Author Topic: 7-те смъртни грехове  (Read 246 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
7-те смъртни грехове
« on: ноември 16, 2019, 04:49:10 pm »
Дойде времето да разпарчетосам и тази тема, която в действителност е много важно правилно да бъде разбрана. От това зависи дали човек ще живее в илюзии и ще пропада духовно или владеейки себе си ще се изстреля на нови духовни висоти.

Защо са наречени грехове, срещу кой се греши точно? Грехът става срещу Бог в мен и срещу Бог в теб. Това е същността на греха. Бог в нас е нашия Висш Аз, който е съвършен и чист. Когато се занимаваме с тъмнина и не си вземаме поуки от това ние петним нашия Висш Аз, Богът вътре в нас, който е нашия духовен Баща/Майка.
 
А защо са смъртни? Това съм го обяснявал и по-рано. Нарича се смъртен грях, защото, който не съумява да овладее страстите си пропада надолу във вибрациите. Колкото по-надолу се пропада, толкова душата почва да се губи и смалява, като на някакъв етап ако пропадането продължава съвсем нищо не остава от тази душа.


Горделивост

По този въпрос съм писал доста, защото това е първородния грях, оттам падението на душите е започнало. Най-общо това е същността на илюзията на разделението. Един излиза и се бие в гърдите колко е голям и велик, как е по-добър от всички останали, как заслужава най-много и най-хубавото, а другите кучетата ги яли. Това е най-голямата глупост и горделивия е най-големия глупак, който може да съществува.
Обратното на горделивостта е смирението, което е осъзнаване, че всички хора сме деца на нашия единен Отец. Може да сме уникални, да имаме различни проявени способности, но пред Отеца всички сме равни. А това е най-важното, че пред универсалния изравнител нашия Отец всички души са равни.

Сребролюбие/алчност/

Това е така известното качество на човек да е пресметлив, да обръща всичко в парична стойност, дори това, което не би трябвало да има цена и да се търгува. Към този грях спада и стиснатостта/свидливостта/, да си привързан към това, което се нарича материално богатство до такава степен, че да не можеш да го обръщаш в блага и да служи в полза на теб и още по-важно в полза на хората.
Поради тази страст съществува крайна бедност и нищета в света.
Обратното на алчността са безкористността и щедростта. Да си безкористен значи да не слагаш етикет с цена на всичко и да не търсиш сделка във всичко, да не търсиш насрещно вземане - даване. Щедростта ти позволява да даваш от сърце без да мислиш какво ще получиш от това.

Чревоугодие/лакомия/

Това не е свързано само с храната, това е проблем, който се допира с алчността. Да губиш нормата какво количество от нещо за теб е полезно и да консумираш или трупаш заради самото консумиране и трупане като губиш усет за дозата. Лакомията в храненето знаете до какво води. Лакомия има във всичко, то се простира и се свързва и с останалите смъртоносни страсти.
Обратното на лакомията е умереността. Да можеш да преценяваш колко ти стига.

Гняв/гневливост/

Казва се, че причината човек да се гневи е високомерието. Високомерието е горделивост. Виждате как са свързани нещата. Гневи се този, който е глупав - който е първосигнален в реакциите на емоциите си, който има голямо лесно наранимо, силно горделиво Его, такъв който се мисли за голяма работа. Той мисли, че много знае, че много може, че много има. И някой като го оспорва, Егото на тоя човек се гневи. 
Обратното на гневливостта е кротостта. Кроткия човек няма его и не се засяга, когато го оспорват и нападат. Това не значи, че търпи и че вътрешно в него кипи без да дава израз на емоцията си. Не, кроткия човек не прави вътрешни реакции характерни за Его-човеците. Кроткия човек вижда заблужденията на този, който критикува и обижда и остава невъзмутим.

Похотливост

Това е да се водиш лековато, от първосигналната реакция на своя инстинкт за размножаване, предизвикан при първото примамливо изкушение, което се явява като полово привличане. Това е една от животинските страсти, при които човекът, венеца на творението, пада до нивото на обикновено животно. Това е неморалност, разпуснатост, слаба воля, липса на вярност към другия. Похотливостта в големи крайности води до пълното разложение на човешкото в човека и човека става като животно, което не може да владее инстинктите си.
Обратното на похотливостта е владеенето на своите полови страсти. Да не се поддаваш на разпуснато поведение. Да имаш себеуважение и да имаш уважение към другите.

Леност или мързел

Това значи да не желаеш да работиш, да не желаеш да допринасяш за доброто на Цялото. Да живееш на гърба на другите като търтей, само да си почиваш, да експлоатираш другите да работят вместо теб а ти да се отдаваш на разгулен начин на живот. Когато човек се отдава на леност той спира да се учи и да напредва, застоява и се забива на едно място, че даже и пропада. Противоположното разбира се е трудолюбието и за него всеки знае какво е. Благодарение на труда всичко добро и хубаво се създава в живота. Ако няма кой да се труди всички ще измрат от глад преди нещо друго да стане.

Завист

Това е злоба към тези, които имат за разлика от теб, който нямаш, но искаш да имаш. Но поради някакви причини, най-често някои от горните страсти е по-лесно да завиждаш вместо да си впрегнеш пипето и мускулатурата и сам да си заработиш каквото искаш да имаш. Който завижда иска да има каквото другите имат или като осъзнава, че не може да го има, в него кипи злоба и желание тези, които имат да загубят каквото имат. Това е специфично много тежка тъмна енергия с големи кармични последствия. Това е равносилно на проклятие, когато е изразено в своята крайност. 
Обратното на завистта е безусловната любов. Ако обичаш така всичко свързано със завистта се обезсмисля.     
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:7-те смъртни грехове
« Reply #1 on: ноември 17, 2019, 01:24:29 pm »
Искам да направим паралел на съвременния човешки живот как хитро и подмолно е устроен, така че да предизвиква хората да живеят в постоянно духовно падение, подвластни и изложени на влиянието на 7-те смъртоносни пристрастявания. Има ли нещо, което да е останало чисто и недокоснато от порока в социалния човешки живот? Замислете се хубаво и ще се убедите сами. 

Все пак ние хората не сме машини, имаме висш разум на разположение, имаме вътрешна сила, имаме воля и свободен избор. Ако попадаме в капан на тези 7 страсти, то е защото сме се поддали сами на тяхното влияние.
Може да се намираш в центъра на падението и разврата и пак да се запазиш чист, да се издигнеш над всичко долно и мерзко. Всичко зависи от теб, от твоята вътрешна сила и от изборите, които постоянно правиш за всяко едно нещо. Изкушенията са нашия изпит, дали сме си научили най-важните уроци. 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:7-те смъртни грехове
« Reply #2 on: ноември 17, 2019, 08:07:22 pm »
Всичките 7 смъртни гряха са деривати на Егоизма. Егоизма е най-голямото зло, случило се на хората за всички времена. Това е дълбок измамен психологически вирус, който покосява наред всеки решил да дойде и да си направи малък пикник в 3-то измерение на прекрасната планета Земя.
Егоизма е равен на горделивостта и това е основата на цялото падение на човечеството. Стотици прераждания на тази планета, войни, убийства, измами, лъжи, кражби, подтисничество, жестокости, извращения, несигурност, нищета, страдания безчет само заради вярването в една проста илюзия наречена Егоизъм. 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:7-те смъртни грехове
« Reply #3 on: ноември 17, 2019, 08:16:26 pm »
И така са поставени нещата в човешкия живот, че без егоизъм не може да се оцелее във физическото тяло. Един вид без дори да искаш и да съзнаваш ти вече си в капана на най-голямата илюзия. Трябва да мислиш за оцеляването на своята физическа форма. И то даже не е избор, защото не може да се оставиш да умреш от глад, така вървиш срещу инстинкта си за самосъхранение. То е като затворен кръг. 
Добре, че правилата на Играта не са много стриктни и егоизма е приемлив поне дотолкова, че да няма кармични последствия когато се грижиш за минимума на собственото физическо оцеляване.
« Last Edit: ноември 18, 2019, 01:02:10 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.