Author Topic: Химически/минерален/ състав на човешкото тяло  (Read 665 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

  • вътрешен мир
  • Администратор
  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 3386
  • Gender: Male
Кислород (65%) и водород (10%) - намират се предимно във вода, която съставлява около 60 процента от теглото на тялото.

Въглеродът (18%) е синоним на живота. Централната му роля се дължи на факта, че има четири места за свързване, които позволяват изграждането на дълги и сложни вериги от молекули. Освен това, въглеродни връзки могат да се образуват и разбиват с много малко енергия.

Азот (3%) - намира се в много органични молекули, включително аминокиселините, които съставят протеини и нуклеинови киселини, които образуват ДНК.

Калций (1.5%) - най-разпространеният минерал в човешкото тяло - почти всичкия се намира в костите и зъбите. По ирония на съдбата, най-важната роля на калция е в телесните функции, като например свиването на мускулите и регулация на протеините. В действителност, тялото ще дръпне калций от костите (остеопороза), ако няма достатъчно от елемента в диетата на човека.

Фосфор (1%) се открива предимно в костите, но и в Аденозинтрифосфата на молекулите и осигурява енергия в клетките за управление на химичните реакции.

Калий (0.25%) - важен електролит (т.е. пренася електрически заряди). Той помага за регулиране на сърдечния ритъм и е от жизненоважно значение за електрическа сигнализация в нервите.

Сярата (0.25%) се намира в две аминокиселини, които са важни за придаване на форма на протеините.

Натрий (0,15%) - друг електролит, който е от жизненоважно значение за електрическа сигнализация в нервите. Той също така регулира количеството вода в тялото.

Хлор (0,15%)- обикновено се открива в тялото като отрицателни йони, наречени хлориди. Този електролит е важен за поддържането на нормалния баланс на течностите.

Магнезий (0.05%) - играе важна роля в структурата на скелета и мускулите. Също така е необходим за повече от 300 основни метаболитни реакции.

Желязо (0.006%) - ключов елемент в метаболизма на почти всички живи организми. Също така съставлява хемоглобина, който е носител на кислорода в червените кръвни клетки.

Флуор (0.0037%) - намира се в зъбите и костите. Освен за предотвратяване на кариес изглежда, че няма друго значение за човешкото тяло.

Цинк (0.0032%) - важен микроелемент за всички форми на живот. Няколко протеини съдържат структури, наречени "цинкови пръсти", които са в помощ за регулиране на гените. Дефицитът на цинк е известно, че води до нисък ръст на хората в развиващите се страни.

Мед (0,0001%) - донор на електрони в различни биологични реакции. Без достатъчно мед, желязото няма да работи правилно в организма.

Йод (0.000016%) се изисква за образуването на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма и други клетъчни функции. Йодния дефицит може да доведе до гуша и до увреждане на мозъка.

Селен (0.000019%) - от съществено значение за някои ензими, включително няколко антиоксиданти. За разлика от животните, растенията нямат нужда от селен за оцеляването си, но те го абсорбират ако е наличен в почвата и когато консумираме такива растения има опасност от натравяне.

Хром (0.0000024%) - помага за регулиране на нивата на захарта, като взаимодейства с инсулина, но точният механизъм все още е мистерия за науката.

Манган (0.000017%) - от съществено значение за някои ензими, по-специално тези, които защитават митохондрии - мястото, където се генерира използваема енергия вътре в клетките - от опасни оксиданти.

Молибден (0.000013%) - от съществено значение за почти всички форми на живот. При хората е важен за превръщането на сярата в използваема форма. В азотопоглъщащите бактерии е важен за превръщането на азота в използваема форма.

Кобалт (0.0000021%) - в него се съдържа в витамин В12, който е важен за образуването на протеините и за регулиране на ДНК-то.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.