Author Topic: [КАБАЛА ТЕМА] Разговори  (Read 20835 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #90 on: август 03, 2006, 01:21:13 pm »
Привет уважаема nova!
Да речем, че съм разбрала твоите думи. Според теб в началото бог е създал желанието /по свой образ и подобие/, после го разделил на мъжко и женско..И според Библията на същото това желание Бог е заповядал да не желае../да не се ядат плодовете на дървото на живота/. Защо?
На този цитат Ви отговарям кратко и ясно: Няма нищо друго създадено от Твореца освен ЖЕЛАНИЕТО. Няма да Вие е лесно да приемете това твърдение, като истинско. И това е разбираемо за мен. Много време ми беше необходимо да стигна до този момент да приема, че няма "обективен свят". Желая Ви успех.  :smitten:

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #91 on: август 03, 2006, 01:26:31 pm »
добре, докато чета "Седемте дни...." очаквам да ми дефинираш понятието желание в твоята светлина.. защото желанието всъщност не е желание


цитат от там
Quote
Желанието за наслаждение може да бъде реализирано само, ако то премине през пет етапа. Тези пет етапа (нива) се наричат сфироти, като всяка от тях има име на иврит : "Кетер", "Хохма", "Бина", "Тиферет", "Малхут". Ние не знаем нищо за същността на Творец. Единственото, което установяваме е, че Твореца е имал желание да изпълни творението си с наслаждение за да усети то вечността и съвършенството му, защото именно в това състояние Самия Той обитава и желае да го даде на творението. Творецът е съвършен и единствен. Той е пожелал да даде на съвършеното си творение - Своето състояние..


много ми е някак си...хем съвършен, хем пък иска нещо, а пък съвършеното творение е ли съвършено без да притежава състоянието на Твореца?

пп. а какво е "обективен свят".?
Quote
Когато човекът напълно е приключил с поправянето на душата, той придобива такива свойства благодарение, на които той може да съществува във Висшия свят, да усеща вечността, покоя и съвършенството.

Това особено състояние никъде не е описано никъде, нито в Кабала, нито в Тора, просто защото е невъзможно да се опише, т.е. аналог за него в нашия език няма.

В пределите на Края на Поправянето се намира област, която никъде не е описана и се нарича "Тайните на Тора".

Съществуват много малки намеци за тази област в книгата "Зоар" и в "Талмуд", наричани особени, тайни състояния "Маасе Меркава" и "Маасе Берешит", но всичко това е само намек, а в действителност тези състояния, тези духовни области е невъзможно да се изразят с думи, защото нашите думи, нашите букви, нашите понятия са взети от областта на Поправяне и само в нея са действени.

Това, което се намира в по-висшите системи на Поправянето е неосезаемо за нас и затова не може да бъде изказано на човешкия език, вмъкнато в нашите координати, определения и представи.

Това е защото света е обективен и не може да бъде обяснен със средствата на субективния ум, защото той обяснява само субективния свят, чието съществуване се прекратява със съществуването на ума. Т.Е. няма субективен свят- всичко е илюзия- всичко което "виждаме" или по-точно гледаме.. А обективния свят си е налице.
Подобни напъни да се обяснят нещата има във всяка една религия и всяка една религия мълчи, защото как ще разбереш неусетеното, след като нямаш "сетива" за него.
« Last Edit: август 03, 2006, 02:10:06 pm by nova »

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #92 on: август 03, 2006, 03:09:13 pm »
постоянно се говори за Твореца- какво е това според Кабала

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #93 on: август 03, 2006, 03:21:44 pm »
много ми е някак си...хем съвършен, хем пък иска нещо, а пък съвършеното творение е ли съвършено без да притежава състоянието на Твореца?

пп. а какво е "обективен свят".?

Прекрасен въпрос...и не смятам, че отговора е в обективността на света?
Отговора е съвсем обикновен - няма обективен свят...и затова не е възможно само усъвършенстването..нямаш опорна точка  - сетиво. Друг трябва да ни помогне за да изградим това сетиво за "света", който е неосезаем за нас..и да установим, че нас просто ни няма.
От къде идва Вашата убеденост, че 5-те ни сетива ни дават някаква информация за това, което е извън нас? Сигнали от сетивата идват само ако има разлика в нивата на тези сигнали. Вярно е и че нямаме избор и приемаме за истина само това, което осезаваме. За желанието е следващия постинг.

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #94 on: август 03, 2006, 03:34:02 pm »
Quote
На какви данни се основава Кабала

Кабала взема под внимание само точни , проверени по опитен път данни. Никакви теории и предположения не се вземат в предвид. Всичко на което  се основава Кабала , като наука  ние сме научили от хората , които чрез точката си  в сърцето , чрез душата си лично са постигнали т.е. са ги осъзнали , проверили , измерили и описали. Съвкупността от техните изследвания образуват "Науката Кабала”. Кабала , както всяка наука има точен изследователски апарат: математически , физически , графически (схеми и таблици).
Кабалистите оперират с вектори , сили на привличане и сили на подтискане: тяхното съотношение се измерва числено, а желанията и техните напълвания се определят с мерки, вместо с чувства и преживявания.
В нашия свят ние сме лишени от възможността да измерваме , както вътрешните усилия , така и субективните усещания на човек , а още повече точно да сравним усещанията , възприятията и впечатленията на двама различни човека. Можем само да почувстваме безпомощността на психолози и психиатри , напълно лишени от възможността точно да оперират с душевните параметри на човек.

източник на цитата е http://www.kabbalah.linuxbg.com/zapoz_kabala.htm  има и други подобни пасажи, но горния е култов просто

от тук нататък коментарите ми се струват излишни
« Last Edit: август 03, 2006, 03:46:15 pm by nova »

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #95 on: август 03, 2006, 04:10:30 pm »
Коректно да се каже : Ние не знаем нищо за същността на Творец. Единственото, което установяваме е, че Твореца е имал желание да изпълни творението си с наслаждение. 
Ако се замислим и погледнем в нашия живот човека винаги се стреми към наслаждението независимо от формата в която му се предлага. Лошото е, че в нашия свят наслаждението е много кратко и много бързо се насищаме и пак се втурваме да търсим наслаждения и така цял живот..и накрая умираме незадоволени..И така какво е желанието - стремеж към наслаждението или както в Кабала се казва към светлината.

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #96 on: август 03, 2006, 04:20:12 pm »
Привет уважаема nova ! Предлагам за днес да спрем. Ако Вие не коментирате няма да има диалог. Благодаря Ви за времето, което отделихте за диалога. Не забравяйте, че беше по Ваше желание и не ми се сърдете много. Желая Ви приятен ден.

nova

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #97 on: август 03, 2006, 04:20:44 pm »
Коректно да се каже : Ние не знаем нищо за същността на Творец. Единственото, което установяваме е, че Твореца е имал желание да изпълни творението си с наслаждение. 

Очевадно е, че нямаме представа.. в противен случай подобно твърдение не би било изречено

Да, аз спирам. Но не се сърдя :)- беше ми приятно да науча още нещо

strahil

 • Guest
Re: Разговори за Светия дух..
« Reply #98 on: август 04, 2006, 06:58:16 pm »
Привет приятели ето едно от поредните постижеия на един наш съвременник..
Желанието ни свързва със Светия дух, а не стотиците, хилядите прочити на класическите текстове. Волята да повярваш, че животът е чудо, което дава възможност и на другите чудеса да се случват, а не така наречените „тайни ритуали" или „ордени на посветените". И накрая, решението на човек да изпълни своята мисия го прави наистина човек, а не теориите, които той развива за тайнствата на живота.
Паулу Куелю
« Last Edit: август 04, 2006, 07:33:23 pm by strahil »

imaginary

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #99 on: август 07, 2006, 05:03:14 pm »
Алилуя!
Най -накрая нещо истинско!Да си изхвърлим дружно книжките с поучения през прозореца,и да поживеем малко,а?Каквато и да е теорията му/на живота ,де/той...основно е за това-да се живее!
Cheers!
Забавлявайте се повече...така и така няма да разберем,кое е това място,как изглежда или как ще се чувстваме... там,където отиваме след като свършим с живота...Поне не и докато сме живи!
Закъде сме е разбързали?

П.С.Официално се извинявам на Бее,че нарушавам уговорката ни и пак "се ръгам тука"ама...сърце не трае!Сори!

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Разговори
« Reply #100 on: август 08, 2006, 09:53:55 am »
И аз от известно време съм на принципа да се изживяват нещата, признавам си , че определено не чета колкото преди, а гледам да се наблюдавам повече......... :)
Разбързали сме се ...да, но да живеем и да се научим да релаксираме за да видим и да не пропуснем важните неща  :coolsmiley: ;)

п.с. вчера почнах да чета новата книжка на Куелю и познайте - много ми харесва, истинска и до болка откровена както всичките му книжки .
Every moment is a miracle right now

izgrev

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #101 on: август 08, 2006, 05:59:13 pm »
Quote
Алилуя!
Най -накрая нещо истинско!Да си изхвърлим дружно книжките с поучения през прозореца,и да поживеем малко
+
И аз Алилуя!
Наистина! От много време не бях прочитал нещо толкова добро!
Ихвърляйте мозъкопромивките и си живейте!
Края е един завсички.

strahil

 • Guest
Re: Разговори - за Края...
« Reply #102 on: август 13, 2006, 01:18:51 pm »
Привет izgrev ! За края, че е един и същ няма спор. Но кажете, какво Вие разбирате под "края"? Може би дефинирате себе си с тленното тяло?
За мен “края” е сливане с Твореца, но това е условен край. Следва вечен живот. Без страдания и безкрайна наслада. Така, че за кой край говорите? Желая Ви приятен ден.

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #103 on: август 14, 2006, 09:20:24 am »
Привет Страхиле,

Ще Ви споделя какво си мислех тези дни за Твореца. Направих една аналогия с родителите на това физическо тяло, което душата ми обитава сега. :)
Имам смътни спомени за тях като малка, но помня ясно любовта, с която ме обграждаше баба ми. След това, по време на израстването и оформянето ми като личност родителите ми по-скоро ме дразнеха, отколкото да съм осъзнавала любовта си към тях. Трябваше много време да мине и май трябваше аз да родя, за да оценя любовта, която и майка ми и баща ми са изпитвали през цялото време към мен. Сега ги виждам ясно и двамата с недостатъците и предимствата, които имат, но последните нямат никакво значение за това, че ясно осъзнавам колко много ги обичам и колко много бих дала за тях. Мисля, че по същия начин е и с Твореца – Създателя или Родителя на душите ни. Отначало смътно усещаме любовта му към нас, после го забравяме напълно, за да дойде момента, в който след като сътворим ние нещо от своя страна ... не е задължително да е дете, може да напишем книга или нарисуваме картина .... някак успяваме да се поставим на Негово място и да разберем нещо за Него  ..... и да осъзнаем накрая .... Неговата Любов ..... тогава ни остава само да му върнем любовта, която Той през цялото време е изливал към нас, а ние не сме забелязвали ..... :)

P.S. Последните Ви постове са много интересни - накарахаме да се замисля каква реклама на алтруизма би могла да се направи. :) Ако измисля нещо - ще се обадя. :)

Приятен ден! :)
« Last Edit: август 14, 2006, 09:29:29 am by bee »

strahil

 • Guest
Re: Разговори - За Твореца от Библията
« Reply #104 on: август 14, 2006, 12:07:38 pm »
 От Библията книга на Исая: 45:7
7. Аз създавам светлината и творя тъмнината; Правя мир, творя и зло!
Аз Господ съм, Който правя всичко това.

Offline Dimitar Ochkov

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 876
 • Gender: Male
  • http://www.kaldata.com/forums/index.php?automodule=blog&blogid=265&
Re: [КАБАЛА ТЕМА] Разговори
« Reply #105 on: октомври 28, 2007, 08:19:20 am »
  Бих казал, че Кабала се справя доста добре с "егото". Но за който иска да го усмири разбира се.
Бог ми напомня за Себе Си. Постоянно.