Author Topic: Мисли за Просветлението  (Read 2350 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Мисли за Просветлението
« on: април 25, 2016, 10:34:08 am »
Какво е просветлението точно. С няколко думи това е да почувстваш божествената енергия като част от теб. Фактически тази енергия е наистина във всеки човек и се проявява по различни начини, но когато "разбереш" че я владееш е друго нещо. Как можеш да познаеш, че си един вид просветлен - когато си воден изцяло от безусловна любов, във всяка твоя мисъл, дума и действие. Когато си пред важен въпрос и търсиш решение и се запиташ какво би направила безусловната обич моментално ще получиш отговор. И ако се водиш постоянно от този ред на мисли и действия просветлението е близо.

Много хора си мислят, че просветлението значи да знаеш всичко, но не е само това. За да ти дойде това безгранично познание трябва да си възвърнеш контрола един вид на вътрешните енергии, да се отпушат един вид енергийните канали в тялото. Няма как от раз да ти дойде пълно просветление докато си в човешкото тяло и живееш по начините, които се живее в днешно време. Има и един такъв момент, че ако търсиш просветление едва ли ще го намериш. Самото поставяне на това нещо като цел убива в зародиш възможността да се осъществи. Ако желаеш просветление трябва да бъдеш самото просветление. Трябва да станеш, не да се мъчиш да станеш.

Докато сме в телата си не можем да бъдем 24 часа нонстоп просветлени. Защото просветлението значи да бъдеш в една полярност през цялото време, тоест в безусловна обич към всичко и всички. Ако сме през цялото време просветлени се губи смисъла на човешкото изживяване, започва да изчезва контрастта. Просветленият ще стои на едно място и ще съзерцава света в пълен мир, няма да му трябва нищо, няма да участва в нищо, ако се обърнеш към него/нея ще ти даде всичко, което има и ще продължи съзерцанието си все едно че нищо не се е случило. Безусловната любов е точно това, пълно раздаване, отдаване, пълно предаване, изобщо това значи да дадеш всичко, което имаш и дори да не трепнеш от вълнение или от каквото и да било друго чувство. Точно така безусловната любов е освободена от чувства, емоции, драми. Тя няма собственост, няма привързаност, тя няма нищо мило и скъпоценно, азът също не съществува. Намираш се в тяло и същевременно не ти трябва тялото.
Човекът в това състояние всъщност е почти като умрял в дишащото си тяло. Абсолютно нищо от външния свят не може да го засегне, промени или докосне. Няма много такива индивиди в нашето време.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #1 on: април 27, 2016, 07:41:01 am »
Съзнателност, Любов, Бог, Просветление, Баланс, Истински Аз и т.н. това са синоними, които описват едно и също нещо. И самите думи нямат толкова значение, колкото усещането вътре в нас за тази изключителна Същност.

Съзнателността сама по себе си е чисто съвършенство, нито можеш да добавиш нещо там, нито можеш да отнемеш нещо.
Съзнателността няма нужда от хората за да Е, но хората имаме нужда от съзнателността.
Ние сме органични същества в съкровено съчетание с този неописуем мистичен дух.
Благодарение на съзнателността от чисто органични същества с по-развит интелект ние ставаме движение към еволюция на съзнанието и постепенно стигаме до състояние на пълно предаване на мистериозните пътища на същата тази съзнателност.
Дали това последното ще стане докато сме живи или в мига на смъртта, от гледна точка на съзнателността няма значение.
Но от гледна точка на човека, чието съзнание еволюира това означава всичко. Целият му начин живот се променя към нещо ново, уникално и изключително.   

Съзнателността не можем да променим, тя е константа, съвършенство, абсолют, Бог, вечност от вечности, без начало и край, простира се навсякъде и Всичко зависи от нея. От нея произтича всичко съществуващо.
Това, което правим докато живеем човешки живот е да интерпретираме съзнателността, т.е. да я филтрираме. Човек решава ей така на практика от самото нищо/през воала на забвението си/, съзнателно или несъзнателно как и какво да прави с това, с което разполага, през филтъра на собствения си опит.
За Божественото не би трябвало да имаме и една дори най-малка грижа. Какво е, защо е, иска ли нещо от нас и т.н. Тези въпроси са излишни като се вгледаме по-внимателно в себе си и в природата около нас. Човек може да има само едно единствено отношение към Божественото и то е пълно блаженство и пълно преклонение/доверие. Но не като към нещо, което има нужда от нашето преклонение, а по-скоро като благодарност и почит към могъществото и добродетелността на тая непонятна неведома Сила, която ей така между другото е част от самите нас. 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #2 on: октомври 21, 2016, 10:35:18 am »
Просветлението с още по-обикновени думи е да разбереш, че Ти си завършен и че не можеш да станеш по-завършен от този вариант, в който си в момента. Ако нямаш такова усещане или си пълен глупак или все още вървиш по пътя на самоосъзнаването, което е почти едно и също нещо, с малката разлика, че глупакът е доволен от своята глупост, той е просветлен и инертен в своята глупост, докато просветляващия се знае, че има какво да коригира в собствените си изражения и работи по въпроса. Не подценявам глупаците, всеки е минал през това, някои все още сме такива :)
Просветлението е осъзнаване, че идентификацията на човека го държи в илюзията, създава и подхранва най-силните му страхове, просветлението осъзнава, че илюзията е действително илюзия, идентификацията е излишна и страховете не са реални, понеже са продукт на илюзорните представи за света около нас и за самите себе си.
Просветлението е отношение на пълен мир със самия себе си и със заобикалящата илюзорна реалност.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #3 on: декември 03, 2016, 08:46:43 am »
Просветлението при нас хората е също така осъзнаването, че не си привързан повече към полярностите на дуалистичното съществуване. Намираш се в някаква неподвижност, която се явява нещо като източник, откъдето произлизат крайностите на дуализма.
Например повечето хора се стремят да изпитват удоволствия и това им носи радост и щастие. Но когато преследваш удоволствията понякога се случват и неуспехи, които от своя страна генерират болка, която представлява страданието. Човек се асоциира с тези емоции, те стават част от него, засягат го в дълбочина, мислиш си че тези емоции това е твоята същност.
Неподвижността е средният път, някъде между болката и щастието, между черното и бялото, между голямото и малкото. Неподвижността не е липсата на емоции и на мисли, както някои биха могли да си представят нещата, неподвижността не е и някакво временно състояние, в което можеш да се настроиш предпазвайки се от страданието. Неподвижността е спирка, на нея спираш, защото си разбрал че няма накъде повече да ходиш. Живееш живота си, движиш тялото си насам натам, мислиш някакви неща, общуваш с околните, вършиш някаква работа или поставено задължение, но вътрешно си се спрял и си неподвижен, постоянно центриран в ядрото на своята най-дълбока и съкровена същност. Ако в момента се стремиш към нещо то то не е на всяка цена и не е задължително да има винаги успешен завършек. Нормално е да предпочитаме успешния завършек, радостта и щастието, но и двете крайности са възможни и Ти позволяваш да ти се случат, защото такава е природата на този материален свят и тенденцията към някакви крайности винаги има потенциал.
Неподвижността на духа не е някакво временно положение, а приемане на една по-голяма от самите нас реалност. Неподвижността е тотално приемане на неизбежното, приемане на природните закони на материалният свят в който живеем, приемане онова, което оживява телата ни и което никой не знае на 100% какво представлява.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #4 on: декември 03, 2016, 09:10:20 am »
Двете най-големи крайности в този свят за нас хората това са живота и смъртта на физическите ни тела. Просветлението е тоталното приемане, което значи от своя страна омиротворяване с тези две крайности.
Масовият човек е вкопчен на всяка цена за живота си и се бои от смъртността си.
Осъзнаният човек разбира, че животът му в човешка форма е дар, който ползва за някакво време и когато дойде края без съпротива оставя обратно на елементите на Земната среда.
Масовият човек избягва изобщо да мисли за смъртността си, приема живота си и щастието си за даденост, за нещо което някой му дължи или трябва да получава в изобилие на всяка цена. В противен случай ще ходи като зомби, непрекъснато мрачен и недоволен от несправедливостта, от това, че са му били раздадени лоши карти в живота, хванат в самоповтарящ се цикъл на страдания.
Осъзнатият човек с лека ръка възприема собствените си страдания, знае че са временни, даже си прави шеги по този въпрос. Просветленият човек не изпитва тежестта на страданието. Ако падне ще се усмихне, ако се разболее пак ще се усмихне и ще преживее по възможно най-лек за него начин неприятното, което живота му сервира и ще бъде максимално въвлечен в случващото се въпреки болката.   
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #5 on: декември 15, 2016, 10:37:58 am »
Пълното просветление е Нирвана и означава, че човекът, на който му се случва се освобождава изцяло от илюзията на материалният свят на планетата Земя. Нирвана е фигуративна смърт на всяка човешка индивидуалност и на всяко човешко привързване. Нирвана е връщане към оригиналното състояние на Съзнателността, което не е филтрирано повече през телесната индивидуация.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #6 on: януари 05, 2017, 09:58:00 am »
За просветлението може да се пише много и всеки път няма да е достатъчно. И думите са ограничени и разбирането също, но дори и най-малкото разбиране ако се получи все ще е от полза.

Просветлението е такова състояние на душата, когато не се идентифицираш с ума и с тялото си. Все още ги ползваш и двете, но съзнаваш, че те не са Ти и Ти не зависиш изцяло от тях. Това отново може да се нарече някакво средно положение на съществуване. Това може да се нарече и преобразуване на усещането за собствения ум и за собственото тяло. От състояние, където си тотално привързан и не знаеш нищо друго освен умът и тялото си, си дошъл до състояние, където тялото и умът изглеждат като преходни неща, които ползваш, за да участваш в матрицата на земния живот, но и двете са някак встрани от Теб, а Ти си като неизменна величина на чистото съществуване неподатлива повече на планетарните зависимости.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #7 on: февруари 19, 2017, 12:22:58 pm »
Според някои духовни учители пълното просветление е нещо, което не се е случвало. Според мен, ако нещо има потенциал да се случи, то се е случвало и ще продължава да се случва независимо от нашите преценки. Така стои според мен и въпроса с просветлението. Дали ще е цялостно или частично просветление винаги ще е трудно да се каже ако наблюдаваш отстрани. Но на човека, на който му се случва, само той знае как се усеща неговото собствено просветление.
Пълното просветление е възможно, но върви ръка за ръка с отделянето от тялото и прекъсването на връзките със земния живот. След пълното просветление не остават каквито и да е причини за човек да продължава със земната си инкарнация, освен ако не реши нещо друго.
Абсолютно всичко, което правим и към което се стремим докато сме в текущата си инкарнация губи смисъла си след пълното просветление. Няма какво повече да се преживява, няма повече уроци за учене, няма нови цели, няма повече желания, амбиции и интереси.
Частичното просветление позволява да се запазят някакви страни от земното притегателно поле. Частичното просветление е възможно да се случи на всеки напълно индивидуално, но няма особена радост и щастие от него, ако не се усеща споделено с останалите хора, с които имаш досег и някакви форми на общуване. 
Ако си щастлив а хората около теб нещастни щастието за теб губи смисъла си. Така е и с просветлението, с любовта и с всички истински неща в тоя живот.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #8 on: ноември 18, 2017, 08:25:47 am »
И така дойде момента да споделя как точно се случва и знам, че на повечето тръгнали по този път няма да се хареса и няма да им бъде приятно да чуят истината за това.
За да започне процеса на Просветление човек трябва да се овладее по такъв начин, че да не търси повече чувствена наслада. Наслада от гледки; Наслада от звуци; Наслада от вкусове; Наслада от докосвания; Наслада от аромати.
Две човешки дейности да ги наречем стоят насреща на Просветлението и обхващат гореизброените наслади. Едната е храненето - удоволствието от вкуса на храната и насладата от задоволяването на глада, и другата, която включва удоволствия от 5-те сетива и най-трудната за преодоляване това е сексуалността. Храната и сексът са фундаменталните движещи сили на Егоизма и Егото. Как точно спират самоосъзнаването е въпроса. Понеже изискват много енергия, за да се случват. Крадат жизнената ни енергия, която е необходима за процеса на Просветление. Това е доста опростен модел, но в основата си показва какво е необходимо и какво не е необходимо по този път.
Изниква следващия въпрос, как точно човек се отказва от храната и то сексулността си. На практика човек не се отказва, а престава да търси и да изпитва удоволствие от двете неща с оглед на по-голямата цел. То е ясно, че по един или друг начин тялото има нужда от храна. Тънката особеност е, че не е нужно храната да се асоциира с вкуса й и с удоволствието от консумирането й. Просто хапваш нещо и то без да се прекалява, съсвем малко, колкото да се утоли глада. Тук преценката остава за теб.
За сексуалността. Това е по-трудната част, защото включва всичките сетива и изкушението е много голямо и дебне навсякъде.
От наблюденията си съм почти сигурен, че 99% от хората не са готови да оставят сексуалността си. А когато са готови да го направят - тоест когато навлязат в късна/преклонна възраст, тогава вече ще е късно за Просветлението, защото жизнената сила ще е прахосана. Без Жизнена енергия достигането на Бог е невъзможно. Бог изисква цялата ни енергия и цялата ни отдаденост, няма тън мън както се казва. Простлението е промяна на вибрацията нагоре, насищане на вибрацията на светлината, от която сме съставени. За целта е необходима огромна жизнена енергия, цялата възможна, която си готов да отделиш. Затова Бог изисква всичко от Теб. Ако не си готов да дадеш всичко от себе си, за да бъдеш с Божествената енергия оставаш в Астрала и после обратно в Дуала, към следващата инкарнация като човешко същество. 
« Last Edit: ноември 18, 2017, 09:06:51 am by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #9 on: ноември 19, 2017, 08:15:49 am »
И така докато все още имаме Жизнената енергия това е най-подходящото време да загубим въвличащ интерес към сексуалността си. Не да се откажем от нея, защото това е невъзможно. Не можеш да се откажеш от нещо, което е неделима част от теб. Ако си мъж винаги ще виждаш жената като привличане и обратното ако си жена ще виждаш мъжа привлекателен, неизбежно е. Ние сме чувстващи, чувствени същества и това е положението. Но как да спреш да бъдеш въвлечен в сексуалността си. Отговорът е толкова прост, колкото и сложен и зависи изцяло от самите нас. Изисква се да приложим волята си. Да направим съзнателен избор, когато изкушенията се опитват да ни привлекат към себе си. Човек в основата си е реактивен и върши много неща без да ги осмисля, впуска се, оставя се на усещанията си, на течението ако щеш. Да си реактивен, означава че си оставил съдбата си на случайните обстоятелства. Тоест ако си мъж и обстоятелствата  създадат условия да преспиш с жена реактивната природа ще те подтикне да го направиш без много да мислиш. И това е много силен подтик, защото зад него стои инстинктът за самосъхранение, чрез който се продължава рода. В наше време просто правим безсмислен секс за спорт и удоволствие, не толкова да продължаваме рода, но на практика се случва едно и също. В процеса се хаби Жизнената енергия.
Ето защо когато ни се предоставя възможност за изкушение трябва да осъзнаем реактивната си природа, която ни подтиква инстинктивно да му се отдадем и веднага да приложим активната природа на своята воля и да се откажем от тази възможност. По този начин ще запазим Жизнената енергия за по-важното дело на Просветлението. Това е един продължителен процес, който може да отнеме години. Не е еднократен избор и еднократно приложение на силната воля. Това става като начин на живот, начин на съществуване. Целта е да събираш Жизнената си енергия и докато тя расте вътре в теб да осъзнаваш връзката си с Божественото начало.
Всичко това са съзнателни избори и цели с приложена активно действаща воля. Ще направя и отделна тема за волята, понеже тя е много важен компонент на човешката личност, особено на човекът тръгнал по духовната пътека. 
« Last Edit: ноември 19, 2017, 08:41:41 am by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #10 on: ноември 19, 2017, 08:36:45 am »
Следващото условие Просветлението да започне да се случва е да създадем среда. Това означава да намерим необходимото усамотение. Място, където да бъдем напълно сами, да си практикуваме медитацията си напълно безметежно. Най-добре е да си живее самостоятелно някакво време, без да има хора в нашия живот - съпрузи, деца, приятели, познати, роднини и т.н. Разбира се няма как да избегнеш хората, но е жизнено необходимо да се направи една дистанция между теб и хората, за да избегнеш тяхното влияние върху теб. Хората влияят и дърпат към себе си, особено в нашето смутно време. Те критикуват, съблазняват, налагат мнения и преценки, въвличат с лични драми и очаквания. Такъв е човекът, търси общуване и тегли другите към себе си. Ако се смесиш с неподходящи хора те могат да те променят до неузнаваемост ако си по-реактивен слабоволев тип. Но и дори да не си слабоволев ежедневното взаимодействие с драматични хора и ситуации тегли от така важната Жизнена енергия без дори да го осъзнаваш. То затова неслучайно в Индия някой ако е решил да става просветлен отива някъде в гората или планината далеч от хората.
Защо е необходимо това освен за запазването цялостта на Жизнената енергия. Понеже Бог се показва на човека, когато той е в пълна тишина и неподвижност. Такава е Божествената природа и този който желае да я опознае и доближи се налага да овладее тишината и неподвижността в собственото си същество. А това няма как да се случи ако около теб има постоянно някакви хора, които искат от теб някакви неща или просто те занимават с глупости. Трябва да си осигуриш достатъчно време в самота и да практикуваш медитация. В Индия на това му викат Садхана йога. В крайна сметка човек осъзнава на много голяма дълбочина връзката си с Божественото начало. То не е просто осъзнаване, а се осъществява директна връзка с Богът в нас.   
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #11 on: ноември 23, 2017, 09:24:08 pm »
Целта на просветлението...

Най-просто казано, това е връщането в Източника ни. Връщане в Бога. Прекъсване на цикъла с преражданията, захвърляне на всички индивидуалности придобити през всичките прераждания във всякакви форми, светове и измерения и сливане с Източника.
Твърде голяма цел някой ще каже. Голяма е, най-голямата възможна, най-трудната, но не и невъзможна. Крайната последна цел, дестинацията заради която сме се отделили от Бог в началото и сме минали през всичките възможни прераждания, всички стъпала на духовната еволюция. Отказването от Бог в началото и връщането обратно в Бог накрая. Стотици прераждания, милиони години откъснатост, безкрайни страдания на плътта, безкрайни опитности. Край на всичко това. Край на безсмислието и разделението. Това е просветлението, от човек направо отиваш в Бога, директно, няма междинни станции повече. 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #12 on: ноември 28, 2017, 10:27:48 pm »
Когато човек събере достатъчно от въпросната Жизнена енергия/Чи, Ки, Прана, Кундалини/ нещата с Просветлението почват да се случват от само себе си. Самия цялостен капацитет на тази Енергия на живота те насочва към правилната си посока, към своя оригинален Източник.

Известен духовник от миналото на Индия/Свами Вивекенанда/ е казал, че ако 12 години живееш без да използваш сексуалността си почват да стават чудеса с теб. Та става въпрос за Чи.

Съвременния свят и злите сили, които го управляват са направили всичко възможно хората доброволно да прахосват Жизнената си енергия и да живеят в безкраен цикъл от прераждания на тази планета Земя, така че да бъдат експлоатирани и да водят едно безкрайно съществуване в тъма и страдание.

Бъдете будни и пазете Жизнената си енергия, това е ключът за края на страданията и изходът от тази планета завладяна от безбожието и мракобесието.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #13 on: ноември 30, 2017, 09:29:46 pm »
Още малко за Чи и как да се научим да я съхраняваме.

За сексуалността говорих достатъчно.

Храната.
По въпроса за храненето мога да добавя, че растителната храна е много по-лесна за усвояване и по-близка до Слънцето и за разграждането й от човешкия организъм се изисква много по-малко енергия. Отделно растителната храна има висок заряд, т.е. висока вибрация, особено в чистия си суров вид, без да се подлага на термични и друг вид консервиращи обработки и приемайки я тази храна автоматично предава вибрацията си върху нас.
При всяко хранене, преди или след това казването на молитва или една благодарност към Всевишния дава на храната допълнителна сила. Толкова по въпроса за храната.

Сънят.
Чи се генерира по време на сън и то през нощта. За целта през първите 5-6 часа от съня се ползват изключително за две неща от висшия ни Аз, за създаване на нови количества от нервния флуид Чи и за дребни поправки и възобновяване на клетките на физическото тяло. Така че, силно ценете нощния си сън и никога не правете компромис с качеството му. Нощния сън е лабораторията на физическия ни живот. От него зависи с колко жизнена енергия ще разполагаме на следващия ден и изобщо.

Емоциите.
Да се пазим от изпитването на негативни емоции е много важно. Всяка негативна емоция е пробив в енергийното ни тяло и през него изтича Чи. Позитивните емоции, когато са автентични, тоест са породени от истинско причинно събитие са точно обратното, те са генератор на Чи. Но ако са пресилено използвани или се ползват като компенсация за някакво негативно състояние ефекта от тях може да е също толкова изцеждащ колкото и от всяка негативна емоция.

Вниманието.
Трябва много да внимаваме на какво обръщаме внимание, на какво отдаваме своето внимание. Защото едно от малкото много мощни инструменти, с които разполага човек е неговото внимание. На какво отдаваме вниманието си е решаващо дали ще генерираме още или ще източваме от жизнената си енергия. На практика ако се замислим, вниманието е всичко. Човек каквото и да прави в будно състояние все е насочил вниманието си към нещо. Насоченото внимание създава наченките към нова реалност, към поток от събития които набират потенциала да се случат по един или друг начин, скоро или по-късно. Толкова е голяма силата на вниманието ни. Така че, внимавай в какво внимаваш.

 
« Last Edit: ноември 30, 2017, 09:35:41 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #14 on: декември 04, 2017, 07:18:07 pm »
Дишането
Този, който знае как съзнателно да диша създава Прана/Чи с всеки свой дъх. Този, който се е научил как да диша съзнателно става толкова силен, че няма нужда да приема храна по обичайния начин. Всичко, от което има нужда тялото влиза чрез въздуха и слънцето. Чак дотам аз не съм стигнал все още та да бъде потвърдено и от моя опит.
Но съм сигурен, че съзнателното дишане наистина създава Чи, плюс това може да неутрализира свободни радикали/предпазва ни от болести/, дава яснота на мисълта, издига вътрешната енергия към високите енергийни центрове, тоест чрез дъха се насочва Чи нагоре по чакрите, или в кръгово движение, по желание.
Как се диша съзнателно. Бавно дълбоко вдишване през носа с издуване на диафрагмата, задържане на дъха за 10-20 секунди последвано от бавно ритмично издишване през устата с прибиране обратно на диафрагмата. Това се прави като се следи съзнателно през цялото време. Отделно всяко вдишване мислено или с чувство се асоциира с нещо положително и хубаво което въвеждаме в организма си и всяко издишване с нещо ненужно и негативно, което извеждаме от системата си. Вдишването може да се асоциира и с движението на Чи/Кундалини нагоре по чакрите, а издишването с изпращането на тази енергия през най-горната чакра към вселената. Както си го измислиш, както си го представяш, това е преди всичко твой личен избор как ще асоциираш собственото си дишане.
« Last Edit: декември 17, 2017, 01:12:10 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #15 on: декември 10, 2017, 11:42:43 am »
Воля
Най-важния и най-трудния урок, който можем да вземем със Себе си от планетата Земя е овладяването на волята на Върховния Аз. Тази воля, за която говоря не е обикновената воля за преодоляване на ежедневните предизвикателства от материалното съществуване. Става дума за волята, с която овладяваме напълно егото си. С нея избираме да следваме най-величествената представа за себе си, нашето Върховно Аз. И със същата воля оставаме на този път въпреки всичките отбивки и завои по него.
Волята е сила отвъд всякаква сила, сила която не подлежи на нищо преходно и материално. Волята е самият АЗ, това което съм АЗ. Волята когато се манифестира светове се променят до неузнаваемост и нови вселени възникват от съвършеното нищо. Толкова е силна тази воля, за която говоря. Ето с това разполага всеки един човек без изключение и ако можем да осъзнаем този велик дар, животът ни ще изгуби цялото нещастие, цялото страдание, цялата мизерия, цялото безсилие, с което сме го обримчили.
Прилагайки Волята си всичко е възможно, няма невъзможни неща за тази воля. Просветлението е акт на силната воля. Издигането на свещената енергия на живота в съществото ни е акт на силната воля. Всяка промяна, която човек желае да постигне във вътрешното си Аз се постига съзнателно чрез упражняване на силната воля. 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #16 on: декември 13, 2017, 07:58:32 am »
Слънцето
Всяка сутрин през първите 10-тина минути от изгрева и накрая на деня, през последните минути от залеза се ползват за взиране в Слънцето/през тези първи и последни минути излъчването му не заслепява/, за установяване на на връзка с Него. Това, което Слънцето дава на материалния свят е неописуемо, нищо друго не може да го даде и нищо друго няма такова колосално значение за материалния свят като Слънцето. 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #17 on: февруари 16, 2018, 08:06:45 pm »
Човек приобщава четири основни аспекта през всичките си животи, които го връщат обратно към Бог: Знание, Воля, Смелост и Мълчание.

Знанието е мъдростта, това е изпитаното знание или знанието с получено потвърждение от собствената интуиция. Това знание дава понятие за Истината и за Любовта.

Волята е проява на желание за връщане към Източника. Волята е активна задвижваща сила. Волята е магнит.   

Смелостта е нужна, за да не се спираш и плашиш по пътя на придобиването на знанието и за да удържаш волята си за връщане към Източника. Това са най-висшите приложения на смелостта. 

Мълчанието е постижение на вечния мир в душата. Неподвижността на битието. Чистотата на възприятието. Мълчанието е тишина отвън, за да започне музиката отвътре. Мълчанието е песен на небесни хорове, на хармонични "звуци" принадлежащи на чудни светове от светлина. 

Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението
« Reply #18 on: юни 15, 2018, 07:45:16 am »
Мъдростта е висшето състояние на 5D съзнателността.
Свободното използване на волята е висшето състояние на 3D съзнателността.
Смелостта е сублимирането на 4D съзнателността.
Мълчанието е завършеност на 6D причинно-следствената съзнателност и връщане обратно към душата.
« Last Edit: юни 15, 2018, 10:49:25 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Мисли за Просветлението - Буда
« Reply #19 on: юни 16, 2018, 11:08:38 pm »
Майсторът на просветлението Гаутама Буда, когато му сервирали последното ястие в живота му той знаел, че в него има отрова, че стопанката на дома, в който е гостувал е добавила отрова в супата му. Буда предчувствал този факт, но до такава степен се бил предал на потока на живота, че допуснал без каквато и да е съпротива по този начин да свърши уникалния му жизнен път посветен на Светлината. Буда за мен е олицетворение на смелостта, смелост която надхвърля всичко човешко и възможно. 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.