Author Topic: [КАБАЛА ТЕМА] Разговори  (Read 20837 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

 • Guest
[КАБАЛА ТЕМА] Разговори
« on: юли 05, 2006, 08:49:25 am »
Привет Стахиле!
Администарторите на сайта се съгласиха да направят отделен раздел за Кабала, за което им благодаря от сърце!
За сега си мисля да отворим две теми, едната да е тази, в която просто да си говорим, а в другата да представяме материали за Кабала.
Тази я кръстих просто разговори, но тъй като Вие можете да представите материали и имате разбирането по темата, бих Ви помолила Вие да дадете име на другата тема. :)
Желая Ви приятен и успешен ден! :)
« Last Edit: октомври 05, 2006, 11:40:16 am by velaskes »

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #1 on: юли 05, 2006, 12:20:40 pm »
Привет уважаема bee! Радвам се, че поехте инциативат подадена Ви от моя приятел ramus. Eдин достоен и начетен джентълмен. Благодаря Ви ramus!

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #2 on: юли 05, 2006, 01:30:44 pm »
Привет уважаема Dani! Предлагам на новото място спокойно да обмислим заедно, как да отговорим на тези изключително важните въпроси, които сте задали.

1.Какво казват свещените книги за грижата за себе си? Това "грях" и нарушение на закона ли е или начин да намалиш и облекчиш "дълга" на другите да се грижат за теб (ближния си)?
2. Ако удовлетворяваме всички потребности на ближния си, не го ли лишаваме така от най-важната му потребност - да обича и уважава себе си като свободен и способен човек? Не го ли превръщаме в свой "домашен любимец", когото после лесно можем да манипулираме? Не вдигаме ли милостиво щангата вместо щангиста по време на тренировките? Не го ли лишаваме от уроците на болките и радостта на труда?
3. Да обичам себе си, това означава ли да се стремя да изпълня всяко свое желание? А ако изпълнявам всяко желание на ближния, това няма ли да го превърне в капризен търтей и тиранин, който вижда щастието само в изпълненото желание?
Свещените книги описват духовния свят и не се занимават с това, как да се грижим за себе си (визирам грижата за тялото ни). Кой се грижи за нашето тяло? Моя отговор е кратък - този който го е създал. Ако ние смятаме, че обгрижваме тялото си то дълбоко не сме наясно с проблема. На тялото е предопределена  функцията да служи за осезаване на "нашата" действителност и то е част от тази действителност. Няма в нашия свят случайности има само непознаване на ставащото. Но и как да познаваме ставащото, когато ние не познаваме причината.
На този свят ние идваме по нечия друга воля и следваме през целия си живот тази воля без да имаме и най-малка възможност нещо да изменим. Всеки от нас "живее" без да разбира защо живее. Дори умира без да знае защо.
Как реагираме ние хората на тази ситуация? От практиката през хилядолетията ние установяваме, че една част от нас са "надарени" и умеят да станат богати а друга една част никога не успяват да станат богати въпреки, че правят огромни усилия в тази посока.
Съвсем естествено човечеството прави анализ на този феномен и стига до определени изводи и след това взима решения. Приема се че искаме или не част от нашата популация е можеща и ефективна, а другата много по-голяма част се състои от "аутсайдери".
Това са наблюдения, които дават възможност на можещите да живеят на гърба на аутсайдерите и това е нашето ежедневие. (Следва)

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #3 on: юли 05, 2006, 10:03:09 pm »
Привет Страхиле!
Искам само да вметна, че днес си припомних разговорите, които сме водили миналата година  ... и останах поразена ...бях забравила колко много въпроси сме издискутирали ... направо се чудя дали ще ми хрумнат някакви други въпроси, които да обсъдим сега.  ;D

Ще се хвана за предишния Ви пост, за да Ви попитам само едно нещо за сега:
Като казвате, че за да познаваме ставащото, трябва да знаем причината, кажете, моля Ви, в живота Ви сега, а може би и преди, успявате ли да проследите за себе си причината, за определено събитие, което ви се случва?
Приятна вечер!

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #4 on: юли 05, 2006, 10:31:12 pm »
(Продължение)
ПРАВДА, МИЛОСЪРДИЕ, СПРАВЕДЛИВОСТ И МИР тези 4 категории се намират в наше разпореждане за постигането на целта доброто и щастието. И с тези категории (понятия, сили) се ползва Висшето управление за постепенното развитие на човечеството до желаното от Твореца състояние. И, както вече казахме, в нашите възможности, при желание, е да вземем закона за нашето развитие в свои ръце, под свое управление и с това да освободим себе си от многото болезнени исторически моменти, чакащи ни още нас, в противен случай напред. И затова да проанализираме тези четири категории що са ни дали те в миналото и що можем да чакаме от тях в бъдещето.

ПРАВДАТА.
Най-добрата от тези четири категории. Ние вече говорихме, че равновесието на личността и обществото се съблюдава в случая, когато личността дава, тоест изпълнява своята роля относно обществото, и също пък получава своята част от обществото, в съответствие със справедливото разделение на обществения продукт.

Недостатъкът пък в дадената категория е в това, че на практика се проявява в нея някакъв недостатък, заради когото тя не се възприема от обществото. В какво пък той се заключава? И повече от това, при по-внимателен анализ "Правдата", в особеността на нейното практическо действие, ние намираме, че тя е толкова неясна и сложна, че не е в състояние да се съблюдава от човечеството.
"Правдата" ни задължава нас да приравняваме всички членове на обществото, за да получават в съответствие със своя труд, не повече и не по-малко. И това е единствената справедлива база. Но всеки иска да се наслади на труда на другите членове на обществото.

Как пък може да се преобрази Правдата, за да може тя да бъде приета от цялото общество? Да задължим всички членове на обществото да работят еднакво време? Но нали има разлика в производителността на хората, макар и даже във вид на разлика във физическата сила между тях.
Освен това има психологически проблем както например ленивият по природа е длъжен да положи много повече усилия, отколкото прилежният, а съгласно Правдата е ясно, че не трябва да задължаваме един човек да се труди повече от другия. Затова ловките и силните в обществото се ползват от плодовете на чуждия труд, защото се трудят по-малко от ленивите и слабите (изразходват по-малко усилие).

И повече от това, ако ние приемем под внимание закона на природата "болшинството определя формата и закона", или иначе "законът следва болшинството", и положим в основа количеството часове работа то няма да можем съгласно Правдата да приемем такъв закон. Нали ленивите и слабите са болшинството и те няма да предадат себе си в експлоатация на силните и предприемчивите.

Затова единствената настояща справедлива основа е количеството труд, отдавано от личността, с условие за правдив подход. И с това е съгласно болшинството.
Но това е съвършено непрактично, тъй като степента на усилия на всекиго е невъзможно да се измери и още повече да се контролира.
 Нали е невъзможно да се определи доколко е трудно на слабия нещо да направи, колко труд да приложи всеки в съответствие със своето настроение, здраве и характер.
Тоест на нас би ни било необходимо да измерваме волевите усилия на човека доколко тежко му е да работи, което по принцип е невъзможно заради индивидуалността, отсъствието на научна база и сложността.

Изискването за равни усилия от членовете на обществото е невъзможно още и предвид на това, че всеки човек чувства себе си като единствен в света и приема целия свят, цялото обкръжаващо го общество, като създадено за негово обслужване, при това дотолкова, че съвършено не чувства себе си длъжен на обществото.
Казано по-просто, природното качество на всеки човек е да използва целия свят за себе си на полза, и всичко, що той дава на друг е само по силата на необходимостта (и в този случай има използване на другия, но скрито, косвено така, че не се чувства от другите).

Причината за това е в това, че фиданката* е подобна на корена, източника и близка на него по природа. И затова както душата на човека изхожда от Твореца, който е Един и Единствен и всичко е Негово, то и човекът, син Божий, чувства, че целият свят, всички същества са длъжни да се намират под негова власт и да съществуват за неговото благо.

И цялата разлика между хората е само в целите на използване на света:
един избира пътя на използването на другите за свое благо получаването на животински удоволствия;
друг за достигането на власт;
трети за почести и слава.
А ако би било възможно то с удоволствие всеки би използвал целия свят за удовлетворяването на всичките си потребности едновременно и за богатство, и за власт, и за слава. Но предвид трудностите се избира една от възможностите.
И този "Закон за Единствеността" е запечатан в сърцето на всеки човек, и нито един от нас не е свободен от неговото влияние, а всеки избира част от него, съгласно своите възможности и стремежи. И този закон не е добър и не е лош, това е действителността и нашата природа, и не е възможно да се заобиколи или даже малко да се поукраси или смекчи. И този закон е Абсолютната Правда.

Как пък сега ние ще можем даже да пробваме да предложим на члена на обществото равенство с неговите други членове та нали няма нищо по-противно в природата на личността! Та нали стремежът на личността е да се възвиси над цялото общество.

По такъв начин ние изяснихме, че чрез Правдата е невъзможно да се управлява животът на обществото, (само в "гмар тикун" всеки член на обществото ще даде абсолютно съгласие на управлението на живота според категорията Правда., че всичките противоречия между егоизма и алтруизма са не повече, освен като психологически! Та нали в действителност всичките наши придобивки в живота се определят с една дума "наслаждение". Само това ние желаем и това очакваме от нашите придобивки.
(Следва)


strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #5 on: юли 05, 2006, 10:53:48 pm »
(Продължение)
МИЛОСЪРДИЕ, СПРАВЕДЛИВОСТ, МИР не са създадени от сътворението на света, а само за частична замяна, в помощ на категорията Правда, чрез която, както ние разгледахме, нашият свят не е в състояние да се управлява.

Така вече се е утвърдило в историята, че макар теоретически и да се е считало, че обществото се управлява от Правдата, но на практика са я подменили съвършено противоположно и използват названието на тази категория най-лъжливите.
И затова слабите и ленивите са изобретили и развили категориите Милосърдие и Справедливост, включвайки ги в закона на живота на обществото, тъй като самата основа на обществото задължава силните и преуспяващите да помагат на слабите, за да не заплашват те съществуването на общината.
И затова са влезли в практиката Милосърдието (състраданието, милостинята, помощта).
Но от природата на нещата, в такива случаи се увеличават количеството на слабите и нуждаещите се дотолкова, че оказват натиск на силните и това е довело до появата на категорията Мир. При което всички тези категории Милосърдие, Справедливост и Мир са се родили и са се развивали само предвид слабостта на категорията Правда.
И това е довело до разделянето на обществото на класи, групи част е взела за своя категория Милосърдието, тоест отстъпването на част от своя дял на другите. От тях после са произлезли и приелите категорията Правда, тоест "моето си е мое, твоето си е твое".

Говорейки просто може да се разделят тези две групи на "строители" и "разрушители", където "строителите" са грижещите се за благото на обществото и затова са готови да си поделят своето имущество, а "разрушителите" на които им е удобно да съхранят своето имущество и не са съгласни нито на никакви жертви заради другите, даже поставяйки под заплаха съществуването на обществото.
МИР.
Но когато външните условия са довели тези две групи към борба и заплаха на съществуването, то се е развила категорията "Мир", смисълът, на която е в това, щото двете страни да прекратят конфликта и да приемат за "правдива" основа на съществуване взаимното съжителство.
Поборниците на този подход като правило са от числата на "разрушителите", привържениците на Правдата ("моето си е мое, твоето си е твое"), затова щото бидейки силни и предприемчиви са готови на риск, даже жизнен, заради самоутвърждаването.
 В това пък време "строителите" са привърженици на състраданието и милостинята, за които главното е собственият живот и животът на обществото не са готови на риск заради утвърждаването на своята точка на виждане и затова те винаги са слабата страна в обществото. И затова, естествено е, че "разрушителите" довеждат до Мира.

Но тъй като Мирът е компромис, защото не е база за внедряване в категорията Правда, то неговите не многобройни, но силни привърженици недоволни от съществуващото и постоянно реформирайки категорията "Мир", изменят обществото.
Мирът в обществото и човечеството, и даже на отделната личност са взаимосвързани и като цяло единни.
Разглеждайки цялата постройка като затворена система, ние идваме към извода, че това въобще е едно и също.
При това, ако в миналите поколения животът и благополучието на човечеството са зависели (били са ограничени) от рамките на семейството, после на градовете, то сега неговото благополучие зависи от благото на държавата и постепенно става зависимо от благото на целия свят. И тази зависимост на благополучието на страните една от друга и на всекиго от нас от целия свят ще се увеличава в бъдеще.
 И макар това вече да е повече от ясно, но още не е осъзнато от населението на планетата, тъй като става по принципа: "Действието предшества осъзнаването на явлението". И само действителността, както винаги, ще тласка човечеството напред.

Но освен тези проблеми има още един: четирите категории, действащи ни на всекиго от нас Милосърдие, Справедливост, Правда и Мир се намират в постоянно противоречие. Нали, например Милосърдието ("твоето е мое и моето е твое) противоречи на Правдата и Справедливостта ("моето си е мое, твоето си е твое").
Та нали е съвършено невярно от точката на виждане на Правдата да се труди заради другите, това разваля хората, приучва ги да се ползват от плодовете на чуждия труд. И затова Правдата утвърждава, че човек е длъжен да пази и натрупва, за да не бъде принуден да пада като товар на чуждите плещи в тежко време, длъжен е да създаде материална база за своето потомство, да не прехвърля задачата за тяхното обезпечаване на обществото.

Категориите Мир и Справедливост също си противоречат една на друга. Та нали, за да има Мир у силните и енергичните трябва да има условия за забогатеят съгласно техният принос и усилия. Но при това у непрактичните и ленивите ще стане спад в доходите до обедняване съгласно техният принос.

Но как може да обвиним човека, че той се е родил не енергичен и неспособен? По такъв начин Мир и Справедливост са в противоречие. И ако разделим имуществото по Справедливост, например по количеството на устите в семействата, то чрез това ще предизвикаме недоволство, чак до война, от страна на силните и предприемчивите.

И затова няма никаква надежда за мир в обществото...
Егоизмът е унищожител.Сега, когато ние виждаме доколко са противоречиви в нас четирите изброени категории, възниква въпросът, а може ли човек да стигне до ясен извод, към единствено решение по въпроса за построяването на щастливо общество?...

Основата на всички тези противоречия е "единствеността", говореща във всекиго от нас. И макар това свойство да ни е дадено направо от Твореца Единственият, коренът на всичко съществуващо, но когато това свойство се съедини с нашия егоизъм, то поражда разрушение и се превръща в източник на всички нещастия в света.
И няма, естествено, нито един човек в света, свободен от това свойство усещането за единственост, и уникалност.
 А всички различия между хората са само във формата на употребяването на това свойство пожелаване на пороците, достигане на богатство, власт или почести.

Общото между нас е в това, че всеки от нас постоянно и често даже неосъзнато се стреми да използва всички останали за собствената си изгода.
И не е важно какви оправдания ще измислим за себе си всеки, тъй като желанието ръководи мисълта, а не мисълта желанието.
 И още, работата е в това, че колкото повече, е особен човекът в такъв размер е по-голямо и неговото чувство за "единственост".Използване на "единствеността" като средство за определеното развитие на индивидуализма.
 Чувството за своята "единственост" в сърцето на всекиго възбужда желанието да погълне всички и всичко заради себе си. Източникът на това е Единствеността на нашия Творец и Неговото свойство е породило в нас съответното чувство. Но защо това чувство се разкрива в нас в такава изопачена форма, дотолкова, че става основа за всичките разрушения, макар и да изхожда от източника, раждащ всичко живо?

Работата е в това, че има две страни в свойството "единственост". Ако погледнем от точката на виждането на Твореца, тоест от страната на сливането ни с Него, то свойството "единственост" подбужда към алтруизъм, както и свойството на самия Творец. Затова, изхождащото от Него свойство "единственост", е длъжно да действа в нас също и във вида на алтруизма, а не на егоизма.

Но ако погледнем как практически действа в нас това свойство намираме, че то действа съвършено противоположно само като егоизъм желанието да бъдем богати, силни, знатни единствени в света. И тези две страни на проявления на "единствеността" съвършено са противоположни една на друга.

И така е замислено от Твореца, за да можем ние самите да изменим използването на това свойство, и, започвайки да се развиваме с егоистичната "единственост", да дойдем до алтруистичната "единственост" всеки и всички заедно. И това ще бъде условието на живота в последните поколения да използват чувството за "единственост" на своето "Аз" в целите за служене на цялото човечество. И оттука може да се направят следните изводи:

Да се достигне щастието е възможно само при условие за осъзнаването на този факт, че светът на обществото, държавата и човечеството са взаимосвързани. Докато законите на обществото удовлетворяват болшинството, малцинството, оставащо неудовлетворено, само е принудено да приема законите и формата на обществото, но постоянно се стреми към неговото изменение ако не чрез сила по пряк път, то косвено предизвиквайки войни между държавите и надяващо се, тъй като в резултат на войните нараства числото на недоволните, и по такъв начин да събере болшинство за изменяне формата на властта. А ако вземем и онова малцинство, за което войната е източник на доходи, получаване на награди и придвижване и добавим към тях неудовлетворените от формата на обществото, ще видим, че постоянно вътре в обществото има голямо количество членове, желаещи войни и кръв, а доволните от съществуващото членове на обществото не са лишени от безпокойство за собствената си безопасност и могат само да мечтаят за мир. Затова мирът на индивида е основата и източникът на мира в държавата.

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #6 on: юли 05, 2006, 11:07:31 pm »
Привет уважаема bee! Всеки отговор на този Ваш въпрос ще внесе само излишен шум и няма да бъде истински. Да се твърди, от моя страна, че съм минал максом няма да е истина, както и обратното твърдение, че съм преминал максом, защото Вие не може да проверите дали казвам истината. Когато и двамата се озовем на едно ниво, няма да е необходимо да си задаваме подобни въпроси. Пример: Нито Вие нито аз се питаме дали има въздух, защото го осезаваме по един и същи начин и няма причина за подобни въпроси. Желая Ви приятна вечер.

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #7 on: юли 06, 2006, 06:17:38 am »
Привет Страхиле!
Благодаря за отговора, разбирам го, а горните материали са много интересни. :)
Всъщност мисля, че въпроса, който не формулирах много точно, ми беше по-скоро за развитието на душата. Както казвате Вие - от нас зависи да развием този орган ... на осезание. Обаче как точно да стане това развитие?  Аз си мисля, че от нас се иска на първо място стремеж. Този стремеж, според мен създава определени условия за развитието на душата. Дали в резултат на този стремеж или нещо друго, вярвам, че ... нека да го наречем "живота" ни предлага най-подходящите условия за това развитие. Остава да ги приемем, разпознаем, осъзнаем и усвоявайки "урока" да продължим. Така си мисля аз.
И аз, лично за себе си, мога да кажа, че се старая да анализирам всяка ситуация от гледна точка на развитието на душата ми и се опитвам да науча кое качество на душата е трябвало да усвоя от дадената ситуация. Мога да използвам и думата наслаждение - може би тя наистина е водещата - ако минавам всяка ситуация в живота си с наслаждение, разбирам, че душата ми е настроена добре, сблъсквайки се с не-наслаждение, или известна дисхармония, както обичам да го наричам аз, виждам, че нещо в настройките на душата ми не е съвсем наред и трябва да се ..."поправи" (я как ми дойде сама тази дума ;D).
Но  правилно ли преценявам, правилна поправка ли правя е друг въпрос ..... може би отсъствието на дисхармония от същия характер в по-нататъшния ми живот да е белега, че съм на прав път ... но има случаи, в които съвсем подобна дисхармония се появява пак (не съвсем същата, разбира се) - и се чудя, какво не съм разбрала от първия случай. :-\
И за да вържа тези свои мисли донякъде с последния материал, ще кажа, че като казвам ситуация имам предвид ситуация с хора от обкръжението ми, и като казвам дисхармония, имам предвид дисхармония на отношения, например. 
Ами това е от мен за сега.
Желая хармоничен ден на всички! :)
« Last Edit: юли 06, 2006, 08:49:17 am by bee »

imaginary

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #8 on: юли 06, 2006, 04:40:19 pm »
Сега...поствам това в разговори,тъй като няма раздел "въпроси"или нещо подобно.
Мисля си,че...искам да науча много нови неща ,включително и що е това "кабала",но...Аз съм блондинка под прикритие,чат ли сте? Е ли възможно,същността на това учение,да бъде синтезирано и простичко обяснено,без употребата на сложни и префърцунени думички и без употребата на цитати/още по сложни и префрцунени/?
Не мога да разбера,защо хората смятат,че правейки нещо сложно за разбиране,му придават повече стойност?Нима го е правил Иисус?Или Буда?Или Мохамед?
Преди да про4ета пост от хиляди думи за кабала,бих предпочела да прочета сто думи,които да скицират същността й.
Разбира се,никой не е длъжен да се съобразява с ограничения ми интелект.
thanks,anyway!

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Разговори
« Reply #9 on: юли 06, 2006, 04:58:23 pm »
Първо не си с ограничен интелект... ;)
Второ и аз съм блондинка под прикритие .... ;D
Трето и аз искам някой с думи  прости да ме въведе лекоооо в  тази материя наречена Кабала, чувала съм че я наричат още Наука за живота.............Имаше и едно Дърво на живота , за което хептен нищо никой не споменава....въоще ще съм една от радостните ако заговорите на български ,а не  с кабалистичните термини и понятия , все пак бакалавър по Кабала от мен няма да стане  ;D
Every moment is a miracle right now

strahil

 • Guest
Привет уважаеми блондинки! Пожелахте да прочетете най-краткото обяснение, ето го:Кабала е учение за причинно-следствената връзка на духовните източници, съединяващи се по постоянни и абсолютни закони в една висока цел: постижението на Твореца от създанията съществуващи в този свят.. С уважение към интереса Ви. Не ми се вярва да Ви бъде полезно, но изпълнявам желанието Ви.

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Разговори
« Reply #11 on: юли 07, 2006, 09:37:47 am »
 :2funny: :2funny: мерси за кабалистичното буквалистично обяснение , аре немаше нужда...... :coolsmiley: :coolsmiley:
Every moment is a miracle right now

Иай

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #12 on: юли 07, 2006, 12:47:14 pm »
Привет уважаеми блондинки! Пожелахте да прочетете най-краткото обяснение, ето го:Кабала е учение за причинно-следствената връзка на духовните източници, съединяващи се по постоянни и абсолютни закони в една висока цел: постижението на Твореца от създанията съществуващи в този свят.. С уважение към интереса Ви. Не ми се вярва да Ви бъде полезно, но изпълнявам желанието Ви.

Най краткото, може би, но ако това е най - пристичкото обяснение... то май и аз съм от тези под прикритието ;D Че няма да им е от полза, то е явно :2funny:
Колкото повече го чета,а то е и с достатъчно големи букви, толкова по- глупавичка се чувствам - то простичко обяснено, а аз не схващам и не схващам :'(
Добре че има и други книги, и други езотерични науки, че явно кабала  не е за нас ;)

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #13 on: юли 07, 2006, 01:32:42 pm »
Да бе, а като ви кажат думата карма, която трябва да се разбира дословно причини и следствия и по-точно, онези причини и следствия, които са породени от собствените ни мисли и действия, разбирате, а?
Ами и Кабала е за причини и следствия, само че в духовния свят ... Страхил ще ме поправи ако греша.  :)

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Разговори
« Reply #14 on: юли 07, 2006, 01:57:02 pm »
Това го разбираме , то е ясно, ако почна с разбора на изречението на Страхил пак ще си го разбера по моя начин. Но заданието не беше такова, тук не търсим НАЙ-КРАТКОТО обяснение, а с нормални думи , вързани в разбираеми изречения  да добием представа как тази наука се вмества в живота на човек. Как променя развитието м у в духовния свят?

Мен лично ме интересува как се  ПРЕЖИВЯВА Кабала, останалото мога и сама да си го прочета в дебелите книжки.
Every moment is a miracle right now

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #15 on: юли 07, 2006, 05:53:02 pm »
Привет на всички блондинки под прикритие! Не си спомням някъде да съм споменавал, че Науката Кабала е нещо което може да се овладее "от ход" или "между другото". Възможно е да не съм разбрал правилно Вашия въпрос, но смисъла на въпроса Ви не ми е убягнал. Зная, че сте много интелигентни дами и може би смятате, че този факт ще Ви позволи да "превземете" тази наука, както всички други в университета с лекото. Няма да стане, пък и от постингите, които публикувате се усеща, че щастието е навсякъде около Вас и нямате проблем да го имате, когато пожелаете. Тази наука е за хора, които не са щастливи в този свят и неистово се стремят да намерят удовлетворение на своите желания, но виждат, че в нашия свят няма "неща", които да ги направят щастливи. Тези хора съвсем естествено стигат до тази наука и виждат в нея единствено спасението си.
Мен лично ме интересува как се  ПРЕЖИВЯВА Кабала, останалото мога и сама да си го прочета в дебелите книжки. Приятно четене на дебелите книжки и не си губете времето тук..света е пълен с толкова неща. които трябва да усетите. От сърце Ви желая приятен ден.

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Разговори
« Reply #16 on: юли 07, 2006, 06:27:05 pm »
Страхиле, Кабала не е единствения път към Бога!!!

Отношението ти към хората , които се опитват да разберат за какво аджеба постваш тука тази информация, е повече от пренебрежително, което за един духовен човек е недопустимо според мен.

Горния ти пост говори за теб повече отколкото предполагаш.


П.С Аз съм модератор в този форум от известно време, ти  защо си губиш времето тук? Дебелите книги още ли не са те научили да живееш ИСТИНСКИ живота си?

 ;) ;)Аре, остани със здраве и пази Егото да не избега от колибката на нормалните граници, че натам е тръгнало  >:D >:D
Every moment is a miracle right now

Иай

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #17 on: юли 07, 2006, 06:49:40 pm »
Ще ми се да вярвам, че и Кабала, както и всички останали езотерични науки не са замо за нещастни хора!
 
... от постингите, които публикувате се усеща, че щастието е навсякъде около Вас и нямате проблем да го имате, когато пожелаете.

Хората не се раждат на тоя свят, за да си намерят начин да избягат от него, правейки се на духовни и неинтересуващи се от материята, а да се научат да живеят живота си и да се справят с трудностите , които той им поднася.
 Какво означава това, че ние щастливците, които вятър ни вее на бял кон, можем да имаме всичкото щастие без проблем? И какво ви пречи на ВАС да имате същото това щастие, освен ВИЕ самия?! Нима разделяте хората на галеници на съдбата и на нещастници?  Аз за разлика от вас се интересувам най-вече от хората и съдбите им, и мога да ви кажа, че НЯМА такъв човек, който да не е преживял някаква лична трагедия! Има такива, които са предпочели вечно да се жалват колко са нещастни и как на някои цял живот им върви,а на тях горките...все беди. Тези хора не умеят да се радват на хубавите неща в живота си, защото просто са отвикнали да ги забелязват.

Приятно четене на дебелите книжки и не си губете времето тук..света е пълен с толкова неща. които трябва да усетите.
Ако знаете колко сте прав! Светът наистина е пълен с невероятни неща, които трябва да се усетят :smitten: Само не разбирам вие защо не го правите ??? Предпочитате да се оплаквате от съдбата си ли? Аз вярвам, че ние избираме съдбите си, това значи, че трябва да се оплакваме от самите себе си :-\

Тази наука е за хора, които не са щастливи в този свят и неистово се стремят да намерят удовлетворение на своите желания, но виждат, че в нашия свят няма "неща", които да ги направят щастливи. Тези хора съвсем естествено стигат до тази наука и виждат в нея единствено спасението си.

Да питам, а в другия свят намерихте ли нещо, което ви прави щастлив? Като гледам, май не ???
И какво точно разбирате под "спасението си"?

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #18 on: юли 07, 2006, 07:02:41 pm »
Привет уважаема divine! Благодаря Ви за откровенноста и моля да бъда извинен, че не знаех за Вашето специално място в иерархията установена в този форум. Никога с повод или без повод не съм твърдял, че съм духовен човек и съм учуден от Вашата преценка. Кой е критерия по който може да се разбере, кой е духовен човек? Познавам Боян Радев лично и по неговите критерии и думи той е най-духовния човек, защото притежава най-голямата лична колекция от картини. Не мога да не се съглася с Вас, че много трябва да внимаваме да не ни избяга Егото, но струва ми се, че не трябва да го оставяме в малка колибка, когато то расте. Благодаря Ви за мъдрите съветите, ще направя всичко възможно да Ви угодя за да не ме изпъдите от форума. И накрая много Ви благодара за оценката, че моите постинги говорят за мен повече от това, което аз предполагам. Благодаря Ви за времето което ми отделихте Ваше модераторство. Приемете и еди съвет и от мен. Не се борете със себеподобните си а се питайте да ги обичате.  С дълбок поклон и уважение Ви пожелавам приятна вечер.

ToEmbraceATree

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #19 on: юли 07, 2006, 07:10:27 pm »
Не мога да разбера защо се устремихте към това заяждане???
Не виждам strahil да ангажира някого с мнението си.
А и така ли му помагате да разбере вашата гледна точка, като му показвате колко грешна, нищожна и неправилна е неговата !? Много добре знаете, че така няма да стане. Най-много да стане точно обратното или въобще да не ви обърне внимание, не защото това което казвате не е вярно, а защото е казано с такъв заряд, нападателно е. Знаете какви са реакциите на една такава стимулация: "run" or "fight".

Иай

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #20 on: юли 07, 2006, 08:45:49 pm »
Да, абсолютно си права, не е това начина, но и аз нямах намерение да го нападам и упреквам - не е моя работа да съдя хората за това как са решили да изживеят живота си.
Уважаеми Страхиле, съжалявам ако думите ми са прозвучали по този начин и съм ви засегнала.

...Не се борете със себеподобните си а се опитайте да ги обичате.

Да, опитвам се, а вие опитвате ли се? Човек трябва да започне първо от себе си, за да може да обича и близките си, че накрая и всички останали.
 А и не ми харесва това леко снизходително отношение към така наречените "щастливи хора". Все едно само нещастните се стремят и могат да бъдат истински духовни хора, защото щастливите се интересуват от езотерика само от чисто любопитство, просто за да си запълват времето.
 Аз продължавам да си мисля, че духовните търсения на човек, каквито и да са те, би трябвало да правят и живота му по - добър, по-щастлив и по - смислен.  Иначе четенето на дебели книги си остава чиста загуба на време.
И още нещо, щастието, както и нещастието са преходни. Аз съм със съзнанието, че съм щастлив  и благословен човек, но това съвсем не означава, че нямам своите трудни моменти. Просто вярвам,че трудностите не идват просто за да ме накарат да страдам. И като вярвам в това, търся каква е истинската причина за случващото ми се. След време, когато и това вече е отминало, аз съм още по-щастлива, че съм успяла да се справя с още едно предизвикателство.
Освен това предпочитам да говоря за хубавите неща в живота си, което не означава, че си затварям очите за проблемите.
  И тъй като вярвам в силата на мислите и думите, се старая да давам сила на положителните такива.
 Това все пак е моята гледна точка, оставям ви вие сам да прецените, струва ли си да бъдете нещастен, след като имате свободната воля да промените нещата и да откриете щастието си

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #21 on: юли 07, 2006, 08:48:48 pm »
Привет уважаема Иай !Прочетох с огромно удоволствие постинга Ви.
...Хората не се раждат на тоя свят, за да си намерят начин да избягат от него, правейки се на духовни и не интересуващи се от материята, а да се научат да живеят живота си и да се справят с трудностите , които той им поднася.
Права сте, че хората не се раждат за да бягат от другите хора, а точно обратното - раждат се за да се научат да живея един с друг- това е най-важното. Последните 100 години от историята на човечеството показват точно Ваше твърдение. Градското население расте с неописуеми темпове за сметка на селското..казват му света се глобализира...или както казвате живеем все по-близо и се по-близо един до друг дори на физическо ниво. И така трябва да бъде защото  ние сме частички от едно цяло наречено Адам (подобен на Бог).
Не влагам нищо лично когато казвам, че сте щастливи, а просто изхождам от Вашите твърдения и даже в този постинг отново казвате, че има много неща, които бихте искали да усетите..С две думи Вие имате цел и тя е осезаема за Вас. Когато човек е усетил много от това, което може да се усети с нашите сетива и е проумял, че това което го заобикаля е толкова временно и нетрайно, то тогава този човек има проблем. Той търси да задоволи нарастващите му желания, но не вижда как и къде да направи това.
Нима разделяте хората на галеници на съдбата и на нещастници? Не мога да не призная прекрасното Ви попадение. Права сте. Така мисля и това не е трудно да се види в света който ни с Вас осезаваме. Има хора, които са галеници на съдбата и живеят без усилие в богатство и разкош и аз не мога да не се съглася с Вас. Има и хора които ние приемаме за нещастници, а лично аз бих казал, че са аутсайдери. Познавам хора, които са живели безметежно и без лични трагедии. Познавам и хора, които никога не се оплакват, а просто си "вегетират". Те Винаги са усмихнати доволни и лъчезарни...Какво му трябва на човек..едно ферари с цвят червен....и гадже с бронзов тен...Уверяван Ви такива хора има милиярди по света..Те са истински щастливи, когато има какво да хапнат, пийнат и ебнат.
....Тези хора не умеят да се радват на хубавите неща в живота си, защото просто са отвикнали да ги забелязват....
И тука сте права...защото човека забелязва и се радва само на това, което задоволява желанията му. Ако човек няма желание да се радва на едно цвете или на едно дете...то това биологично същество, което ходи изправено и говори бихме ли могли да наречем  Човек....Не това е бъдещ човек...той сега си е просто животно...Но ще му дойде времето.
 ....Предпочитате да се оплаквате от съдбата си ли?....Не..няма смисъл от подобно действие..аз просто следвам съдбата си. Ако някъде показвам, казвам или дори намеквам подобно нещо моля да ми посочите, кога и как... и тогава ще приема упрека Ви. От сърце Ви желая приятна вечер.
Това мои думи ли са или Ваши? 
Аз съм със съзнанието, че съм щастлив  и благословен човек, но това съвсем не означава, че нямам своите трудни моменти. Просто вярвам,че трудностите не идват просто за да ме накарат да страдам. И като вярвам в това, търся каква е истинската причина за случващото ми се. След време, когато и това вече е отминало, аз съм още по-щастлива, че съм успяла да се справя с още едно предизвикателство.
Желая Ви да бъдете винаги щастлива...та нали това ни обещава Твореца...да сме безкрайно и винаги щастливи...а той изпълнява това, което е обещал.. ::) :smitten:
« Last Edit: юли 07, 2006, 09:03:34 pm by strahil »

strahil

 • Guest
Re: Разговори - от сърце...
« Reply #22 on: юли 07, 2006, 09:24:48 pm »
Привет уважаема Иай! Не приема думите Ви казани в предишния Ви постинг, като опит за обида, а като желание да ми бъдете полезна с Вашето познание, за което Ви благодаря. Колкото и странно да Ви прозвучи  Науката Кабала няма нищо общо с религията и екзотеричните науки. Кабала е наука за постигане на духовното. Това е единствената методика, която ни гарантира постигане на духовното..но не духовното което дефинира бореца Боян Радев..с цялото ми уважение към неговия успех в Олимпийските игри..той е един от най-добрите борци в света и може би страстен колекционер на картини, но в никакъв случай не бих го определил, като човек устремил се към "духовното" :angel: :smitten: Желая Ви приятна вечер.

Offline MargaritaR

 • MargaritE
 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 25
 • Gender: Female
Re: Разговори
« Reply #23 on: юли 07, 2006, 10:01:51 pm »
Пиша преди да съм изчела (разбирайте "усетила ви чрез написаното") постингите ви. Имам смътното усещане че и вие знаете за какво става дума, но някакси не е изплувало...не се е проявило като ясно усещане, а само като защитна позиция преди "разбирането" да стане "онова" разбиране.
Обичам заниманията (чувствам ги като потребност) по кабала и благодарение на настояването на Страхил успях да премина първоначалното си раздразнение от неразбирането - Страхил е свидетел колко камъка хвърлих по "нещото" което някой (не е някой...говоря за Михаил Лайтман) беше написал специално по начин да не мога да го разбера. Дори по някое време подозирах че всички разбират, а само аз не разбирам, после че всички се правят че разбират, нещо което е определено да е неразбираемо...Мъка - мъка - си беше...
Защо пиша този постинг - иска ми се много неща да кажа, но мислая че най-важното е че аз усетих СРАМА...срама да получавам, а съм един много жизнерадостен и повярвайте щастлив човек.
Усетиш ли този срам - спасение няма. Мисля че Bее беше разказала историята за гостенина и богатия приятел, който му давал всичко, но той бил нещастен...Нека помислим над това - та ние сме гости..скъпи Негови гости...но гости....Как да Го поканя на Моята трапеза, като тя дори не е моя...как да Му дам чаша студена вода...като Той има всичко...Всичко Му принадлежи...Как мога да Му дам нещо, когато Той ни е създал като "желаещи да приемат".
Нека поговорим...И на мен не ми е леко.
Сега ще се върна по-горе на постингите ви и дано онова което е предизвикано у мен като отговор е "повикано"...
MargaritE

bee

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #24 on: юли 07, 2006, 10:23:33 pm »
Привет Маргарита!
Държа да отбележа, че историята с гостенина и богатия приятел е на Страхил, не е моя.
Аз само преместих части или цели негови постинги от темата "За живота Вселената и всичко останало", където с него си говорехме миналата година, в този раздел, в темата "Някои основни положения". Знаех си аз, че може да подведа някой по този начин, ама карай. Аз само съм "усетила" нещата, които съм чела от Кабала като истинни, но съвсем не мога да твърдя, че имам някакви сериозни познания и ... "преживявания".
Имам само ... единия ... интерес, който Страхил е така добър да задоволява ...
Иначе въпроса с даването, ... с отдаването и мен ме интересува.... ::)


Offline MargaritaR

 • MargaritE
 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 25
 • Gender: Female
Re: Разговори
« Reply #25 on: юли 08, 2006, 01:29:25 am »
Извинявай Bee, знам че само си я преразказала - примера е много важен за разбирането на основната идея на кабала. И аз лошо се изразих. Исках само да отдам далжимото на теб че си я постнала тази удивителна историйка с гостенина и стопанина. Няма начин да разкажем простичко (Страхил вече опита) какво е кабала. Има хора които може би разбират от половин дума...Аз не бях от тях - на мен ми беше нужно време. За мен е наистина важно да знате че не само на вас ви е трудно. Нека всеки направи избори от къде да чете..как да чете...моята помощ може да бъде само за онези мигове, когато сте сигурни, че някой просто си е поставил за цел да направи едно учение да бъде тръдно достъпно (и като че ли най-вече точно за вас да е трудно), сложно, почти неразбираемо...Много дълго подозирах че има някакъв трик в четенето...че нещо правя не така, както ТРЯБВА...при това с пълното осъзнаване, че с това "трябва" сме си сами и много вътрешно поставени.
Единствено Страхил ме насърчаваше (много деликатно, но и уверено че ще се справя). Имах много трудни моменти. А отначало не бяха трудни...просто захвърлях страниците и се освобождавах от 'теглото" им с женски благословии...Животът и така ми се случваше - без кабала...Нишката...тъничката нишка, която ме теглеше нататък беше неудовлетвореността от отговорите на най-истинските ми въпроси. Не исках да си "отивам" без да съм намерила поне малката пътечка към отговорите...да знам че някъде там, някой знае МОЯ отговор...и аз само трябва да тръгна към него. Ето какво си спомням от този период: "В този смисъл кабала потенциално не беше в списъка на "Отговарящите"...За да Усетя че нещо има ТАМ, в нея...ми беше нужно поне малко feedback..а Кабала много дълго си беше просто затворена за мене...Не можех да преодолея то лошия ли стил на писане, то лошото ми владеене на иврит ли, който още повече ме объркваше...Като литературно четиво е ужасно неподредена, с лош стил на писане...понякога не разбирах дори кое е подлог, кое сказуемо...Започнах да чета на български, после намерих лекциите на Михаил Лайтман (през цялото време се придържах към неговите уроци) на руски, после четях на руски, а ползвах схеми на украински...после намерих че е по-разбираем за мен на украински. Въобще не съм учила украински. Странното беше че четях на украински, нещо което като смисъл започвах да разбирам...
По този повод в една от лекциите Лайтман казва:
"Не бива да ни интересува доколко разбираме или не разбираме...Трябва да разбираме само доколкото ще ни се отдаде да се свържем с тази материя. Защото от това което изучаваме, все едно нищо няма да успеем да разберем. От това което е нарисувано на чертежите, никой от вас не ще може да отговори "Какво е това". Вие можете да назовете само имена...и някакви връзки на едно име с друго...Между стрелките и между някакви свързващи линии...Имена...Но вие не знаете вътре в себе си, какво е ВСЪЩНОСТ това.
Аз ви преподавам не за да знаете какво са това стрелките и линиите и номерата и премъдростите на чертежите. Аз ви преподавам за това, за да започнете да Усещате...какво е всъщност това. Да намерите отговорите вътре в себе си, в своите постижения. Не трябва да мислите че отговора е в "стремежа напред". Отговора е в дълбината. И главно - не в знанието на текста, а във връзката на този текст с нас самите..."

Усмихната събота и неделя,
МаргаритЕ

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Разговори
« Reply #26 on: юли 08, 2006, 10:37:24 am »
Момичета... пак се навирам между шамарите май... ама пък що да не кажа някои неща и аз - невежия по кабала.
Дано на ми прости за невежеството Страхил...

На първо място Кабала е "устната" част от еврейската езотерика и окултна традиция. Тората е писмената, а Кабала е устната. Едното с другото са взаимно допълващи се..
От това следва, че Кабала я няма записана на книга, а е само начин на изразяване на човека, който я е избрал за свой път. Ето защо основното нещо за мен беше "човека" във Страхил, защото каквото и да е едно учение, философия, път и т.н...., ако то не е дало "отражение" върху самия човек, значи........
Всяка концепция е в тясна връзка с "човека", който я изразява - това е елементарен фундаментален принцип. Просто ако го нямаше човек, нямаше да има и концепция. На човека му е нужна някаква концепция, а не обратното. А потребността е съвсем ясна - всяка форма на обяснение на света изразява нивото в развитието на самия човек. Под "човек" имам предвид "божествена условна единица"...

Второ - Кабала е начин за описание и практическо овладяване на "скритите механизми", които отговарят за строежа и процесите на човека и Вселената. Разбира се всяка концепция си има "граница" на описанието. Иначе не може да бъде описано. А границата в случая е пак човека, който се изразява чрез нея. Вече съм писал, че всеки човек, със собствената си вибрационна честота и чистота, определя кое и как да му резонира - може да се занимава с каквото и да е, може и да си мисли каквото си иска, но той може единствено да "докосне" само това - в границата на собствените си възможности и ниво на развитие.

Трето - има явно несъотвествие - Описанието и смисъла на КАБАЛА е твърдо определено с ментални инструменти - има логика, структури, схеми и чертежи, описания на взаимовръзки, абстрактни и сложни наименования и значения, които могат да се възприемат единствено с някакъв вид осмисляне... От това следва, че търсенето на някакъв вид преживявания и усещания в Кабала е напълно неуместно. Мисля, че ви стана ясно и отношението на КАБАЛА към жените по принцип - това и в еврейската традиция ясно личи. Не казвам, че има дискриминация - само посочвам ясно доловимото несъотвествие между нагласата да се чувства, усеща и преживява и езотерични системи като Кабала и Херметизма примерно. Значи не може да се намери нещо там, където го няма. И причина за това не е в Кабала, а в този, дето "търси" нещо в нея. От тази причина търсенето на теми, като щастие, удоволствие, срам, раздразнение... не са част от Кабала въобще, а част от отношението на вас - пишещите по тази тема.

Четвърто - За заниманията с такива теоретични и практически системи като КАБАЛА е необходимо неофита да се отдаде изцяло и да посвети живота си докрай на това. В Случая с Кабала, както е видно е и необходимо да се знае и еврейски защото иначе трябва да се наизустява, което си е вече подвиг. Не само това, ами многовековните традиции, свързани с пазенето на тайната само за посветените, е в основата на това, че е пълно със символизъм и нивата му на тълкование. от това идват и "вариациите" на тема Кабала, които могат да бъдат прочетени къде ли не. Допускам, че Страхил има някаква еврейска "жилка" в произхода си.

Пето - не съществува начин, да се опише системата Кабала с простички думи и напълно разбираемо - това важи и за всички останали -  йога, будизма, даоизъм, херметизма... Някакви общи фрази могат да се посочат, но тях ще ги използват и разберат само онези, които вече са ги приели за път и това просто ще бъде начин, за изразяване на техния общ поглед - на дълбочината в която те самите са навлезли. Не съществува и начин всеки един/а/ от нас да опише с простички думи какъв човек е той самия - именно затова са ни нужни концепциите - някои са по-лични и индивидуални, други са повече "групово приети", трети са с чиста познавателна и практическа цел...
---------------------------
Айде стига толкова че сигурно ще се изнервите вече. Просто се опитах да внеса малко яснота, защото спорен мен има просто неразбиране на гледните точки. Именно затова и се "противопоставят". Просто несъвместимости.

Последно - превъзходни филми за кабала има в торент тракера АРЕНА.БГ - 4 на брой, на руски. Чудесно и нагледно са описани основните положения и който наистина го влече, може да се потруди и да се "докосне" до същността на темата.
« Last Edit: юли 08, 2006, 11:02:29 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

strahil

 • Guest
Re: Разговори
« Reply #27 on: юли 08, 2006, 11:20:28 am »
Привет уважаеми приятелю ramus ! Простено да Вие е. Окончателно се убедих, че сте много далеч от Науката Кабала. Ще запазя постинга Ви и след време ще Ви го предоставя за размисъл. Малко е да кажа, че е шедьовър. Решили сте да не прочетете това, което съм публикувал защото при първия Ви досег с написаното то Ви е отхвърлило. Ще мине време и сам ще се върнете към това, което съм цитирал. Нямате избор така е отредено. Следващата Ви крачка искате или не за Вас е усвояване на Кабала. Ако сте се докоснали до книгата "Зоар", което е малко вероятно отхвърлянето щеше да е още по категорично и неприятно за Вас. А сега да удовлетворя любопитството Ви. По вероизповедание съм православен християнин и не познавам юдаизма. Що се отнася до това дали имам някаква "еврейска жилка", малко е вероятно..но не би било лошо. В Кабала под думата "евреин" не се разбира човек роден от майка еврейка, а човек устремил се към Твореца (духовното). Така погледнато ние с Вас сме евреи, защото сме се устремили към духовното....поне така ни се иска. Разбирам, че Ви е трудно, но и на мен не ми беше леко докато проумея за какво става дума. От къде иде моята увереност за изложеното от мен по-горе, че вече няма връщане за Вас към старите представи...Отговора е очевиден...всеки може да прочете въпросите, които си задавате ежедневно..те са написани най - отдолу във всеки Ваш постинг. Благодаря Ви.
« Last Edit: юли 09, 2006, 05:53:23 pm by strahil »

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Разговори
« Reply #28 on: юли 08, 2006, 12:27:12 pm »
Мдааааа... По принцип поста ми не беше адресиран към теб, приятелю Страхил,
Ти вече си имаш своето становище - то е ясно, недвусмислено и категорично.

Това, че изказвам съждения различни от твоите, може да означава всички възможни неща, а не точно изразеното еднозначно от теб. Не твърдя че съм прав, нито че не съм - това не е моя цел, включително и с последния ми пост - който наистина е последен в този раздел. Това, че имаш съответното самочувствие е добре и очевидно те изразява. Аз съм никой, и не съм кабалист, не съм какъвто и да било. Опитите да ми покажеш колко си "навътре" в онова, което смяташ за духовностт, са напълно излишни. Щом ти сам се признаваш, аз също те признавам напълно и няма да навлизам в никакви спорове по въпроса, защото те за мен нямат никакво значение. Само живота може да покаже кой какъв е и до къде е стигнал. Не аз, Живота... Поне за мен е така. Но както вече посочи,  аз съм един "отхвърлен" засега човек и гледната ми точка е напълно ограничена. И точно според нея - ако това в материалите и разсъжденията, /които си ни предложил/, е наистина нашето евентуално "духовно бъдеще", /за другите - не знам/, за мен изборът с това "бъдеще" е решен - нямам такова. Предпочитам да си стоя самоотхвърлен и по този начин невежа.

Опитах се да внеса известно различие в темата, защото както и сам виждаш тя върви към задънен край, именно защото формата на дискусия почва да придобива "различни" посоки. Ако правилно съм разбрал,  би искал да се "разшири" кръга на участниците, но не се получава поради някои "особености" както от твоя, така и от тяхна страна.


Правилно си забелязал въпросите ми, които аз си бях сложил до миналата седмица. Тях не ги бях прочел в книгата Зоар... както не съм ги прочел в никоя книга. Но съм сигурен, че ако внимателно се зачета, ще ги намеря там... Това вече се е случвало много пъти с други такива "свещени книги и текстове". И при това положение не мисля, че трябва да стана нито "евреин", нито "кабалист", нито православен християнин, , /както и атеист, даоист или будист/, за да мога да "стигна" до същността заложена в тях. Тази СЪЩНОСТ, която всички ние носим в себе си.
Аз използвам себе си като мост към себе си. В това всички си приличаме, защото всички имаме свой живот и само се налага да се обърнем към него и внимателно да го използваме. Уникален, наш и поначало "даден" ни пак от твореца път. Единственото "изискване и формално условие" е самия човек да е "стигнал" до етапа на индивидуализма. И по този начин индивида си остава  достатъчен и свободен, без да му се налага да изучава нечии наименования и чужди техники и построения, а самия той да си ги генерира в зависимост от това на какво ниво е. Затова Самопознанието се нарича ЕСТЕСТВЕН ПЪТ, както и "ПЪТЯ НА ЧОВЕКА" - Универсален подход, индивидуален смисъл, и независим от условия и фактори, освен от фазата на собственото си развитие.
 
А Кабала е само един от безкрайното множество възможности за същностното преоткриване пак на СЕБЕ СИ.  Иначе какво ли биха правили онези в Тибет или толтеките примерно, като не са чували за Кабала. Но хората там и тук, са едни... и нищо човешко не им е чуждо.
-------------------------------------------------------
Държа да кажа, че материалите и разсъжденията, поместени от теб, ги показах и дискутирах с някои "компетентни еврейски" лица в тази част на България. Няма да споменавам имената им, нито изказванията и заключенията им по тях. Филмите за които споменах в предишния ми пост, също внимателно си дадох труда да проследя. Аз това го направих за себе си. Който иска винаги е във възможност да избере и да се опита да "разшири" кръгозора си.
Благодаря ти именно за това, приятелю Страхил, защото чрез теб използвах импулса си и "момента", и доста задълбочих и разширих този кръгозор. И станах по-свободен. В този форум ми се случва вече няколко пъти.

И понеже написах към останалите във форума предишния си пост, ето и някои основни положения за Юдаизма и Кабала, ненаписани от такъв невежа като мен:

http://forgiveness.cult.bg/judaism/judaism01.html
http://forgiveness.cult.bg/judaism/judaism02.html
http://forgiveness.cult.bg/judaism/judaism03.html
http://forgiveness.cult.bg/judaism/judaism04.html
http://forgiveness.cult.bg/judaism/judaism05.html
http://forgiveness.cult.bg/judaism/judaism06.html
http://forgiveness.cult.bg/judaism/judaism07.html

Успех!!!
« Last Edit: юли 08, 2006, 07:19:22 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline MargaritaR

 • MargaritE
 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 25
 • Gender: Female
Re: Разговори
« Reply #29 on: юли 09, 2006, 12:19:02 am »
привет ramus. тук е ранен следобед и ще се опитам да нахвърлям малко мисли (сянка ...нищо повече от желание за сянка)
Исраел (с ударение на "а") ... когато исках да си говоря с приятелите ми евреи за кабала - гледаха ме винаги много подозрително (а аз съм един много невзрачен и съсвсем-съвсем миролюбив човек)...по-късно разбрах че кабала в разговорния иврит означава "квитанция"...разписка...Когато дадеш някому пари можеш да поискаш квитанция че си му дал пари...Е ramus, ...това после го разбрах, а и те после разбраха, че аз исках да си говорим НЕ за квитанции...
Казваш за иврита и кабала...Знаеш ли, мисля че би ми било по лесно да разбера кабала, ако изобщо не знаех иврит...Когато кажем някоия дума, в съзнанието ни веднага изплува "образа" ...онова, което означаваме с тази дума. А за кабала е приет езика на "клонките", т.е. аналоговото изразяване, за да може да се намери начин да се общува, да се преведат усещанията на шестото чувство на езика на петте сетива. Представяш ли си ramus каква баркотия беше за мен когато четях в кабала например "аба", "има", "маим"...."Маим" означава вода - вёвражението ми е много отзивчиво - кажи му вода и гледай какви образи "чертае" - тежка вода, бистра вода, капка, дъжд, чадър, Хъмфри Богърт, развалени зъби...Също като в играта...А ако не знаех какво е "маим" щях простичко да запомня от кабала че това е свойството да получавам...
ramus ...имам усещането че обичаш музиката (приеми че ти го казва човек, който не изпитва потребност от музика!!!). Та...не си длъжен да учиш италиански за да знаеш какво значи "Токата и фуга"...нито "пиано форте"...или "Алегро"...
Разбираш ли ...
....
Моля те.. не си тръгвай от тук...
MargaritE