Author Topic: За хаоса и реда  (Read 3199 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

 • Guest
За хаоса и реда
« on: октомври 31, 2007, 08:41:10 am »
Проблемът на хората, които обичат реда е, че се страхуват от хаоса. Знаят, че не могат да се справят с него и се опитват да запушат всички дупки, през които той може да влезе. Обаче, за хаоса прегради няма. Цялата Вселена по начало е тъмна и хаотична, но ... жива. Ако всичко беше подредено и застопорено в една схема, нямаше ли да настъпи смърт? От къде идва дъхът на живота? Дали е от хаоса или е от реда? Съвършенството на реда дали не е едно мъртво съвършенство? Неочакваността на събитията днес, не правят ли денят далеч, далеч по-очарователен. Неизвестността на репликата на другия, както и на нашата собствена реакция, не са ли много, много по-вълнуващи и ... възбуждащи.
А струва ли си този живот да се живее, ако няма  ... възбуда, предизвикателства, творчески пориви, битки? Дишаме ли? :)

Всъщност, казват, че само силните хора могат да се правят със хаоса. Със реда може да се справи всеки. :)

Е, хаоса ли предпочитате или реда? А може ли да има някъде само от едното?

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: За хаоса и реда
« Reply #1 on: октомври 31, 2007, 10:13:21 am »
Предпочитам подредения хаос , в който си си подредил доколкото е възможно деня например, но си отворен за неочаквани събития , които може да ти объркат плановете, за да разбереш после, че това "хаосно включване" си е било съвсем по план , план който ние хората колкото и да се мъчим трудно ще прозрем, защото неведоми са пътищата на Живота.
Every moment is a miracle right now

Offline Elisa_Day

 • A big girl in a big world...
 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 21
 • Gender: Female
Re: За хаоса и реда
« Reply #2 on: ноември 01, 2007, 11:40:16 am »
А какво е "хаос"? И какво - "ред"?  ;)

bee

 • Guest
Re: За хаоса и реда
« Reply #3 on: ноември 01, 2007, 11:59:51 am »
Хаос е безпорядъка от папки и листа, листчета, химикалки, елки, телфони по бюрото ми, а ред е, като последните не са разхвърляни навсякъде из него, а са на купчинки едно върху друго или едно до друго по крайщата му. Последното никога не се случва, затова аз лично, не знам какво е ред. :)

Offline Artemida

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 97
 • Gender: Female
Re: За хаоса и реда
« Reply #4 on: ноември 01, 2007, 12:58:22 pm »
Всъщност всяко нещо от една гледна точка може да изглежда хаос, а от друга ред.
А иначе при мен само когато всичко е в безпорядък,си намирам нещата.Щом се опитвам да въдворя някакъв "ред",започват трудностите.
Тоест за мен привидния хаос е ред, а привидния ред е хаос.
« Last Edit: ноември 01, 2007, 01:04:49 pm by yyyy »

Offline Катерисе

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 182
 • Gender: Female
  • percovision.info
Re: За хаоса и реда
« Reply #5 on: ноември 01, 2007, 03:59:18 pm »
Имаше време когато безредието ме забавляваше и го упражнявах на воля.
После дойде време, когато взех всичко да подреждам - стаята си, дрехите си, шкафовете, времето с което разполагам - обърнах го на педантизъм. Чак се втрещих когато забелязах колко спретнато е всичко около мен, а във вътрешния ми свят цареше хаос.
Третата фаза беше да използвам наученото за подреждането на средата, навътре към вътрешното си пространство.
Сега и двете са ми познати.

По пътя някъде дойде идеята що е то хаос. А редът никак не е противоположното понятие на хаос. Има ред и безредие. А хаосът е понятие, което отразява безкрая в неговата пълнота и неспособността на ограничения от представите си ум, да обхване взаимовръзките в тяхните безкрайни разновидности.

Всичко е в единство - цялото битие, живота, вселената, хората...всичко е едно цяло. В Цялото всички неща са свързани, но е смешно да очакваме че свързаността им е линейна зависимост, с каквато ума е свикнал да борави. Структурата е многопосочна и надграждаща се, като всяко нещо от по-висш порядък, съвместява в себе си елементите от по-низш. В същото време всеки елемент от по-низш порядък, е носител на Цялото в потенциал.

Неспособността на ума да обхване взаимовръзката между нещата е хаос за него. Вселената нито е хаотична, нито е подредена. Нейната цялост, завършеност и съвършенство, е необятна за нас, мислещите в рамките на ума си. Интуицията би могла да изведе човек отвъд тези рамки и да го поведе към цялото. Иначе просто казваме на съвкупността от неща със липсващи/невидими за нас връзки, хаос. Хаосът отразява точно това - липсваща последователност. Това че не я виждаме, не значи че я няма и погледнати от едно по-обхватно ниво на съзнаване - връзките стават видими. Тогава не говорим за ред, а за цялост.

Редът е способността на ума да подрежда съвкупността от неща в удобна за употреба схема. Примерно библиотеката е модел за ред. Казармата с нейния Устав, също отразява що е то ред. Точни определени правила за следване, точни предварително избрани места за поставяне на разни неща. Изградена от ума схема от линейно-последователни зависимости е ред.

Това са някакви разсъждения само. Възможно е изобщо да нямат нищо общо с реалността и да не отразяват ничия друга истина, освен моята. А понеже не съм обвързана с вяра в написаното, то и моята истина може да не отразяват.
Поздрави
Каквото и да е, надрастни го!

bee

 • Guest
Re: За хаоса и реда
« Reply #6 on: ноември 01, 2007, 09:45:36 pm »
Аз също си мисля, че наричаме хаос това, в което не виждаме ред с ограничените си възприятия. На някакво много високо ниво, всичко може да е съвършен ред и хармония (ред и хармония пак далеч от нашите представи в момента). Но това мога само да си го мисля ... или пък интуицията да ми го подсказва, знам ли ...
И все пак въпроса който си поставих за съвършения ред и не е ли той смърт си стои. Освен ако това, което аз приемам за хаос, противоречия и конфликти не е висш ред, който не разбирам и именно той е хармонията и живота ...
...в общи линии не знам какво приказвам, ама ... карай :)

Offline blqh

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 306
 • Gender: Male
Re: За хаоса и реда
« Reply #7 on: ноември 04, 2007, 01:30:59 pm »

Е, хаоса ли предпочитате или реда? А може ли да има някъде само от едното?


 А какво е предпочитане?Кой всъшност предпочита?

При мене този който предпочита е моята личност.Тя е този която уж "взема решения" , решения за самата нея,с която тя би могла да живее.Така че дали тя ще избере хаус или ред няма абсолютно никакво значение след като единственото ,което има значение за нея е сигурността от вярването в някаква идея.За човек който се самоопределя на това ниво,ще остави именно и такива идеи да го определят,дали ще бъде хаус или ред все тая...все нещо отвън според което да се самоопределим,а да не е нещо отвътре.


 Смърт?Чия смърт?А какво е живота?

Виждате ли личността не може да разбере въпросите,а какво ли остава пък за отговорите...Та какво е живот и смърт?Учените още търсят дефиниция на живота.Но това което те разбират под живот ще си остане само едно тяхно късогледство и недовиждане.Защото за да може да виждаш извън себе си , ти първо трябва да си погледнал там вътре в себе си.Това е нашия прозорец към света,там вътре в нас,ние си го носим навсякъде с нас,но просто хората предпочитат да гледат теливезия и да четат книги за света,отколкото да го погледнат през собствения си прозорец.И отново стигаме до въпроса "кой гледа",кой ще погледне през този прозорец и дали всъшност прозореца ще се окаже огледало.Дали ние в крайна сметка няма да видим само и единствено себе си през този прозорец.Докато личността гледа,тя ще вижда само себе си през прозореца,нещо като огледало.Нейния свят ще бъде изпълнен с противоречия,вярвания и идеи.

Но когато през прозореца погледне самата вселена,тя и това ще види,самата себе си!
-Ехоо...Кой е?
-Аз съм гласът в главата ти!
-Ааа добре , аз си помислих че полудявам :D