Author Topic: Физическо безсмъртие - тук и сега!?  (Read 19879 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« on: февруари 18, 2006, 06:59:36 pm »
Че човек принципно е безсмъртен (духом), май повечето хора тук са съгласни, но физическо безсмъртие... как мислите?  ::)

Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #1 on: февруари 18, 2006, 07:20:00 pm »
В "Разговори с Бога" се казва, че човешкото тяло е направено изначално безсмъртно, но хората чрез начина си на живот са го "усмъртили"  ;D..


 Същото се казва и в квантовата физика: стареенето на тялото е биологична грешка, (а не естествен процес) отново в следствие на вреден за тялото начин на живот.


В древния трактат по даоистка алхимия "Баопудзъ" се говори за много Учители, които са избрали безсмъртието (физическото) и са останали на Земята. Някои чрез алхимически методи, други чрез медитация...
Там е разказана много интересна история:
"По време на бунтовете в Тайцю на един мъж (Джан Гуандин) му се наложило да избяга от родния си край. Имал четиригодишна дъщеря, която не можела бързо да ходи и да прекосява реките, а той не можел да я носи през цялото време. Затова бащата решил да я остави и помислил, че тя ще умре от глад. Тъй като Джан не искал останките й да лежат на открито намерил при входа на едно село древна могила, на върха на която зеела голяма дупка. Завързал голяма делва с врър и спуснал дъщеря си вътре в могилата, като я снабдил с вода о храна за няколко месеца, след което заминал. Когато след три години настъпили спокойни времена, той се върнал в същото село , за да извади останките на дъщеря си и да ги погребе, както се полага.  Погледнал Гуан-дин - дъщеря му жива си седяла в могилата, сякаш нищо не се е случило. Като видяла баща си, страшно се зарадвала, а той в началото се изплашил, тъй като помислил, че това е нави - призрак. Обаче слязъл вътре, доближил се до момиченцето и се убедил веднага, че не е умряла. Попитал я откъде е вземала храна и тя разказала, че когато хранителните запаси свършили, гладувала дълго, но после забелязала, че освен нея в могилата има някакво друго същество, което изтяга шията си и по този начин вдишва въздух.
Момичето започнало да подражава на дишането на това същество и повече не чувствало глад. Така дни и месеци до момента, в който не дошъл баща й. Дрехите, които й били оставени в могилата, се запазили здрави, понеже детето не се движело и така не страдало от студ. Джан потърсил съществото, за което казала дъщеря му. То се оказало огромна костенурка, нищо повече... Когато детето излязло оттам, започнало да яде зърнени храни. В началото от храната го болял коремът, но след известно време привикнало.
...Този разказ е достатъчен за да се разбере, че костенурките владеят начин за постигане на безсмъртие. Ако човек го овладее би могъл също да живее толкова дълго..."

Пробвал съм този метод на дишане. Наистина е различен... Чрез него съм достигал до... хмм, как да го нарека - спонтанен екстаз - изблик на смях, които продължи половин час...  :smitten:

  ;)
« Last Edit: февруари 18, 2006, 07:21:41 pm by Spirit-Felix »
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Rammon

 • Guest
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #2 on: февруари 18, 2006, 10:41:06 pm »
И как точно се диша ? :coolsmiley:

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #3 on: февруари 18, 2006, 10:47:14 pm »
Аз защо не съм чувала костенурките да се заливат от смях?  :crazy2: :idiot2:
« Last Edit: февруари 18, 2006, 10:49:36 pm by wind »
fly like a wind .......

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #4 on: февруари 19, 2006, 12:52:57 am »
Много добър разказ! :)  И аз си мисля, че е възможно човек да продължи живота си колкото иска. Но докога ще иска? Явно има нещо в дишането  :-\  Но трябва първо да се разбере и практикува. Както и всяко друго нещо: ядене, пиене, и пр. Мисля, че Отношението към нещата/правенетата има много голямо значение, преодоляващо "вредите"  O0   Все пак момиченцето не го е било страх, мъчно, недоволно и пр.  То просто е Било в това "помещение". Забелязало е нещо, което един ум обзет от някакъв вид "неудобство" не би забелязал! Колко от нас могат "да си го позволят"?! За да "видят" как да живеят колкото искат. Щото това което има ("има" се оказва добър заместител на "трябва") да се види сигурно е някъде покрай нас.
Много готино разказче.
Сещам се че и ние имаме хубави приказки за деца. В тях има много мъдрост.  Но после някак прехода към "зрелост" оплесква човека, че после не може да се познае чак. И някои си ходят "оплескани", други понякое време се усещат че са "оплескани" и гледат да се очистят. :)
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #5 on: февруари 19, 2006, 01:42:32 am »
i vse pak..."kak to4no se di6a?"  ;D

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #6 on: февруари 19, 2006, 02:00:35 am »
И как точно се диша ? :coolsmiley:

В книгата не е обяснено повече. Само изтягането на врата и дишането. :)
Когато дишам по този начин, поглеждам нагоре. Така се отваря гърлото и усещам по-силна струя въздух да преминава. Обаче има и важна подробност... Другаде съм чел как точно диша костенурката и има интересна разлика между нея и нас: Един цикъл от вдишване и издишване при нея продължава... от 3 до 4 минути. При средностатистическия човек има от 15 до 20 цикъла на минута... А при кучето например циклите нарастват до 60-70.  Забележете продължителността на живота на костенурка (150 - 300 години), човек (70 - 80 години) и куче (10 - 17 години).  Дали има връзка между дишане и продължителност на живота...?  ;)
Да се върна на техниката. Сядаш в удобна поза и вдишваш по горния модел, но вдишваш БАВНО :), ако можеш например по 30 сек. вдишване, 30 сек. задържане и 30 сек. издишване (разбира се, в началото може да е например 10/10/10 сек. и постепенно покачване). Като вдишването е докато се изпълни целия капацитет на белите дробове (т.е. започва от корема, през диафрагмата, та чак до гърдите и раменете), а издишването е до пълното изхвърляне на въздуха. И така си дишаш например 20 мин (или колкото ти е комфортно - може цял ден  ::) ). НО в началото го прави по-малко време и постепенно покачвай.
Държа да отбележа: Ако някой не се чувства комфортно дишайки по "костенурковият" начин - да спре! Само ако на организмът му е добре, ще има добри резултати.  :)Явно има нещо в дишането :-\

Да... Дишането е много повече от приемане на кислород и отделяне на въглероден диоксид. То е поемане на жизнена енергия, и обработването й. Затова и дълбокото дишане винаги е от полза, защото се поема повече енергия и (ако се позадържи дъхът малко повече от един миг) се "поглъща" повече. Пък и от физиологична гледна точка - колкото повече кислород в мозъка, толкова по-добре работи.  ;)


Но после някак прехода към "зрелост" оплесква човека, че после не може да се познае чак.

.... За съжаление "зрелостта" в днешното общество се разбира като загубване на детското в себе си. Като постигане на материално благополучие. "Той е зрял мъж ако има стабилна работа, къща, кола.." Бля-бля :uglystupid2:
А дали е щастлив, дали сее и жъне Любов, дали Живее, дали е в хармония със себе си... е, това за доста хора сякаш са "детинщини".
Радвам се, че все повече и повече се пробуждат и осъзнават, че моделът за възрастен от вчерашния ден вече не им служи и се обръщат към себе си, към Висшият си Аз и Мечтите си, за да заживеят Пълноценно!  :smitten:
 

Аз защо не съм чувала костенурките да се заливат от смях? :crazy2: :idiot2:

Никой и не е твърдял, че костенурките се заливат от смях. :D Аз се залях от смях (поради хипервентилацията и огромното количество поета енергия), а костенурките живеят по 300 години  :P  ;D
« Last Edit: февруари 19, 2006, 02:02:18 am by Spirit-Felix »
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #7 on: февруари 19, 2006, 02:11:01 am »
ETOOOOOO!!!!!!! ;D ;D ;D nie razgadahme (donqk1de moje bi) edna ot tibetskite taini! lamite kazvat 4e vdi6vaneto e jivot(emblema na jivota)  kogato dete se rajda to vinagi p1rvo vdi6va(primer)...
 O0 O0 O0 :D :D :D :smitten: :smitten: :smitten:
"Дали има връзка между дишане и продължителност на живота...?" kazvam go po povod tova tvoe izkazzvane :) kogato go pro4etoh togawa mi izko4i tazi vr1zka s tibetskite monasi lami svami...
maiko nai ludite sme  ;D  keep it on!

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #8 on: февруари 19, 2006, 02:15:31 am »
Преди доста време в една книга четох за човек, роден през хиляда шестотин и някоя година и умрял края на хиляда и осемстотинте. На повече от 200 години изнесъл цял курс от лекции за дълголетието в някакъв източен университет. Когато го попитали как е доживял до 200, той им казал, че живее без да се напряга излишно. Ходи бавно, диша дълбоко, храни се умерено. Даже мисля, че споменал нещо за костенурките и как начинът му на живот е близък до техния. Просто не се хаби енергия за излишни действия или мисли. Спокойно съзнание в спокойно (и дълголетно) тяло.
 :angel:
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #9 on: февруари 19, 2006, 02:21:47 am »
О, като спомена тибетските лами, аз се сетих друго нещо за тях. Те имат обичай през най-студените зимни месеци да излизат навън в планината и да спят на открито, завити само с расото си. (Чийто плат е дебел колкото нашите тениски.) Да, спят в снега и се събуждат на сутринта отпочинали и ЖИВИ!  :D (БиБиСи май беше направило филм точно за това им умение. А може и да не беше БиБиСи  ;D)

А преди години пък гледах по телевизията интервю с будистки монах,  който беше ял само портокали в продължение на... 40 години! :o
Казваше, че се чувства отлично и дори не мисли да започва да яде друго. Беше в отлично здраве и на около 70 години. Кожата му, дъхът му, цялото му тяло излъчвало леко ухание на портокали.
Еххх, тези източни мъдреци...  :smitten:
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Иай

 • Guest
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #10 on: февруари 19, 2006, 09:43:35 am »
Е, spirit-Felix, вкара ме в размисъл  :(
Струва ми се логично Бог, или както и там да се нарича, да е създал тяло, което да изтрае вечно  O0 Ама пуста "свободна воля"  :D
 Мулдашев говори за същото - че има атланти и лемурийци в състояние на сомати, които при евентуална катастрофа - дали потоп или нещо също толкова всеосмъртящо,да излязат от него и да зародят живота отново.
Той говори за тях като за "генофонд на човечеството". Смисълът на всичко това е именно да се запази човешкото тяло, за да не са нужни отново милиони години еволюция, за да се създаде отново. И тук намирам логика  O0
 За йогите какво да ти кажа - има ли нещо, което да не могат :) Чувала съм за йоги на по 300 години! Аз също практикувам йога ( но не съм толква сериозна, колкото ми се иска  :-\ ) В йогата има много техники на дишане и си прав за това, че колкото по-бавно вдишваш и издишваш, толкова по-дълго живееш - хамстерите, например дишат много бързо и виж по колко живеят - максимум 2 год.  ???

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #11 on: февруари 19, 2006, 10:34:32 am »
И цялото това "чудо невиждано" за дишането си има съвсем естествено обяснение. Причината е, че "обработването" на кислорода от клетките е свързан с химични процеси, които водят до тяхното стареене. Е, много ясно, че колкото повече се забавят тези процеси и колкото повече се свеждат до минимум, толкова повече ще се забави и стареенето на клетките на човешкия организъм.
Но да се търси вечен живот на физическо ниво си е леко абсурдно. По тази логика, като спрем да дишаме напълно, ще си живеем вечно  :2funny:
fly like a wind .......

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #12 on: февруари 19, 2006, 12:16:57 pm »
to samoto stareene na kletkite e gre6ka windy  ;)
iai a se6ta6 li se dali v s1stoqnie na somati te di6aha?ili se spira6e(zabavq6e) i tozi proces :)?

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #13 on: февруари 19, 2006, 12:19:46 pm »
Темата става много интересна  O0 Аз също мисля, че човешкото тяло може да се запази много по-дълго жизнеспособно от сегашния 60-80 годишен цикъл на съществуване. Тъй като това което сме не е просто и само това тяло - ние сме много неща в едно, като матрьошките :) Изградени сме от различни други тънки тела(енергии), и всичко това в съвършена система, която докарва духа в материалния свят.
И най-накратко, мислите, чувствата, думите, емоциите влияят. Влияе също и всичко което тялото поема, като въздух, вода, храна. Начините на приемането им също влияят. Така примерно дишането има изключително важна роля не само за поддържане на живота в тялото, но и за запазването му младо и здраво. Да си припомним че в човешкия организъм дишането е основен процес, без него за няколко минути настъпва мозъчна смърт.

Въпроса е нужно ли е да се живее дълго в материалния свят. Често живота, колкото и хубави страни да има се асоциира с трудности и тегло. На кой му се живее 200 г. особено ако тялото остарява и онемощява все повече, атакуват го болести и си губи умствените способности, като цяло като си губи и без това малката свобода която има.

Ами ако хората почнат да живеят дълго и то на базата на дотук изтъкнатите духовни принципи, мисля че културата и битието на планетата ще се изменят коренно. Това ще върви и с развитието на много други забравени от човека умения, например свободното съзнателно излизане от тялото. А стигне ли се дотам, то вече илюзията на материалното съществуване ще е компрометирана и Земята ще престане да бъде място за изкупление(израстване) на души от ниски рангове.
Ето как разкриването на духовната същност на човека може да преобърне дотук така сложно изплетената базираща се на материални принципи реалност.
На кой му трябва да живее вечно(имаше една такава песен на Куин) :)
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #14 on: февруари 19, 2006, 12:57:38 pm »

Въпроса е нужно ли е да се живее дълго в материалния свят.
На кой му трябва да живее вечно(имаше една такава песен на Куин) :)


На никой не му "трябва". Но ако някой поиска - защо не? Физическото безсмъртие е много полезно ако си решил, че ти е омръзнало да започваш отначало. С много хора е така: има толкова неща, които искат да научат, да преживеят, да кажат, да изпеят, да напишат, да дадат и да получат, че няма да им стигне един 60-80 годишен живот. И затова вместо да правят "save game" (на опитът си) и "restart" с ново тяло, те решават да продължат с едно, докато не дойде моментът в който да поискат да се преместят на друго място. Тогава елегантно излизат от телата си и прекъсват нишката, която ги свързва с него.

Не е нужно тялото да старее. Не мисля, че някой би го привлякло безсмъртие с тяло, което се превръща в съсухрен скелет след 120-тата година.  :buck2:
(Но знам, че след 100-ната ако човекът е здрав, започват да му растат зъби за трети път. Това не е случайно!  :) )

Вярвам, че с правилен начин на живот (такъв, който да е полезен, а не вреден за тялото), човек може да постигне запазване на младостта.
В една книга на Линда Гудман (ама може и да не е нейна, много ми е смътно ::) ) има курс по безсмъртие. Идеята е да обърнеш спиралите, по които се въртят клетките. (Мисля че се въртха надясно, а идеята е да ги обърнеш наляво.) Така обръщаш процеса на стареене.

Разбира се, физическо безсмъртие не се постига само с работа на физическо ниво (т.е. ядене на полезна храна, грижа за тялото и т.н.) Мислите, както спомена velaskes, са от изключителна важност. Ако си в постоянно спокойствие на Духа, ако вярваш в себе си и ако не се самобичуваш постоянно с чувство за вина или очакване за провал, сигурно ще бъде по-различно и за тялото.
Помните ли какво правят мислите с водата? Какво ли биха направили с човек...? (след като телата ни са 90% вода)
(повече за това тук: http://watermessage.hit.bg/)

А енергийните упражнения? Колко хора в днешните дни обръщат внимание на енергийното си тяло? (Което всъщност поддържа физическото тяло живо.) Техники за увеличаване на аурата, за пречистването й, за защита срещу нежелани чужди мисли и енергии... Не е случайно прекрасното усещане когато прегърнете дърво. Аурите ви се сливат и обменяте енергия. Енергииното зареждане е не по-малко важно от приемането на храна (която накрая така и така се превръща в енергия  :D
Чудили ли сте се защо йогите, учителите по тай-чи и ци-гун, монасите, медитиращи в планината и магьосниците се говори, че живеят най-дълго? Защото те "
работят" на енергийно ниво.  ;)
« Last Edit: февруари 19, 2006, 01:12:52 pm by Spirit-Felix »
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #15 on: февруари 19, 2006, 01:08:11 pm »
Преди известно време се разходжах в планината с приятели и вървяхме нагоре по стръмничък баир, осеян с камъни и паднали листа. В далечината съзряхме човек облечен в сив анцунг да ПОДСКАЧА надолу. Една крачка = подскок един метър напред надолу по баира. Бързината с която го правеше беше удивителна. Приближи се до нас, поздрави ни (както правят хората в планината  :smitten: ) Докато му отвръщах на поздрава ми беше трудно да повярвам на очите си: този човек беше на поне 60 години!!!  :o А подскачаше като олимпийски атлет. Тялото му изглеждаше като на 20-годишен. Само по лицето и белите коси познах, че е на толкова. Изглеждаше лъчезарен, пълен с енергия и щастлив! И очевидно не подскачаше за пръв път. Сигурно беше планинец.
После на връщане и ние започнахме да подскачаме надолу. На моменти с доста бърза скорост, наистина. Но не го достигнахме. :) На следващия ден аз имах мускулна треска (а принципно съм добре подготвен физически. Уж... :idiot2: )

Изглеждаше сякаш този човек никога не е остарявал... Защо ли толкова хора ги влече към планината?... ;)
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Иай

 • Guest
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #16 on: февруари 19, 2006, 04:45:48 pm »
 Spirit-Felix,  O0 Имам чувството, че чета мислите си  ;D Спести ми много писане  :D Първо мислех да цитирам част от поста ти, но се отказах, защото се оказа, че трябва да го цитирам целия O0
 Остава да добавя,че наистина Линда Гудман говори за безсмъртието, тя казва,че не трябва да казваш годините си, защото го изпращаш като послание в космоса, от там се връща при теб и ти започваш да изглеждаш и се чувстваш на толкова години. За нея самата никой не може да каже на колко години е,дори собственият и син казва, че веднъж питал дядо си, но и той не пожелал да му каже. Тя самата в интервюта е споделяла, че възрастта и е между 435 и 450 години  :)
 Иначе за сомати състоянието направо ще копирам част от книгата на Мулдашев "От кого сме произлезли":

През 1893 година в Бен-галия майстор Рама Крипта е създал школата йога, с помощта на която е било възможно да се изпада в състояние на сомати. Веднъж самият Рама Кришна изпаднал в сомати, като за случая поканил и лекар. Лекарят направил оглед на тялото му, установил, че е мъртво и издал медицинско заключение за смъртта. След то¬ва Рама Кришна оживял. В по-късен период нееднократно са из¬следвани телата на хора в състояние на сомати. При тези случаи не са регистрирани пулс, няма данни от електрокардиограма и еле-ктроенцефалограма, температурата на тялото е паднала. Описани са много случаи, когато хора, прекарали в състояние на сомати ня¬колко години, са се връщали към живот. Оживяването им е удив-лявяло и плашело околните.
- Да не би сомати да е летаргичен сън?
- Не. При летаргичния сън работят сърцето, мозъкът, процеси¬те на обмяна на веществата. При сомати тялото преминава в ка-менно-неподвижно състояние.
* На английски думата се пише somadhy, но в Индия се произнася сомати ("h" не се произнася). В руската литература я изписват „сомадхи", но не е правилно. В Индия не биха разбрали думата „сомадхи".
— Как да разбираме това каменно-неподвижно състояние? - по¬питах аз.
- Тялото става неестествено твърдо и студено. При умрелия чо¬век то е по-твърдо от живото тяло, но при сомати е многократно по-твърдо. Образно казано, тялото е като камък. Каменно-неподвижното състояние (stone-still stale) е общоприет термин сред ре¬лигиозните учени, изучаващи сомати. Разбира се, не става дума за превръщането на човешкото тяло в истински камък, просто то ста¬ва много, много твърдо - отвърна свами Дарам.
- Как се постига втвърдяването на тялото при сомати?
-  Постига се, като обмяната на веществата в организма се свежда до нула.
-  Ясно е, че след смъртта обменните процеси в организма продължават известно време - на това се базира присаждането на органи и тъкани. След смъртта обаче се активизират литичните ферменти, участващи в разрушаването на тъканите. Какъв е меха¬низмът при понижаването на обмяната на веществата до нула, кой¬то довежда до втвърдяването на тялото и до своеобразната му кон¬сервация? - попитах аз.
- Това е особен механизъм и той действа чрез водата в организ¬ма - отговори свами Дарам.
- Какво е въздействието на микроорганизмите върху тялото по време на сомати?
- Почти няма такова. Но все пак по-добре е да се избират чис¬ти места.
- А как влияе температурата в състояние на сомати?
- По-добре е температурата да е ниска.
-  Как може да се въздейства на водата в организма, за да се снижи обмяната на веществата до нула?
- Чрез биополето, по пътя на медитацията - отвърна свами Да¬рам. - Биополето и водата в организма са свързани. Но човек трябва да се научи толкова ефективно да медитира, че биополето да започне да въздейства на водата в организма и чрез нея на об¬менните процеси. Сомати е висша форма на медитация. Не всеки може чрез медитация да влезе в сомати и не всеки, който се е на¬учил да влиза в сомати, може да стигне до дълбоко сомати, когато тялото се съхранява дълги години.
- А какво става с душата в състояние на сомати?
- В учението за сомати съществува терминът ОВЕ (Out of Body Experience), което означава - опит извън тялото, да наблюдаваш тялото отстрани. При сомати душата се намира извън тялото, ре¬дом с него. Човек може да продължи живота си, оставяйки тялото си в нещо като консервирано състояние, а после да се върне в не¬го. С помощта на сомати може да се разбере живота на душата. Човек вижда в действителност своето тяло, сякаш то е мъртво, но той усеща, че живее. По време на сомати човек разбира, че може да живее и без тяло.
-  Значи, ролята на сомати се състои, от една страна, във възможността за живот без тяло, а от друга - във възможността да се консервира тялото за дълги години. Един вид тялото може пак да ни потрябва - казах аз.
- Тялото може да бъде консервирано за стотици, хиляди и даже милиони години - отвърна свами Дарам.
- Удивително - възкликнах аз, - в такъв случай сомати е спаси¬телното състояние, чрез което човек би могъл да оцелее при ката¬клизми и катастрофи, дори и глобални. Чрез съхраняването на чо¬вешкото тяло в състояние на сомати може да се създаде Генофонд на човечеството. Така ли е?
- Трябва ли да се съхраняват човешките тела в случай на гло¬бална катастрофа?
- Ролята на човешкото тяло не трябва да се омаловажава, как¬то правят някои религии. То е създавано в резултат на продължи- телна еволюция. Защо да се преминава този път отново, когато е по-лесно да се съхрани в състояние на сомати - отвърна свами Да¬рам.
-  Мисля, че в природата съществуват прецеденти на сомати. Например зимният сън при животните. На Север кафявата мечка прекарва в сън 7-8 месеца от годината, при това в бърлогата й съвсем не е топло. Вероятно мечката, като при сомати, снижава своята обмяна на веществата. Мечката-скитница е онази, която не
е могла да изпадне в сомати. Можем да добавим още зимния сън на лалугера, змиите, жабите, насекомите и други живи същества. Очевидно соматиподобното състояние е начин за адаптация към условията на Севера.

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #17 on: февруари 19, 2006, 07:59:35 pm »
За момента нямам какво да добавя... Великолепно обяснено!
Благодаря Иай!
 :smitten:
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #18 on: февруари 19, 2006, 11:38:42 pm »
Spirit-Felix наистина защо да живееш вечно в едно и също тяло, когато имаш възможност да ги сменяш и да опитваш нови преживеявания. Ако търсиш съвършено тяло може да си вземеш такова. Има ги всякакви изцяло на нашето разположение. Тялото е светиня, но не бива да се привързваме към него, то е само дреха, средство за взаимодействие със земните условия на живот. Когато си свършим работата тук можем да го свалим и да си тръгнем по пътя. Аз съм убеден, че когато се завърнем у дома изобщо няма и да си помислим за това, което оставяме тук.
И аз благодаря на Иай за откъса от книгата O0
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #19 on: февруари 20, 2006, 12:57:49 am »
Spirit-Felix наистина защо да живееш вечно в едно и също тяло, когато имаш възможност да ги сменяш и да опитваш нови преживеявания. Ако търсиш съвършено тяло може да си вземеш такова. Има ги всякакви изцяло на нашето разположение. Тялото е светиня, но не бива да се привързваме към него, то е само дреха, средство за взаимодействие със земните условия на живот. Когато си свършим работата тук можем да го свалим и да си тръгнем по пътя. Аз съм убеден, че когато се завърнем у дома изобщо няма и да си помислим за това, което оставяме тук.с
И аз благодаря на Иай за откъа от книгата O0

Да, наистина след като се завърнем в къщи може би няма да се обърнем назад. Но докато сме тук... Мислиш ли, че ще ти стигнат 60-80 години за да свършиш всичко, което искаш на Земята. Да научиш всичко, да преживееш всичко... Защо ти е постоянно да сменяш дрехата? Оставайки в едно тяло ще можеш да бъдеш много по осъзнат, отколкото ако ти се налага да си припомняш всичко при всяко прераждане.
А и от мисълта, че тялото не е вечно идват повечето земни страхове на хората... Помислете как бихте се чувствали ако бяхте и физически безсмъртни? Край на всички страхове, свързани с тялото, край на всички страхове свързани с живота. Толкова много хора не тръгват да осъществяват мечтите си, защото се страхуват, че могат да "съсипят живота си"? И така от страх да не съсипят живота си, го унищожават и в какво се превръщат...? Ако знаеха, че са безсмъртни, нима щяха да живеят и една секунда по начин, който не им носи щастие?
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Иай

 • Guest
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #20 on: февруари 20, 2006, 01:36:26 pm »
 Сетих се, че имам едно книжле за гуру Бабаджи. Някой знае ли нещо за него?
Та там пише доста интересни неща. Йогананда говори за него в книгата си "Автобиография на един йога", като за велико божествено въплъщение, а също така го наича "безсмъртния Бабаджи", затова, че заедно с Христос е подготвил основата, за да доведат човечеството до едно ново съзнание.
 Последното му появяване било през 1970г. Пише, че Бабаджи имал способност да проявява и  дезинтегрира тялото си :o , да се появява едновременно на няколко места, както и да запазва тялото си през времената. Обикновенно се появявал в тялото на 20-25 годишен юноша (в книгата има и негови снимки), а когато идвало времето да си тръгва - просто се разтварял във въздуха пред очите на последователите си  :o
 Далай Лама също, от много въплъщения е негов ученик...
Ах, тези източни мъдреци, а  :smitten:

nova

 • Guest
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #21 on: февруари 20, 2006, 02:15:12 pm »
А защо се хванахте за физическото безсмъртие? Как я виждате тая работа с физическото безсмъртие изобщо? Дали си давате сметка, че наистина сме физически безсмъртни, но трансформируеми? Че субстанцията, от която е съставено физическото тяло е това, от което е създадена и цялата така наречена материя? Че няма нищо различно между мен , камъка, въздуха и светлината? Само моите временни очи и мозъка ми правят нещата различни... ;D

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #22 on: февруари 20, 2006, 03:29:21 pm »
Иай, знаеш ли че Бабаджи се споменава в "Разговори с Бога" книга 3... И то точно като пример за безсмъртен или Учител...
Току-виж се оказало, че е Истински...  O0

П.П.

Ако имаш книжката в електронен вариант - искам яяя  :D


Нова, съгласен съм с това, което казваш - тялото не се губи, а само се променя. Но тук говорим за друг тип безсмъртие. Прочети темата отначало и ще разбереш "как я виждаме тая работа".  ;)
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #23 on: февруари 20, 2006, 05:21:06 pm »
... Помислете как бихте се чувствали ако бяхте и физически безсмъртни? Край на всички страхове, свързани с тялото, край на всички страхове свързани с живота. Толкова много хора не тръгват да осъществяват мечтите си, защото се страхуват, че могат да "съсипят живота си"? И така от страх да не съсипят живота си, го унищожават и в какво се превръщат...? Ако знаеха, че са безсмъртни, нима щяха да живеят и една секунда по начин, който не им носи щастие?
Ооооо, щяха!  :)
Ако хората живееха с идеята за безсмъртие (физическо?), тогава всичко щяха да си оставят за после и да се успокояват, че има време. Точно в осъзнаването, че не си вечен се получава "жевеенето за мига". Някой май имаше в подписа си "Живей всеки ден така, сякаш ти е за последен" или нещо от сорта. Как ще се получи  това при "физическо безсмъртие"?
fly like a wind .......

Иай

 • Guest
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #24 on: февруари 20, 2006, 05:56:31 pm »
За жалост нямам книжката за Бабаджи в електронен вариант, купих я преди 10-тина години от сергия пред джамията до ЦУМ в София, беше наред с Корана и други книги на арабски език, естествено продаваше арабин ;D
Въобще незнам какво правеше там :) Но се разрових в нет-а и намерих доста неща за него, можеш да потърсиш O0
 :smitten:
Wind, както виждаме, това че хората знаят, че са смъртни, въобще не ги стимулира да живеят пълноценно и да не си пилеят времето ;D
 :smitten:

Иай

 • Guest
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #25 on: февруари 20, 2006, 06:38:45 pm »
Ето и един линк с инфо за Бабаджи :smitten:
http://communism.hit.bg/babaji.html
 :smitten:

nova

 • Guest
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #26 on: февруари 21, 2006, 08:34:03 am »
Нова, съгласен съм с това, което казваш - тялото не се губи, а само се променя. Но тук говорим за друг тип безсмъртие. Прочети темата отначало и ще разбереш "как я виждаме тая работа".  ;)

Прочетох цялата тема отново. И така и не разбрах.....200 и кусур години, соматита разни, дишане на костенурки и фолклор.
А темата е за физическото безсмъртие тук и сега. Не сабахлем или след 1000 години. Тук и сега изключва времето и пространството и "отключва" лелеяното безсмъртие, защото след като няма бъдеще и минало, няма начало и най-вече няма край, което май е и целта на занятието.
Това, ако тези двечките словца не са турени за благозвучие само

nova

 • Guest
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #27 on: февруари 21, 2006, 09:06:46 am »
А сетих се и още нещо като се поразмислих какво ни чака, ако сме безсмъртни. Да речем, че ето от днес сме намерили начина да не умираме. НО, размножителния инстинкт остава в най-оптимистичната прогноза още известно време. Тъй като ще сме лишени от стареене на клетките упражняването на акта за размножаване ще се проточи до безкрай, също както и желанието да се порадваме на резултата-поколението. Но това ще е до време защото /проблем нумеро уно/ леееко ще се пренаселим. Пореден проблем за решаване- какво ще се папа. Ако няма да се храним- ок, но ако трябва водица? На толкоз популация водицата трудно ще стига, пък ако щете и само за миене, ако няма да имаме нужда от пиене. Още един проблем- как да ограничим популацията? Ако това си стане по естествен начин следва отпадането на един от изначалните човешки инстинкти- за размножаване и естествено произтичащата от него човешка любов. Освен него би отпаднал инстинкта за самосъхранение- защото смърт нямаше нали? От там и ценността на живота също я няма. Отпада и времето като категория защото край няма. Осъзнаването на живота като безкраен някак не може да се осъществи, защото къде е това, което не познаваме....
И започва един „прекрасен” живот в теснотия, жажда/мърсотия, с естествено отпаднало привличане към другия, с липса на „смисъл” от съществуването и каквито се сетите екстри. :o
А и с гледане на едни и същи физиономии /към които нямаме интерес, нали помните/  БЕЗКРАЙНО дълго. Малиии :crazy2:

Абе я да си мра по-добре!

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #28 on: февруари 21, 2006, 10:05:09 am »
Аз затова казах, че ако откриването на физическото безсмъртие е на основата на духовни принципи, то тези човешки катаклизми дето описваш nova няма да се случат, защото ще се открие нов смисъл на живота, който ще промени изцяло настоящото общество, култура, икономика, политика, ще еволюират към по-добро.
Но ако откритието е на чисто физическо ниво, то тогава живота ще става още по-зле. Пренаселването ще доведе до борба за природните ресурси и най-много да се самоунищожим(като се има предвид че някои държави притежават оръжия за масово унищожение).
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Иай

 • Guest
Re: Физическо безсмъртие - тук и сега!?
« Reply #29 on: февруари 21, 2006, 11:05:43 am »
Аз затова казах, че ако откриването на физическото безсмъртие е на основата на духовни принципи, то тези човешки катаклизми дето описваш nova няма да се случат, защото ще се открие нов смисъл на живота, който ще промени изцяло настоящото общество, култура, икономика, политика, ще еволюират към по-добро.
Но ако откритието е на чисто физическо ниво, то тогава живота ще става още по-зле. Пренаселването ще доведе до борба за природните ресурси и най-много да се самоунищожим(като се има предвид че някои държави притежават оръжия за масово унищожение).

 O0 Нямам какво повече да добавя  :smitten:
 Nirvana, това за соматито и дишането на костенурките става в днешно време и открай време ;) Някои хора отдавна са открили топлата вода ;D е, ние чак сега, но и това е добре  :smitten: