Author Topic: за справедливостта  (Read 16069 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re: за справедливостта
« Reply #30 on: май 18, 2006, 12:06:14 pm »
справедливост...може би има   но от гледна точка на нещо...било то на морал ценности  на его  ;) или нещо друго...абсолютна справедливост(каквато "би трябвало" да има в съда например) няма...или поне аз такова животно не съм видял...
то така като се замисля изобщо има ли нещо абсолютно???  O0

bee

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #31 on: май 18, 2006, 01:48:51 pm »
Няма нищо абсолютно, разбира се, Reply,... миличък!!!  :-*

Evridika, това за Царствата беше готино, :) и аз имам чувството, че се приближават понякога  ..... и че ще се приближават повече в бъдеще.  :)

Dani

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #32 on: май 18, 2006, 06:17:20 pm »
Quote
справедливост...може би има   но от гледна точка на нещо...било то на морал ценности  на его  Wink или нещо друго.
Според мен точно моралът, ценностните системи, егото, съдилището (т.е. законите на определено общество в определен етап от развитието му)... или нещото подобно гарантират НЕсправедливост, защото са изобретени, за да отнемат свободата и любовта на душата ни, да манипулират поведението и взаимоотношенията ни според интересите и разбиранията на "силните на деня".
Справедливостта винаги е абсолютна - всяко нещо, което ни се случва като резултат или следствие на наше действие или бездействие, мисъл или емоция е проява на тази справедливост....

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: за справедливостта
« Reply #33 on: май 19, 2006, 10:14:13 am »
Ех Дани,
Свободата и Любовта не могат да бъдат отнети... защото няма как...
Освен ако ние не играем в игра в която това се случва...
Т.е. можем да преживеем идеята, че ни ги "отнемат".

тва е лека "закачка" и по темата за Свободомислието. Щото според мен имат общо...

Мога да обобщя идеята си лаконично.../да опитам да видя дали мога  ;D ;D ;D/

Всеки "търси" онова, което не му достига "отвътре".
Онзи, който търси справедливост, просто не може да я намери у себе си и самия той е в "дисбаланс"...
Онзи който "търси" Свобода, Любов, Истина /и т.н./.... го прави именно настойчиво, точно когато най-не му достигат "отвътре".
                           =====ТЪРСЕНЕТО е функция на преживяването за НЕДОСТИГ... =====

Това е едно от елементарните наблюдения и обобщения в науката наречена САМОПОЗНАНИЕ.
Въпроса е, че можете да се възползвате - понеже сме "въвлечени в търсене", по това какво, кога и как го търсим, може да се "разбере" какво не ни достига - Чак тогава идва отговора на въпроса "ЗАЩО ТЪРСИМ?"
« Last Edit: май 19, 2006, 10:30:12 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

ToEmbraceATree

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #34 on: май 19, 2006, 11:59:42 am »
Ако търсенето е удоволствие, то не недостига е причина за него.

nova

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #35 on: май 19, 2006, 01:00:02 pm »
Ако търсенето е удоволствие, то не недостига е причина за него.

причина за кое?

търсене=удоволствие, защо търся, защото търсенето е удоволствие-->ако спра да търся ще спре удоволствието...в крайна сметка кое ме кара да търся? кое ми липсва при НЕтърсенето? липсата недостиг ли е? :uglystupid2:

bee

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #36 on: май 19, 2006, 01:09:19 pm »
хм .... а ако детето изпитва удоволствие от играта, то дали е търсило удоволствието /играта/ или просто попада в играта, ей така носейки се по течението на живота? Или няма да говорим за децата? А ако тоталното удоволствие, блаженство,  е липса на всякакво съзнателно търсене, не мислите ли, че доста търсене пада за един възрастен човек, за да стигне до състояние на тотално блаженство при липсата на всякакъв недостиг и липсата на търсене???

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: за справедливостта
« Reply #37 on: май 19, 2006, 02:30:57 pm »
Ама какво е толкова трудно за разбиране бе хора...
важен е смисъла - не думата.
Хайде да опитаме да погледнем по-абстрактно - т.е. по-общо.
Търсене и стремеж са синонимни думи по отношение на моя пост по-горе.

Търсенето може да бъде съзнателно или не, като несъзнателната "форма" можем да наречем "стремеж", а това Търсене за което вие имате предвид е от "интелектуалната" страна - но пак си е такова - израз на недостиг...
Недостига може да бъде на различни равнища - на физическо, на емоционално, на ментално... /само до тия трите имаме такова нещо като "търсене" - по-горните са с други характеристики и няма как да се говори за тях/

Да погледнем например на физическо равнище - в тялото възниква необходимост от нещо... и дава сигнал ->мозъка го интепретира и се включва програма за поведение, което да "коригира недостига"...

Аналогията с останалите "равнища" - емоционалното и менталното - са еднотипни в същността си. На помощ идва и същностното понятие "ПОТРЕБНОСТ". Когато има "потребности" има и действия за тяхното "наваксване".
Това, че най-често в разговорния език "търсене" означава главно версията със "задаването на въпроси", си е същия процес в основата си... Само дето имаме и някои особености свързани със сънуването - взаимодействията между "УМ" и ЧУВСТВА /преживяване/...

Разбира се че има и разлики, но те не са в същността - просто изказвам една обобщена идея - израз на осмисляне и наблюдения. Нищо повече. В нея има и прагматичен нюанс, защото ако се "хване" смисъла, стават ясни множество други явления породени от същия процес.

Възниква потребност ---> тя създава "импулс" за компенсация--->поведение за компенсиране - в него е включено и търсенето, желанията...
Поради несъзнателността/ като състояние на индивида/, се улавя само последната фаза на тази "верига от процеси".
« Last Edit: май 19, 2006, 02:36:17 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bee

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #38 on: май 19, 2006, 03:52:06 pm »
Добре де, Буда сигурно е търсил, търсил, каквото там не му е достигало и го е търсил и медитирайки под едно дърво е достигнал до просветление. След като се е случило това, той е могъл да продължи да си седи просветлен под дървото, т.е тялото му да стои под дървото и душата му да отлети към някакви неведоми за нас светове/нива, но той какво е направил - върнал се е и е тръгнал да обяснява на хората в какви илюзии живеят. И защо мислите, че го е направил ..... защото нещо не му е достигало ли? Аз мисля, че защото е изпитал състрадание. Е, къде между "търсенето", "потребността" и "удоволствието" е мястото на състраданието?  ???

Понеже темата беше за справедливостта, а ние малко се отклонихме - ще се върна в правия път като кажа, че според мен на земята ще настъпи справедливост, когато станем едно общество от Буди  ;)
« Last Edit: май 19, 2006, 03:58:32 pm by bee »

nova

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #39 on: май 19, 2006, 04:06:06 pm »
ма като го зачекнем и Буда хептен у ряката ойдохме.  ;D

Да си просветлен означава да осъзнаваш какво правиш/усещаш/чувстваш постоянно---това беше казано нейде.
Та какво му пречи на Буда да си е всякакъв, пък ний да си се пънем да си обясняваме действията му. Никой не казва, че да си просветлен значи да си "умрЕл" за света---точно обратното- ти си по-жив от всякога

така че... никаква антитеза не виждам тука.

А иначе--светло бъдеще ни пожелаваш, а Вее :P ;)?---"От всеки комсомолец- един Буда ,другари!!

bee

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #40 on: май 19, 2006, 04:27:48 pm »
 :-X
ще замълча временно, за да видя дали и Ramus няма да каже нещо интересно и после ще видя дали главата ми ще роди някакъв отговор ... ::)

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: за справедливостта
« Reply #41 on: май 19, 2006, 08:16:09 pm »
Не зная доколко ще е интересно - на някои от вас може би, на други не... ;D

За тези от вас, които биха погледнали по-задълбочено в темата за просветлените и Гаутама Буда, бих обърнал на вниманието им малко допълнително инфо. Не се смятам за голям експерт за биографията му, но поназнайвам нещичко.  ;D

Принц Сидхарта, колеги, е в много отношения различен, от образите, които му рисуват последователите и ревизорите на учението му. Тва е напълно обичайно и е съдба, която е споходила всички "известни" имена от неговата просветлена категория. Пази боже да имаш последователи...
На първо място той е бил изключително интелигентен човек със силна ментална нагласа. В това отношение е доста различен от Кришна примерно /който е бил със силно изразена астрална нагласа/. Това оказва голямо влияние на пътя му и на начина по който достига до просветлението.
Бил е изключително образован, и учен човек. От много богато и властно семейство.
С риск да разочаровам колежката Бее, ще кажа, че всъщност е точно обратното - той е "търсил" през целия си живот и именно затова не е получил просветлението. Сменял е учители, школи, учения, техники... и нищо.
И в момента в който той се е "отчаял" и загубил всякаква надежда, след като минава всички етапи от гняв и разочарование, именно с примирението се случва и великия миг. Точно когато мига на просветлението вече не е търсен и преследван. Това е и изключително логично от гледна точка на знанията, които съм разкривал пред вас, относно механиката и динамиката на вътрешния свят на хората.

Друго - Сидхарта е бил точно онзи тип хора, които днес малко подвеждащо се наричат атеисти. Днес атеисти се наричат всички, които не споделят общоприетите религиозни представи и канони за Бог. До скоро атеизма беше синоним на материализма. Но голямата ирония беше всъщност, че самия материализъм се оказа вярване, а материалистите се оказаха най-обикновени вярващи последователи. Като всички видове последователи между впрочем.
Връщайки се на темата ще кажа, че Сидхарта е бил от онези хора, които не са били вярващи. Отхвърляли са напълно всякакво преклонение пред каквото и да е... Не е имал никакъв кумир, никакъв идол. Смятал е, че вярването в каквото и да е, е просто една голяма заблуда, и е смятал, че чрез заблуди не може да се търси истината. /Не знам за вас, но на мен, когато се запознах с тази информация, ми се стори напълно логична и напълно вярна за мен. В този смисъл аз лично я преоткрих по-късно в живота си и я споделям напълно./

Както и повечето представители на този тип духовни хора, докато е вървял по пътя си, и след като получава просветление, и решава, да предаде на хората посланието си, той не е написал нито ред. Никакво писано слово. Но... с него е имало един много интелигентен и начетен индивид. Бил му е нещо като сянка... Винаги е присъствал на всички послания и беседи на Буда, и ги е записвал - дословно колкото е могъл и разбирал. В това отношение той е бил по-съобразителен от Исус, който е разчитал главно на устното си послание и силата на думите. Всъщност и на двамата впоследствие техните последователи така изопачават посланията, че ги правят почти напълно неузнаваеми от оригиналите си.

И последно - това, как и защо един просветлен се завръща отново към хората, като поема мисията си да бъде поредния посланик... не е ясно за никой освен за просветлените. Искам да обърна внимание колеги, на следното важно според мен наблюдение:
Постигналите просветление индивиди са във всякакъв случай РАЗЛИЧНИ от всички останали хора. Независимо, че те изглеждат като останалите люде, това са индивиди, които вътрешния им живот е качествено, повтарям КАЧЕСТВЕНО РАЗЛИЧЕН от този на останалите спящи. Никой в света на спящите не може и няма как да си обясни и разбере какво, как и защо се случва при такива хора. Въобще не трябва да се правят паралели и аналогии с битието на нас - останалите.
Не че не може - когато човек се заиграва с мислите, представите и преживяванията си може всичко. Но за тези, които успяха да проследят написаното дотук, може би разбират какво искам да кажа. А то е че всеки паралел и аналогия да се използват представи за това, какво е просветления човек и какво е битието му, са напълно подвеждащи и могат да се използват само за манипулация и лични оправдания. За света на просветлените индивиди, ние спящите нямаме никакви инструменти - нито за разбирането нито за осмислянето, нито за думите им. Единственото съвременно "читаво" ... да го наречем лично ОПИСАНИЕ, е на О-ШО. Той оставя доста информация за просветлението си, както като за преживяването, така и за качествената промяна. Но така или иначе това няма как да бъде разбрано в дълбочина, освен от човек, който е на сходна вибрация и резонанс.

А стига толкова от мен по темата...
За тези, които биха искали да се задълбочат още повече препоръчвам тънката книжка на Херман Хесе "СИДХАРТА" - едно силно, стойностно и сериозно четиво. Бих казал, че е нещо като "задължително" заглавие за тези, които смятат, че са се отдали сериозно на духовните търсения, а не само на думи и представи.
« Last Edit: май 20, 2006, 12:33:51 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bee

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #42 on: май 22, 2006, 08:16:28 am »
За света на просветлените индивиди, ние спящите нямаме никакви инструменти - нито за разбирането нито за осмислянето, нито за думите им.

Виждам, че на някои май им харесва да са спящи. И на мен ми е много изусително да си лежа на пода, да наблюдавам отминаващите облаци и да се наслаждавам на живота такъв какъвто е, и не че не го правя от време на време, но  ..... просто смятам, че това не е достатъчно. И смятам, че е абсурдно да се считаме за коренно различни и отдалечени от просветлените хора ....(Херман Хесе никога нямаше да напише "Сидхарта" например, ако смяташе така). С две думи смятам, че със здрава работа върху себе си ... повтарям върху себе си .... и здраво осмисляне на нещата, които преживяваме и  стремеж към съвършенство,  можем да постигнем много неща, а защо не и просветление .... Разширението на съзнанието обаче няма да стане ако не го търсим .... И изобщо ако все някой не търсеше нещо, света нямаше да е мръднал в разитието си .... а той мърда ... :)
Но както и да е, горното е само мое мнение, вашите мения са си ваши, ако сте напълно щастливи и доволни от тези си вярвания .... ок, всичко е наред. Къде щяхме да ходим ако нямаше "леки разминавания"? :)
« Last Edit: май 22, 2006, 09:46:52 am by bee »

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
За уважението ми към хората...
« Reply #43 on: май 24, 2006, 10:30:58 am »
Искам да допълня някои неща от предишния ми пост.
Аз да ви кажа, имам една лична техника, свързана, със постовете ми. Периодично ги препрочитам, през различни интервали от време, в различни моменти, свързани с ежедневието ми. Тва ми носи някои неща свързани със самия мен, както ми дава възможност непрекъснато да преразглеждам както написаното, така и и всичко от което то произлиза...
Както и да е...
Но четейки няколко пъти вече горния си пост за Буда, както и някои други открих нещо, което съм пропуснал и с което определено аз лично виждам нещо като "недостатък" в излагането на гледната си точка. Това, което реших да напиша сега, не е продиктувано от каквато и да е забележка, или намек на някои от вас с които контактувам редовно. Просто тва си е лично от мен, защото открих едно "несъответствие" в написаните от мен думи и уважителното ми отношение към всеки човек и неговото АЗ... Не го правя със цел извинение, не се чувствам задължен към никой и към нищо, освен към себе си... И понеже темата е за Справедливостта сега искам пред вас да кажа следното:

Много често в постовете си изказвам различни мнения, но като че ли малко тенденциозно и несправедливо /!!!/ ми се струва изразеното ми отношение към хората, които в постовете си наричам общо "последователи" и "вярващи".

Искам да поясня, че изразеното мнение в тези ми писания не е израз на презрение, ирония, осмиване или каквото и да е омаловажително отношение към тези хора, които живеят във световете на вярванията си. Тва е нещо, което всички хора носим в себе си. С него получаваме първите си идеи, първите си отношения, първите ни емоции, преживявания. Дава ни утеха в моментите когато се нуждаем от нея, дава ни сила, увереност... Именно тогава, когато за нас тва е в недостиг.
Хората, които са последователи и вярващи са повечето хора на това място, което ние наричаме планетата Земя, както са и почти всички от нашето ежедневие. Всеки човек има своя мисия в живота си - който и да е от неговите "поредни" животи. И тази мисия се определя от най-основното нещо - собствената му идея за това "кой е ТОЙ". Тя пък зависи от етапа в неговото развитие.
А в пътищата си в развитието всеки човек е в различно място.
Никой човек не може да знае наистина другите хора къде са в пътя си. Нито аз мога да кажа за другите хора и ВАС в частност, нито ВИЕ можете да "знаете" за мен.
Единственото което е възможно е, да стигнем в положение за да знаем ЗА СЕБЕ СИ.
Това е нашата лична отговорност - според мен.
Само според мен!!!
Аз се стремя в живота си да бъде така и става въпрос за моя живот, и за начина по който съм избрал да го живея и "изпълвам" със себе си.
Това не може, не е нужно, а и няма как да се отнася за другите хора и аз си давам сметка за това.

Също така зная, че никой "избор" във Вселената не се повтаря, както и че това е напълно "излишно" за нея. Всеки един от нас участва в големия спектакъл на Вселената именно защото той самия е приел да "изпълни" една от многото, но различни роли.
Една от основните правила които сме открили ние хората занимаващи се със самопознание е следното - Във Вселената се реализират ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНОСТИ. Те са безкрайни, защото тя самата е безкрайна. Но в даден момент за да се реализират всички възможности няма как и не е нужно да има повторения. И защото реализираните ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНОСТИ правят онова, което се нарича качеството ЗАВЪРШЕНОСТ.
И благодарение на това Вселената е онова, което е нашата съзнателна или несъзнателна идея за БОГ -
Пълнотата - израз на взаимодействие между съвършенство и несъвършенство
- на абсолютните и проявените неща -
- на безкрайността и пространството-
- на вечността и времето-
- на празнотата и материята-.

 Може би за повечето от вас тези общи приказки са твърде далечни, но въз основа на тях аз възнамерявам да изразя благодарността си към всички вас, към всички хора... защото благодарение на всички вас аз съм този, който съм сега.
Въз основа на това, че всеки един от ВАС е избрал да реализира чрез ЖИВОТА си онова, което аз не съм избрал.
И това се отнася за всеки един от ВАС спрямо другите хора и другите "НЕЩА"... Защото всички НИЕ сме едно и заедно сме се събрали в "името на единството на Вселената" ние да "изиграем" чрез животите си нейното "РАЗДЕЛЕНИЕ"...
Според мен...само според мен!!!

Пак според мен  - Всеки един човек е най-важното нещо във Вселената и въз основа на това всеки един човек е "НАЙ-ВАЖНИЯ" за нея, защото ПЪЛНОТАТА, приятели, няма да е такава, ако един "условен елеметн" от нея липсва или не е това, което е...
 Ето защо без всеки от нас ВСЕЛЕНАТА НЯМАШЕ ДА Е ОНОВА, КОЕТО Е - ПЪЛНА, БАЛАНСИРАНА и ЗАВЪРШЕНА.
Всеки един условен елемент носи "ЦЯЛОТО" в себе си, и без него не може да има "ЦЯЛО" и "ЕДНО".
Всеки един от НАС това го прави чрез живота си и независимо какво се случва в него, независимо как гледаме на това, дали го харесваме, мразим, одобравяме, или страдаме. И независимо, че на "малката сцена" на живота на всеки от нас се разиграва какво ли не... то на голямата сцена на Вселената всички сме едно - САМАТА ВСЕЛЕНА.

По принцип не използвам цитати, но се сещам в момента за една тибетска "мъдрост":
"...Когато човека "плаче" и страда, духът му се "радва",
Когато човека се смее, духът му се "радва"..."
Той духът само това му е състоянието - казано простичко той само се "радва" - само това му е "възможно".
А нали всеки един от нас го носи в СЕБЕ СИ...
Поне според мен... И само според мен!!!
Защото не е важно дали е така или не...
Важно е ВИЕ да го преоткриете - по вашия си начин... според собствения ви избор... "Различно от на всички останали"

                                                   =======   ВСИЧКО... Е ... ВЪЗМОЖНО...  =======

10х

п.с. Със всички сложни и абстрактни глупости, които изписах по-горе целях да кажа следното простичко и елементарно мнение:
"БЛАГОДАРЯ ВИ, защото аз съм такъв, какъвто съм, благодарение на ВАС - вярващи или не".

« Last Edit: май 24, 2006, 11:06:07 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Nirvana

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #44 on: май 24, 2006, 11:40:44 am »
Рамус, добре ти влияе жегата  O0  :P

Offline Evridika

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 123
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #45 on: май 24, 2006, 08:07:58 pm »
Минахте в друг коловоз и ще стигнем до друга гара,но това също е интересно.Недостиг има защото има несъвършенство.Докато има несъвършенство и стремеж към пълнота недостигът на нещо-справедливост,любов,истина,вяра и всичко останало ще съществува.Само за съвършените е възможно да не изпитват недостиг,другото е игра и залъгалка за ума.Господ Иисус Христос е казал,че гладните и жадните за правда са блажени,защото ще се наситят в Царството Божие.Но не е казал,че те ще бъдат съвършени.Значи,удовлетворяването на недостига на справедливост не води до съвършенство,а само до блаженство.Пожеланието за човека от Христос е да бъде съвършен в любовта и да търси Царството Божие,за да му се придаде всичко останало.Не знам обаче как да го намерим в себе си това Царство....

bee

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #46 on: май 25, 2006, 09:41:07 am »
Съгласна съм до голяма степен с Evridika.
А относно справедливостта  ... и донякъде относно Царството Божие, ето един откъс от "Зов" на Е. Рьорих:

"Трудна ли е справедливостта? Детето познава чувството на справедливост по-добре от съдия. Защо само старци и деца могат да седят на земята? Смешен е човешкият съд. Законите са закрили входовете. Умейте да седите под звездите. Умейте да измервате разстоянието със закрито око.
Всекиму е дадено да намери светлината на закритото зрение. Върху вашите гърбове играят леност, неблагодарност, тъма, свирепост.
Слепи пътници, къде е детската справедливост? Измийте калта на навиците."

Offline Eternities

 • ad infinitum
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 601
 • Gender: Female
  • Изворите
Re: за справедливостта
« Reply #47 on: май 25, 2006, 04:08:24 pm »
Прекрасно казано, Ramus :)
Благодаря ти и аз  :smitten:
I am who I am.

Offline Bastet

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 22
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #48 on: май 25, 2006, 06:38:31 pm »
Може ли и аз да се включа във вашата дискусия?Според мен справедливостта е доста относително понятие.Всеки се чувства прав за себе си,а дали е така,кой може да каже?Всеки си има някаква представа за справедливост съгласно критериите на собствената си ценностна система.Та нали законите и те са съставени от определена група хора,за да защитават техните интереси.Въобще - много интересен въпрос наистина  :-\  ;)
Само неразумните изпадат в отчаяние. Човек се учи непрестанно. Бъдете благодарни за всеки натрупан опит.

Nirvana

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #49 on: май 25, 2006, 07:37:00 pm »
Може ли и аз да се включа във вашата дискусия?
Не, не може. Изтрий си поста  >:D  :P  :P

По темата- справедливост няма...  :)

Offline Bastet

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 22
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #50 on: май 25, 2006, 08:17:42 pm »
Добре де,но смятам да остана  :D Вашата компания ми харесва  >:D  ;D
Само неразумните изпадат в отчаяние. Човек се учи непрестанно. Бъдете благодарни за всеки натрупан опит.

Nirvana

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #51 on: май 25, 2006, 08:25:15 pm »
 :)  :)  :)Offline Bastet

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 22
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #52 on: май 25, 2006, 08:31:08 pm »
Благодаря!  ;D Тук наистина сте много гостоприемни  :D Ще се възползвам и ще посещавам вашия форум  ::) :P
Само неразумните изпадат в отчаяние. Човек се учи непрестанно. Бъдете благодарни за всеки натрупан опит.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: за справедливостта
« Reply #53 on: май 25, 2006, 08:48:48 pm »
Благодаря на Рамус.
Не са ли "доброто" и "злото" двете днрани на монетата съвършенство?! Кои сме ние за да съдим вселената и в частност света в който живеем?! "Добро" и "зло" са субективни понятия и ако за един доброто е добро, то за друг, доброто е зло. Много зависи до къде сме по пътя. Аз не съм чел (и чувал от чели) Христос да е казал, че човек е несъвършен. Дори напротив, по-скоро намеква за неговата съвършеност ("Чеда Божии"). Аз смятам че сме си съвършени и по тази причина, по някакъв начин, избираме да изживеем "доброто" или "злото".
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline Evridika

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 123
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #54 on: май 25, 2006, 10:55:10 pm »
Не съм съгласна,Рамус.Не сме съвършени и няма да бъдем.Дори Христос,когато е чертал пътя на бъдещето на човека,освободен от греха чрез неговата жертва е казал "Бъдете съвършени,както е съвършен небесният Ваш Отец",но само по отношение на любовта.Вярно е,че доброто и злото са двете страни на Цялото,но малко са хората,достигнали до усетност за Единството.Повечето виждат нещата така,както си е отредено да бъдат възприемани в дуалистичната реалност.Именно затова съществуват законите-за да уравновесяват двете страни на монетата или на везната.Човешката справедливост в Царството на Кесаря или в дуалистичния свят зависи от умението на хората да постигат този баланс на везните.Това винаги е възможно първо ,ако има добри и прости правила уравновесяващи общото и личното и второ,ако тези правила се прилагат добре и разумно.Това осигурява ред в хаоса на Царството на Кесаря и задоволява чувството за справедливост на плътския човек.В Божието Царство няма дуалност,а справедливостта има друго съдържание и измерение,което поне аз познавам бегло и отчасти,защото още не живея в Царството Божие,а само ми се е случвало да надникна с крайчеца на окото :)Но има и още нещо,тъй като справедливостта заложена от Създателя именно като онова равновесие на везните на Темида,необходимо за съществуването и развитието на дуалния свят,то когато хората не успяват чрез създаване на правила-закони и прилагането им да се доближат максимално до това равновесие,законите на Създателя се намесват,а те са безкомпромисни и съвършени.Равновесието винаги се възстановява,макар че често хората плащат твърде висока цена-може би защото не слушат повече децата и старците... :)

Offline Evridika

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 123
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #55 on: май 25, 2006, 10:57:05 pm »
Пак обърках.Извинявай,Сириус. :-[Още едно доказателство колко сме несъвършени и може би това е много хубаво,иначе ще е такава скука :idiot2:

izgrev

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #56 on: май 26, 2006, 09:51:42 am »
Quote
Колкото хора толкова справедливости. Ако пък и вземеш предвид етапите, през които минава всеки човек и за които са верни разни истини и справедливости, става вече множко. Така че, както виждаш справедливостта съществува, че и с лопата да я ринеш. Доброто - също. За истините пък да не говорим...

Това от мен дечко Wink
Колкото хора, толкова справедливости и истини! Хм. Доста е! 6(ако не и 7) милиарда истини и справедливости;умножено още по.."няколко етапа"? Май "Дечко" ще излезне прав! Невъзможно ми се струва такова количество истини и справедливости!

Offline Eternities

 • ad infinitum
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 601
 • Gender: Female
  • Изворите
Re: за справедливостта
« Reply #57 on: май 26, 2006, 09:53:15 am »
Малко ще се отклоня от темата, но пиша толкова рядко във форума, че се надявам да ми простите  :)

Евридика, всеки един търси Себе Си сам за себе си, всеки един търси да познае Бог сам за себе си.
Моето познание за Бог премина през много различни представи, само за да видя че те са ми "тесни, ограничаващи и сковаващи", че Той и Аз продължаваме и отвъд :)
Започнах с "Бог е мръсна и забранена дума", през "Бог не ме интересува", после преминах през "Моят Бог е някъде там, Той ще ме накаже, ако съм лоша и ще ме обича, ако съм добра", последва "Бог е една загадка, но в никакъв случай не е това, което си представям" до "Аз и Бог сме Едно" и към...
 :)
Ако вярваш в това, което казваш, и ако то ти върши работа - чудесно, по-добре от това за момента няма накъде. Сама ще видиш обаче, че ще дойде време, в което и на теб ще ти стане тясно в собствените ти вярвания и тогава, за да продължиш, ще трябва да им благодариш и да им махнеш за сбогом.

Дори Христос,когато е чертал пътя на бъдещето на човека,освободен от греха чрез неговата жертва е казал "Бъдете съвършени,както е съвършен небесният Ваш Отец",но само по отношение на любовта.

A то друго освен Любов не съществува, така че аз не виждам противоречие  :)

...защото още не живея в Царството Божие,а само ми се е случвало да надникна с крайчеца на окото :)

Сигурна ли си, че не живееш в него? ;)
Божието царство е навсякъде и най-вече вътре в нас. Той е Всичко, което Е, както и Всичко, което не Е.

Тъй че попитай себе си,  дай си искрена сметка, и ако наистина имаш "да даваш отчет и да плащаш цена", помисли - дали не си длъжник на Себе Си.  ;) :)
« Last Edit: май 26, 2006, 10:01:32 am by Eternities »
I am who I am.

izgrev

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #58 on: май 26, 2006, 10:00:29 am »
Quote
Значи все пак справедливост има, но тя се нарича Баланс или както мъдро го е казал народа "каквото посееш, това ще пожънеш"
Ето, някой вече е "уцелил" десятката! Справедливост, баланс, или каквото и да е, но "ред" някакъв има! А щом има ред, има и понятие "спаведливост"! Наречете си го по друг начин, ако справедливост не ви допада.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: за справедливостта
« Reply #59 on: май 26, 2006, 10:07:41 am »
Реда и справедливостта не си противоречат. Реда аз в случая  го разбирам като нещо независещо (все още :)) от нас, а справедливостта си е много субективно понятие. Със 6-7 .10^9 броя дефиниции  :D
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.