Author Topic: Блажени .... кои?  (Read 4584 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

 • Guest
Блажени .... кои?
« on: януари 09, 2006, 01:01:49 pm »
Я кажете, приятели, как тълкувате израза: "Блажени са нисшите духом и тяхно е царството небесно."?

nova

 • Guest
Re:Блажени .... кои?
« Reply #1 on: януари 09, 2006, 01:05:58 pm »
тези дето много много не хвърчат. Най- НЕполезно е да си вземеш духа насериозно. Тогава почваш да се съизмерваш с Началството ;D

а иначе сладка хапка е  това с просветлението, но си трябва наистина да го стигнеш- тогава ставаш и нищ духом
« Last Edit: януари 09, 2006, 01:09:09 pm by nova »

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re:Блажени .... кои?
« Reply #2 on: януари 09, 2006, 02:28:39 pm »
Може би има  предвид смирените.
Защото има още едно -"Последните ще станат първи", т.е не тия дето се ръгат да са най-отпред......
А може и да са тези които не усложняват а отпростяват живота и намират в малките радости смисъл да са благодарни....

Друг е въпроса че Царството Небесно , не е на небето ;D
Every moment is a miracle right now

nova

 • Guest
Re:Блажени .... кои?
« Reply #3 on: януари 09, 2006, 02:50:01 pm »
Такаа, да се поясня с едно цитатче

"Преди всичко трябва да се разбере, че способностите, интелектът и духовността не могат да са висша цел. Спомнете си фразата, казана преди две хиляди години: „Блажени са нишите духом, защото тяхно е царството небесно".
-   Значи, подлецът и негодникът, некадърният и тъпият са по-близо до Бога от способния, умния и почтения?
-   Може да ви изглежда много странно, но е така. Тъпият и неумелият са по-близо до любовта към Бога от онзи, които е превърнал способностите, интелекта и духовността във висша цел. Христос не току-тъй го наричат „Спасител на човечеството". Той постоянно обяснявал, че духовността не може да бъде висша цел. Не случайно той казвал, че висша заповед е любовта към Бога и не случайно бил унизен и разпнат. Той можел да избегне залавянето си, разпятието, но не го сторил. Спокойно приел загубата на материалното, тоест Бог е нематериалното. Той можел да прояви способностите и интелекта си, но не го сторил. Бог — това не са способности и интелект. Христос спокойно приел рухването на духовността, благородството и идеалите, когато го предавали и се отричали от него любимите му ученици, когато онези, които довчера му се кланяли, се гаврели с него и го заплювали в лицето. Значи, Бог - това не са духовността, благородството и идеалите, и като имаш плът, кръв и желания Христос искал да живее, но спокойно приел загубата на волята си, на желанията си, на живота си, на човешкия си аз. Останала само любовта. Когато изчезва материалното и духовното, когато се разрушава всичко, което някога се е появило, любовта остава и когато това се почувства от всеки, тогава вместо разпадането в човечеството ще започне процес на разцвет и съзидание....
В аспекта на духовните ценности най-опасни са вкопчването в личната воля и принципите, целите и идеалите, способностите и интелекта. Дявол станал ангелът, които решил, че висша цел е не любовта към Бога, а личната му воля и желания - първо, собствените му цели, принципи и задачи - второ, и собствените му съвършенство, способности и интелект - трето. Неспособността да приемеш унижението на своята воля и своите желания, краха на надеждите и идеалите си, неуспеха, измамата, дават максимално високомерие и максимална подсъзнателна агресивност"


"Диагностика на кармата" IV- Лазарев
« Last Edit: януари 09, 2006, 02:55:49 pm by nova »

sobriety

 • Guest
Re:Блажени .... кои?
« Reply #4 on: януари 09, 2006, 02:50:30 pm »
Я кажете, приятели, как тълкувате израза: "Блажени са нисшите духом и тяхно е царството небесно."?

"низшите духом"... определено не става въпрос за "низшето" като презрително определение за безрасъдството и безхаберието.
Тук смея да кажа, че "низшеите" са тези, които са "смирени духом", изпитали са, ако не в цялата й сила, то поне са познали любовта; тези, които желаят и мечтаят без да проявяват алчност, тъжат и страдат без да се оплакват колко са зле.....с една дума: смирени душици  ;)

bee

 • Guest
Re:Блажени .... кои?
« Reply #5 on: януари 09, 2006, 03:30:21 pm »
Май и аз така мисля.
Ей, Нова, откъде го изрови този цитат - и аз сещах за Лазарев като си задавах тоя въпрос :)
И без друго безкрайно по-симпатични са ми някои необразовани селяни, които цял живот са се трудили по нивите и са гледали къде по-големите, къде по-малките си семейства, и някои от уж безхаберните пияници, които се събират в махленската кръчма, за да споделят времето с приятелите си, и изобщо някои най-обикновени хора, които срещам всеки ден с всичките им хубави и лоши черти и на които се възхищавам как съумяват да се борят с тоя живот и без да имат моята убеденост за наличието на Божествена реалност. И в същото време не обичам особено онези многознайковци, които могат да ти изцитират наизуст пасажи от Библията или Бхават Гита или не знам коя си йога сутра, но  в същото време не виждам душите им и не виждам никакво смирение да прозира от думите им, а само чувството за собствената им безкрайна значимост и начетеност.
« Last Edit: януари 09, 2006, 03:31:08 pm by bee »

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Блажени .... кои?
« Reply #6 on: януари 09, 2006, 03:51:13 pm »
Мнението на sobriety ми хареса :) само ще допълня, че най-вероятно се има предвид хората, които не мислят за себе си, които отдават живота си за добруването на другите без да знаят, че ще получат нещо в замяна, просто ей така от чисто сърце.
Който върви срещу себе си и другите погазвайки божествените закони само си трупа повече карма, която сам ще поиска да изплаща през следващите си прераждания.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:Блажени .... кои?
« Reply #7 on: януари 10, 2006, 01:51:38 pm »
Аз пак ще забия темата в трета глуха и ще изкажа друго предположение  ;D
Мисля, че всичко е въпрос на самоопределяне. Ако някой се мисли за много "висш духом"... всички тук май знаем как бихме погледнали на него  ;) Така е всъщност и във всяка друга сфера, не само в духовната. Ако някой се тупа в гърдите, че много е постигнал (в случая, че се е "издигнал"), това означава само, че и идея си няма какво НЕ Е постигнал.
Тези, които не страдат от прекалено висока самооценка (не се имат за особено "висши"), знаят точно кои са и къде са. Те са по-близо до постигане на хармонията със себе си, а вероятно това е "царството небесно". ???
fly like a wind .......

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re:Блажени .... кои?
« Reply #8 on: януари 10, 2006, 08:23:56 pm »
na men mi se struva po-d1lboko... ili samoto zna4enie     ili kato 4e li  e v1zmojno da e igra na dumi   na men mi hrumnaha idei  no zasega 6te si gi zapazq  za sebe si  ;D probvaite i vie? moje da otkriete ne6to :)