Author Topic: [КАБАЛА ТЕМА] Разговори  (Read 20808 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

strahil

 • Guest
Re: Разговори-с приятел
« Reply #30 on: юли 09, 2006, 06:19:55 pm »
Привет уважаеми приятелю ramus! Благодаря Ви за топлите думи отправени към мен. Радвам се, че "моите писания" са предизвикали интерес във Вас и съм допринесъл малко за Вашето добро настроение.
Вашите познати евреи (по всяка вероятност са много еродирани хора) познават прекрасно
юдаизма, но нещата да признаят, че юдаизма, като религия е създадена от кабалистите с цел овладяване на масата и вкарването и в някакви морални норми и обичаи. Благодаря Ви за от пратките към някои основни положения на юдаизма. За Ваша информация от хилядолетия религиозните евреи мразят и преследват кабалалистите, въпреки, че не познават нито една книга написана от кабалист. Смята се, че Мойсей е написал Тора, а самия той е кабалист. Фанатизираните християни и мюсюлмани се мразят и преследват без да се надникнали в Корана или Библията. Днес ние не можем да си позволим лукса да се мразим. За нас няма алтернативи “Обичаме другите, както себе си”. Желая Ви приятна вечер. Имам усещането, че във Вас остана някакво неприятно чувство към мен. От моя страна усещането ми е, че сте много добър човек и аз незаслужено съм Ви обидил. Опитвам се, но не съм убеден, че успявам да бъда внимателен и деликатен, към всички и особено към Вас. Май не успявам...
 :'( :smitten:

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Разговори
« Reply #31 on: юли 10, 2006, 09:27:15 am »
Просто не успявате да бъдете себе си Ваше Кабалистично Многознайство!

И още нещо уважаеми Смехурко, не се занимавай със скромната ми личност след като не си готов за свободни дискускии по темата и всяко по различно мнение от вашето те  влудява или те кара да се въртиш  като фурнаджийска лопата.

Истинския духовен живот започва там , където свършва логиката и удобството на установените от някой друг правила.

Желая ви приятен живот и дано ви стигне , за да разгадаете тайните му  :) :) :)
Every moment is a miracle right now

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #32 on: юли 10, 2006, 11:51:38 am »
Привет уважаема  divine  Благодаря Ви от сърце за сърдечните пожелания. Обещавам да не се занимавам с Вашата скромна личност и да си мисля само с добро чувство за Вас. Опитайте да обясните на другите хора, какво разбирате под свободна дискусия. Обещавам, че няма да има реплики от моя страна, но ще се радвам да науча и да се поправя при контакта си с други хора. Ще следя Вашите постинги и ще се уча от Вашия опит. Надявам се, че няма да ми забраните да си доставям удоволствие, четейки Вашите постинги. Желая Ви успех. Лично аз не възразявам и ще се радвам на всяка Ваша бележка и напътствие. Ще приемам всичко малчаливо без да Ви беспокоя. Успех!!! :smitten:

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #33 on: юли 10, 2006, 02:11:39 pm »
Привет на всички блондинки под прикритие! .........Тази наука е за хора, които не са щастливи в този свят и неистово се стремят да намерят удовлетворение на своите желания, но виждат, че в нашия свят няма "неща", които да ги направят щастливи. Тези хора съвсем естествено стигат до тази наука и виждат в нея единствено спасението си.............

До скоро знаех, че не съм блондинка, но гледам всички станахме скандинавски тип тук.

Само едно вмятане- там в цитатчето виждам едно мааалко противоречие. ...А пък де да беше само то...

Е как сега?? има или няма "неща, които да ги направят щастливи", тези хора които неистово се пробват да са щастливи...

Някъде прочетох за СРАМА, че си получател....Айдееее, още един, че другите са ни малко сякаш...Изобщо извора на щастието в осъзнаването на собственото нищожество ли да го търсим според Вашето разбиране за Кабала.
« Last Edit: юли 10, 2006, 02:16:08 pm by nova »

strahil

 • Guest
Привет уважаема nova ! Ако добре съм разбрал Вие сте си направили труда да погледнете постинга ми към Вас и сте открили много противоречия.
Ето едно от тях:
Е как сега?? има или няма "неща, които да ги направят щастливи", тези хора които неистово се пробват да са щастливи...
Вие казвате че сте щастлива и това за мен означава, че за Вас съществуват такива неща.
Нека да дам пример със себе си. Беше време, когато крадях яйца от полозите на кокошките и ги продавах на пазара и с получените пари си купувах пастички, а по-късно и цигари "Кариочки". Вярвайте ми бях страшно щастлив и доволен от себе си. За съжаление скоро това вече не ме задоволяваше. Появиха се други мои желания, които ме накараха да спра да крада от полозите и се втурнах да чета книги. Добре, че вече имаше обществени библиотеки и не ми се налагаше да крада за да си купувам книги. После дойдоха желанията ми да имам хубава приятелка и цялото ми момчешко същество се устреми към този непознат за мен свят. Признавам, че и до сега този свят си остана непознат за мен въпреки големите усилия, които положих за да го "изследвам". Разбрах, че този свят не трябва да се изследва, а да се приеме, че съществува и с него трябва да се живее в мир и съглашателство, защото той е по-силен и също толкова променящ се, както и моя. Платих данък и на парите-това универсално средство за общуване. Получих много удоволствия, но и много повече разочарования.
Дойде време да се срещна с науката. Отделих и много време и резултата беше същия – никакво трайно удовлетворение. И сега накъде...чувствам празнота в себе си и не виждам около себе си нещо, които би могло да изпълни тази празнота. Опитах всичко, каквото може да се опита с нашите 5-сетива и резултата е само увеличаване на пустотата, която чувствам.. няма спасение..и тогава се срещнах с Науката Кабала. Бавно но сигурно започна да намалява тази дупка в мен и аз започнах да усещам живота, като нещо което ми предлага истинска перспектива дори след смъртта на тялото ми.  Та това исках да изразя с постинга си, но май се получи нещо, което ни доведе до недоразумение. Ако сега прочетете отново постинга ми може би няма да Ви се стори толкова противоречив. От сърце Ви пожелавам приятен ден и моля за извинение.

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #35 on: юли 10, 2006, 04:38:45 pm »
Не молете за извинение- не сте виновен за нищо!

а аз не съм от щастливо разтеглилите усмивка от ухо до ухо

много добре Ви разбирам- и примера с живота Ви също. Всеки постоянно иска нещо, стремежи, копнежи...И всеки може да си сложи тук по един такъв пример от своя живот...


Питали ли сте се дали Кабала няма да е поредното средство за запълване на "липсващата" Ваша същност, която чака да я усетите като пълнота, а не да я запълвате с изкуствени заместители, пък били те и под названието наука. Дано не Ви прозвучи цинично, но не виждам разлика м/у пастичките и Кабала, защото тя също е средство за постигане на някаква цел. А всяко средство рано или късно идва до предела си

Какво може да Ви замести....

Всичко е до време....и това ще е недостатъчно след време...
« Last Edit: юли 10, 2006, 04:57:05 pm by nova »

imaginary

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #36 on: юли 10, 2006, 04:58:07 pm »
От цялата работа излезе едно добро нещо-появи се Рамус,та изясни на "скандинавския тип",що е то Кабала.За което благодаря!
Има хора,които умеят да синтезират и обясняват и има такива,които не ги бива за това...Лошото е,когато мислят,че ги бива! Винаги съм смятала,че можеш да обясниш едно нещо,ако и когато,то е "минало през теб".Тогава използваш свои думи,а не цитати! Тогава то вече е лично преживяване и нямаш нужда от "патерици"/цитати/.
С вас, уважаеми Страхиле,имам усещането,че Кабала силно Ви привлича,искате да я усетите...вътре в себе си...но още не сте.Някак не ви се получава "минаването"-оттам и нуждата от "патерици".Оттам и цялото презрение,към нас- непосветените,което лъха от постовете ви.
Така си мисля аз...Не е задължително да е вярно!Нямам лоши чувства към Вас!Не ми харесва да Ви чета,но това е лесно-просто няма да го правя!Лошото е,че...аз и Рамус не го разбирам,но ми харесва да го чета и ...от него научавам много за себе си!По малко,всеки ден...и усещането не е кабалистично,но е прекрасно!Сякаш подреждаш пъзела на собственото си аз!
Та ...както и да е,ако има за какво да Ви благодаря,то е за интереса,който разпалихте в мен!
БЛАГОДАРЯ ВИ!

strahil

 • Guest
Re: Разговори с приятели...
« Reply #37 on: юли 10, 2006, 07:06:58 pm »
.
Привет уважаема imaginary! Не мога да не призная, че моя приятел  ramus е много умел и надарен разказвач и моите умения да обяснявам са далеч по малки от неговите. Бих дори допълнил, че не е важно дали казваш истината, а важно е това, което казваш да се разбере от този за който е предназначено. Както сама казвате той успя да обясни, какво е това Кабала и Вие веднага разбрахте.
С вас, уважаеми Страхиле,имам усещането,че Кабала силно Ви привлича,искате да я усетите...вътре в себе си...но още не сте. Някак не ви се получава "минаването"-оттам и нуждата от "патерици". Нямате представа, колко сте права и колко съм Ви благодарен за откровеността. Вие сте изключителна ученичка и имате дарбата да усещате Кабала още при първото обяснение разбира се благодарение на ramus. Завиждам Ви искрено на тази дарба. Дай боже всеки му.
Има нещо с което НИКОГА няма да се съглася. Вие ме обвинявате, че се отнасям към Вас с презрение. Това е ЛЪЖА! Помислете си какво казвате? Възможно е да презираш само нещо, което ти е познато до болка и те отвращава. Най-добре познавам само себе си, а другите хора аз просто не познавам и никога не мога да опозная. Как тогава да ги презирам? От сърце Ви желая приятна вечер.

strahil

 • Guest
Re: Разговори с приятели...
« Reply #38 on: юли 10, 2006, 09:13:39 pm »
Привет уважаема nova! Днес е специален ден за мен. Отделихте от ценното си време и ме удостоихте с отговор и ме освободихте от чувството ми за вина. Благодаря Ви.
И така разбирам, че по някакъв си Ваш начин Вие сте установили липса на "моята същност".
Това е много интересно твърдение. На мен ми се струва, че с нашите 5-сетива дадени ни от природата ние сме в състояние да опознаем само две неща за всеки предмет от нашия свят: материята и формата му. Другото остава неосезаемо за нашите сетива и не би трябвало да се правим, че можем да го изследваме. Но това е мое твърдение. Вие казвате, че сте установили липса на моята същност и аз нямам право да не Ви вярвам. Излиза, че Вие имате сетиво, което Ви позволява да осезавате нашия свят не като мен, и виждате празното мястото, където трябва да битува моята същност.... която чака да я усетите като пълнота, а не да я запълвате с изкуствени заместители. И така моята същност хем я има хем я няма. Или тя битува, има я там но аз не я осезавам?
Дано не Ви прозвучи цинично, но не виждам разлика м/у пастичките и Кабала, защото тя също е средство за постигане на някаква цел. А всяко средство рано или късно идва до предела...
Не се учудвам , че не разбирате разликата между пастичките и Кабала, защото просто не знаете какво е Кабала и нямате сетиво с което да установите тази разлика.
Какво може да Ви замести....Всичко е до време....и това ще е недостатъчно след време...Кабала не се занимава с нашия свят и тя не го обяснява...Кабала описва духовния свят в който няма място за нашите човешки представи за време, пространство, любов и т.н.
Благодаря Ви за търпението и времето, което ми отделихте. Желая Ви приятна вечер.

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #39 on: юли 11, 2006, 07:54:20 am »
Винаги съм смятала,че можеш да обясниш едно нещо,ако и когато,то е "минало през теб".Тогава използваш свои думи,а не цитати! Тогава то вече е лично преживяване и нямаш нужда от "патерици"/цитати/.
Imaginary, аз съм ползвала израза "патерици" тук, но винаги съм имала предвид не цитати, а ученията и религиите по света. Ти, разбира се, може да имаш своята интерпретация на тази дума като "цитати". Аз съм напълно съгласна, че нещата трябва да "минават през теб", но съгласи се, че ако не прочетеш и една книга или по-скоро не прочетеш повечко книги няма как да "мине" нещо през теб, освен грижи за прическата, грима, последнатадуманамодата дрешки, работа, семейство и т.н. Ученията и хубавата художествена литераура, която докосва душата ти, са вдъхновението да търсиш ... себе си и света и да утвърдиш, това, което си намерил. Аз не мога без това вдъхновение, ако ти можеш, ок.
Другото, което ми прави впечатление и с риск да ме заплюеш, че те психоанализаторствам без да си ме молила е, че сигурно твърде малко обичаш себе си, за да си въобразяваш, че някой те "презира" или е "снизходителен" към теб. Откъде е иначе тази мнителност? Не вярваш ли в чистите помисли и сърца на хората около теб и в способноста си да предизвикваш обич?
Според мен, най-добре би било наистина да четеш постовете на Рамус, след като ти харесват, не е нужно да четеш какво пише Страхил .. .а май и аз ... след като не ни харесваш. :) И да ти кажа, че го пиша това с най-добри чувства, все ми се струва, че няма да повярваш, ама карай ...  написах го.

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Разговори с приятели...
« Reply #40 on: юли 11, 2006, 09:21:33 am »
.
. Бих дори допълнил, че не е важно дали казваш истината, а важно е това, което казваш да се разбере от този за който е предназначено.

Ето това твърдение е върха на невежеството според мен.

Според мен пак, патерица е всичко за което само си дочул, попрочел , но което не е минало през теб- т.е не ти си източника на твърденията. Всяка книга е патерица , докато не изживееш на практика това което е написано в нея -  чак тогава можеш да твърдиш , че това е твоята истината - дотогава това е истината на някой друг, плод на неговите избори, начин на живот, разбирания за света.

офф: Вее, защо заставаш така на страната на Страхил, това че Imaginary го усеща по нейния си начин , по какъв начин те засяга теб? Вие сте различни хора, ако почнем да се делим на тези , които го харесват и тези , които не -докъде ще стигнем ? Въобще не разбирам с какво Страхил е по-различен от останалите търсачи на Истината? Просто той е избрал един доста труден път , но това си е негов избор и на никой друг - както и успехът с който върви по него.
Every moment is a miracle right now

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #41 on: юли 11, 2006, 09:42:34 am »
Именно, Divine, Страхил не е по-различен от останалите и аз не съм по-различна и ти не си .... ама все пак, всички сме различни, както казва пък Рамус. И едни се харесват на някои повече от други, което е нормално .... за мен обаче не е нормално да даваш израз на негативното си отношение и негативните си подозрения към някой .... Какво печелиш ти от това? Какво печели той от това? Къде точно се намира причината за негативното  отношение и негативните  подозрения - дали са у другия или са си вътре в нас , ... както всичко е вътре в нас? А ти защо мислиш, че съм застанала на "страната" на някой? Нима има "страни" тук? Нима аз съм се опитвала да деля хората тук? Ако е изглеждало така някъде, съжалявам, всъщност винаги съм мислила и съм се стремяла към ... единението ...
И накрая, да, всеки усеща нещата по неговия си начин и  моя начин по отношение на Страхил е прост - обичам го този човек от отдавна и толкоз!  :smitten:

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Разговори
« Reply #42 on: юли 11, 2006, 09:53:13 am »
Добре, защо той самия се опитва да обиди хората тук  - прикривайки се зад многоуважаемия си стил на писане? Тези , които посещават този форум не са глупаци  - напротив, смятам , че доста ценни личности кръжат наоколо и аз уважавам мнението на всеки от тях.

Предпочитам да си показваме уважение в начина на общуване , а не само в първия ред ( 'уважаема...бла, бла..)

Every moment is a miracle right now

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #43 on: юли 11, 2006, 10:05:37 am »
Ами аз съм сигурна, че той не се "опитва" да обижда никого - не е негов проблем, ако някой го разбира така ... щях да кажа да питаш Рамус, ако искаш, ама хайде стига с тоя Рамус  ;D ....Аз пак ще се опитам да бъда пределно кратка и ясна и пак в характерния си стил  :)  ще цитирам  :) ... този път народа:  Каквото повикало, такова се обадило. :)
Сега да се връщам ли назад в постовете да посочвам кой какво повикал и кой как се обадил?   :-\
« Last Edit: юли 11, 2006, 10:07:27 am by bee »

nova

 • Guest
Re: Разговори с приятели...
« Reply #44 on: юли 11, 2006, 11:24:06 am »

И така разбирам, че по някакъв си Ваш начин Вие сте установили липса на "моята същност".
.... Вие казвате, че сте установили липса на моята същност и аз нямам право да не Ви вярвам.O Страхиле, аз нищо не съм установила. Аз само попитах...
само въпросче зададох.....

Аз съм почитател на кавичките, като средство за показване на несъответствието между регистрираното с 5-те сетива и усетеното.

Сетивата, които ползвам за наблюдаване на този свят са 6. Освен посочените от Вас, за усещане на формата и материята, аз ползвам и своята интуиция, защото далеч не ми стигат само “формата и материята”. Даже не съм сигурна дали е правилно да се нарече “сетиво” моста между мисълта/ума/ и всичко останало, но влизам във Вашата терминология.

И ако някога имам смелостта да се потопя в този си живот, въпросът със сетивата ще отпадне.

Но Вие прекрасно разбирате какво казвам, сигурна съм.

imaginary

 • Guest
Re: Разговори/offtopic/
« Reply #45 on: юли 11, 2006, 02:04:48 pm »
 Хайде да опитам пак.  Отначало. Over and Over...
Всичко това вече отива твърде далече...Дори не знам кавкво да кажа,нито пък нужно ли е да казвам, каквото и да било...
Това,че не започвам изреченията си с "според Х..." или "по думите на У..."или "що се касае до учението/трудовете/теорията на Z",съвсем не означава,че не чета книги.
Страхил показва таква отношение не само към мен.Нима не е очевиден сърказма в постовете му по-горе,и по-горе и т.н.?Но това, пак казвам е лично възприятие.Той има право да бъде такъв и дори ,ако не е такъв,аз пък имам право на лично възприятие,нали?!
По отношение на личността ми...смятам,че дори твърде много обичам себе си.Аз съм завършен егоист,да не кажа егоцентрик!Това,че ме е грижа как изглеждам,очевидно ти е голям дразнител...по непонятни за мен причини.Аз имам духовна страна и физическа страна,които мисля балансирам добре и не изпадам в крайности,нито по отношение на едното нито на другото.
И последно...всеки си има вдъхновения и начини да търси себе си..."да си ги мерим" е тъпо!
Нямам лоши чувства,нито към теб,нито към Страхил!Официално се извинявам за зададения от мен въпрос,който провокира цялото това...нещо.За напред ще се въздържам от въпроси и коментари по темата.!  PEACE!love is all.

 П.С. Как така никой не забеляза иронията,в това "благодаря Рамус"?!
 
 П.П.С. И ...да,бих помолила да не ме психоанализирате повече!
« Last Edit: юли 12, 2006, 02:40:49 pm by imaginary »

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #46 on: юли 11, 2006, 02:07:04 pm »
Добре, Imaginary! Така се разбираме! :)

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #47 on: юли 11, 2006, 05:05:42 pm »
Когато усещам глад, търся храна. Когато съм жадна търся вода.
 Да, има нещо което ме “чопли” много повече от физическите усещания. Това е желанието да разбера смисъла от усещането за празнота.  Вълчия глад да науча още и още,  да разбера, да се уверя, да получа гаранции, че някога и аз ще “мога”. Стъпка по стъпка все по-нагоре и напред към хоризонта. И във всеки един момент ми бива поднасяно нещо добро, достоверно и обнадеждаващо.
За да заглуши повика.
За да повярвам, че ми трябва патерица, за да скоча..........bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #48 on: юли 21, 2006, 06:10:29 am »
Привет Страхиле!
Вчера като си правех "свободни разсъждения" върху простата, но магическа формула - "любов и благодарност" ми хрумна следното нещо, което ми се ще да споделя с Вас:
Дали пък, любовта, която човек открива в душата си на един етап, не е това "чувство" или  по-скоро състояние, което успява да повдигне нивото му на осъзнаване на най-високо възможно ниво на Земята ... или пък докато има само своите 5-сетива, както казвате Вие? А ако използваме модерната думичка вибрации, дали тя не повдига вибрациите на човека?
Но докато любовта е в човека .. .в душата му, или в "сърцето"  му ... както щете го наречете "органа на любовта"  .... за да стане някаква връзка между човека  .. и другите ... или между човека и Твореца, като че ли е нужна именно благодарността, защото тя е насочена извън човека към ... другия срещу него, бил Бога или Човека, който е частичка от Бога или просто Вселената, както също е модерно да се казва напоследък? Т.е. с повишено от любовта съзнание, човека чрез благодарността се свързва с ... другите  и става Едно с тях .... Е, може би малко смело казано ... но нещо такова си мислех ...
Приятен ден Ви желая! :)
« Last Edit: юли 21, 2006, 09:14:24 am by bee »

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #49 on: юли 21, 2006, 03:06:30 pm »
Привет уважаема bee! Ще започна с думите на nova! ....Когато усещам глад, търся храна. Когато съм жадна търся вода.... Ако следваме вътрешното си усещане, каквото и да е то и не ни боли, то ние сме на прав път. Болката е еднакво разбираема от всички нас. Ако ни боли ние всички до един бягаме от нея и търсим "не болката" и с това се връщаме към пътя начертан ни от Твореца, а той не може да води другаде освен в духовния свят. В този смисъл ние обичаме болката, а тя не идва от нас, а от Твореца и сме длъжни да и благодарим. И това сама се досещате, че се реализира само, чрез нашите 5 сетива и то само в тяло. Ние изграждаме в себе си новото 6-то сетиво, чрез който можем да усетим духовния свят. В наши дни не малко "духовни" хора твърдят, че имат повече от 5 сетива и "доказват", че това им е дарба от Бога. Няма случай при който при ново раждане (прераждане) човек да има повече от 5 сетива. Наличието на 6-то сетиво обезсмисля раждането в тяло. Не са ни необходими никакви техники и специални условия, защото ги имаме, а и стремежа на човека към духовното е най-естественото нещо за всеки човешки индивид. Свръзката между човека и другите човеци е създадена и неразрушима, както и между човечеството и Твореца. Проблема е в нас. Трябва да пожелаем да усетим тази връзка, а това означава да изградим "екран" пред желанията си, да усетим "частицата" от Твореца в себе си и да изградим духовно желание (алтруизъм) да се научим да живеем за другите. А това не може да стане, ако живеем сами в гората или в пещерата в дълбоко съзерцание в очакване на "просветлението". Налага ни се да живеем ..."Тук и сега..."както казва един наш общ приятел. Желая Ви приятен ден

Taurus

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #50 on: юли 23, 2006, 08:38:56 am »
Четох, четох и не се стърпях....  Ооо, Велики Страхиле, Божествена реинкарнация на Вишну, Ооо, позволи на нас, простосмъртните естрогенки да впием устни в прахта под петите ти и да замолим за висшето блаженство на твоето внимание! Ооо, Велики Мойсей на Съвременна България, с какво скромните ни питания набърчиха гневно челото ти и бидохме зашлевени с камшика на убиййствената ти лаконичност, зле завоалирана с добронамереност? Нима ти, Пресветли, си повярвал в собствената си божественост тъй дълбоко, че въпроси от типа "Що е Кабала" във форум, наречен Кабала предизвикват само досада и отегчение?
Насериозно ли си се взел, О Страхил Велики? Щото явно си. Позволи на мен, простосмъртната да насочи острието на твоята мисъл към моята гледна точка, а именно: Когато знанието се превърне в самоцел, когато то се споделя в определен кръг "богоизбрани", то губи своята сила и "духовно просветените" от такъв порядък са нищо повече от поредната претенциозна снобска групичка. За всичко друго - иди-дойди, но в духовността снобарията няма място.
Лек ден ви желая на всички, много любов, както към себе си, така и към другите!

strahil

 • Guest
Привет Taurus! Не разбирам с какво предизвиках Вашия гняв. Не съм и помислял да Ви засегна. Оказва се, че съм го сторил. Моля Ви за извинение. Обвинявате ме в неща, които аз просто не разбирам. Не зная кой е Вишну, камо ли да се изживявам, като негова "инкарнация". Моля Ви бъдете добра да ми посочите къде и кога в мой постинг съм твърдял това в което ме обвинявате. Защо не приемете, че това, което споделям във форума е още едно виждане за света и по никакъв начин не Ви задължава да го четете и препрочитате. Имате право, че твърденията ми предизвикват досада и отегчение във Вашето съзнание, но това никак не ме изненадва. Приемам го като Ваше отношение и не Ви оценявам, като отегчителна и досадна. Вие сте това, което можете да бъдете и толкова. Що се отнася до това дали сме простосмъртни или вечни, то моето мнение е, че сме вечни и за това трябва да свикваме да живеем заедно в мир и любов  тук и в духовния свят. Желая Ви приятен ден.

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #52 on: юли 23, 2006, 08:33:27 pm »
Привет Страхиле!
До тук сте споменавал за изграждането на 6-то сетиво. Споменава ли се някъде в Кабала и за седмо такова? Най-малкото седем е едно свещенно число и някак не ми се връзва нещо ... пък било то сетивата на човека стремящ се към духовното, да свършва на цифрата 6. :) Или няма никакъв смисъл да говорим за това, след като все още не сме изградили 6-тото и не усещаме духовния свят.
И мислите ли, наистина, че живеейки тук и сега с мисълта за другите ... оттам за Него ... знанията, които са ни необходими за духовното ни израстване ще дойдат при нас... едва ли не сами? :)
Приятна вечер! :)

Taurus

 • Guest
Re: Разговори - За последно
« Reply #53 on: юли 23, 2006, 11:12:02 pm »
Привет, Страхиле! Адвокатът в мен бе пробуден от писанието ти, отговор на imaginary от 05.07.05. Всъщност чак сега разчепках целия форум и разбирам, че просто това си ти е стила - такъв какъвто е и нищо повече. Отговори, изразяващи неудовлетвореност от сарказма и надменноста ти, си получил не един, но това не е променило ни на йота отношението ти към инакомислещите. Но това също е твое право. Просто не очаквах във форум, посветен на духовността да се натъкна на такъв тип отношение. По принцип, когато се говори за най-съкровеното - пътя към себе си, себереализация и др, човек е плах и несигурен като дете, той търси помощ, подкрепа, "други" като него. И този форум е едно от тези места. Постовете ти са като шамари по питащи детски очи, като ритници по паднал човек.  Аз специално дойдох да попрочета, да се запозная с други гледни точки и, може би, ако придобия увереност, да ви разкажа и за моите. И на първа страница - що да видя - позната картинка! Простете и вие, останали участници в този форум, сутрешната ми експлозия, не съм искала да зареждам деня ви с негатив. И всъщност, погледнато реално - 1/3 от писанията в сози форум са ангажирани със Страхил, а не с духовността... или Кабала. Замисли се, Bee, ако искаш да си общуваш със Страхил - моля обади му се по телефона, или се вижте, но не се ангажирай с неговата персона така явно, щото във форум, който 1/3 от темите е заяждане, истински духовни хора /не визирам себе си/ няма да споделят. А ти си му модератор. Хайде, чао от мен!

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #54 on: юли 23, 2006, 11:17:25 pm »
Чао, Taurus! Успех и повече усмивки по пътя!  :)

Nirvana

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #55 on: юли 24, 2006, 01:00:16 am »
 :2funny: 
Тук ми прилича на "Крадеца вика- дръжте крадеца"  :-X
Taurus, ти да направи нещо по- различно от това, което осъждаш!?   >:D  ^-^

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #56 on: юли 24, 2006, 11:18:30 am »
Привет Taurus ! Разбирам Ви и не Ви се сърдя.  :smitten: Може да не ми повярвате но истински се радвам на Вашата реакция. И как не. Появява се един грубиян и мачка арогантно всички духовни хора в форума. Бедствие. Вън от храма, който ние с такава вещина и любов сме съградили...Тревога..Не е за вярване, че няколко постинга и то от невеж човек, могат да разрушат Вашия храм. Може би по-вярното е, че бях посрещнат на "нож" и поставен на място от гвардията на псевдо блондинките..Трябва да Ви призная, че те бяха далеч по-толерантни и не толкова крайни в оценката си за моето присъствие. Моля Ви не ме анатемосвайте и не ме гонете от това прекрасно място. Не намесвайте bee тя няма никаква вина за моите провинения. У мен се породи чувство, че се намирам в съдебната зала и съм обвиняем по наказателно дело. Бъдете добра и ми помогнете да се освободя от това неприятно чувство. Надявам се на доброто Ви сърце, което не можете да скриете.  :smitten: :smitten:

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #57 on: юли 24, 2006, 11:30:16 am »
Привет уважаема bee! След гмар тикун започва 7-то хилядолетие от създаването на Адам. От този момент започва истинския живот на Адам. Какво ще представлява този живот никой от кабалистите на е споделил в писмена форма. Устната традиция на Кабала твърди, че Адам живее 10000 години. Науката Кабала се занимава само с духовния свят до гмар тикун. От максом до гмар тикун няма промяна в сетивата. Желая Ви приятен ден.

Taurus

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #58 on: юли 24, 2006, 11:59:44 am »
Привет, Всеопрощаващи Страхиле! /тоя път без ирония/. Като си чета постовете и аз нещо ги виждам не на място... Поразвихрила съм се , гледам, като тип бозайник в стъкларски магазин. Прощавайте група, повече няма да правя така :-[ Или утрото е по-мъдро от вечерта, или аз съм класически пример за фурнаджийска лопата. Или и двете.
Та ако може да си задам въпроса, поради който влязох с рогите напред в тая тема: Има ли книги тип "Кабала за начинаещи", ако ги има - кои са те и, /последно/ откриваеми ли са на Славейков?
Оставам в очакване на Вашия отговор.

Искрено покаяла се,
Taurus

strahil

 • Guest
Re: Разговори с добър човек...
« Reply #59 on: юли 24, 2006, 01:23:13 pm »
Привет Taurus! Благодаря Ви за откровеността! Вие сте много сърдечен и откровен човек и аз се чувствам щастлива, че мога да беседам с Вас. Ще отговоря на въпросите те Ви с удоволствие. От това, което споделяте на този етап с мен относно Кабала, разбирам, че интереса Ви е образователен. Кабала е наука, която може да се учи от всеки човек. Забраната за изучаването и от жените и децата е свалена. Недприятното е, че в България години на ред се разпостраняват погрешни представи за Кабала, като се внушава на хората, че Кабала е "тайното" учение на юдаизма. Съвсем тенденциозно се ограничава достъпа на хората, които имат желанието да надникнат в Кабала, чрез оргиналните прозведения на кабалистите. Това си е политика на издателите и авторите, които желаят да имат монопол на книжния пазар. Като алтернатива за известно време беше пусната книгата "Науката Кабала" написана от проф. рав Михаел Лайтман и пазара я погълна моментално. Втория опит за доставка и продажба на книгата беше провален. Между другото книгата беше преведена от един православен духовник от Висшия клир, чието име няма да спомена. Предлагам Ви да надникнете в интернет на адрес: http://www.kabbalah.linuxbg.com и да задоволите интереса си. Накрая искам да подчертая, че Кабала е наука и няма нищо общо с която и да е религия.
Желая Ви приятен ден. :)
« Last Edit: юли 24, 2006, 01:47:08 pm by strahil »