Author Topic: Можем ли да спасим света?  (Read 2462 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

 • Guest
Можем ли да спасим света?
« on: февруари 06, 2006, 09:29:02 am »
Можем ли ние наистина да спасим света? Винаги съм си задавала този въпрос, защото винаги съм искала да бъда герой.  Не знам дали този копнеж е заложен у всекиго, но предполагам, че да – защо иначе всички обичат да гледат филми за красиви и благородни герои, които спасяват я някои мила женица, я цялото село/град/държава или направо света от катастрофи. Е аз поне, от известно  врме мисля, че мога да допринеса за спасяването на света. Не мога да го спася сама със сигурност, което може би е недостатъка на внушението на онези филми, които споменавам. Спасяването на света трябва да е колективно занимание най-малкото щото е доста голям. Та ето какво ми се иска да споделя с вас не само във връзка със спасяването на света, но и във връзка с нещата, които си мисля напоследък и автора, който чета напоследък – Дийпак Чопра:

Чудех се защо цял живот съм бягала от авторитети и всякакви учители и гурута. Сега разбирам, че всеки, който мисли, че може да научи на нещо другия до себе си страда от духовно високомерие и аз винаги някак съм усещала това. Абсолютно смешно и невъзможно е, особено в началото на 21 век, някой да заявява, че знае някакви истини и да тръгне да ги преподава. Може този начин да е бил полезен, някога ... преди 100 или 1000 или 2000 години, но тогава човечеството е било в още по-детската си фаза на развитие. Не знам сега дали сме прескочили детството и трябва да сме в някаква младежка възраст, но съм убедена, че времето на учителите и религиозните водачи е отминало. С развитието на информационите технологии, все повече хори имат все по-голям достъп до почти цялата информация за света от днес и света от вчера. За мен, нито един мислещ човек не би приел само една кауза, една религия или едно учение за свои и не би тръгнал на война за тях. Не, че трябва да се ходи на война, но и това са правили преди, това правят и днес някои и аз се чудя как убеждават войниците си да ги подкрепят.
Казах мислещ човек, но колко хора са мислещи? Не знам. Надявам се да стават повече и повече. Защото с повишаване на стандарта на живот на хората, се чудя как те продължават да намират смисъл на живота си. Защото докато си бос, гладен и безработен, не искаш нищо друго освен обувки, хляб и работа. Но, когато имаш обширна къща, с всички удобства и обширни доходи от работата си .... интересно към какво се стремиш. Дори и тук, у нас, все пак доста хора имат нормален живот и ако не държат да бъдат милионери, те са доволни от живота си и .... ако все още мислят, сигурно се питат, защо са тук и сега на този свят. Знам, знам, че много хора не се питат и може би това не е нужно, стига те да си живеят живота нормално и да си търпят развитието, дори и да не го осъзнават.
Но думата ми беше за водачите и въпреки, че ги отричам тук ще цитирам един:
“ Най-мощните форми на даване са нематериални. Дарове като загриженост, внимание, привързаност, признателност и любов са измежду най-ценните, които можем да предложим“
Колко просто, ненаучно и нефанатично казано. И колко лесно всеки може да се убеди, че е вярно и колко малко му е нужен някой да го води на някъде, като той има всички възможности на света да е добре и да помага, защото всеки може да даде загриженост, внимание, привързаност, признателност и любов и да получи във замяна същото. Не сте ли съгласни, че каквото и материално нещо да сте получавали в живота си, то не може да се сравни с усещането за обич, което изпитвате към най-близките си и усещането за любовта, която те изпитват към вас. Не е ли странно? Ние сме едни материални тела, които обаче изпитват най-голямо удоволствие от нематериални ... защо да не ги наречем направо духовни дарове. И също така, колко часа в денонощието мислим само за тялото си? Аз, на този етап от живота си, май мисля по 5 минути сутрин и вечер като си правя тоалета и още 5 минути през деня ако изгладнея много. Следователно, какво правя през останалите 23 часа и 45 минути - Мисля само за това, което става в момента и  ..... за обичта, която изпитвам към близките си и хората около мен и за това дали не бих могла да помогна на някой друг да се осъзнае като мен, че всъщност е духовно същество, защото това осъзнаване носи щастието със себе си. Друг е въпроса, че не мога да помогна директно .... но, ето, че Дийпак ми казва, че дори и мисълта за даването, мисълта за здравето и благополучието на другите или простичката молитва имат силата да въздействат ... защото полето на чистата потенциалност се влияе от намеренията и желанията ....  разбира се, след като преди това са изпълнени някои условия. Закона на намерението и желанието, за който ни говори той, според мен по най-прост и същевременно съвременен начин ни обяснява действието на това, което много хора биха нарекли – магия. Сега знам, че не е нужно да правя някакви особени опити, за да помагам на някого - докато му пожелавам, здраве, щастие и много любов, той може да получи благотворно въздействие. Защо да не се получи така ако пожелая и отваряне на съзнанието и осъзнаване на любовта на цялото човечество? Според мен може да се получи нещо. Ако искате да видите дали е така, опитвайте и вие и .... ще видим. :)

izgrev

 • Guest
Re: Можем ли да спасим света?
« Reply #1 on: февруари 06, 2006, 09:53:40 am »
 
Quote
За мен, нито един мислещ човек не би приел само една кауза, една религия или едно учение за свои и не би тръгнал на война за тях.
Съгласен съм. Мислещия не би се хванал на подобни въдици.
Quote
Казах мислещ човек, но колко хора са мислещи? Не знам.

А това е отговора,даден от теб, защо се хващат. Необразованите лесно се манипулират и заблуждават.
 O0

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Можем ли да спасим света?
« Reply #2 on: февруари 06, 2006, 03:48:14 pm »
А от какво ще спасяваме света? ???
fly like a wind .......

bee

 • Guest
Re: Можем ли да спасим света?
« Reply #3 on: февруари 06, 2006, 04:22:00 pm »
Може би от това, че много хора са нещастни  :-\ Защо пък всички да не са щастливи? То и аз все казвам, че света си е добре такъв какъвто си е, но ако питаш Веласкес и доста други, те ще ти кажат, че е малко кофти място за живеене .... меко казано  ;)
Или може би, не за да не се пържат в ада  :2funny: , ами просто да постигнат съвършенството си, единението си с Него по-скоро .... не че няма да го постигнат и така, но ако се мотаят може да се наложи душите им да чакат няколко милиона години (така разправят някои автори).  :)

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Можем ли да спасим света?
« Reply #4 on: февруари 06, 2006, 06:10:03 pm »
И как ще спасяваме света?
... освен с много  :smitten: и  ^-^
А за Веласкес (и без това вече го набъркахме) ще добавя и "ала-бала" :2funny:
fly like a wind .......

bee

 • Guest
Re: Можем ли да спасим света?
« Reply #5 on: февруари 07, 2006, 07:27:34 am »
ами точно с това   :smitten: аз кво ви разправям  :D