Author Topic: Субективно и обективно  (Read 161 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

  • вътрешен мир
  • Администратор
  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 3823
  • Gender: Male
Субективно и обективно
« on: август 13, 2019, 06:33:01 pm »
Какво е относителна истина и какво е абсолютна истина?

Относителната истина важи само за определена перспектива базирана на дадено илюзорно възприятие.

Абсолютната истина или обективната истина е Господ Бог, нашите вселенски първо-родители. Абсолютната истина важи за всяка реалност, илюзорна или по-малко илюзорна, както и за съвършената божествена реалност.
Пример за абсолютна истина е "Аз съм - аз съществувам - аз присъствам." Друг пример за абсолютна истина са трите божествени закона на вселената, за които съм писал тук. Абсолютна истина е закона за свободната воля. Но например закона за свободната воля може да се интерпретира като субективна истина, защото в нашата реалност някои хора не считат, че имат свободна воля, въпреки че от по-висока гледна точка независимо кой какво мисли свободната воля е факт и действащ закон.

Та в нашата реалност, всичко, което идва като информация от друг въплътен човек може да се счита като субективна информация. Понеже всеки въплътен човек се намира в някаква степен на объркване, бидейки въплътен във физическо тяло базирано на въглеродната материя.
Субективната информация може да съдържа някаква истина, но може и да е лъжа. Понякога в лъжата има истина и в истината има лъжа. Това са характеристики на субективната информация. При абсолютната истина никога не може да има два варианта, хем да е истина, хем да е лъжа или да е част от някаква временна гледна точка. Абсолютната истина не може да се дискутира, дебатира или критикува, тя е закон, постулат. 

Въпроса е кой може да каже коя истина е обективна. Никой друг освен ти самия, защото все още се намираме в света на объркването и илюзиите. Тоест, ако някой казва че знае абсолютната истина този човек може и да греши. И аз като пиша за абсолютната истина може да греша. Цялата информация, която съм събрал в този сайт е субективна информация. За мен самия може да съм открил зрънце истина, в която да вярвам, че е абсолютна, но никога не бих могъл да наложа на някой друг да вярва в моите вярвания кое е абсолютна истина.

Точно поради субективността на информацията в нашия свят, само вярата е това, което може да ни води.
Това, в което вярвам представлява моята истина.
Дали тази истина е вярна или абсолютна, в момента това няма значение. Като вярвам в дадено нещо то се превръща в моята реалност. Преживяването на създадената от нас вътрешна психическа реалност е всичко, което е от значение във всеки един момент.

"Аз зная, че нищо не зная."

Това утвърждение е елиминатор на човешката горделивост свързана с изключителната убеденост в собствените знания. Така ти осъзнаваш и приемаш, че собствените знания винаги са субективни и това става повод за вътрешно смирение. Смиряваш горделивостта си, отваряш разума си за най-различни нови възможности и интерпретации, отваряш разума си за нови впечатления, отваряш разума си да наблюдава и да изследва, отваряш разума си за чудесата на мирозданието.
Когато горделивостта я няма човек се освобождава от придържането към определени вярвания и превръщането им в изсечена в камък житейска философия, която налагаме на самите себе си и често се опитваме да наложим и на другите, които имат съприкосновение с нас.
С това идва освобождение от факта, че сам лично от своя опит "не зная". Изчезват всичките негативни емоции свързани с това. Не се срамуваш, че не знаеш, не се чувстваш като нищожество за това, че не знаеш, не позволяваш на авторитетите, които все още си мислят че всичко знаят да ти налагат своите виждания. Ти си станал безпристрастен наблюдател, който изследва потенциали и възможности без да им придава важност или маловажност. За всяка идея има някакво място, всяка идея има свой смисъл. Лъжата също има смисъл. Лъжата изобщо не е случайно явление. Негативния опит също не е случаен. Заблудите има нужда да бъдат осъзнати като заблуди и затова е нужен открит необременен разум. 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.