Author Topic: за нещастието общо взето  (Read 5904 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nova

 • Guest
за нещастието общо взето
« on: февруари 02, 2006, 02:06:18 pm »
След темата за щастието викам да си отворим и една за другата страна на монетата.
Аз ще започна само с въпроси- пък после...
Защо според вас на хората / големите/ им „харесва” повече нещастието?
Защо много по-лесно се минава от смешно в тъжно отколкото обратно?
И защо състоянието на тъга е по-продължително в общи линии?
Защо много по-лесно съчувстваме и много по-трудно се радваме /истински/ на някого?
А?

И въобще вие така ли мислите или аз съм си черногледа 8)?

bee

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #1 on: февруари 02, 2006, 03:15:46 pm »
Не мога да говоря за себе си, защото не мога точно в този момент да вмъкна думата нещастие и Аз в едно изречение по никакъв начин  :D, но ще споделя едно наблюдение.
Забелязала съм, че има една групичка хора, които умират да си мислят колко много проблеми имат. И дори когато няма никакви явни проблеми на хоризонта, те се заравят някъде надълбоко из мислите си и успяват да си измислят някакъв проблем, който да ги тормози,  ... защото според мен те просто не могат да не се тормозят. Чудя се защо е така точно? Нима са щастливи докато са нещастни? Нима не знаят какво биха могли да правят ако нямаха никакви проблеми? Чесно казано не ги разбирам. Аз мисля, че като имам проблем, вместо да се чувствам нещастна дълго време, просто бих помислила само как да го реша и след това бих го "забравила" и бих концентрирала мисълта си другаде. Навремето, когато нещо се опитваше да ме яде много сериозно, просто намирах някоя супер увлекателна книга и четях само и само да не мисля безполезно върху проблема и да се чувствам нещастна, от което вярвах, че нямаше никаква полза.
Хм, пак взех да споделям за себе си  ??? Дано не съм обсебена от себе си и представата, колко съм щастлива днес  ;D

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: за нещастието общо взето
« Reply #2 on: февруари 02, 2006, 07:59:34 pm »
... те просто не могат да не се тормозят....

Ми не можем, така си е  ::)
Quote
Нима са щастливи докато са нещастни?
ДА :D
... някои май му викат на това мазохизъм  :2funny:
fly like a wind .......

nova

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #3 on: февруари 02, 2006, 08:50:21 pm »
Хайде и едно уточнение, че от толкова чудене.....

Защо да си щастлив изисква в общия случай усилие и защо състоянието на щастие може да бъде разклатено много по-лесно отколкото тъгата например?

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re: за нещастието общо взето
« Reply #4 on: февруари 02, 2006, 09:06:10 pm »
Защо да си щастлив изисква в общия случай усилие и защо състоянието на щастие може да бъде разклатено много по-лесно отколкото тъгата например?

Зависи от темперамента на отделния човек. Има хора меланхолици, които са по-склонни към тъгата и депресията, има и сангвиници, чието добро настроение трудно може да бъде развалено.
Също така начина на живот оказва влияние, миналото, социално-икономическата обстановка, дори прогнозата за времето :)
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: за нещастието общо взето
« Reply #5 on: февруари 02, 2006, 09:51:03 pm »
Всъщност да си щастлив не изисква повече усилие, отколкото да си нещастен. И затова в състояние на щастие се влиза и излиза много по-лесно, отколкото в състояние на нещастие. Щастието е по-нестабилно състояние от нещастието. И по принцип негативните оценки на нещата са по-трайни от позитивните.
fly like a wind .......

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re: за нещастието общо взето
« Reply #6 on: февруари 02, 2006, 11:21:20 pm »
p1tq k1m 6tastieto e po truden est :)  zatova e i kato cqlo po trudno... predstavete si 4e tavana(i moje bi nad nego:) ) e 6tastieto...a d1noto pod1t itn sa ne6tastieto... p1rvona4alno nie sme dolu(jalko ama e taka) :) i se opitvame da se izdigame  i da se ka4vame po nagore  koeto estestveno e i po trudno...za6toto neznaem kak  i kogato stignem donqk1de si   i ni zastigne ne6to lo6o(dostat14no lo6o) nie se sgromolqsvame nadolu... zatova posle pak ni e trudno  za6toto trqbva da minavame s16tiq p1t  i da se izka4vame otnovo i otnovo...no q ima nadejdata(ne e kato pri Sizif :) )   p1k i s vremeto na 4ovek mu e po lleko da se izdiga nagore k1m 6tastieto    svikva  i razbira mnogo ne6ta...izbira po lesni i po b1rzi p1ti6ta  ne povtarq gre6ki...  ne s1m na mnenie 4e 6tastieto e po nestabilno ot ne6tastieto... prosto pri nas horata e taka  4ovek rqdko stiga nai gore (ako izob6to nqkoi e stigal) stigne li   6te se nau4i kak da stiga do tam i da ostane tam :D ;D ;D

bee

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #7 on: февруари 03, 2006, 07:59:32 am »
А пък някои хора биха казали, че всичко е въпрос на захранване с енергия. Когато си щастлив черпиш енергия от Божествения източник и имаш не само достатъчно от нея, но и в излишък, който можеш да раздаваш. А когато си нещастен си затворен за този източник на енергия и единственото, което можеш да направиш е да черпиш енегрия от околните – един вид енергиен вампиризъм. Демонстрирайки колко си нещастен очакваш хората да започнат да ти съчувстват и привличайки вниманието им по този начин черпиш от енергията им.
За мен състоянието на щастие е много по-стабилно, защото веднъж достигнеш ли го, не ти се връща назад .... кой би се отказал от Божествения източник за сметка на земните :)

izgrev

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #8 on: февруари 03, 2006, 09:04:18 am »
Отрицателните емоции са с по-голямя сила от положителните. Количеството адреналин изръсен в организма определя и силата на първоначалните емоции! А едно преживяване започнало с по-голяма сила от друго, се запомня по-трайно от човека!
А след това се намесва и субективизма, който те кара сам да продължиш "агонията"! Ах, колко съм нещастен.....защо не съм като другите щастлив .....това усещане допълнително удължава нещастието ни!
Съвсем нормално и естествено е човек да преминава от единия към другия "полюс"!
Quote
Всъщност да си щастлив не изисква повече усилие, отколкото да си нещастен. И затова в състояние на щастие се влиза и излиза много по-лесно, отколкото в състояние на нещастие. Щастието е по-нестабилно състояние от нещастието. И по принцип негативните оценки на нещата са по-трайни от позитивните.
Ето и едно мнение на участник с който съм съгласен. Всичко е нормално!
Чудесно е да си постоянно щастлив, но това ще го има в Рая! За сега ни е писано да се борим и с "тъмни" страни в съществуването си. Включително и със себе си.

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: за нещастието общо взето
« Reply #9 on: февруари 03, 2006, 09:28:29 am »
Мисля че дали си щастлив или нещастен зависи от това къде  е насочено вниманието ти, в какво си се концентрирал, там изливаш енергията си . Ако си вдигаш вниманието нагоре, погледа отива нагоре към небето, стойката ня тялото се изправя и т.н защото всичкок в теб следва вниманието ти. И сътветно е ясно какво се случва като забиеш поглед в земята. ;)
Every moment is a miracle right now

nova

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #10 on: февруари 03, 2006, 10:48:43 am »
Такаа, общо взетото си е общо взето. Като гледам теорията е ясна- как нещата трябва да се правят, за да се поддържа „доброто настроение”

Quote
За мен състоянието на щастие е много по-стабилно, защото веднъж достигнеш ли го, не ти се връща назад .... кой би се отказал от Божествения източник за сметка на земните
  ...- аз например, неусетно, когато ми дойде случая. И тук  не важи какво ми се иска, а какво става.

Все се чудя защо хората с по-голяма „готовност” съчувстват. На всеки- дори и на съвсем непознати и спонтанно. Доколко е важно съчувствието личи и от това, че състрадателността е издигната в положително качество,  в нещо, което е достойно за похвала. Защо с подобна окраска не е и сърадването. Говорите за енергии и т.н. Защо тогава сме готови да нахраним този, на когото въпросния източник му е затворен с нашата енергия, съчувствайки му? Дали пък не си храним нуждата да сме нещастни?

Изгрев, не съм съгласна с обобщението, че отрицателните емоции са по-силни от положителните. Още повече, че ако говорим за адреналин, при положителните освен него имамме и поток от т.нар. хормони на щастието- ендорфините- причинителите на еуфория. Коктейла става по-силен и по-пивък. То май и в това е причината за пристрастяването към изкуствените източници на еуфория- наркотиците, а това е за друга тема. Но, че всичко зависи от преценката си е точно така.

Ясно ми е вече, че май съм единствената тук, на която й е достатъчно много малко да мине в състояние на съчувствие /=нещастие/- понякога и един поглед или една дума. А за минаването обратно ми трябва много мислене и пренастройки.

Значи за мен лично, както двете състояния са огледални като понятия, така и влизането/ излизането са огледални- при нещастието- влизам лесно, излизам трудно, при щастието- влизам трудно, излизам лесно. Туй-то.
 

взех да ставам многословна напоследък. Дано и да ми се разбира :D
« Last Edit: февруари 03, 2006, 11:12:36 am by nova »

bee

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #11 on: февруари 03, 2006, 11:33:49 am »
Понякога се въздържам от определени изказвания, за да не ви дразня, но този път ще си кажа честно какво мисля, пък вие за каквато искате ме вземайте  ...
От вчера си мисля дали някога изобщо съм била нещастна и реших, че никога, ама сигурно наистина съвсем никога не съм била нещастна. И знаете ли защо? Защото просто думата нещастна никога не я употребявам. Признавам, че съм се чувствала много, много тъжна и разочарована и отчаяна и много самотна и редица други подобни състояния, но никога не казвам на себе си, че съм нещастна – не знам защо ..... Понякога чисто физически не се чувствам добре – чувствам се изтощена физически и психически и особенно ако съм и гладна в такъв момент ставам много раздразнителна и все пак, не казвам че съм нещастна.
Нещастието си е една дума, която хората употребяват сигурно, за да описват подобни на горните състояния, но аз не я приемам, защото ми звучи като липса на щастие, а какво е щастието и липсата на щастие – ако приемем, че щастието е само в определени мигове (както вярвах преди), то това би означавало, че през всичкото останало време съм нещастна. Тъпо. Мисля, че когато станем по-независими от външни фактори, когато сме в хармония със себе си и хората наоколо, просто се чувстваме спокойни и уверени и по обратната логика, след като сме спокойни, а не сме нещастни, значи сме щастливи  :D


nova

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #12 on: февруари 03, 2006, 11:57:17 am »
Bee, нема нужда от въздържание. Давай смело  ;D, нъл шъ сме свободни ужким и няма да се съобразяваме с правилата. Е, поне тук де ;)

Шопа като се изправил пред клетката на жирафа рекъл, че такова животно нема, но въпреки неговото твърдение животното си е налице съвсем въплътено и топлокръвно.

Пък и не пречи да си мислиш, че нещастието/ или всичките му синионими/ е само в определени мигове и през останалото време си щастлива.
 Какво й е на думата нещастие :), впрочем?

bee

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #13 on: февруари 03, 2006, 12:14:05 pm »
Ами гадничка си е   :( Произнеси я само ....НЕЩАСТИЕ,  НЕЩАСТЕН.  Пфуууу гадно!!! Веднага ти става мъчно за това, че някой може да преживява такова нещо - разбира се тя може да предизвика съчувствие, но нали хората сами са си виновни до голяма степен за това, което чувстват .... ако приемем, че чувствата ни могат да се контролират ... а то не е съвсем така, ама все пак, е възможно на някакъв етап... май :-\

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: за нещастието общо взето
« Reply #14 on: февруари 03, 2006, 12:35:28 pm »
Ясно ми е вече, че май съм единствената тук, на която й е достатъчно много малко да мине в състояние на съчувствие /=нещастие/- понякога и един поглед или една дума. А за минаването обратно ми трябва много мислене и пренастройки.

 Ами не си само ти ... :)))))))
И на мен малко ми трябва да се втурна да съчувствам. Пък като се самонавивам още повече, става някакъв ужас... нямаш представа докъде може да стигне :(
Quote
Значи за мен лично, както двете състояния са огледални като понятия, така и влизането/ излизането са огледални- при нещастието- влизам лесно, излизам трудно, при щастието- влизам трудно, излизам лесно. Туй-то.

абе я си включи кю-то :)
fly like a wind .......

izgrev

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #15 on: февруари 03, 2006, 01:49:29 pm »
Quote
Мисля че дали си щастлив или нещастен зависи от това къде  е насочено вниманието ти, в какво си се концентрирал, там изливаш енергията си . Ако си вдигаш вниманието нагоре, погледа отива нагоре към небето, стойката ня тялото се изправя и т.н защото всичкок в теб следва вниманието ти. И сътветно е ясно какво се случва като забиеш поглед в земята.

То не било трудно! :) :) Вдигнеш поглед, щастлив. Свалиш го, нещастен. Супер! Сега вече знам какво да правя.

bee

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #16 on: февруари 03, 2006, 03:09:29 pm »
Ами така си е, аз съм съгласна с Divine  :)
Izgrev, ти после кажи дали е свършило работа  :)

izgrev

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #17 on: февруари 03, 2006, 05:50:35 pm »
Знаете ли, върши работа. Направих опит. Сипах си вино и вдигнах поглед след чапата. Щастие. Свалих поглед, що да видя. Чашата празна. Нещастие. Напълних отново чашата и като вдигнах поглед....представете си колко бях щастлив-отново!
Дааааа, наистина върши чудесна работа.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: за нещастието общо взето
« Reply #18 on: февруари 03, 2006, 10:34:02 pm »
Етап втори - пробвай и без чашата :D
Ако пак се получи същото, някой ти саботира опита  :tickedoff:
fly like a wind .......

izgrev

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #19 on: февруари 04, 2006, 09:04:25 am »
Или ме будалка

Rammon

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #20 on: февруари 12, 2006, 07:01:10 pm »
Има един закон: За да можеш да си щастлив поне за миг,трябва да изживееш 100 мига на нещастие.


...ама си струва...всичко е балансирано..

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re: за нещастието общо взето
« Reply #21 on: февруари 12, 2006, 11:52:51 pm »
Hhhabsolutno s1m s1glasen s teb!  O0   
zatova ima i strah...i zlo...ne6tastie...  i takiwa mi ti raboti :D

izgrev

 • Guest
Re: за нещастието общо взето
« Reply #22 on: февруари 13, 2006, 07:20:40 pm »
Даааааааааааа,бе, да! 100 нещастия, за едно не-нещастие?
Мерси, моля! Не става! Поне така искам >:D

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: за нещастието общо взето
« Reply #23 on: февруари 14, 2006, 02:42:56 pm »
Истината е в простите неща - защо смяташ, че някой те будалка, Изгрев? ;D ;D
Every moment is a miracle right now