Author Topic: za sadbata  (Read 53736 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nirvana

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #30 on: октомври 03, 2005, 01:38:50 pm »
Дали ние творим живота си или всички наши преживявания, мисли и чувства вече са определени- не мога и да предполагам,  bee  
Да видим Eternities

bee

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #31 on: октомври 03, 2005, 04:01:45 pm »
Хубав откъс, Eternities!  :D Направо култов  :D

Nirvana

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #32 on: октомври 03, 2005, 08:10:47 pm »
Хора, ко да направя като опита ми е такъв... Познавам един, бивш военен е, има завършени 6 висши образования... Говори много умни неща, НО- твърди, че си говори с Бог Пише книги и се представя за Новия Христос, понеже Бог му бил говорел, че е такъв... Разказва разни истории как си отлепвал кожата и пак си я залепвал и т.н. Та, той говори И умни приказки /явно нещото останало от висшите/, но определено е куку...
Как сега да приема, разговора на Уолш с Бог!?/Само да не бе представен като разговор с Бог.../ Колкото и готино да звучи, знам че той най- вероятно е дело на болен мозък... /Кой знай колко майни ще обера за това изречение/

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:za sadbata
« Reply #33 on: октомври 03, 2005, 09:08:12 pm »
Нима не сме на крачка от Бог!?  Та червея не може да се сравнява много с нас. Ние "само да искаме" и ще си говорим с него, с бог. Кой е бог? Предполагам ...   че е някой доста напреднал от мен :)  Все пак ние се учим от тези дето са малко по-напреднали от нас, така че бог си остава много далеч от нас. И все пак предполагам , че Е до нас.  Малко сме се задълбали в материята, което също е един прекрасен момент и е част от творбата. Може би на най-високо ниво ние сме едно с него. Според сегашната доминираща теория за големия взрив, ние сме тръгнали от точка.  Неотдавна прегледах едно книжле на Стивън Хокинк. Според квантовата физика, ние се докосваме до големия взрив (можем да разберем какво е ставало до този момент) но преди него не можем.  То и защо ли ни е всъщност?!   ДНес  си поснимах едни прекрасни росни паяжини без лента във апарата  :D
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:za sadbata
« Reply #34 on: октомври 04, 2005, 12:15:23 pm »
Според мен цялото това езотерично познание, което се опитваме тук да обобщим има една единствена цел. И тя не е  да си мислим, че сме част от Бог или самия Бог. Защото това дали сме Бог или не сме остава чисто и просто една относителна и абстрактна представа и няма голяма значимост, докато живеем в този материален свят.
По-важното е да разберем, че имаме избор сега и по всяко друго време да направим с живота си каквото искаме. Изборът да бъдем свободни. И силата да променяме нещата, които не отговарят на най-висшата ни представа за самия себе си.  
« Last Edit: октомври 04, 2005, 01:27:35 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re:za sadbata
« Reply #35 on: октомври 04, 2005, 12:53:09 pm »
разбира се златната среда е свободния избор, който е най-голямата привилегия на човешкия род, защото и най-умното животно действа по инстинкт или по спомен без да ОСЪЗНАВА каква е и дали има причина да направи точно това или онова , докато ние можем да изберем нещо и без да се уповаваме на спомен или инстинкт, и да сътворим нещо в живота си . Защо тогава да не изберем да имаме връзка с висшата сила?
Every moment is a miracle right now

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:za sadbata
« Reply #36 on: октомври 04, 2005, 01:22:51 pm »
Просто висшата сила е в нас или даже това висша по-добре да го махнем. Силата е в нас, тя не е извън нас, не е някъде другаде и реално не сме откъснати от нея. Тя стои в нас, можем да я използваме, можем да бъдем самата нея дори. Това е потенциал, който чака да бъде разгърнат. Можем да го изберем дори в този момент, ако не се влияехме толкова силно от материалните неща, към които сме се прикрепили.  
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

bee

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #37 on: октомври 04, 2005, 01:47:24 pm »
Ахаааа, затова ли се казва: "И нека Силата бъде с теб!" ?  ;D ;D ;D

А сериозно погледнато - силата винаги е с нас, когато не мислим егоистично. Понякога направо се случват чудеса. Сериозно говоря. :)
« Last Edit: октомври 04, 2005, 01:48:00 pm by bee »

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:za sadbata
« Reply #38 on: октомври 04, 2005, 02:47:52 pm »
Bee дай пример, за да затвърдим тезата :)
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

bee

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #39 on: октомври 04, 2005, 04:19:25 pm »
Я да видим .... първо ще рискувам, малко нескромно, да се представя за човек с твърде негоистични подбуди – ама то си е горе-долу така де /каза тя скромно, навеждайки глава и пърхайки с мигли ;D/, а в същото време повечето така наречени от мен „чудеса” са и доста лични и може би въпрос на това как гледаш на нещата,  .... ама карай да е весело.
Да започнем от това, например че преди около 6 години много исках да имам дете и то момиченце. Исках да е хубава и оправна. Известно време нещо не забременявах, но след едно ходене до Рилския манастир и интензивно пожелаване да забременея, на следващия месец забременях и после родих момиченце, което сега е на 5 г, и (не че си е моя), но е много хубава и оправна (не само, че е лидерка в групата, но повечето деца много я харесват и обичат). После докато бях в майчинство си мислех, че работата на която трябваше да се върна във фирмата вече ми е поомръзнала и не ми е толкова интересна. Един ден срещнах заместник директора ни, който е симпатяга и изобщо най-свестния тип във фирмата и го помолих ако при него се отвори някаква инжинерна работа като за мен (дай Боже някакъв интересен проект със западна фирма) да ме вземе при него (първо знаех, че ще ми е готино да работя с него, второ търсех някакво предизвикателство). И можете ли да си представите, че точно след като дъщеря ми навърши 1 г. този човек (който впоследствие се оказа даже, че не помни оная моя молба) ми се обади и каза, че му трябвам да се върна на работа, за да отидем до Лондон и да започнем да действаме по един проект с английска фирма. Да ви казвам ли сега, че от 3-4 г работя с този човек и с тази английска фирма и си харесвам работата? Тази работа, разбира се, доведе и до покачване на доходите ми, което изобщо не е без значение.
Продължавам – преди 3-4 г. положението в града беше трудно и мъжа ми беше доста време без работа – наложи се доста време да се моля на Бог и на когото се сетя, той да почне работа  ....  сега не мога да му видя очите от работа – даже и съботите и неделите работи понякога. (Абе не случайно е казано, че човек трябва да внимава какво си пожелава, че ...)
Тази година ми мина през ум един ден, че хич няма да е лошо да се разходя до Англия пак, че не бях ходила от 2 години  ... сещате ли се къде бях командировка в края на август?
А от миналата година пък ми беше станало нещо скучно в града и започнах да си търся хем сродни души в нета, хем нещо, което да свърша, за да съм полезна на повече хора. Намерих си първо и какво да свърша .... и го върша вече повече от година, че са ми много бавни темповете, ама кво да се прави, ..... а по-късно си намерих и сродни души. Да споменавам ли къде и кои са?  :D

Velaskes стига ли ти този списък или да продължавам?
Имам чувството, че каквото си пожелая искренно и дълбоко, от дълбините на душата ми,  става безотказно. Това е. Някой може да каже, че това не са чудеса или че съм просто късметлия (нали съм и зoдия Стрелец), но аз не мисля така. Аз мисля, че това са чудеса  :D
« Last Edit: октомври 04, 2005, 04:21:26 pm by bee »

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:za sadbata
« Reply #40 on: октомври 04, 2005, 09:54:40 pm »
Браво
Този пример е показателен. Овладявайки тайнствения механизъм за боравене с тази Сила ти си успяла да я накараш да работи за теб, ако така мога да се изразя въобще. А Силата е затова сила, когато заработи за теб стават изненадващи неща.
Сигурно така както се изразих, много хора ще почнат да се питат, какъв ли е този мистериозен механизъм. Мисля, че това е много лично възприемане на света, едно такова спечифично съзнание и чувство, което е в съзвучие с вселенските неписани закони и което като вълшебен бутон след натискането си променя верижно цялата матрица от възможности съобразявайки се субекта, който е направил избора да натисне въпросния бутон.
Bee, ако можеш ти да го обясниш ще е най-добре.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

bee

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #41 on: октомври 05, 2005, 08:26:42 am »
 :D
Моето обяснение е малко повлияно от Кастанеда  ... и впоследствие от личния ми опит.
Наистина смятам, че Вселената е устроена и се движи по определени закони. Закони, много по-висши и по-финни от елементарни закони като този на притеглянето или на гравитацията и т.н. Ние определено не можем да променим тези закони. Но, това което ние можем да направим е да се опитаме да разберем колкото е възможно по-голяма част от тях. Затова ни е нужно знанието и затова четем книги и ги преосмисляме. Или по-точно чрез сърцето си и чрез опити  проверяваме истините в тези книги. И постепенно в съзнанието (разума) и в сърцето ни едновременно се оформя една (е, не много ясна, но все пак) картина на Вселената.  Това може би е интересен момент – наистина мисля, че се получва една пълна хармония на разбиранията за света на разума и чувствата ни. Другия важен момент е, май наистина, егоизма. Аз не се наемам да твърдя, че трябва да се отървем от егото, но съм абсолютно сигурна, че човек трябва да забрави себе си и всики свои егоистични подбуди. Човек никога не трябва да иска нещо само и .... просто за себе си, за негово собствено удоволствие. Дълбоко вярвам, че човек има нужда от няколко много прости неща като малко храна, малко дрехи, покрив над главата и да му топличко, ....  е може би и някоя добра душа за другар. Всякакви други желания са вече задоволяване на егоизма.  (Ех, дано не ви се виждам много крайна сега ... ама така си мисля, може и да греша  :)) Та когато човек вече няма егоистични подбуди той не разпилява енергията си наоколо в преследване на илюзорни желания и цели и се запазва по-цялостен и с по-висока енергия (е в случая, може да го кръстим това и Сила ;)) За един такъв човек, с повишена енергия, според мен става възможно да накланя везните на съдбата в определени посоки. Пак казвам, той не може да промени вселенските закони, но той може да се настрои в хармония с тях и от там, понякога, когато  е нужно за него и за благото на другите хора около него, той може да предизвика определени събития  .... един вид само с пожелаването те да станат.
Ами.... това е моята теория по въпроса. Как ви се струва? :)

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re:za sadbata
« Reply #42 on: октомври 05, 2005, 12:51:29 pm »
поздравления Bee!
Нека светлината и любовта са винаги с теб!
Every moment is a miracle right now

Offline ISIDOR

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 37
 • I'm a llama!
Re:za sadbata
« Reply #43 on: ноември 20, 2005, 03:22:46 pm »
prava si bee no kak mislish dali ne trqbva da otpadne i tova naklanqne na veznite na sadbata kam sebe si-to sashto e ot egoto ;)
bezkorestnoto slujene sashto e pat kam prosvetlenieto, pak makar i mnogo truden :)

bee

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #44 on: ноември 21, 2005, 10:50:11 am »
Да, Izidor, прав си. Всъщност човек нищо не трябва да иска за себе си. Ако иска нещо изобщо, то трябва да е за друг човек.така, че аз не съм имала предвид нещо да се случи заради мен - всъщност съм убедена, че всичко, което трябва да се случи ще се случи .... и не знам дали наистина може и трябва да се наклоняват изобщо везните ... просто на някакъв етап може би човек може да започне да усеща накъде те ще се наклонят в следващия момент ... ;D и това е всичко  ;D

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re:za sadbata
« Reply #45 on: ноември 21, 2005, 12:04:09 pm »
interesno 6tom 4ovek moje da predizvika dadena situaciq samo 4rez me4tata si i jelanieto... za6to da ne moje i da promenq(ili preska4a) zakonite na vselenata? kakvo zna4i zakon... zakon e ne6to zad1ljitelnoi koeto ograni4ava 4oveka nali? no pri nas pris1stva tozi izbor i s16to volq koito ni davat neograni4ena svoboda...toest za nas ne bi trqbvalo tezi zakoni da sa konstanta... spomenah i volqta za6toto volqta e silata na svobodata  a tq(volqta)e bezkraina... a zna4i 6tom volqta e bezkraina zna4i i svobodata bi mogla da e bezkraina :)  no vsi4ko ve4e zavisi i ot 4ovek i po specialno ot izbor1t koito pravi(dali tazi svoboda mu stiga  ili iska i 6te prod1lji da q raz6irqva)  a samo da spomena 4e v  dne6no vreme po4ti nqma(ili moje bi v1ob6te nqma) absolutna svoboda :)

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re:za sadbata
« Reply #46 on: ноември 21, 2005, 01:59:59 pm »
Момент, момент, а ако човек иска и се моли за сила , с която да помага на другите- това егоистично ли е? И какво лошо има човек да иска нещо за себе си, всъщност повечето хора са нещастни, защото не могат да поискат от Вселенат, вътрешно да си позволят, малко щастие и за тях. Казвам го от собствен опит. Ако всичко което имаш споделяш с хората и е за тяхно добро-може да искаш какво ли не. Пък и не винаги хората искат нещо от теб, забелязала съм че хората, които са ти  близки  искат просто да си щастлив и това ги зарежда с енергия и радост. Докога ще чакам да ме поканят на танц, ако сама не стана  да танцувам, щом това ме прави щастлива.?
Мисля че мъничко егоизъм, в най-добрия смисъл , е нужен.
Every moment is a miracle right now

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:za sadbata
« Reply #47 on: декември 02, 2005, 07:26:24 am »
Добре де, и в крайна сметка има ли съдба (в смисъл на предопределеност)? или има донякъде? Или пък изобщо няма?
И защо когато трябва да научим един урок, ни се случват точно определени неща, а не други, от които пак бихме научили същия урок?
fly like a wind .......

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:za sadbata
« Reply #48 on: декември 02, 2005, 08:58:14 am »
Според мен има. В смисъл, че ние сме дошли тук с някяква цел и в този смисъл трябва да ни се случат разни неща за да разберем нещо. Но ако ние сме си го разбрали, то може да прескочим някои вече предвидени случки.  
Ако си разбрал какво е светлина, няма да има нужда да те оставят на тъмно за да я оцениш.
Сещам се за еедна реплика на един пострадал от цунамито: После разбрах, че по време на цунамито, мислех за семейството си, не за портфейла, не за къщата, а за децата и жена си.  За мен е 90% сигурно, че ако беше преосмислил това предварително, нямаше да му се случи цунами.
Малко се отклоних, но още един случай: възрастна дама няколко пъти е била предупреждавана да се изнася по най-бързия начин от свой сънародник. Тя отговорила - неко поне да го видим това нещо. Вече не може да разкаже какво е видяла.  
Ние малко осъзнаваме за различната помощ която ни се предлага и ние я пропускаме. Носим си последствията.
« Last Edit: декември 02, 2005, 09:06:56 am by sirius »
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:za sadbata
« Reply #49 on: декември 02, 2005, 09:15:47 am »
Wind, При идванито ни тук, въплъщението, ние малко или много сме си задали разни неща. Ако не ние, то прословутия закон за кармата.
Reply, в много малко случаи можем да допуснем оръжие да попадне в дете. Не знам каква молба може да му помогне :)
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:za sadbata
« Reply #50 on: декември 02, 2005, 09:20:19 am »
Sirius, това ми обяснява донякъде питането, но не съвсем. По-скоро се чудя защо се сучват ТОЧНО определени неща, след като биха могли да бъдат и други със същия ефект и същите уроци. Това именно, което ни се случва някаква предопределеност ли е или случайност?
fly like a wind .......

bee

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #51 on: декември 02, 2005, 09:28:53 am »
Wind, според мен изобщо няма случайности. Така че, по-скоро ТОЧНО това наистина е трябвало да ти се случи, но ти може да не можеш да оцениш веднага цялото му значение. Имало е случки в миналото, на които съм виждала смисъла едва след 10 или 15 години.
Макар, че от друга страна погледнато, разбира се, че сигурно има и други случки, които биха предизвикали същия ефект, но какво значение има конкретния случай, нали е важен ефекта. А да не забравяме, че ако не сме си научили урока, ще ни се повтарят подобни случки, докато го научим.  ;)

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:za sadbata
« Reply #52 on: декември 02, 2005, 09:31:50 am »
Вятър, не се чуствам сигурен да ги обяснявам тези работи, но от една страна се случват непредвидени (от нас съзнателно)  неща, но от друга нашата енергия/настроение/мироглед  спомагат много да се случат или да не се случат много от "случайните" неща.
Спомням си много интересна теза в Разговори с Бога: Когато даваш на някой от сърце, дори да е последната ти монета, значи ти не мислиш че нямаш, а че имаш - тогава ти се дава. Бог е една огромна копирна машина, но копира това което е дълбоко в теб.   Простете за неточността.
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

bee

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #53 on: декември 02, 2005, 09:35:13 am »
А да не забравяме, че имаме разни кармични обвързаности и те привличат точно определения урок (случка, човек), с който трябва да се сблъскаме.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:za sadbata
« Reply #54 on: декември 02, 2005, 09:35:50 am »
Макар, че от друга страна погледнато, разбира се, че сигурно има и други случки, които биха предизвикали същия ефект, но какво значение има конкретния случай, нали е важен ефекта.
Да, ама аз нещо взех да зациклям в конкретиките и поизлязох от пътя. Та затова реших да надникна над храстите - да се ориентирам за посоката.
Да знаеш, Вее, радва ме, че това са ТОЧНИТЕ случки
  ;D .... Дано само и аз да успея да им намеря ЗАД-смисъла някой ден.
fly like a wind .......

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:za sadbata
« Reply #55 on: декември 02, 2005, 09:35:58 am »
Благодаря ти Бее, великолепно обясняваш!   ;)
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

nova

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #56 on: декември 02, 2005, 09:50:28 am »
Добро утро, душици!
Струва ми се, че се случва точно това, което най-лесно бихме могли да разберем. Всеки разбира нещата различно и обяснението за всеки е различно. Затова всеки се води по неговия път в различна лента- някои по бързата, друг по аварийната ;D

bee

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #57 on: декември 02, 2005, 09:52:20 am »
Така си е  ;D Един приятел обича да казва, че някои се возят с пътническия, но други успяват да хванат ракетата. (Ракетата в неговия случай е будизма, но има и други ракети  ;D)

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:za sadbata
« Reply #58 on: декември 02, 2005, 10:43:37 am »
Добро утро и на теб, "душице" Nova.  :)

Блазе им на тези с ракетите.
Само моят път ли е през пущинака... си се чудя аз...

Иначе е вярно, че всеки си ги обяснява нещата, както му дойде  ;D Особено аз ... едни обяснения си давам... пълен ужас  ;D
fly like a wind .......

bee

 • Guest
Re:za sadbata
« Reply #59 on: декември 02, 2005, 10:47:03 am »
Не е така , Wind, щом, най-малкото, си почнала да си задаваш въпроси, значи не само не си през пущинака, ами не си и в пътническия. Ти какво, не знаеш ли, че маса народ и въпроси не си задават, ами си живеят спокойничко и си мислят, че всичко около тях е реално и те много добре познават законите на тая реалност?
Не се притеснявай, най-малкото си на път към спирката на ракетата ... ако мога така да се изразя  ;D ;D ;D