Author Topic: за справедливостта  (Read 16135 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: за справедливостта
« Reply #60 on: май 26, 2006, 10:15:14 am »
Ако вярваш в това, което казваш, и ако то ти върши работа - чудесно, по-добре от това за момента няма накъде. Сама ще видиш обаче, че ще дойде време, в което и на теб ще ти стане тясно в собствените ти вярвания и тогава, за да продължиш, ще трябва да им благодариш и да им махнеш за сбогом.


това е точно така, и не мен ми се е случвало, и то нерядко. Нарича се развитие , растеж, промяна , еволюция...Всяко наше вярване в нещо е добре да мине през филтъра на изживяването , за да стане и наша истина. Ако не сме съгласни с истината на друг е чудесно, защото така ще стигнем по-бързо до своята собствена.

Царството небесно...хм, ;) мисля че наистина Бог е решил да го скрие на най-доброто и трудно достъпно място - ВЪТРЕ в нас ;) ;) :D 8)

Ако приемем. че животът ни прилича на компютърна игра, справедливо ли че , че има опция в която губим битката? Това е част от играта, за да има тръпка, за да е интересно, за да изживееш себе си като силен  е нужно да има опция, в която те побеждават. Иначе би ли седнал да играеш, ако всичко е едно и също безметежно носене из интерфейса на играта ;D
Всички избори , които можем да измислим, вече са измислени- имаме опция да ги избираме, но не и да ги създаваме. Защото всичко вече ни е дадено от Него , от Създателя на играта. ;) ;)


Нали се сещате "Преди да поискаш - Аз вече съм ти дал" :angel:
Every moment is a miracle right now

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: за справедливостта
« Reply #61 on: май 26, 2006, 10:16:04 am »
Макар че като се замисля, ние можем и определяме реда за някои неща. Например един добър пилот в голяма степен определя "реда" в автомобила (което обикновено не му дава възможност да прави "чудеса"), или един добър директор - определя един добър ред, което е непосилно за някои други. Изобщо, всеки си намира област, по-тясна или по-широка, в която може в някаква степен да определя реда. И всичко останало му е една голяма мъгла, която се поддава основно на молитви, заклинания и пари  :2funny:
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline Bastet

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 22
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #62 on: май 26, 2006, 12:35:57 pm »
Аз мисля,че не само можем,но и определяме реда в нашия собствен свят.И когато реда на единия се сблъска с реда  на другия - тогава възниква конфликт,възниква и въпроса за справедливостта.И излиза,че колкото човешки единици има на света в даден момент - долу горе и толкова вида справедливост има според хората.Мисля обаче, че има една друга,много по-висша справедливост от нашата - и това е справедливостта на Природата,на Висшият разум или както там го наричаме.Трудно я разбираме в повечето случаи,защото с нашият материално устроен мозък не можем да достигнем онзи глобален поглед,който ни е необходим,за да я разберем.Този вид справедливост ние сме принудени да приемем - независимо дали сме съгласни или не.Вероятно така и трябва да бъде.Може би това е необходимо за нашето развитие и еволюция.
Само неразумните изпадат в отчаяние. Човек се учи непрестанно. Бъдете благодарни за всеки натрупан опит.

Dani

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #63 on: май 26, 2006, 11:36:20 pm »
...И когато реда на единия се сблъска с реда  на другия - тогава възниква конфликт,възниква и въпроса за справедливостта.И излиза,че колкото човешки единици има на света в даден момент - долу горе и толкова вида справедливост има според хората.Мисля обаче, че има една друга,много по-висша справедливост от нашата - и това е справедливостта на Природата,на Висшият разум или както там го наричаме...
O0 O0
На егото ни много му се иска да определя реда и затова му е по-изгодно да приеме, че има толкова справедливости, колкото и хора... Защо? Давайки право на всеки да има своя справедливост, то автоматично получава правото да съди кое е добро и зло, да критикува, да обвинява и наказва, да воюва за справедливостта си и ..... властва над душата ни и над душите на близките ни.  >:(
Ако допуснем, че съществува само една висша справедливост, то на егото не му остава друго освен смирението и любовта...  те събуждат доброто и мъдростта... ( А те изглеждат толкова слаби и беззащитни .. :( )  :smitten:

ToEmbraceATree

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #64 on: май 27, 2006, 07:17:03 am »
Любов, Благодарност, Щастие, Мъдрост,
...но смирението е отказване, сядане да си починем край пътя. Това ако чувството е изчистено смирение. Ако спираме за Размисъл е друго. Тогава се движим дори по-бързо (ако метафорично приемем, че има време де(т.е. не сме в застой, а се извисяваме край спиралата)

Offline Bastet

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 22
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #65 on: май 27, 2006, 04:24:52 pm »
Ако влагаме обичайното съдържание в любовта/себична,притежателна.../ и смирението/пасивно оттегляне/ - то тогава наистина са слаби и беззащитни.Те обаче имат много измерения.Когато говорим за Любовта като всеотдайна,безусловна и Смирението като дълбоко осъзната търпимост към околните,тогава нещата изглеждат по-различно.За да достигне до тези измерения на Любовта и Смирението,човек трябва да преодолее своето его и да не е подвластен на такива емоции като гняв,раздразнение,ревност,обидчивост...   :)  В този си вид Любовта и Смирението са достатъчно силни,за да се справят с всичко.  :laugh: Достигналият до това състоние вече притежава и достатъчно Мъдрост,така че вероятно бихме могли да разчитаме на неговата справедливост.Но това са просто разсъждения........ ;)Трябва още много път да извървим,за да стигнем някога и до там  ::)  :smitten:
Само неразумните изпадат в отчаяние. Човек се учи непрестанно. Бъдете благодарни за всеки натрупан опит.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: за справедливостта
« Reply #66 on: май 27, 2006, 08:08:31 pm »
Добри разсъждения  ; :coolsmiley:
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Dani

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #67 on: май 28, 2006, 01:46:01 pm »
  :)  В този си вид Любовта и Смирението са достатъчно силни,за да се справят с всичко.  :laugh:
O0 O0
Достигналият до това състоние вече притежава и достатъчно Мъдрост,така че вероятно бихме могли да разчитаме на неговата справедливост.
Достигналият до това състояние вече притежава достатъчно Мъдрост, за да не се опитва да раздава справедливост, дори и когато другите разчитат на него. Той ще се опита да ви обясни, че единствените гаранти за справедливост са Любовта и Свободата - Силите, които създават света ни. :smitten:

Offline Bastet

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 22
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #68 on: май 28, 2006, 02:39:38 pm »
Съгласна съм с теб Dani,може би Любовта и Свободата са силите,които създават и движат Света. :laugh:  :smitten:
Само неразумните изпадат в отчаяние. Човек се учи непрестанно. Бъдете благодарни за всеки натрупан опит.

Nirvana

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #69 on: май 28, 2006, 03:33:09 pm »
Егото не може да се преодолее, могат само да се разширят границите му.
И ако човек вече не е достигнал тези "измерения" на любовта, не би могъл да премине границите и съответно разшири  :P

Dani

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #70 on: май 28, 2006, 04:26:42 pm »
За да достигне до тези измерения на Любовта и Смирението,човек трябва да преодолее своето его и да не е подвластен на такива емоции като гняв,раздразнение,ревност,обидчивост...   
Съгласна съм и с Бастет, и с Нирвана. O0 С малко уточнение...
Според мен разширяването на границите на егото и преодоляването на ограниченията му са различни неща и всяко има своите мотиви и смисъл.
Когато разширяваме границите му, ние усвояваме нови "територии" от света, в който пребиваваме в момента, даваме си шанса да играем нови роли в нови ситуации и така да усъвършенстваме картината на света в съзнанието си, аналитичните способности на ума си и уменията си да контролираме и използваме емоциите си градивно. Например, ако съм в роля учител, добре би било за мен от време на време да се "виждам" в ролята на ученик и на директор или помощен персонал и т.п. Това би ми помогнало да общувам с другите много по-резултатно...
Преодоляването на ограниченията на егото означава да спрем да се идентифицираме с ролите, които играем и да приемем себе си само като проява на Любовта - не като мъж или жена, майка или дете, обществена озиция, материално състояние, минало и бъдеще. Там, отвъд егото, всички ставаме еднакви и свързани в едно цяло. Там няма Аз, ти, той,..те, има само НИЕ. Там е Истината = Любовта + Свободата. За да достигне тези измерения на Любовта, пътят на душата минава през Смирението (т.е. преодоляването) на егото...Psycho

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #71 on: май 28, 2006, 11:23:35 pm »
"Там, отвъд егото, всички ставаме еднакви и свързани в едно цяло. Там няма Аз, ти, той,..те, има само НИЕ."

Tezi dumi.... otnovo proqva na tvoqta sila i uverenost v sebe si li bqha?!
 
Mili4ko ako misli6, 4e mojej da preodolee6 egoto(tova koeto tolkova qrostno mrazi6,mojebi v detstvoto si imala dopirni to4ki s egoto na tvoqt ba6ta(?)).....ta ako naistina mojej da go preodolee6 i da si priznae6 pred sebe si tova koeto ve4e znae6(?)(pogledni si pak svoite dumi) izvesti me(!) - bih mogyl da ti osigurq profesionalna pomo6t.....
(ne garantiram za uspe6ni rezultati- nqkoi stari ve6ti prosto trqbva da se izhvyrlqt nqkoga) O0

lotos

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #72 on: май 30, 2006, 02:15:26 pm »
Справедливостта! Това е нашият вътрешен глас! Справедливостта като универсална категория  се съотнася както към нашите представи и интереси, така и към интересите на другия. Можем ли да се освободим от  проявленията на собственото си его, за да постигнем обективност? Едва ли. Тогава що е то справедливост? Справедлива ли е природата, когато осакатява физиката на човека: сетивата/глухота, слепота/ и др. Какво да кажем за шизофренията и епилепсията? Познавам тези проблеми и ви уверявам, че няма справедливост в редица обстоятелства. Тогава човек остава сам. Справедливостта за един е несправедливост за другия.

Offline Bastet

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 22
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #73 on: май 30, 2006, 02:29:37 pm »
Винаги съм смятала,че човешката справедливост е твърде субективна категория.Така погледнато в повечето случаи справедливостта на единия се превръща в несправедливост за другия.Допускаме ,че съществува Божия справедливост/и сигурно е така/,за да дадем някакво разумно според нас решение на нещата,защото у човека е заложено винаги да търси логичните решения.Природните закони,обаче съществуват независимо от нас и добре,че е така,защото иначе каквили щяхме да ги забъркаме...  :)  ;)
Само неразумните изпадат в отчаяние. Човек се учи непрестанно. Бъдете благодарни за всеки натрупан опит.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: за справедливостта
« Reply #74 on: май 30, 2006, 02:32:24 pm »
Колкото и неприятно да звучи, смятам, че разните болести също са проява на справедливост. Просто ние с нашия разум не сме способни да видим закономерностите на тази проява. Един от основните "виновници" за това ми виждане стана поредицата на Н.С.Лазарев - "Диагностика на кармата".  Справедливост като цяло има, но цялата можем да видим. Дори и с автомобила понякога ни се струва че всичко е наред, а не пали. Но то си има причина и отиваме на майстор, който я открива и поправя. Нашата медицина не е достигнала до там да лекува хората, а лекува симптома; много грубо казано. Психологията се докосва малко до "душата" на човек, но и тя не навлиза в дълбочина. Обратното, религиите се докосват (да кажем) до същината, но пропускат голяма част от материалния свят. А ние сме просто едни "душевни" същества, даже някъде е прието "триединни" същества; имаме още да се учим да сме едновременно и на трите места. Защото това е което ни определя здравето. От мирогледа, той има още да се доближава до триединството. Трудно работи само материалния мироглед, трудно работи и само духовния мироглед. Затова много неща ни се струват несправедливи. Просто се мотаме като пате в кълчища :)
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline orchid

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 88
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #75 on: май 30, 2006, 02:54:17 pm »
И аз съм чувала подобни теории, че болестите биват предизвиквани от някакви нередности, не толкова в тялото на човека, колкото в неговата аура, но не мога да потвърдя  :) Ако наистина е така, то класическата медицина с нейните антибиотици не би следвало да ни помага много ;), но пък като пиеш антибиотик инфекцията наиситна преминава (друг въпрос са страничните действия)  :(
Иначе по темата - И аз мисля, че болестите и несгодите на човека са част от тази всеобхватна справедливост във вселената... всички злочести събития, които се случват на невинни същества са част от тази справедливост (Ramus беше казал Баланс), примерно когато видим мъничко котенце, прегазено от кола на пътя. Много е жалко, но...
Every stone a story, like a rosary

Offline Bastet

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 22
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #76 on: май 30, 2006, 03:25:52 pm »
Тривиалните заболявания като настинки,вирусни инфекции и т.н. са нещо съвсем нормално и естествено и те сравнително бързо преминават, ако спазваме предписанието на лекаря.Когато говорим обаче за тежки,нелечими и особено вродени заболявания - тогава нещата изглеждат много по-различно.Всички се сещате за слепородения,който Христос излекувал и за въпроса зададен от учениците му : дали той или родителите му са съгрешили нещо.Как може да е съгрешил предварително,след като така е роден - тук идваме до въпроса за прераждането и кармата.Ако родителите му са съгрешили - пак опираме до въпроса за кармата.Именно кармата,закона за причината и следствието осъществяват тази Висша Справедливост за ,която говорим.Аз наистина вярвам в съществуването на този закон.Това, разбира се е само мое лично мнение и аз никого не ангажирам с него.Само изразявам мнение.  :D  :smitten:
Само неразумните изпадат в отчаяние. Човек се учи непрестанно. Бъдете благодарни за всеки натрупан опит.

lotos

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #77 on: май 30, 2006, 03:55:37 pm »
Хващаме се за кармата/ причината и следствието/.Търсим причините в някой друг живот или в опита на душата.Защото човечеството си е изградило ценностна система. Защото търсим логика във всичко. Понякога обаче логика няма. Нужно е много време, за да се открие нишката и картината да стане ясна.

Offline Bastet

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 22
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #78 on: май 30, 2006, 04:26:03 pm »
Lotos, ти ме накара да погледна нещата от друга гледна точка.Аз също си задавам много въпроси на които не намирам отговор и вероятно така ми е по лесно като си ги обясня с кармата.Може и да греша.
Само неразумните изпадат в отчаяние. Човек се учи непрестанно. Бъдете благодарни за всеки натрупан опит.

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: за справедливостта
« Reply #79 on: май 30, 2006, 04:44:45 pm »
Или просто светът , който виждаме е отражение на вътрешния ни свят, всеки страх се сбъдва, всяка мечта в коя сме повярвали става реалност. Понякога наистина изглежда несправедливо, но всичко се случва, без значение дали е сътворено съзнателно или несъзнателно.

Въпросът е - вярваш ли , че сам твориш живота си ?
Ако да, готов ли си да поемеш отговорност за сътвореното от теб?
Ако да, готов ли си да приемеш, че сътвореното от теб може и да не ти е приятно?

Ако молиш Бог за помощ, вярваш ли ,че Той ти помага?
Ако да, вярваш ли , че е възможно да ти прати опитност,  която да не е най-доброто за теб в момента?
Ако молиш за най-доброто за себе си , готов ли си да приемеш, че то може да ти се стори ужасно несправедливо и все пак да е точно това , от което имаш нужда в момента ?Every moment is a miracle right now

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: за справедливостта
« Reply #80 on: май 30, 2006, 05:00:21 pm »
Който вярва в кармата е прав.
Който вярва, че карма не съществува също е прав.

Сами си създаваме всичко.

 ;)
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline Bastet

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 22
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #81 on: май 30, 2006, 05:23:39 pm »
В общи линии - да,вярвам че всеки сам твори съдбата си.Вярвам и в това,че Бог винаги ми помага.В най-трудните моменти от живота ми,когато съм се чувствала сама,безпомощтна и изоставена, винаги някой ми е подавал ръка.Дори в някои от случаите това са били хора,които са ми просто познати,дори не и близки.За това смятам,че Бог никога не ни изоставя.Не ни подлага на повече от това,което можем да понесем.Смятам,обаче,че ако по-често се замисляхме за отговорността,която поемаме с действията си - със сигурност щяхме да допускаме по-малко грешки.Но ние сме просто.....хора.  :laugh: >:D
Само неразумните изпадат в отчаяние. Човек се учи непрестанно. Бъдете благодарни за всеки натрупан опит.

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: за справедливостта
« Reply #82 on: май 30, 2006, 05:40:27 pm »
"Хората са Богове, които сънуват, че са хора" - Мигел Руиз

Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Dani

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #83 on: май 30, 2006, 06:10:15 pm »

Въпросът е - вярваш ли , че сам твориш живота си ?
Ако да, готов ли си да поемеш отговорност за сътвореното от теб?
Ако да, готов ли си да приемеш, че сътвореното от теб може и да не ти е приятно?

Ако молиш Бог за помощ, вярваш ли ,че Той ти помага?
Ако да, вярваш ли , че е възможно да ти прати опитност, която да не е най-доброто за теб в момента?
Ако молиш за най-доброто за себе си , готов ли си да приемеш, че то може да ти се стори ужасно несправедливо и все пак да е точно това , от което имаш нужда в момента ?
O0 O0 Прекрасно формулирани въпроси (за хора, които се опитват да осъзнаят сънуването си)!  Това е справедливостта, в която вярвам и аз. Благодаря на  divine :smitten:

Psycho

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #84 on: май 30, 2006, 10:54:57 pm »

Въпросът е - вярваш ли , че сам твориш живота си ?
Ако да, готов ли си да поемеш отговорност за сътвореното от теб?
Ако да, готов ли си да приемеш, че сътвореното от теб може и да не ти е приятно?

Ако молиш Бог за помощ, вярваш ли ,че Той ти помага?
Ако да, вярваш ли , че е възможно да ти прати опитност, която да не е най-доброто за теб в момента?
Ако молиш за най-доброто за себе си , готов ли си да приемеш, че то може да ти се стори ужасно несправедливо и все пак да е точно това , от което имаш нужда в момента ?
O0 O0 Прекрасно формулирани въпроси (за хора, които се опитват да осъзнаят сънуването си)! Това е справедливостта, в която вярвам и аз. Благодаря на divine :smitten:

Predlagam pyrvo da osyznae6 budniq si jivot, posle misli za syni6tata....

Psycho

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #85 on: май 30, 2006, 10:55:20 pm »
 :2funny:

Nirvana

 • Guest
Re: за справедливостта
« Reply #86 on: юни 01, 2006, 06:24:01 am »
Predlagam pyrvo da osyznae6 budniq si jivot, posle misli za syni6tata....
Няма да е лошо, ако се "вслушаш" в думите си и сам ги последваш  >:D  :crazy2:

 :2funny:

Offline Evridika

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 123
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #87 on: юни 02, 2006, 10:28:29 pm »
"Блажени гладните и жадните за правда,защото те ще се наситят!"

Offline Evridika

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 123
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #88 on: юни 04, 2006, 10:09:59 pm »
По въпроса за справедливостта днес прочетох нещо мъдро от "Пътят на озарението" на Хазрат Инаят Хан
Quote
През живота си човек отделя време за всичко,което му изглежда полезно и добро за него.Но така се увлича,с течение на времето загубва връзка със самия себе си.Човек създава закони,които уж му подхождат,но те са закони,чрез които може да вземе от света повече от друг.Това той нарича "справедливост".Ако обаче друг човек се възползва от същия закон,той го нарича "несправедлив".Човек не може да живее ведър и хармоничен живот,докато в него не се събуди усетът за истинската,неегоистична справедливост.Когато има спор,съдебните власти на съответната държава се намесват,когато двете спорещи страни са заслепени от личния си интерес и не могат да постигнат съгласие.По същия начин Всемогъщата Божия Власт се намесва във всички спорове,колкото и малки да са те.
        Законът на взаимността спасява човека от това да попадне под ударите на по-висши власти,както в светския живот внимателният,етичен човек има по-малка вероятност да бъде изправен пред съда.Усетът за справедливост се събужда само в напълно ясния ум,в ум,който е освободен от опиянението на младостта,силата,властта,притежанието,господството,потеклото или ранга.Приемаме като чиста печалба,когато човек взема,но не дава или когато дава по-малко,а взима повече,но и в двата случая в действителност човек търпи по-голяма загуба,отколкото печалба,защото всяка печалба за сметка на другия спуска покривало над вътрешния усет за справедливост,а когато много покривала забулват погледа му,човек става сляп дори за собствената си печалба.То е като да се заслепиш от собствената си светлина."Слепият тук си остава сляп и при преминаването отвъд."
          Въпреки,че различните религии,учейки човек как да живее в хармония и съгласие,са дали различни закони,всички те могат да се обобщят с няколко думи "Не прави на другите това,което не искаш да направят на теб."

Offline Evridika

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 123
 • Gender: Female
Re: за справедливостта
« Reply #89 on: юни 15, 2006, 11:06:38 pm »
Eternities,не съм отговорила на твоя постинг досега,защото съм напълно съгласна с теб.Просто няма какво по-различно да кажа или да ти опонирам.Единствено може би,че етапите,които описваш са спирала и се повтарят. :)