Author Topic: За илюзиите и .... духовното високомерие  (Read 5190 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

 • Guest
Един интересен откъс от новата глава "За духовното високомерие" добавена към книгата на Йосиф Йоргов "Философия на ежедневието" (http://www.bg.yosif.net)

"Ако всичко съществуващо е Бог, то тогава нашият главен проблем е, защо се осъзнаваме като нещо отделно от него. Естествено, защото не сме съвършени като него и нашето несъвършенство ни кара да се чувстваме различни. В действителност, ние няма как да сме разделени и явно проблема е единствено в нашето съзнание. Нашето несъвършенство и недостатъци са натрупани в нашата монада във вид на неуравновесени енергии – преобладаването на плюса или минуса (електричеството и магнетизма) в съответната честота. Това се определя от нашето съзнание – както съм споменавал, нашето съзнание управлява енергиите от които се състоим, по силата на даденото ни право на свободен избор. Всичко зависи от нашето отношение – когато е положително или отрицателно ние отдаваме или отнемаме енергия от обекта, към който е насочено нашето внимание. Така ние нарушаваме съществуващата хармония и ставаме причастни, т.е. привличаме или отблъскваме всичко, което е около нас. Влизайки по този начин в енергийно взаимодействие ние биваме привлечени или отблъснати от поляризираната от нас действителност, т.е. страдаме или получаваме приятни усещания. Очевидно е, че ако нямаме отношение към действителността и не се опитваме постоянно да я променяме, няма да имаме и конфликт с нея. Но ние постоянно се вкопчваме в някакви въображаеми истини и се опитваме да подреждаме действителността съобразно нашите представи за нея. Така трупаме постоянно хаос, който разбира се никой друг не е длъжен да оправя, освен нас самите. Този хаос се трупа в нас и ние му викаме илюзорни представи на егото. Тъй като е произведен от нашето съзнание, той ще продължава да ни причинява страдания докато го произвеждаме, т.е. докато не променим съзнанието си и не започнем да произвеждаме хармония с даденото ни право на свободен избор.

Егото (или личността) е сбор от всички наши недостатъци, които ни карат да се чувстваме като нещо отделно от Цялото. Тези недостатъци, както споменах, са нашите поляризирани отношения към действителността, които наричаме илюзии, защото са производни на нашето съзнание и нямат нищо общо с реалността. Визуално, нашите илюзии приличат на една черупка около съзнанието ни, която препятства възприемането на реалността. Т.е. всяко съзнание си има собствената черупка и може да бъде разрушена и премахната само от съзнанието, което я е изградило. Това става като престанем да поляризираме нашето отношение и престанем да се вкопчваме, да абсолютизираме създадените от нас илюзии.

Всички хора, подчертавам, ВСИЧКИ ХОРА, имат някакви проблясъци – от време на време в илюзиите им се отварят малки дупчици, през които успяват (чрез така наречените психологически феномени) да разгледат някаква частица от реалността. Тези, които се страхуват да излязат от рамките на сивата посредственост, наречена „нормален човек” попадат при психиатри и в психиатрии за да бъдат насилствено завърнати в света на илюзиите. А тези, които не се страхуват да бъдат уникални, с удивление разглеждат реалността и се опитват да се справят с противоречията, които предизвикват илюзиите им. За съжаление, с редки изключения, така наречените „духовни” хора, по навик превръщат частиците реалност в илюзии, като ги обявят за единствени и истински, а себе си за изключителни, имащи единствени право на достъп и се изживяват като месии. Вкопчването е масово поради изградената илюзия, че тези проблясъци са показател за духовен напредък и изключителност. Никой не иска да си признае, че когато надничаш през ключалката, това, което виждаш обикновено е стената отсреща.

Както споменах вече, причината, която произвежда постоянно илюзии е черупката от илюзии. Самоизолирането от Цялото ни създава постоянното усещане за самота и непълноценност. Всички ние се опитваме по някакъв начин да се справяме с тези подтискащи усещания. Обикновено цял живот се опитваме да си изградим илюзията за своята значимост и с това да заглушим зова на Цялото. Всеки, в зависимост от илюзиите, които преобладават в него, се опитва да си докаже, че с нещо е по-добър и по-значим от другите, като чрез всякакъв род манипулации се стреми да накара другите да го признаят. Тези, които нямат морални задръжки се опитват да компенсират чувството си за непълноценност, като предизвикват страха на другите. Други се опитват да се доказват като се стремят да властват – по някакъв начин да се сдобият с подчинени. Трети се опитват да се изтъкнат чрез ума си, като се наредят в редиците на интелигентите. Четвърти се опитват да внушат своята „духовност” и да се сдобият с последователи. Пети трупат пари, защото това се приема в обществото като показател за способности. Но абсолютно всички със своите напъни приличат на наперени пуяци или пауни, които се гордеят с лъскавите и красиви пера (своите илюзии). Царува суетата, всеки иска да му се възхищават, да го възхваляват, за да заглуши вътрешното чувство за неудовлетвореност. А всичко това се смята за нормално и в реда на нещата, защото стимулира еволюцията, но както всичко съществуващо си има и положителната и отрицателната страна – постоянен източник е на илюзии и на големия препъникамък - духовното високомерие, което може да обезсмисли  доста животи, да направи много болки и страдания напразни, без поука от тях."

Аз съм впечатлена и много съгласна с всичко казано по-горе. :)

izgrev

 • Guest
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #1 on: февруари 03, 2006, 04:58:17 pm »
Всъщност, тук темата да не е .....няма значение май!
До днес си мислех, че Аз и  моето Eго сме едно и също нещо! Неразделни! А се оказа, че всичко е илюзия като живота ни и действителноста ни! Оказва се, че ТО е .."моите недостатъци".
Ух! Къде съм си дянал достатъците? Дали ще си ги намеря.
Quote
Тези, които се страхуват да излязат от рамките на сивата посредственост, наречена „нормален човек” попадат при психиатри и в психиатрии за да бъдат насилствено завърнати в света на илюзиите.
Тук нещо изпускам. Докато ми го обясни някой, ще се радвам, че съм ненормален и не съм в психиатрията! Хм, а и не съм в света на илюзийте. Жалко. Там сигурно  е весело.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #2 on: февруари 03, 2006, 10:42:12 pm »
Ми наистина изпускаш нещо - едно "не" между "които" и "се страхуват".   ;)
fly like a wind .......

izgrev

 • Guest
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #3 on: февруари 04, 2006, 09:01:48 am »
Ами кажи на "писателя" да си проверява писанията. Така и трета световна може да стане.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #4 on: февруари 04, 2006, 10:12:57 am »
Айде сега да не издребняваме толкоз.

P.S. Уж ти си по чашките, пък мен ме хваща - нещо двойно взех да виждам :idiot2:
... ама нали нямаше да издребняваме...  :D
fly like a wind .......

izgrev

 • Guest
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #5 on: февруари 04, 2006, 10:47:45 am »
 :2funny: :2funny: :2funny: O0

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #6 on: февруари 04, 2006, 12:00:14 pm »
Аххх, тиииии...
Триешшшшш...
Не играеш честно  ;)
fly like a wind .......

bee

 • Guest
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #7 on: февруари 06, 2006, 09:32:39 am »
Ух! Къде съм си дянал достатъците? Дали ще си ги намеря.
[
Може би достатъците ти са това, което те свързва с Цялото или ако щеш с другите - любовта която изпитваш към хората около теб. Безусловната, безрезервна любов. И може би, защото Бог е Любов, а ние сме частички от Него, всичко останало са недостатъци  ;D ;D ;D

izgrev

 • Guest
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #8 on: февруари 06, 2006, 09:43:43 am »
Като, че си права. Да, наистина!
Трябва да обичаш всички, ако твърдиш(като мен), че обичаш живота.

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #9 on: февруари 06, 2006, 10:32:05 am »
Интересно....... дали ако разберем и приемем че има достатъчно от всичко, ще спрем да търсим чужди  и свои недостатъци , и да почувстваме че сегашния момент е най-големия ни " достатък" и шанс да бъдем каквото си искаме ;D :D
Every moment is a miracle right now

bee

 • Guest
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #10 on: февруари 06, 2006, 12:17:42 pm »
Според мен, никой не иска да търси недостатъци и наистина не това е въпроса. Въпроса е обаче, кои сме ние, за да бъдем каквито си искаме. Ако си изграждаме някаква предастава за себе си както някакви си личности, може би грешим. Може би личностите, които си представяме, че сме са пълни илюзии, и може би това, което сме, наистина е само любов .... знаете ли го това будистко изречение: "Всеки атом трепти със радост и се поддържа от любов."?  :D

izgrev

 • Guest
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #11 on: февруари 06, 2006, 01:21:20 pm »
Можем и трябва да бъдем каквито си искаме, Bее! Но не в смисъл на; "влизам в чужда кожа"!
Това е най- вредното и глупаво нещо, което можем да направим.
Тук става дума за това...да бъдеш себе си, винаги и навсякъде! Това е страшно приятно, забавно! Особено чувство е да не се "прикриваш" по никакъв начин. Чувствам се леко!

bee

 • Guest
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #12 on: февруари 06, 2006, 01:41:40 pm »
Знам, знам, аз съм себе си, но се питам понякога, кое е това себе си  :D а иначе понякога толкова леко се чувствам, че просто не знам как така не политам  ;D Трябва да видя какво точно още ме задържа на земята  :-\ ;D

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #13 on: февруари 15, 2006, 02:28:50 pm »
Според мен човек е себе си когато се чувства най-щастлив, най-Обичащ и Обичан и най-лек и в хармония със себе си. В "най-висшите" си моменти ( и буквално и преносно).  :)
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

bee

 • Guest
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #14 on: февруари 15, 2006, 02:50:04 pm »
Според г-н Йоргов, а предполагам и не само според него, усещането за щастие е и белега за духовното развитие на човека. Колкото си по-щастлив и по-спокоен ... по-обичащ, по-лек  :) , толкова по- на прав път  си.  :)

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #15 on: февруари 15, 2006, 02:53:25 pm »
...или по-заблуден, че си на "правия тът"  :D

П.С. Дано никой не реши, че се заяждам. Шегувам си се просто... или не?  ;)
fly like a wind .......

bee

 • Guest
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #16 on: февруари 15, 2006, 03:25:29 pm »
Windy, а на теб ще ти пука ли дали си заблудена, ако си много щастлива?  ;D
Сериозно, аз поне бях доста по-нещастна, когато си мислех, че това което виждат очите ми е всичко, което съществува на този свят. Сега, когато знам, че съм нещо повече от едно тяло, и че има много други като мен и по-напред от мен и го има Него или Те, Създателите , се чувствам доста по-спокойна и щастлива.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #17 on: февруари 15, 2006, 03:30:39 pm »
Windy, а на теб ще ти пука ли дали си заблудена, ако си много щастлива?  ;D
Тогава изобщо нямаше да се сетя, че има такива неща като заблудите. Щях да съм си щастлива с щастието си  :angel: :smitten:
fly like a wind .......

Offline Dimitar Ochkov

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 876
 • Gender: Male
  • http://www.kaldata.com/forums/index.php?automodule=blog&blogid=265&
Re: За илюзиите и .... духовното високомерие
« Reply #18 on: октомври 28, 2007, 08:11:12 am »
 O0

Дали си  :D, или  :o, или ;D:-*, :'(... На кого му пука друг освен на мен? :idiot2:
Защо да не си резонирам с хората, които мислят като мен? Все пак те са избрали "моята" честота.
Бог ми напомня за Себе Си. Постоянно.