Author Topic: Сътворението ?  (Read 7344 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

 • Guest
Сътворението ?
« on: април 04, 2006, 12:56:05 pm »
Сътворението ...  ??? не знам някой друг вълнува ли го наистина, но на мен ми минават такива чуденки понякога и реших да споделя докъде съм стигнала във вярванията си.
Аз вярвам, че Върховния Абсолют е решил да се прояви, образно казано, разбира се, и минавайки през няколко духовни нива/свята е стигнал до материалния, където са въплътени нематериалните души, частици от Него. От Съвършеността, която е Той, духо-материята е станала доста несъвършена докато стигне до материалното.  С две думи това е пътя на Сътворението. В същото време обаче като душата работи на материално ниво за усъвършенстването си, за изчистването си от празните и безсмислени илюзорни мисли, думи и действия, тя заявява желанието си да се върне и съедини с Върховния Абсолют и постепенно изчиствайки и усъвършенствайки себе си, преминавайки през съответните все още несъвършени нива/светове тя накрая успява да постигне това. Може да наречем това пътя на Просветлението, например. И така, този процес може би се повтаря Сътворение след Сътворение. И Върховният Абсолют по този начин изразява себе си и преживява всичко, което може да се преживее в съответното Сътворение и в Сътворението след него и това след него и т.н. .... може би до безкай ...кой знае? ???

Е, иска ли някой да ме поправи или да ми каже колко не съм с всичкия си, за да го вярвам това? :crazy2:

« Last Edit: април 04, 2006, 12:57:52 pm by bee »

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re: Сътворението ?
« Reply #1 on: април 04, 2006, 01:47:40 pm »
Аз бих размишлявал над сътворението на Земята. Визирайки всичко живо и неживо, което можем да регистрираме със сетивата си. Тоест търсене произхода на земния живот.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

izgrev

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #2 on: април 04, 2006, 02:01:17 pm »
Ами, нека и аз!
Интересно и красиво звучи всичко, но ми се струва доста невероятно!
Всичко това предполага наличието на разум в тази Съвършеност, както казваш!  И във всичко останало, което изповядваш(образно казано)
Аз съм си материалист и отдавам всички процеси по сътворението(на каквото и да е, и на каквото и да е равнище) на случайността и на енергиините взаимодействия в материалния свят на всяко ниво. От най-елементарната частица, до най- сложното проявление на материята! Не зная кое е най-.....нито в едната, нито в другата "посока"! Но така ми се струва по-логично! Безкрайно трудно ми е да приема идеалистическа позиция изцяло. Невъзможно ми е да осмисля(например) твърдението на някои, че духа и дори  мисълта(и това съм срещал) са преди материята и те са я създали. Приемам енергииното начало, но то е материя. Значи материята се е "развила", а разума и духа са следствие(може би)
Някой ще каже; ами духа е енергия! Дори и така да е, духа и разума са на по-високо еволюционно стъпало. С по-висока степен на организираност. Нужно им е време за развитие. За еволюиране.

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Сътворението ?
« Reply #3 on: април 04, 2006, 04:46:48 pm »
Изгрев, знам че доста време е минало откакто не си ходил на училище, но тези схващания за материята са си доста старички. Гледа ли филма " Какво , по дяволите знаем / правим сега?" ....ако не си , пробвай да го гледаш.....съвременните физици се подписват с две ръце , че материята НЕ съществува, всичко е енергия, движение, трептене и разстояния между малки частици( атоми), чиято структура е разстояние между частиците електрони и протони  и сили на привличане и т.н между  тях...... с една дума, материята е много малко, повечето е трептене , движение ......хм, незнам как да ти обясня , не съм физик, но ми е ясно. :D Материята е енергия с много ниска вибрация, която очите ни ни карат да възприемаме като нещо твърдо, но това е само огледалния образ на действителността отразен в ретината на окото,т.е не е реалността... :o

А по въпроса със сътворението, наистина наличието на разумен живот Предполага , наличие на РАЗУМ в тази Съвършенност.....все повече неща го доказват, но това е въпрос на личен път.....дали ще  имаш нужда от доказателства :D

..........В  ЖИВОТА  НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО.............
Every moment is a miracle right now

izgrev

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #4 on: април 04, 2006, 04:56:26 pm »
Ааааа, "чувал" съм някои нещица за струнната теория!
Съгласен съ с теб в общи линии!
Само малко ще добавя! Колкото и да се иска на някои "учени" материята да е малко.....сори! Всичко е материя! Дори аурата ни е материална :)!
А аз лично съм много близо до момента в който ще съм готов да определя и мислите ни за материални! Ще поживеем ще......, както се казва!
А на "учените' казващи...."материята НЕ съществува"... изпрати много поздрави!

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Сътворението ?
« Reply #5 on: април 04, 2006, 05:09:57 pm »
Ами тези учени дават и доказателства по техния си маниер, ти как ще ме убедиш, че аурата ми е материална...., че и душата ми сигурно..... :2funny:е материална.....въобще, мога да кажа ,ч е това е теория , а другото е истина( все тая ;D)
По какъв критерий определяш материалното? А ако  нещо не е материално в очите ти , това значи ли то не съществува?
Мисълта твори , защото е разумна енергия насочена за създаване на нещо видимо за очите.
Материята може ли да твори ? :D
И какво е материята без ДЪХ? И какво е материята С ДЪХ? Живо , неживо.....?

Айде обоснови се, поне един път, ако можеш, щот туй за материята ми е меко казано  :2funny: :2funny: :2funny:

Every moment is a miracle right now

izgrev

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #6 on: април 04, 2006, 05:57:47 pm »
Quote
.....въобще, мога да кажа ,ч е това е теория , а другото е истина( все тая )
"Невинен, до доказване на противното!"
Аз не се натискам да доказвам! Направи го ти, миличка
Моето наистина е теория. А ти се опитай да докажеш твоята истина.
А относно материалността на света...сори отново! Това е АКСИОМА!
Илюзорно и нематериално е само желанието ни да сме нещо повече от материя. Мислеща, но материя! А това е моя начин на мислене и възприемане на реалноста! Никого не задължавам да я споделя. Но и не желая да ми "отварят" очите! Нали само си говорим?

bee

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #7 on: април 05, 2006, 11:49:59 am »
Изгрев донякъде е прав, защото ако не беше материята нямаше да има нищо проявено. На чистия дух му е нужна материята, за да се прояви, така че в абсолютен аспект всичко е материя, макар и не тази материя, която ние виждаме,  ... а една малко по-друга материя  ... духо-материя :)

bee

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #8 on: април 05, 2006, 01:15:07 pm »
Това, което аз обаче се питам е, какво държи атомите заедно, за да има проявена материя в Космоса  ... от някакъв ред. Разсъждавам си така: ако нямаше нещо, което да спойва атомите, за да има физическа материя, те щяха да си летят в пространството - щеше да е Абсолютен Хаос. Знаем, че има там някакви си физически закони на провличането и отблъскването, но какви ли са законите на по-висшата материя, духо-материята???
Питам се дали това, което спойва атомите на духо-материята, не е наистина Любов? Как мислите?  :)

izgrev

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #9 on: април 05, 2006, 02:03:34 pm »
Ооооо!
Това ми идва в повече!
Чао!

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Сътворението ?
« Reply #10 on: април 05, 2006, 02:18:12 pm »
Ооооо!
Това ми идва в повече!
Чао!
Хахахахахаххахаа!!!  :2funny:

Тогава аз поемам щафетата:
Да приемем, че това, което "спойва атомите" е Любов. Тогава защо се получават по-стабилни хим. връзки и по-нестабилни? Защо Любовта е подборна? Атом "Х" предпочита да се съедини с атом "У", а не с атом "Z". Да не би защото между "Х" и "Z" има Омраза, вместо любов?  :2funny:
Та според мен силите са на привличане и отблъскване, а не на Любов и Омраза. И както не може да има само Любов, така не може да има само сили на привличане. Представяте ли си всичко във вселената да тръгне да се събира?  Ми нали така ще се "самоизяде"!  :idiot2: :uglystupid2:
fly like a wind .......

Nirvana

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #11 on: април 05, 2006, 02:40:35 pm »
Единствената неделима частица атома е само от плюс и минус. Повече електрони, повече протони… щуротии… Съществуващи отделно плюса и минуса се стремят да се върнат в изначалната единична устойчива форма. Натам всичко следва „матрицата”…

Макар набързо измислено, харесвам си го като отговор  :uglystupid2:   ;D 
... за сега  :angel:


Nirvana

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #12 on: април 05, 2006, 03:14:21 pm »
Та според мен силите са на привличане и отблъскване, а не на Любов и Омраза.

Дам, голяма разлика, важно е да се подчертае  :2funny:

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Сътворението ?
« Reply #13 on: април 05, 2006, 03:29:15 pm »
 ;D ;D ;D ;D ;D
Важно, неважно - подчерта се!  :crazy2: :D
fly like a wind .......

Dani

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #14 on: април 05, 2006, 10:20:37 pm »
Quote
Питам се дали това, което спойва атомите на духо-материята, не е наистина Любов
Много интересна идея!
Замислям се защо всички учения от зората на цивилизацията ни определят като основополагащ принцип и движеща сила на Вселената ни Любовта. Както изглежда, нужно е да определим какво е сравнимо между абсолютното състояние Любов (за което говорят ученията) и това, което знаем за Вселената засега.

bee

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #15 on: април 06, 2006, 08:26:48 am »
Да го погледнем в чисто човешки мащаб - какво свързва хората и ги кара да живеят заедно .... като махнем изключенията, това което ги свързва е Любовта, нали! След като ние хората сме многоизмерни материално-духовни същества, защо това, което ни се случва на нас, в Човекокосмоса,  да не се случва в Микрокосмоса на атомите (които също не са така прости, както често си мислим) и в Макрокосмоса на Вселената?
Някак елементарно звучи,  ... но защо пък да не е истина, гениалните истини винаги са прости ...  :)

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Сътворението ?
« Reply #16 on: април 06, 2006, 11:30:58 am »
Замислям се защо всички учения от зората на цивилизацията ни определят като основополагащ принцип и движеща сила на Вселената ни Любовта. Както изглежда, нужно е да определим какво е сравнимо между абсолютното състояние Любов (за което говорят ученията) и това, което знаем за Вселената засега.
Въпросът е какво реално знаем за "Абсолютната любов" и за "Вселената".

Quote
какво свързва хората и ги кара да живеят заедно... като махнем изключенията, това което ги свързва е Любовта, нали!
Как така ще махнем изключенията?! Ами какво кара хората да НЕ искат да са заедно? Като махнем любовта (ако я вземем за изключение), остават различията, нали!  ;)

A за последното съм напълно "ЗА". Това, което се случва в нас, става и във Вселената.


fly like a wind .......

bee

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #17 on: април 06, 2006, 11:55:52 am »
Как така ще махнем изключенията?!
:2funny:  ... ако не искаш да махаш изключенията, не ги махай, аз все пак търся общите правила, каквито съм сигурна, че ги има .... не ми се занимава с подробностите и изключенията - те сигурно си имат смисъла, ама ако се забия в тях мисля, че до никъде няма да стигна  ::)

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Сътворението ?
« Reply #18 on: април 06, 2006, 12:02:15 pm »
А не са ли и те част от "Цялото"? Аз не бих ги нарекла "изключения", де...
Просто не можем да си хванем една част от "Цялото" и да си разглеждаме само нея, защото тя ни харесва.  :idiot2:
Или можем...? ???
fly like a wind .......

bee

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #19 on: април 06, 2006, 12:11:22 pm »
Windy, Windy, може ли Любовта, нека дори в случая да е най-обикновената човешка обич, която държи хората заедно - майчинската, братската, съпружеската, приятелската обич, да е "една част от Цялото"??? Най-малкото това е доста съществена част от Цялото, да не говорим, че според мен Любовта, Е същността на Цялото. :)

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re: Сътворението ?
« Reply #20 on: април 06, 2006, 12:47:34 pm »
to vsi4ko si e 4ast ot cqloto...dori i izklu4eniqta  6toto prosto samite te sa edno cqlo :P ni6to 4e sa po malko 6toto sa "izklu4eniq" te imat s16tata sila  pone za men...

Dani

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #21 on: април 06, 2006, 01:32:09 pm »
 O0 Изключенията потвърждават правилата! Стара истина.
А хората НЕ искат да живеят заедно пак заради Любовта. Макар и в кръга на шегата, но си е истина, че най-добрия роднина е този, който живее по-далеч от нас :2funny:  В някои случаи Любовта се запазва именно ако и когато не живеем заедно - просто не сме съвместими!
Отнесено към Вселената - значи съвместимите, хармонични елементи, струни или там каквото е... се сближават и "звучат" заедно, образуват по-сложни динамични единства...
Несъвместимите пък се отблъскват, за да намерят своите съвместими.... за да не нарушат хармонията на другите и да се впишат в своето единство, което е също така хармонично и добро.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Сътворението ?
« Reply #22 on: април 06, 2006, 01:32:47 pm »
Windy, Windy, може ли Любовта, нека дори в случая да е най-обикновената човешка обич, която държи хората заедно - майчинската, братската, съпружеската, приятелската обич, да е "една част от Цялото"??? Най-малкото това е доста съществена част от Цялото, да не говорим, че според мен Любовта, Е същността на Цялото. :)

То от там всъщност ни идва "разминавката".  :)
За теб Цялото е Любовта и Любовта е Цялото.
За мен Любовта е част от Цялото и Цялото включва Любовта и разните му там други работи... :)
fly like a wind .......

bee

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #23 on: април 06, 2006, 04:24:12 pm »
Аз понеже съм много отворена си мисля, че "разните му там други работи" са илюзия  :2funny:

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Сътворението ?
« Reply #24 on: април 06, 2006, 04:57:19 pm »
Мхммм...
Не, че съм съгласна де, но да предположим, че е така както казваш.
Тогава какво Цяло ще е, ако не включва илюзиите? Пак опираме до там, че си включваме в това "Цяло" само онова, което на нас ни изглежда хубаво.  ::)
fly like a wind .......

bee

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #25 on: април 07, 2006, 08:13:54 am »
Права си, То включва и илюзиите .... за момента .... но те, понеже са супер преходни, ще изчезнат един ден и тогава ще остане само Цялото без илюзиите :P .... макар че не съм сигурна колко интересно ще е тогава  .... сигурно ще си блуждаем в някаква Нирвана ... докато дойде пак момента на създаване на илюзиите за следващия кръг ....  :-\ .... и така до безкрай ... да му се чудиш наистина на Върховния Анбсолют за кво му е това  :2funny:

nova

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #26 on: април 07, 2006, 10:01:23 am »
.... и така до безкрай ... да му се чудиш наистина на Върховния Анбсолют за кво му е това  :2funny:


народа Български го е измислил що...."залудо работи, залудо не стой".... ;D--това е нагледен пример защо аз не ги долюбвам бг-поговорките

bee

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #27 on: април 07, 2006, 10:13:00 am »
Ама защо не ги долюбваш Нова?  :) Ето тази дори е много точна  ... е поне за мен де, аз все не мога да стоя на едно място мирно и може да е залудо, ама все нещо гледам да правя ... явно има някакъв дълбок смисъл, след като ти много точно намери аналогията със Вселената  ;D
Явно ДВИЖЕНИЕ трябва да има  :2funny:

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re: Сътворението ?
« Reply #28 on: април 07, 2006, 10:16:03 am »
По законите на квантовата механика дори нещо да изглежда в покой, всъщност е в непрестанно движение, така че няма отърване  :crazy2:
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

nova

 • Guest
Re: Сътворението ?
« Reply #29 on: април 07, 2006, 10:17:55 am »
абе то движението е едно ама работата е съвсем друго.... мамането на гащи/ движението/ може да не е работа, но за бг е стоене :knuppel2: