краставици и от 20 корена пипер 10-тина нормално големи чушки. Та това е резултата без никакво пръскане и защита.
Тази година си отгледах сам разсада. Избрах си най-реномираните хибридни сортове домати, пипер и краставици. Хибридните сортове са защитени от повечето най-известни растителни болести, но това ги прави още по-привлекателни за най-опасните насекоми вредители. Направих си капкова поливна система. Събирам освен това дъждовната вода от покрива през улуците в система от скачени варели. Дотук добре. Растенията в разсадна форма ги отглеждах на терасата и никакви вредители не ги нападаха, развиваха се идеално. През месец май, когато дойде времето да ги прехвърлям в градината все едно пуснах беззащитно малко дете в джунгла пълна кръвожадни хищници. За няколко дни без пръскане пипера беше поразен експресно от мравки в комбинация с листни въшки. Напръсках го с определен химикал и се оправи временно проблема. Тая година бях решен да изкарам нещо повече и на всяка цена. Доматите само с пръскане със сапунена вода, което е био метод, оцеляха почти цели два месеца и дадоха достатъчно плод, че все още ми е пълен хладилника. След това ги нападна един нощен молец, който явно няма нищо против сапунената вода и нанесе огромно поражение на плодовете и листата. Краставичките вървяха добре в началото, през месец юни имаше най-много, юли взеха да им изсъхват постепенно листата и реколтата прогресивно взе да намалява. В момента дават много слабо.
Пипера след като взех да го пръскам с химикал взе да дава предостатъчно и до този момент продължава да дава. Но въпреки химикала пак продължават да го нападат типичните гадинки и да го омаломощават.
Хванах се да оглеждам и ягоди. Отначало в pvc сандъчета на терасата, където има достатъчното количество слънце и е достатъчно закътано, така че да не могат най-известните вредители да ги намерят. Но реших да засея и по свободните места в градината, та историята е същата, за относително кратко време се намериха насекоми и гъсеници, които обичат да си похапват от листата им. Та понеже е късно за био защита чрез други растения реших да ги пръскам с химикал, колкото да не ги изгубя. Ягодите са многогодишни растения и докато са млади не връзват цвят. Трябва да им се оформи силна коренова система и достатъчно листна маса и след първата година при подходящи условия ще почнат да цъфтят и да дават плод. Освен това не обичат летните жеги и високите температури, така че трябва да им направиш сянка през това време на годината и да ги поливаш редовно, за да оцелеят. През зимата ако не се покрият и защитят от студа горните части могат да измръзнат. 
Та доста неща научих в посока към изграждане на микро екосистема в градината, която да се допълва и саморегулира. Например засаждане наред с плодоващите зеленчуци и растения, които отблъскват вредните насекоми. Та през следващата година, живот и здраве, ще се опитам да осъществя нещата в такава насока. 
« Last Edit: септември 06, 2016, 05:41:11 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Градинарство - челен опит
« Reply #1 on: септември 13, 2016, 08:35:09 pm »
Според мен единственият начин да се отглеждат в днешно време напълно биологично чисти зеленчуци е ако става в изцяло контролирана среда. Например в оранжерия. С това се решават почти всички проблеми с атаките от вредни насекоми, може би като изключим мравките и някои други гадинки, които могат да се появят изпод земята.
Каквото и да си говорим друго, ако разчитаме примерно на химическа защита освен че има стотици препарати и някои действат за едни вредители други за други почти трябва да си експерт кое за какво да ползваш, всичките са много скъпи и здравата удрят по джоба и в крайна сметка зеленчуците няма да са био. Природните бъркочи и пояси от ароматни растения действат, но няма гаранция, че няма да се появи следващото насекомо, на което няма да подействат. А понякога един вредител може да унищожи всичко за много кратко време. И целия труд и вложени средства и време отиват на вятъра. Трябва да се има предвид, че и ароматните растения биват атакувани от специфични за тях вредители. Изобщо в градината растенията ако са на открито и ако не са достатъчно силни и развити примерно като дърветата и многогодишните храсталаци нямат никакъв шанс срещу вредителите. То дори дърветата понякога не успяват да удържат атаките.
Както казах по-рано екологичното равновесие в градината отдавна не съществува, освен ако сам не си го направиш от нулата. Човекът със своята дейност до такава степен се е намесил в природата, че природата е станала като звяр, който се нахвърля яростно върху всичко, което му подадеш. Множественото насекоми вредители вече нямат и един от традиционните си естествени врагове и популациите им се разрастват до безкрай. Други насекоми просто не са от нашите географски ширини, по някакъв начин, най-вече чрез транспортирането и международната търговия са били внесени тук и затова нямат никакви врагове.
Дивата природа е като отворена трапеза, всеки е адски гладен, идва и яде каквото има и докато го има. Който изпревари ще натовари, както гласи поговорката...
« Last Edit: септември 18, 2016, 09:12:22 am by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Градинарство - челен опит
« Reply #2 on: септември 20, 2016, 05:09:54 pm »


Това са обичайните заподозрени, които правят живота на градинаря не особено приятен. Тези приятели могат да унищожат всичко за много кратко време ако по някакъв начин не го защитиш. В моя случай белокрилката, насекомото в горния ляв ъгъл на картинката нанася най-голяма щета и почти нищо не може да го спре, нито химикал нито био защита. Рои се в огромен брой и извлича живителните сокове от растенията. Резултата е драматичен.   
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.