Author Topic: [КАБАЛА ТЕМА] Разговори  (Read 20851 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #60 on: юли 24, 2006, 01:47:16 pm »
Привет Страхиле!

Прочетох следното нещо на сайта Ви:
"Какво прави Твореца в течение на 6000 години? Той се скрива и ни показва най различни степени на своето скритие. В нас се ражда духовно желание да Го разкрием.
През 7-то хилядолетие Твореца прекратява своето скритие. В момента, когато Той направи това настъпва съвършенството и ние ставаме част от Твореца."

Кажете сега, моля Ви, мислите ли, че 6000 години са на път да отминат? Говори ли се в Кабала за това, че се увеличават хората, които ще развият своето 6-то чувство? Има ли някакво "ускоряване" на времената или всичко се движи "по план" (което не изключва ускоряването обаче сигурно ) :)? Или тук като говорим за години, това  изобщо не е земното понятие?
Приятен ден!


strahil

 • Guest
Привет уважаема bee! Правилно сте разбрала. Летоброенето в Израел е различно от нашето. Сега там тече 5730 година от създаването на Адам. Остават още 270 земни години. Това е прогноза по нашите земни представи за време. За това време ние трябва да разберем, че сме част от Твореца и сме съвършени защото сме създадени от съвършеното, а то не може да създава несъвършено. Проблема си е само в нас. Твореца ни вижда, като съвършени. Плана по който се движи този процес е нашата крайна цел. Въпроса не е кой ни е създал, а защо ни е създал? Това ще решаваме през следващите 4000 години, но вече без тези тела.
Искам да изразя тъгата си, че Вие не ме приемате за Ваш приятел. Моля Ви не ми забранявайте да се чувствам Ваш приятел.

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #62 on: юли 24, 2006, 02:36:47 pm »
Привет Страхиле!
Позволих си да се изразя пред друг човек, че не сте ми "приятел", заради смисъла, който този конкретен човек и предполагам повечето хора влагат в думата приятел и разграничаването си от нея. След като съм "приятел' на един човек, някак се преполага, че не съм "приятел" на друг .... .а моето отношение към всички хора ... и да не е все още едно, се стремя да бъде едно ...(отношението към "ближния имам предвид".  ;):)
А аз Вас толкова отдавна съм ви "купила" за приятел, в смисъла, който Вие влагате в тази дума, че изобщо не преположих, че можете да си помислите нещо друго. :)
Все пак, бях малко крайна май, ще внимавам повече друг път, когато правя подобни изказвания.  :-[
Приятен ден!

strahil

 • Guest
Re: Разговори- с един много мил приятел
« Reply #63 on: юли 24, 2006, 02:53:06 pm »
Привет уважаема bee! Досетих се и не се обидих. Натъжих се и реших веднага да споделя с Вас, а и да информирам другите си приятели за това, което се случва с мен. Искаме или не ние сме не само приятели но и интимни-всеки е част от едно огромнно цяло наречено Адам и това не е умозрителна постройка, а една жестока и непроменима истина. От съпруга си можем да избягаме с развод събличайки дрехата на съпруга, но свръскати с него, като част от цялото не можем да прекъснем. Това усещане е познато за всеки който е бил женен и срещне бившия..Благодаря Ви, че изяснихте недоразумението. Желая Ви приятен ден.

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #64 on: юли 24, 2006, 03:16:28 pm »
Привет Страхиле!
Точно това исках и аз май някак да намекна, че ние, частиците от Цялото, от Адам, не сме само приятели, а нещо "по-интимно" и съм възхитена, че Вие употребихте тази дума.  :smitten:
 ... за мен всичко това вече наистина не е "умозрителна постройка"  ... даже не знам дали някога е било, предвид естеството на женските ми "умозрения" и "усещания" ... :)
Приятен ден!

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #65 on: юли 24, 2006, 03:26:26 pm »
 :smitten:

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #66 on: юли 24, 2006, 04:15:43 pm »
Off & spam together


Четейки ви вас двамцата, особено последните редове, си спомням цели пасажи от "Гордост и предразсъдъци"strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #67 on: юли 25, 2006, 06:19:02 pm »
Привет nova !
Всъщност, както и да изглежда казаното по-горе не е по-различно от това:

Марули, марули, марули, безкрайно зелено поле. Сред тях седи и се пули,
едно възхитено теле.

Става дума за мен...а не за Вас..простете плагиатството...но ми допадна много.
« Last Edit: юли 25, 2006, 06:31:24 pm by strahil »

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #68 on: юли 25, 2006, 07:43:00 pm »
Привет Страхиле!
Днес ми попадна случайно едно сборниче с писма на Жорж Санд и Флобер и писмото на случайно отворената страница толкова ми хареса, че ми се прищя да го споделя с Вас. Нека Ви го припомня, ако сте чели писмата или пък дано му се  насладите, ако е ново за Вас.
То е от Жорж Санд в отговор на едно доста мрачно писмо на Флобер, в което той и се оплаква от целия свят, от Париж и от себе си.

“Ноан, 8 декември 1874

Скъпи клети приятелю,
Колкото по-нещастен се чувстваш, толкова повече те обиквам. Как само се терзаеш и как се ядосваш на живота! Защото онова, от което се оплакваш, е самият живот, а той никога и спрямо никого  не е бил по-добър. Човек се прониква от него повече или по-малко, разбира го по-добре или по-зле и оттук по-силно или по-слабо страда, а колкото повече е надраснал своето време, толкова повече се измъчва. Ние преминаваме като сенки под облачно небе, изрядко и едва-едва пронизвано от слънчеви лъчи; зовем безпирно слънцето, ала то нищо не може да стори. Сами трябва да разпръснем облаците над нас.
Прекалено обичаш литературата; тя ще те погуби, а ти не ще сразиш човешката глупост. Клета свидна глупост, не изпитвам към нея омраза; съзерцавам я майчински, защото в нея има нещо детинско, а всичко детинско е свещено. Но ти как я ненавиждаш, как и се противиш!
Ти си твърде умен и начетен, но забравяш, че има нещо по-висше от изкуството – мъдростта, и че творчеството в своя апокей не е нищо друго осен неин израз. Мъдростта включва в себе си всичко – и красивото, и истинното, и доброто, а впоследствие и вдъхновението. Тя ни учи да виждаме онова, което е по-извисено от спотаеното в нас и полека-лека чрез съзерцание и възхита да се приобщаваме към него.
Не ще успея да те променя, не ще успея дори да ти обясня как схващам и разбирам щастието, тоест приемането на живота независимо какъв е той! Има такъв човек, който би могъл да ти въздейства и да те спаси – татко Юго, защото от една страна, е велик философ, а в същото време е онзи велик творец, от когото ти имаш нужда и който аз не съм. Трябва по-често да го виждаш. Мисля, че той ще те успокои; аз вече не съм тъй пламенна, за да ме разбереш. А той, струва ми се, още се пали, но е обладал и кротката снизходителност, присъща на старостта.
Върви, по-често върви при него, изливай му болката си, която е огромна, знам, и често преминава в отчаяние. Мислиш прекалено много за покойните си приятели, решил си, че те са достигнали умиротворение. Но не е така. И те го дирят като нас. Мъчат се да го открият.
Вкъщи всички са добре и те целуват. Аз все не мога да оздравея, ала здрава или не, надявам се да поживея още, за да отгледам внучките си и да те обичам до сетния си дъх.”

Тук ми се щеше да кажа нещо за двамата, .... но е напълно безмислено ... нима може да се каже нещо за Великите? :)
Приятна вечер!

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #69 on: юли 25, 2006, 08:24:47 pm »
Привет уважаема bee! Благодаря Ви от сърце. Не бях чел това писмо и съм Ви благодарен, че ми предоставихте тази възможност.Тези хора ме вълнувах преди много години и сега си спомням нетърпението с което поглъщах книгите на Виктор Юго...А Жорж Санд и Флобер си останаха загатка за мен. Не ги разбрах..не намерих пътя към тяхната душевност..

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #70 on: юли 25, 2006, 10:20:03 pm »
Привет Страхиле!
Не съм чела много нито от единият, нито от другият. Помня, че Флобер ме впечатляваше с изказа си, но “Саламбо”, например, не можах да се насиля да прочета докрай. А на Санд, не съм сигурна дали и една книга съм прочела (чудя се в момента, дали да не взема една и да се пробвам).
Това, което ме удиви в писмата им е, както е  озаглавен и предговора: “Романът на една велика дружба.” Просто е невероятно как двама толкова различни хора са били толкова добри приятели и са се обичали толкоз много.
А сега, само за целите на забавлението ще споделя един любопитен факт от сборника и още едно писмо.
Факта е: Флобер притежавал гравюра на епископа на Смирна свети Поликарп (69 – 155), на която пишело: “Господи, Господи, в какъв век си ме накарал да се родя!”. Когато бил възмутен от нещо, писателят често повтарял тези думи на светеца или само неговото име. :)

А писмото е до Флобер от един измислен от Жорж Санд образ:

ДО ГОС’ДИН ГЮСТАВ ФЛУБЕР В КРОАСЕ, РУАН
Пощенско клеймо – Париж, 4 декември 1866

Господине шумът дето с дарбата си го вдигате във литературата аз също на времени съм го вдигала как аз си знам когато се появих в приюта на великата госпожа Саки и имах успех и оставих следа във ъналите на ходенето по важе и еквибилистричната хореография в всички краища дето добре ме цениха генерали и други офицерини от империята които додето ми напреднат годинките все ме искаха а пък жени на префекти и министъри не могат да се хвалят с това четох оважаемите ви творби по спициално госпожа Бовари и се мисля удачна да ви послужа за пример когато тя чупи с краката си веригите та да отиде където я вика сърцето. Аз съм добре запазена за моите години и ако се гнусите от артиска като мен испаднала в нештастие, ще се задоволя и със духовните ви чувства. Можете да расчитате на сърдцето ми понеже не може да располагате с мене цялата щото съм женена за един лек човек който ми профука цял восъчен кабинет със всичките фигури на извесни крале и императори, стари и нови и също на извесни престъпници сред които ако имах вашто позволение щях да ви сложа. По-подире си намерих место в железниците на една гара да поддържам клозетите ама го изгубих зарад зависта на саперниците ми с таквиз чувства ви пиша че ако се решите да опишете историята на нештасния ми живот вие единствен сте достоен и ще откриете нешта които сте достоен да оважите и аз ще дойда у ваз във руан щото адреза ми го даде гос’дин Буйе който ме познава оттам че ме диреше на млади години и той ще ви каже загдето видът ми още е приличен и все съм верна на ония дето ме знаят от цивилното и военното общество и с тези чувства оставам за цел живот ваша верна приятелка
                                    ВИКТОАР ПОТЛЕ
                                    наричана МАРЕНГО ЛАСТОВИЦЪА
                                    жена на ДОДЕН” ;D
Аз много се забавлявах като го четох това, така че се надявам да Ви забавлява и Вас.
И няма повече да правя литературни отклонения тук -  вчера прилежно четох за Кабала, но тъй като не ми възникват въпроси засега, предложих на вниманието Ви някои от другите си занимания. 
Приятна вечер!
« Last Edit: юли 26, 2006, 07:32:31 am by bee »

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #71 on: юли 27, 2006, 08:41:03 am »
Привет nova !
Всъщност, както и да изглежда казаното по-горе не е по-различно от това:

Марули, марули, марули, безкрайно зелено поле. Сред тях седи и се пули,
едно възхитено теле.

Става дума за мен...а не за Вас..простете плагиатството...но ми допадна много.

И за мен Страхиле, и за мен  ;D ;D ;D ;D

И на мен ми допада много >:D

Иай

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #72 on: юли 27, 2006, 12:57:40 pm »
В този раздел не трябваше ли да се обсъждат въпроси за Кабала? Както и да се публикуват материали за Кабала.Гледам, че нито Страхил, като главен кабалист във форума публикува нещо, нито някой друг, който да е запознат с тази наука. Основно се водят разговори на Страхил с останалите форумци, на всякакви други теми, които спокойно могат да се водят и в говорилнята. Смисълът на раздела май някъде се изгуби ???

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #73 on: юли 27, 2006, 01:12:15 pm »
Може би съм очаквала подобен коментар и затова съм кръстила темата "Разговори", а не "Разговори за Кабала"  ;)

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #74 on: юли 27, 2006, 01:14:44 pm »
В този раздел не трябваше ли да се обсъждат въпроси за Кабала? Както и да се публикуват материали за Кабала.Гледам, че нито Страхил, като главен кабалист във форума публикува нещо, нито някой друг, който да е запознат с тази наука. Основно се водят разговори на Страхил с останалите форумци, на всякакви други теми, които спокойно могат да се водят и в говорилнята. Смисълът на раздела май някъде се изгуби ???

Ми трябваше, но материалите, чакащи публикуване се изчерпиха, въпросите за същността на Кабала също, а и защото не се намериха такива, който да са наясно с материала, го обърнахме на разговори...Ама лошо няма, току виж от тая трънка излязал заек, след като от строго специализираната не успя, белким в разговорилнята се класира милото :P
Йай, тУри му пепел и на това...не разбра ли досега, че ние всичко спамим. Ноооо(!!), ако се вгледаш малко по-така, ще видиш, че само така изглежда :)


дааа, какво исках да кажа в края на краищата... така и не разбрах :uglystupid2:


явно само в марулите е истината
« Last Edit: юли 27, 2006, 01:28:04 pm by nova »

Иай

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #75 on: юли 27, 2006, 01:41:06 pm »

...не разбра ли досега, че ние всичко спамим. Ноооо(!!), ако се вгледаш малко по-така, ще видиш, че само така изглежда :)

Така си е, в Разговорите се казаха доста интересни и стойностни неща. Ма аз чаках и нещо повече  за Кабалата да се говори ;) Щото не съм много наясно и очаквах просветление :D
 bee, кръстила си я Разговори, ама си я турила в раздела за Кабала >:D

...С уважение, всичко най-хубаво, приятен ден и успех ;)

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #76 on: юли 27, 2006, 01:59:39 pm »
Абе вие не разбрахте ли, че мразя организираността, ограничаването, праволинейността и тем подобни правилници и правилничета .. >:D Ше права квото си искам и ше пиша колкото си искам и където си искам  >:D
 :2funny:

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #77 on: юли 27, 2006, 02:13:19 pm »
Убуу, де

strahil

 • Guest
Привет уважаеми Дами! Смилете се над мен. Изяснете се искате ли или не искате да си беседваме за Кабала. В началото рекохте "разпни го", "стига с тези глупости, каква е тая тотална неграмотност..." и аз спрях. Сега пък искаме Кабала...Бях откровен с Вас и Ви казах, че си е сериозна наука и изисква да и се отделя много време. Показахте  ми много категорично, че тук не е място за разни “врели, некипели” и аз престанах да “ритам” пред угрозата, че ще ме лишите от Вашата чаровна компания. Желая Ви приятен ден в компанията на изпотена....Ариана..

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #79 on: юли 28, 2006, 04:23:08 pm »
Хайде да опитаме отново ... да си говорим за Кабала. :)
Страхил ми даде линк за  първата обзорна лекция изнесена на Конгреса на кабалистите в Торонто, аз пък ще го пусна тук. :
http://www.kabbalah.linuxbg.com/Arhiv/2006/Data/07.06V/rus_o_rav_2006-07-27_shiur_toronto_congress-lesson-1.wmv
Така че, който има желание ... моля :)

Taurus

 • Guest
Re: Едно "Мерси" да кажа!
« Reply #80 on: юли 30, 2006, 10:13:30 am »
Привет на всички кабалиращи! Понеже се характеризирах с липси една седмица, пък виждам, че Страхил линк ми е пратил, доброто възпитание /доброто, не моето ;)/ изисква да поблагодаря най-сърдечно и да ви пожелая на всички успех по дългия и трънлив път на себепознанието. Усмивки, цветя, рози и цъфтежи като на зюмбюл по 8-ми март!  O0

strahil

 • Guest
Re: Разговори за Адам..и неговата съдба..
« Reply #81 on: август 02, 2006, 10:53:48 pm »
Привет уважаема nova ! Ето моя отговор:
Битие 1:1-31
26. И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.
27. И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.

Това пише в светото писание.
 И тъй като това е описание на нещо, което се е случило в духовния свят, правя разяснение:
Бог е сътворил Адам (желанието). Втора крачка-желанието е разделил на два вида мъжки и женски желания. И така докато се върнем отново и се слеем в едно цяло Адам. Приятна вечер.

nova

 • Guest
Re: Разговори... За кого обаче?
« Reply #82 on: август 03, 2006, 08:42:27 am »
Такааа, Страхиле, тази Библия е доста противоречиво четиво, както отбелязах и нейде другаде...не само като разбиране, а и като текст... но с фолклора е така..

цитат пак от Битие


"...[1:26]  След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие; и да господарува над морските риби, и над небесните птици, (и над зверовете) и над добитъка, и над цялата земя, и над всички гадини, които пълзят по земята.
[1:27]  И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.
[1:28]  И благослови ги Бог, като им рече: плодете се и множете се, пълнете земята и обладайте я и господарувайте над морските риби (и над зверовете), над небесните птици (и над всякакъв добитък, над цялата земя) и над всякакви животни, които пълзят по земята.  "

Дотук добре- всичко е ясно и на нас и на Господ, защото на другия ден, доволен той се кротнал да почине, харесала му почивката и осветил седмия ден/ и слава богу/

  но изненадващо няколко реда по долу четем вече някаква друга интерпретация на случката:

"[2:7]  И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот; и стана човекът жива душа.
[2:8]  И насади Господ Бог рай в Едем, на изток, и там настани човека, когото създаде.
………………..
[2:15]  След това Господ Бог взе човека (когото създаде) и го посели в Едемската градина, да я обработва и да я пази.
[2:16]  И заповяда Господ Бог на човека и рече: от всяко дърво в градината ще ядеш;
[2:17]  а от дървото за познаване добро и зло, да не ядеш от него; защото, в който ден вкусиш от него, бездруго ще умреш.
[2:18]  И рече Господ Бог: не е добро за човека да бъде сам; да му сътворим помощник, нему подобен.

………………Следва избиране на помощник на Адам за обработване на райската градина и за убиване на скуката.. Изборът се простира над де що е създадено мърдащо, но Адам не си харесва нищо и Господ ето какво прави:

[2:21]  И даде Господ Бог на човека дълбок сън; и когато заспа той, взе едно от ребрата му и запълни онова място с плът.
[2:22]  И създаде Господ Бог от реброто, взето от човека, жена, и я заведе при човека.
[2:23]  И рече човекът: ето, това е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарича жена, защото е взета от мъжа (си).
[2:24]  Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът.
[2:25]  И бяха двамата голи, Адам и жена му, и не се срамуваха…………..

та кой от всички човеци е Адам, кои са баща му (!) и майка му (!!!), коя е жената заради която ще ги зареже/ пък и за какво са му като не знае какво означават тези думи?/  и други от сорта въпроси...
« Last Edit: август 03, 2006, 08:58:44 am by nova »

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #83 on: август 03, 2006, 08:50:01 am »
Да речем, че съм разбрала твоите думи. Според теб в началото бог е създал желанието /по свой образ и подобие/, после го разделил на мъжко и женско..И според Библията на същото това желание Бог е заповядал да не желае../да не се ядат плодовете на дървото на живота/. Защо?
« Last Edit: август 03, 2006, 08:51:40 am by nova »

izgrev

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #84 on: август 03, 2006, 11:13:35 am »
Quote
Битие 1:1-31
26. И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.
27. И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
Това пише в светото писание.
След цитата има тълкуване!
Но това е твоето тълкуване,Страхиле!
А защо мислиш, че то е вярно? Аз бих го изтълкувал по още 2-3 начина. Според случая :)
Библията е много разтеглива при опит да се разясни нещо чрез нея. Не мислиш ли така?
Удобна "книжка" за доказване на недоказуеми постулати!

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #85 on: август 03, 2006, 12:30:48 pm »
и още нещо се сетих:

Според мен Петокнижието рязко разделя човека на два вида - онзи по образ и подобие и другия от калта, на когото е вдъхнат живот.

При малко свободни съчинения бихме могли да кажем, че "образа и подобието" е информационната структура- демек намерението, представата, а калта си е материалното проявлвние с "вдъхната" представа
За Тората ясно, но кажи Страхиле за Кабала кой от двата вида е човекът
« Last Edit: август 03, 2006, 12:33:49 pm by nova »

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #86 on: август 03, 2006, 12:35:08 pm »
Привет izgrev! Това е и идеята да направите Вашето тълкование. И така слушам Ви. Това, което аз пиша за съжаление не е мое тълкование...а на рав Баал Сулам..Ако смятате, че Библията може да се чете, като приказка..тогава са възможни много тълкования...Но Важно е все пак да чуем Вашето тълкование. :smitten:

izgrev

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #87 on: август 03, 2006, 12:44:42 pm »
Quote
Това, което аз пиша за съжаление не е мое тълкование...а на рав Баал Сулам.
Интересно тълкуване прави този някой си рав Баал Сулам.
Но защо ли ми се иска да чуя и прочета тълкуване на християнски-особено православен-духовен капацитет? Не им хващам вяра на хора със странни, нехристиянски имена. Тяхното тълкуване е далеч от моя вътрешен мир!

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #88 on: август 03, 2006, 12:49:59 pm »
Привет уважаема nova ! Радвам се, че наистина проявявате интерес към Кабала. И така на конкретния въпрос. Тора в превод на български означава осветяване (светлина). В този сбор от 5 книги няма нито една дума, която да касае света в който ние живеем. Използвани са нашите "земни" думи за да се обяснят обекти (корени, духовни сили), които са "корена" на материалния свят. Езика на Кабала се нарича език на “корените”. Езика на който е написана Тора е иносказателен и без коментар с езика на “корените”, не може да се стигне до истината за сътвореното. Цялата книга Битие обяснява пътя и последователността на създаване на желанието. Предлагам Ви да погледнете тук:  http://www.kabbalah.linuxbg.com/comment_of_Bible1.html
Ще продължим след като прочетете този материал.
« Last Edit: август 03, 2006, 01:11:25 pm by strahil »

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #89 on: август 03, 2006, 01:01:42 pm »
Привет izgrev ! Съгласен съм със Вас. Дължа да отбележа, че ние разговаряме за Науката Кабала и не се докосваме до нито една от религиите. Юдейската и християнските религии са друга тема за разговор, но не трябва да се забравя, че те са създадени от Кабалистите с цел да обхванат стадото от бъдещи човеци, което ходи изправено и говори. Стария завет е написан от кабалисти.  За съжаление ние още не сме хора, нямаме свободна воля. Тук няма да чуете нищо за християнството и юдаизма.  Ако сте ревностен последовател на христовата догма  не Ви съветвам да участвате в нашия диалог. Желая Ви приятен ден.