Author Topic: Жиивота удоволствие ли е?  (Read 5088 times)

0 Members и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

bee

 • Guest
Жиивота удоволствие ли е?
« on: юни 20, 2006, 09:20:07 am »
Как мислите?
Аз си мисля, че живота си е голяма радост и удоволствие. :) Интересното е, че като си мисля така ми се иска да има някой .... по-точно някои, с които да се забавляваме заедно .... Мислите ли, че можем да изпитаме удоволствието от живота сами? Аз лично, не. :smitten:

nova

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #1 on: юни 20, 2006, 09:55:18 am »
Може, може- ти така или иначе го правиш  :). Огледай се, ослушай се и ........

bee

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #2 on: юни 20, 2006, 10:12:06 am »
Така ли мислиш, наистина? Ако вземем за пример писането във форума - аз си се кефя просто да си пиша, но не мога да отрека, че ми е по-голям кефа, ако някой ми отговори с нещо..... не че ще умра, ако не си комуникирам ..... ама си е по-голям кеф, ... май  :idiot2:

defire

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #3 on: юни 20, 2006, 10:24:50 am »
Мисля че животът е удоволствие за тези, които го изживяват пълноценно...миговете, които не забравяш доставят удоволствие...и колкото повече такива моменти имаме, т.е. колкото повече се забавляваме, толкова повече ще им се радваме, вместо да съжаляваме, че са отминали и да губим време в обмисляне на пропуснати възможности или пък реализирани такива, но отминали .
 Смятам, че когато има хора, с които споделяте такива мигове, изживявате ги заедно и сами ги "предизвиквате" :), тогава те са по- незабравими...защото има много неща, които сам можеш да постигаш, но споделеното оставя още по- хубави спомени. Но за тази цел, мисля че първо трябва да се чувстваме добре в собствената си компания (както е казал някой), за да имаме хубави емоции и с другите... и да се наслаждаваме на случващото се, да правим неща, които ни носят радост :)

bee

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #4 on: юни 20, 2006, 10:47:11 am »
Абсолютно съм съгласна за чувстването добре първо в собствената си компания. Много хубаво уточнение. Та моя въпрос наистина е повече за второто, след първото. :)

2046

 • Guest
Re: Живота удоволствие ли е?
« Reply #5 on: юни 20, 2006, 11:23:27 am »
 Ако за да изпитаме насладата от съществуването си, трябваше да имаме човек/половинка до себе си то тогава предполагам щеше да ни попиташ дали можем да изпитаме удоволствието от жиивота "НИ"  :-X Аз мога да го постигна и в крайно уединение, макар да предпочитам споделянето пред аскетизма.  :idiot2: Живота ми е така украсен, и така звучащ, че не бих заменил нито една багра и нито един тон. Обичам и радостите и всичките теглила които ме правят да изглеждам тъжен. Можеш ли позна деня преди ноща да притъпи взора ти за формите... :coolsmiley:  :2funny: <<< Смехът те разтоварва, сгъва напрежението ти на малко хартиено самолетче и го запраща в небитието...от което разбира се  ;D <= ;)
За радостта- питай Р. Бенини :) Ако питаш мен - нека те владее, когато с някого обичаш се, но и в самотата да не те оставя- от теб зависи кога ще й отпуснеш края  :P

defire

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #6 on: юни 20, 2006, 04:58:51 pm »
Quote
Абсолютно съм съгласна за чувстването добре първо в собствената си компания. Много хубаво уточнение. Та моя въпрос наистина е повече за второто, след първото.

То отговорът на втория въпрос  май е в първия :) ако се чувстваш добре със себе си, ще усетиш истински и насладата от общуването и съпреживяването...И аз смятам, че удоволствието е в това да има някоИ, с които да го търсите и намирате заедно, да забелязвате заедно радостите и да се забавлявате в търсенията си :)...иначе...защо ще е стремежът към разбиране и разбирателство...нали те носят радост, защото се примиряват противоречията...
 Мисля, че удоволствието се достига с увереност в себе си и доверие към другите...

bee

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #7 on: юни 20, 2006, 05:12:51 pm »
:) Мога само да добавя, че с времето, човек ако прояви малко въображение и не е стегнат в някакви рамки на разбиране за пътя си на духовно развитие, му се явяват невероятни идеи за радост и забавляния с близки хора ... :smitten:

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #8 on: юни 20, 2006, 05:35:17 pm »
Като бой с възглавници например.  :crazy2:

(да се подразбира бой от типа "хора срещу възглавници")  :2funny:
fly like a wind .......

defire

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #9 on: юни 20, 2006, 06:00:01 pm »
Като бой с възглавници например.  :crazy2:

(да се подразбира бой от типа "хора срещу възглавници") :2funny:

Интересно кой ли ще е победител :D
Една друга идея е да пееш песни по време на дълго пътуване, на път за екскурзия, за разведряване на обстановката : ) Много е забавно в рейс със 45 човека, около 10-на от тях да пеят...още по-забавно е да пееш, дори и да не ти се отдава...но ако е с чувство, е приятно...казвам го от личен опит:))) е, идеята не беше моя, но взех участие...пътят ми се видя по- кратък:)...повечето песни ги свършвахме след първия куплет, а на някои пеехме само припева, но така е като не знаем текстовете...важно е желанието: )


Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #10 on: юни 20, 2006, 07:50:04 pm »
Ооо, и аз обичам да пея, ама ми се иска и да можех.  ::)  ;D
А за боя с възглавниците - те ще победят, защото някои могат да летят.  :-X

Абе животът може да е удоволствие понякога, признавам. Ама то е само, за да ти е по-гадно след това.  >:D  :2funny:
fly like a wind .......

defire

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #11 on: юни 20, 2006, 08:40:37 pm »

Абе животът може да е удоволствие понякога, признавам. Ама то е само, за да ти е по-гадно след това. >:D :2funny:
Не бива да очакваме някой да ни го направи интересен...за да не останем разочаровани; трябва сами да се опитваме да го направим такъв, защото ние отговаряме за себе си...Наистина когато изпитвам удоволствие, след това, когато нещо не се случва както съм искала, не ми е добре...но това сякаш ми напомня, че не бива да планирам нещата, те сами си стават... намерение-да, но плановете са лош "навик"...спонтаността носи радостта...Затова и се опитвам да не бъда толкова сдържана...Някъде прочетох, че няма опитвам се, има правя или не правя. : ))) Искам да я следвам и на практика.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #12 on: юни 21, 2006, 01:01:01 pm »
Не бива да очакваме някой да ни го направи интересен...за да не останем разочаровани
Мда, добре би било първо да се разочароваме и после да дойде някой, който да ни го направи инетересен.  8)
Ей това е удоволствие - да си се позаяждаш отвреме-навреме... добронамерено, разбира се.  ;)
А ДНЕС животът наистина е удоволствие... поне за мен. Само да не забравя, че има и УТРЕ.  :2funny:
fly like a wind .......

defire

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #13 on: юни 21, 2006, 01:14:12 pm »
Мда, добре би било първо да се разочароваме и после да дойде някой, който да ни го направи инетересен. 8)
Ей това е удоволствие - да си се позаяждаш отвреме-навреме... добронамерено, разбира се. ;)
А ДНЕС животът наистина е удоволствие... поне за мен. Само да не забравя, че има и УТРЕ. :2funny:

Да, да се разочароваме, за да разберем, че този някой е по- близо- самите ние...а другият "някой"(аз лично още не съм го открила) може само да ни помогне да открием общи начини :)
 А за хубавото Днес- хубавото е, че му се наслаждаваме :D утрото само' ще напомни за себе си, защо да се притесняваме за него? : )))

bee

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #14 on: юни 21, 2006, 01:47:03 pm »
Както всички вече разбрахме, Ние сме Бог. Обаче ние във всеки момент от време можем да съсредоточаваме мисълта си на различни аспекти на реалността. С най-груб пример, ще кажа, че ние можем да си мислим за това колко е горещо и да страдаме от това, а да се радваме като се захлада, или пък да стрaдаме като нямаме пари и да се радваме като имаме,  но в същото време ние можем да си мислим за красотата на пейзажа около нас или за красивото и добро сърце на приятеля до нас ... и да изпитваме само радост от тая работа.  Не би ли било най-естествено Ние да се стремим към усещане единствено на радост, а не на страдание, т.е. не е ли естествено да се опитваме да ориентираме ... концентрираме мисълта си към по-висши и красиви аспекти на реалността  ... изключващи страданието? Ако да, това не значи ли, че Бог, който сме Ние, се стреми към същото? Или с други думи ... получава по-голямо удоволствие от концентрирането на мисълта ни към  ... по-възвишени аспекти на реалността?
« Last Edit: юни 21, 2006, 01:48:51 pm by bee »

bee

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #15 on: юни 21, 2006, 02:25:04 pm »
Сега като си мисля пак за това дето съм го мислила пишейки по-горе  ;D се сещам, че ако Ние сме Бог, а много хора от Ние-то страдат по земята, значи ли, че Бог или някакви аспекти от него страдат??? Страдащ Бог???

defire

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #16 on: юни 21, 2006, 03:07:45 pm »
да ориентираме ... концентрираме мисълта си към по-висши и красиви аспекти на реалността  ... изключващи страданието?

Малко ще смеся темите, но мисля, че към 15ч. има добра възможност за позитивна концентрация:)
 Аз разбирам опитите за съсредоточаване към тези аспекти като абстрахиране от неприятните неща, в смисъл от това, което не ни носи радост и удоволетворение, но не като отчуждаване и самозаблуда, а начин да се избавим от съжалението...чрез обмисляне на възможностите за промяна... Да търсим други насоки, друг начин не само на мислене, но и на действие, за излизане от различните ситуации и състояния, в които попадаме...Смятам, че удоволствието ще е ако ги намерим и се придържаме към положителните промени...нали те са движеща сила :)

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #17 on: юни 21, 2006, 05:19:11 pm »
Страдащ Бог???
Този на будистите какво прави според теб?  ::)

Я да питам аз... След като "Ние" сме си "Бог", защо се наричаме "Бог", а не просто "ние", "аз" или каквото и да е местоимение? 
И защо "ако ние се стремим към нещо си, значи и Бог се стреми към същото нещо"? Ми нали сме уж едно и също?  ;)
fly like a wind .......

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #18 on: юни 21, 2006, 07:29:24 pm »
Твоя живот е точно това, което си сътвориш от него. Ако си сътвориш удоволствие, ще го имаш, ако си сътвориш тревоги ще ги имаш. Аз дълго си мислех, че няма друг смисъл в живота освен преследване на удоволствието, но това състояние трае за кратко, след него идват други чувства, тъй като живеем в дуалистичен свят. Колкото и да се старая не мога да задържа удоволствието за постоянно. Когато се прекали с него се превръща в тежест, дори почва да те убива ако не престанеш и съвсем закономерно след него идва умора, апатия, липса на настроение, и след като се наситиш на тях идва пак време за удоволствие. Цикличност.
А живота като цяло просто Е - съзнателност, благодат, благодарност, спокойствие и любов. Ако се спрем за миг да мислим и да се асоциираме с някакви образи за самите нас от миналото и бъдещето, ще създадем празно пронстранство, в което можем да почувстваме същината на живота и истината за себе си.

Е. Толе rulzzz !
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

defire

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #19 on: юни 21, 2006, 09:06:03 pm »
Твоя живот е точно това, което си сътвориш от него....
...ще създадем празно пронстранство...

Значи първо трябва да се освободим от собствените си определения, защото може да са погрешни...да си сътворим необходимото пространство и в него да творим това, което искаме...
 Така удоволствието ще е резултатът на творческите ни усилия и способността да се наслаждаваме изобщо на самия процес...на творенето по принцип. Може ли това да значи, че удоволствието е вдъхновение...че ентусиазмът в начинанията е радост и обратното?
Колко много интерпретации може да има една тема...За себе си открих различни въпроси, над които не се бях замисляла...или по-точна намерих различни гледни точки :) Разсъжденията, които си публикувал подтикват към размисъл :)

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #20 on: юни 22, 2006, 06:55:20 am »
Така удоволствието ще е резултатът на творческите ни усилия и способността да се наслаждаваме изобщо на самия процес...на творенето по принцип.

Да.
Още по-точно "удоволствието"(като естествено състояние) е в това да Бъдеш Тук и Сега съзнателен, усещащ с всяка фибра от тялото си живота изяваващ се вътре в теб и около теб. Не анализирайки го, а чувствайки го.
Но това удоволствие не е някаква екзалтирана радост, приповдигнат дух, то е спокойно, тихо състояние на наблюдател наблюдаващ и съзнаващ това което Е - живота.
« Last Edit: юни 22, 2006, 06:59:11 am by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

bee

 • Guest
Re: Жиивота удоволствие ли е?
« Reply #21 on: юни 23, 2006, 07:33:55 am »
[Още по-точно "удоволствието"(като естествено състояние) е в това да Бъдеш Тук и Сега съзнателен, усещащ с всяка фибра от тялото си живота изяваващ се вътре в теб и около теб. Не анализирайки го, а чувствайки го.
Но това удоволствие не е някаква екзалтирана радост, приповдигнат дух, то е спокойно, тихо състояние на наблюдател наблюдаващ и съзнаващ това което Е - живота.
Чудесно казано. :)  Аз полусериозно полулитературно ще кажа само, че според мен точно в това състояние мога да се съглася напълно, че сме Богове и всички възможности са пред нас и сме способни да съ-творим всичко в реалността си, но точно в това състояние малките "нас" ни няма, а е останало само Неговото присъствие  ... в нас ...и то продължава да твори Вселената, както го е правило винаги до сега и ще продължава да го прави ....... :smitten: