Author Topic: Говорилня  (Read 39915 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nova

 • Guest
Re: Говорилня - опит за разбирателство
« Reply #210 on: юли 24, 2006, 04:03:25 pm »
Привет уважаеми приятели! Искам да уточня, че е време да се приемем такива, каквито сме и да не се опитваме взаимно да се променяме, защото това е безнадеждно. Промяна е възможно само в нашата представа за самите нас. Ако това успеем да постигнем няма да си губим времето във взаимни нападки. Искаме или не ние си влияем един на друг, но решението за промяна не е в нашите ръце. Човека няма свободна воля и това много добре проличава в диалога, който водим тук. Свободната воля е илюзия, както и егото, което смятаме, че движи света. Даването това е принципа който движи света. Огледайте се в природата около нас и ще видите, че света е само процес на даване. Желая Ви приятен ден.Ех, Страхиле...
аз ще кажа друго- принципа, който движи света е обмена- на каквото се сетиш..като в частност/ това според мен/ двигателя на този обмен е получаването на каквото се сетиш.

А в чии ръце е решението за промяна? И защо пък човек да няма свободна воля, защо това със свободната воля да е илюзия, и още повече защо "промяна е възможно само в нашата представа за самите нас"--

Представата за самите нас въз основа на кое се изгражда, доколко е -да речем - вярна и кое е това нещо, което ще ни подкара да я променяме /представата/?

Ако чрез тезата за липсата на свободна воля защитаваш тезата за предопределеността, за какво ти е духовното търсене, след като според един от твоите постинги- "от духовния свят мърдане няма" перефразирам по смисъл.. Или както казва народа- ходиш, където ходиш.....пак тук ще кацнеш.

Свободна воля ли е духовното търсене или някой дирижира желанията ти. И ако приемаш, че има такъв "диригент", защо поемаш инициативата, а не се оставиш той да ти "сведе до знание"


и т.н.

пп: Някъде беше казвал, че по вероизповедание си православен християнин. Какво е според теб смирението? Има ли то връзка със свободната воля
« Last Edit: юли 24, 2006, 04:21:31 pm by nova »

strahil

 • Guest
Re: Говорилня - смирението
« Reply #211 on: юли 24, 2006, 05:26:12 pm »
Привет nova ! Предлагам Ви цитати от Светото писание за "смирението"

Притчи 22:4   4. Наградата на смирението и на страха от Господа Е богатство, слава и живот.
Тази притча касае човека преминал максом. Защо? За да имаш страх от Бог, то ти трябва да си усетил силата му и да осъзнаеш своето безсилие. Всеяка глъдка въздух поета от нас и даваща ни живот е израз на неговата воля и в никакъв случай не е проява на нашата воля.
1 Петрово 5:5   5. Така и вие, по-млади, покорявайте се на по-старите, да! всички един на друг. Облечете смирението; защото Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат.
 Ако приемете буквално тези слова можете да се заблудите в изводите си. В тези притчи е заложено разбирането  за единството на света "с" "мир". Да си включен в живота и да го приемеш, като дар съдба от Твореца. Забележете Бог се "противи" на горделиви, а не отрича гордостта, като състояние на човека, защото сам Бог е дал това, качество горделивост на човека. Който разбере, че горделивостта е желание, което трябва да се поправи ще усети благодатта обещана ни от Твореца.
Исая 38:15   15. Що да кажа аз? Той ми рече, и сам го изпълни;
Ще ходя смирено през всичките си години поради огорчението на душата си.

Тук е още по ясно чие е действието и каква е нашата роля....ще ходя смирено..та това си думи на най-обикновен изпълнител...или даже имитатор на действие.
Михей 6:8   8. Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе
Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог?
И така пак къде има място за свободна воля..
Що се отнася до "духовното търсене", много разчитам на Вас да обясните какво включва то.
В Кабала се казва, че човек стига до един момент в живота си в тяло, когато нищо не го радва и постоянно живее в депресия. Той е смутен и не се радва на живота. Търси забрава в алкохола, наркотиците и няма утеха. Той продължава да търси нещо, което не знае какво е то. В такъв момент "отгоре" му се дава Науката Кабала и човека започва да изгражда душата си кли (съсъд) екран с помощта на който започва да усеща една реалност, която е съществувала но не е била достъпна за неговите 5 сетива. От този момент можем да говорим, че ние притежаваме свободна воля и отговаряме за своите действия и можем да получаваме награди или наказания. Благодаря Ви за търпението. Желая Ви приятен ден.
 :)

nova

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #212 on: юли 25, 2006, 08:58:29 am »
Страхиле, знаех, че ще ми сложиш разни цитати от Библията. Аз не я познавам детайлно, но имайки предвид, че хилядолетия ролята й е била да крепи една институция- Църквата, не се учудвам на противоречивото й приемане от читателите й:

Има огромна разлика между примирението /подчинението/, което проповядва Библията и смирението. Библията като инструмент за поддържане на Вярата в Църквата съвсем резонно сменя понятията, за да означи две съвсем различни в същността си неща.

 Примирение е когато повярваш в нищожността си, когато единствения отговор на бушуващото “Защо” в главата ти е “защото така е било писано”, “трябвало е да стане така”, “бог си знае работата” и др. врели-некипели. Да повярваш, че някой друг носи отговорност за твоя живот и едва ли не ти спуска план-графици е една висша форма на егоизъм и в крайна сметка пълна глупост. Примирение е и това да разделяш всичко на две, да оценяваш всяко според собствените си моментни желания и да заставаш на някоя от страните, борейки се с ропота си и очаквайки благосклонната оценка под формата на “живот вечен”, “слава” и “богатство” заради страданието, което изживяваш в името на вярата, че нямаш собствена воля.

Даже и ти независимо, че Кабала ти е “спусната отгоре” продължаваш да твърдиш, че нямаш свободна воля. Кой те направлява тогава, след кого вървиш, в чии стъпки стъпваш. Колко още ще ти трябва да изградиш съда си и стигнеш момента в който “можем да говорим, че ние притежаваме свободна воля и отговаряме за своите действия и можем да получаваме награди или наказания”. Забележи само как звучи това “можем да получаваме награди или наказания”. От кого и защо награди и наказания. Награди и наказания има само при примирените.

Смирението, както ти неусетно подчерта е живот със света, активно- на арената, а не в публиката при феновете. Смирение е неправенето на оценка на нещата, приемането им на такива каквито са, а не терзаенето, че трябваше да бъдат маалко по-иначе. Примирения винаги е на единия бряг – смирения е в реката. Смирения си живее с “наградата”, а примирения винаги я очаква.   Ако взема от твоите термини смирения знае, че Твореца живее в него, а примирения се мъчи да постигне представа си за Твореца, чрез неща извън себе си.
 Примирения вижда и вярва, че всичко е илюзия, смирения гледа илюзиите и вижда тяхната същност
 Не съм съгласна и с тезата за пасивността на примирения- няма по-активен от примирения- той е в състояние на постоянно търсене на потвърждение на Вярата, той е постоянно неудовлетворен поради механизма на “моркова и тоягата”- очаква награда или наказание.
Смирения е спокоен- той не очаква нищо, защото има всичко. Затова и те попитах има ли връзка между свободната воля и смирението...свободната воля и смирението за мен са едно и също нещо. А духовното търсене е процеса на постигането на смирение


малко свободни разсъждения по темата, така да се каже :D
« Last Edit: юли 25, 2006, 09:20:43 am by nova »

Offline Eternities

 • ad infinitum
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 601
 • Gender: Female
  • Изворите
Re: Говорилня
« Reply #213 on: юли 25, 2006, 10:40:27 am »
...Наградата на смирението и на страха от Господа Е богатство, слава и живот...
...За да имаш страх от Бог, то ти трябва да си усетил силата му и да осъзнаеш своето безсилие...
... е израз на неговата воля и в никакъв случай не е проява на нашата воля...
...Така и вие, по-млади, покорявайте се на по-старите, да! всички един на друг. Облечете смирението; защото Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат...
...Да си включен в живота и да го приемеш, като дар съдба от Твореца......Бог се "противи" на горделиви...
...Който разбере, че горделивостта е желание, което трябва да се поправи ще усети благодатта обещана ни от Твореца...
...огорчението на душата си...
...каква е нашата роля....ще ходя смирено..та това си думи на най-обикновен изпълнител...или даже имитатор на действие...
...Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе
...Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог?...
...И така пак къде има място за свободна воля..
...В такъв момент "отгоре" му се дава Науката Кабала и човека започва да изгражда душата си кли (съсъд) екран с помощта на който започва да усеща една реалност, която е съществувала но не е била достъпна за неговите 5 сетива. От този момент можем да говорим, че ние притежаваме свободна воля и отговаряме за своите действия и можем да получаваме награди или наказания....

Просто нямам думи или по-точно както казва другарят Хамлет "Останалото е мълчание"...
 :)
I am who I am.

strahil

 • Guest
Re: Говорилня - съгласен съм с извода...
« Reply #214 on: юли 25, 2006, 06:04:32 pm »
Привет  Eternities ! Не мога да не се съглася с другаря Хамлет...и с Вас разбирасе.... "Останалото е мълчание"...а дали го има...

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Говорилня
« Reply #215 on: юли 26, 2006, 08:43:43 am »
Няма го и добре, че го няма. Иначе нямаше да я има "Говорилнята", в която сме в момента.  :crazy2:
fly like a wind .......

strahil

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #216 on: юли 26, 2006, 10:46:22 am »
 :laugh: :smitten: Приятен ден.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Говорилня
« Reply #217 on: юли 26, 2006, 04:06:52 pm »
Приятен ден и на теб (дано нямаш нищо против аз да си се обръщам така към теб). И ти благодаря за поредното "разбунване на духовете". Иначе би било твърде скучно.  ;)
Но като гледам - и на това му идва края. Рано или късно всички си свикваме. Ако знаеш само с Дивайн колко дълъг "приспособителен период" си имахме...   ;D
« Last Edit: юли 26, 2006, 04:10:10 pm by wind »
fly like a wind .......

strahil

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #218 on: юли 26, 2006, 06:56:14 pm »
Привет уважаема wind! Вятъра е нещо, което не познава скуката... :laugh:

nova

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #219 on: юли 27, 2006, 01:30:48 pm »
Ами според мен той Страхил се кротна вече... пък и не че някога много е ритал :2funny:


strahil

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #220 on: юли 27, 2006, 08:15:47 pm »
Привет nova ! Хапни си теленце, хапни си, марули и прясна трева.
Ах как ми се иска да клекна, да клекна и аз да паса.
Но не мога....трябва да ритам...какво да се прави.. :smiley6600: :smitten: Тук съм и следя "изцепките"...и си записвам в едно тефтерче...Желая Ви весела вечер.

nova

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #221 on: юли 28, 2006, 08:33:46 am »
 ;D    :buck2:

Nirvana

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #222 on: юли 28, 2006, 10:13:32 am »
Нова, това е говорилня, не пулилня  >:D

izgrev

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #223 on: юли 29, 2006, 08:28:10 pm »
Quote
Ами според мен той Страхил се кротна вече... пък и не че някога много е ритал

Много обичаш да ти се кротнат! Чак умреш дори!
Ама май по-мразиш да умреш, та не ти е никак лесничко.  :2funny:
 O0 Сори, майна >:D

nova

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #224 on: юли 30, 2006, 10:54:10 am »
Quote
Ами според мен той Страхил се кротна вече... пък и не че някога много е ритал

Много обичаш да ти се кротнат! Чак умреш дори!
Ама май по-мразиш да умреш, та не ти е никак лесничко.  :2funny:
 O0 Сори, майна >:D

нема сори, майна... Силно любим и мразим... огин, к'во да го  :)праиш

izgrev

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #225 on: август 01, 2006, 09:10:16 am »
Quote
нема сори, майна... Силно любим и мразим... огин, к'во да го  праиш
Така е. Огин и сила. Ама за кратко. Nova! Тези звезди "прегарят" бързо!

nova

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #226 on: август 01, 2006, 09:29:35 am »
Бързо, бавно... няма такава мярка, ако гледаш само отстрани. Трябва да си вътре, за да знаеш дали бързото не е бавно и какво е бавното, и дали се прегаря........

Кибиците не прегарят....


nova

 • Guest
Re: Говорилня
« Reply #227 on: август 04, 2006, 02:20:59 pm »
напускам ви за две седмици... покой и радости ви пожелавам

и свежи идеи ;D

strahil

 • Guest
Re: Говорилня - желая Ви приятна почивка
« Reply #228 on: август 04, 2006, 02:29:33 pm »
 :angel: :smitten: