Аз живея и в двата свята
- Съществуват ли ангели? – За Мене, който живея едновременно и в този, и в други свят, те съществуват, защото Аз ги виждам и се разговарям с тях.
Аз живея и в двата свята. Освен в тях има още много светове. Всички те се намират в Моето съзнание. Щом Аз съм в единство с Бога, всички светове са в единство с Мене. Всички те Ми говорят. Щом имам съзнание за всички светове, Бог работи в Мен.
Скрит в Своята Необятност
Мнозина говорят за Учителя, но какво е Учителят, не външно, а като вътрешна възможност, не знаят.
Учителят е Тайна. Той не е външно явление. В един по-дълбок смисъл Той не е и вътрешно явление. Той живее външно, проявява се вътрешно, но си остава скрит в Своята Необятност. Външното и вътрешното са само Негови проявления. Учителят в този свят е едно отражение, а в същността Си Той е по-дълбок и от светлината. Кое е това, което е зад светлината? Това е въпросът, който ученикът трябва да разреши, за да се срещне със своя Учител.
Част от самата Древност
Ще каже някой, че Учителят е обикновен човек като другите хора. Външно Учителят е като всички: яде, спи, облича се, но какви възможности носи в Себе Си, никой не знае. Какви сили крие в Себе Си, никой не подозира.
Всеки истински Учител е част от самия Бог и част от самата Древност. Той е пребродил Древността, Той е обходил световете. Учителят може да разговаря със същността на нещата. Ако Учителят се обърне към камъка, и камъкът Му проговаря. Учителят живее в света, обитава Вечността, а е скрит в Необятното.
Из „В Храма на Учителя“ Том 1