Мисля си за това доколко полезно и доколко вредно може да е съмнението. Слава Богу, доста от нас тук са надарени с този дар и наистина се надявам той да е за добро при нас. Защото сляпата вяра в нещо или някого, в никакъв случай не може да е по-добра. Всяка нова теория, която чуем е хубаво да поставим под съмнение. Въпроса според мен обаче е, да я поставим под собственото си съмнение, базирано на нашите си собствени преживявания и представи за света, защото би било напълно безумно да използваме чужди съмнения. То и нашите представи за света биха могли да бъдата доста погрешни, та какво остава за чуждите. Затова и не знам дали трябва да се доверяваме точно на представите си, и дали не трябва по-скоро да подлагаме теориите на съмненията на сърцето си, т.е. на преценката на сърцето си ...... нали знаете, че разума ни обикновено е голям мошенник.
Но какво ще кажете за вредните черти на съмнението? Аз лично ги намирам в това, че ако човек непрестанно се съмнява накрая няма да стигне до никъде .... освен до едно безкрайно съмнение за всичко и за всички. В крайна сметка, при цялата информация, която имаме и след като анализираме внимателно състоянията на ума и сърцето си, би трябвало да стигнем до някакви подозрения коя от всички предложени теории на пазара е най-близка до истината. Или още по-добре – това, което аз си мисля, че се опитвам да правя - може би в крайна сметка ще стигнем до една обща теория за живота, Вселената и всичко останало, която има общи черти със всички и която вероятно обединява всички. Кой не е чувал, че описания много подобни на Библейкият потоп има и в много други древни книги на народи от цялото земно кълбо. Това, че учените си затварят очите за подобни съвпадения и продължават да си мислят, че Библията и подобните и книги са само сборници с приказки, не значи, че и ние трябва да мислим така. Нали трябва да мислим самостоятелно!
Е, дотолкова, доколкото са ми възможностите съм се старала да мисля самостоятелно и както и да го мисля, не мога да си представя, че Вселената може да е създадена по друг начин освен, чрез намесата на по-висши същества от нас, някои от които все още са наоколо и наблюдават развитието и. Не мога, за сега, да си представя и друг начин за появата на тези и всички останали същества освен като производни от едно Свръхсъщество, което е изкало да се прояви, за да изживее и да осъзнае себе си, т.е да прояви, изживее и осъзнае всички качества, които съществуват като потенциал във този свят /в който то е родено или то само е създало ... няма много значение/. (аз всъщност не съм сигурна, че точно всички, защото всички в този случай би трябвало да е толкова безкрайно множество от качества, че наистина не мога да си го представя). По-логична и по-разумна теория от тази за мен не съществува в този момент. Ще съм щастлива да я намеря .... или може би по-точно да я допълня, защото мечтата и целта в живота ми е да се променям непрекъснато и да се развивам.
Бихте ли споделили вие какви съмнения и какви подозрения за сигурности имате? Т.е. в какво се съмняват и в какво сте сигурни ... макар, че може ли човек да е сигурен в нещо в днешни дни?

Или поне кои мислите, че са добрите и кои лошите страни на съмнението?