Author Topic: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ  (Read 55445 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« on: юни 20, 2006, 10:24:43 am »
само пояснявайте за какво се отнася - и коментарите и въпросите.
Иначе - НОу ЛИМИТ!!!
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #1 on: юни 20, 2006, 10:45:18 am »
Ramus, като изключим окултната нишка дето я има навсякъде искаш да ни кажеш: Ако срещнеш Буда, убий Буда! Така ли?

nova

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #2 on: юни 20, 2006, 01:32:42 pm »
Предполагам, че повечето са ме разбрали, но аз по правило слагам и лъжичка ако в кацата с меда, за да не накръща*

Та.. не харесвам името на раздела..потапя ме малко в едни култовски уклони от преди време.
 Верно, личен принос имаш, но ми харесва повече "САМОПОЗНАНИЕ И ЧОВЕКОЗНАНИЕ".

речник: накръща е дума, която изразява усещането, което се появява при преяждане със сладко

bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #3 on: юни 21, 2006, 11:45:44 am »
След като Рамус явно няма намерение да отговаря на горните въпроси .... за него те явно не са въпроси, в такъв случай ..... ще направя втори опит:

"На пръв поглед изглежда парадокс, че след като се набляга толкова на индивидуалните особености, такива хора могат да общуват помежду си. Факт е обаче, че две условни такива единици, където и да се намират във времето и пространството, вървейки по своя крайно индивидуален път, стигат до все по-близки основни положения в изследването си на битието и тяхната роля в него. И ако биха се срещнали, те веднага биха се разбрали, независимо от изразните средства, културните, физическите и каквито и да било различия. Защото те са извървели своя път, който независимо от различията, води към единството на нещата. А то, както вече в началото споменах, е фундаменталното качество на Вселената."

В горния текст "Усещам" да има много истина. И затова се питам стигнал ли е  Рамус до "близки основни положения" с някой?  До тук сме три, крайно индивидуални личности, които не разбират добре Рамус, т.е не са стигнали до "близки основни положения", като в същото време тези три личности успяват от достатъчно дълго време да комуникират на полето на форума и да  стигат,  .... може би, до някакви "близки основни положения" по между си.
Има ли противоречие и проблем, Рамус, или няма? Или останалото пак ще бъде  .. мълчание???


nova

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #4 on: юни 21, 2006, 12:19:53 pm »
Бий, противоречие и проблем нЕма, има само липса на време и пространство ;D- демек и до там ще стигнем нявгаш

...някога, но не сега и не тук


някой друг път, когато сме си уеднаквили "погледа" НЕЗАВИСИМО един от друг и к'ът са срещнем ш'съ познайм :crazy2:
« Last Edit: юни 21, 2006, 12:21:46 pm by nova »

bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #5 on: юни 21, 2006, 12:30:51 pm »
Сигурно си права, Нова. Аз май съм се изкривила с тая мания да живея тук и сега и искам тук и сега всичко ... и "близки основни положения" и  да се срещнем и познайм  :2funny: Но нищо ... ще трябва да почакам Вечността ...   макар, че не беше ли и Тя тук и сега  :idiot2: ;D

bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #6 on: юни 21, 2006, 01:06:46 pm »
да не би да ни е навестил някой Учител, пък само аз да не знам .....щото не мога да го разпозная ;D или просто той се мисли за такъв?

Divine, може би Рамус знае, че Учителя на всеки си е вътре в него си ... и не се мисли за Учител. Може да си мисли, че може да ни ... подпомогне да открием Учителя в себе си, само .... Тъй като,  Учителя идва, когато ученика е готов ... може би той иска да подпомогне на някакви процеси до стигането на положението "готов"  :idiot2: Въпроса е, възможно ли е това? Възможно ли е това да направи друг човек, различен от нас??? И ако да, какъв човек трябва да е той? Аз си мисля, че трябва да е някакъв Човек  ... не никакъв и никой  ...  :idiot2:

nova

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #7 on: юни 21, 2006, 02:45:46 pm »
Ама го напъплихме човека :)
Кой знае, може това да е била целта на занимавката

Аз много обичам да си играя така- провокирам някого и му гледам сеира- кога добронамерено, кога не. Защото, когато е провокиран човекът често си показва това, което в други ситуации крие.

Всъщност к'во толкова ни пречи или ни интересува личността на някого? И най-вече защо?
Аз например наистина се подразних от заглавието на раздела, цопнах си мнението и почти веднага след това си рекох- Е и? И...вече ми беше все тая, но реших да не го трия..така и така усещането ми си е било факт, какво като вече не е?

Нещо ни чопли явно у въпросната личност. Говоря за него щото него нападнахме, но и с други е било така.
Защото ние така не бихме направили- както той/тя прави, ама не щото не ни се ще, ами просто не ни/ми стиска..защото къде ще иде тогава скромността, ненадценяването на себе си.. ми то това си е егоизъм в чиста форма- да се изтъквам/е така аууу- не е духовно някак си, пък и как ще изглежда отстрани...

Колко малко трябва, за да се разкажем само с една реакция или жест.  А аз написах сууума ти нещо в съседната тема. Май беше излишно ...пък може и да не е било, знам ли

bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #8 on: юни 21, 2006, 03:09:54 pm »
Ох, и аз нещо такова,  Нова.  ;D Я, и рима излезе  :)
От два дни се чудя, защо толкова го заяждам Рамус??? Що ли не го оставя да си върви по пътя, човека? Още повече, че си е симпатяга  ... особено при по-динамични форми на комуникация ... и за повечето неща съм на около 90% съгласна с него ....  ::) кво съм се захванала за 10-та процента, където може и на мен нещо да не ми е ясно ... пък и нали сме различни, а той отгоре на всичко е мъж ... ;D

Е, аз поне си вярвам, че нищо не е излишно  :D

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Нещо и от мен .
« Reply #9 on: юни 21, 2006, 04:08:10 pm »
Момичета,
Първо благодаря - на всички ви... Да - и на Дивайн благодаря. Дано да не вземе да се учуди никой.  :)

Всичко, което сте написали съм прочел внимателно и съм разбрал за себе си каквото мога. Аз само това правя откакто съм във форума. Дали е правилно, дали е истинно - това не знам , а и вие не знаете, защото става въпрос за мен. За всяка от вас също е така. Всяка една от вас ме възприема различно, защото вие сте различни и са различни "очите" с които ме виждате - това са вашите очи.
Ето защо - не очаквам, нито искам каквото и да било. Казвал съм вече на тези, с които съм влизал в контакт, както и във форума съм писал - не се дразня, не се обиждам, не се сърдя, не мразя... ако искате вярвайте - ако искате недейте. Пък и не виждам това да е важно за някой.
Колкото до това - КОЙ СЪМ АЗ - това е същностен въпрос, който е важен за всеки един от нас. Аз само мога да кажа за себе си. За това съм направил този раздел - точно с тази цел. Затова правя всичко което правя. Затова са такива мислите, думите ми, преживяванията ми... и още сума ти други неща. За мен това е начин на живот. Всяка една от вас си има неща в които вярва, които харесва, които цени, уважава, които мрази, на които се сърди. Всяка има неща от живота си - които са много по-важни от това, за което аз живея. И вие всички това сте го написали досега.
Вижда ми се малко странно да ме питате кой съм аз всъщност, при положение, че ако някой наистина го мисли сериозно може да си състави доста пълноценна картина, ако внимателно прочете каквото съм оставил за себе си. Това, което съм писал е моя "портрет".  Може би ви се струва че това е маска? Може и така да е. Всички вие сте оставили портретите си в това, което пишете - всички до един/а/. Но след като не можете да приемете, че съм съм такъв, какъвто пиша, какъв смисъл има да казвам кой съм аз - от ваша страна ще е пак същото - едно неспирно подозрение. За себе си във тоси форум казах толкова много неща. И все пак - не смятам, че съм толкова важен. И наистина не съм - просто вие все си питате - понякога просто така - между другото.

Освен някои редки директни въпроси, останалото, което сте написали е просто размисли или излияния на моментни чувства, като го пишете във вид на въпроси. Но само на вид. Нито един същностен въпрос не прочетох. Още повече че не мисля, че някоя от вас наистина се интересува от отговора ми - какъвто и да е той.
Струва ми се, че НОВА се е опитала да пита публично някои неща - да пита както и себе си така и вас. Човек всичко може да научи, ако внимателно чете. Но както се вижда от зодиаците - стрелците сме най-откровените хора - ако някой не вярва - нека чете. Друг е въпроса кои от нас могат да я използват към себе си.
Разбира се всички сме различни хора - даже ни е различна представата за това - що е духовно?. А по отношение на това защо е раздела ей така ще отговоря:
За мен - форума / или каквото и да било друго общуване/ е нещо като МАСА. Всички хора сядат на маса за толкова много различни неща. Но за мен - на масата слагам това, което имам, което и аз ям, което ще ям, и с което съм вече заситен. Само го злагам на масата - за да го споделя с вас. Напълно доброволно - както е и същото от важа страна. Аз само го слагам на масата и го казвам какво е - това е екстракта на моя опит, мисли стремежи, свободно време, идеи, усилия - в него е побран целия ми живот /на който аз съм от тези шантавите дето гледат сериозно на него/. Дали ще си хапнете от това, което съм предложил, дали ще сбърчете гнусливо нос, или ще ви бъде безразлично - си е ваша работа. Аз това имам - това предлагам. На същата маса аз се възползвам непрекъснато от това, което вие сте оставили там. И затуй го правя и аз самия. Не казвам "ама яжте де - много е хубаво - аз съм го правил". Оставям на вас само да си решите. Някои си представят, че само вкусните неща на масата да "духовни" ио са решили че точно тях искат - че има етикет "вкусна и незабравима духовна храна". За всеки ще е различно. Някои са седнали по-близо до мен на масата, други са по-далеч, други мноооого далеч - те даже никога няма да разберат, че въобще ме има и че съм оставил нещо. Но това е живота.
За мен - само за мен.

Аз така го виждам.

Останалото сте ВИЕ - вашият избор, вашата отговорност - това е останалото.

П.С. - Не мога и не е нужно да бъда учител - на който и да  било. Всички вие си имате всичко от което се нуждаете. Само трябва да си го преоткриете. Учител не ви е нужен по същество.
Аз съм избрал за учител ЖИВОТА СИ - и учителя в мен си.
И в това е смисъла на живота ми - да сме аз и живота заедно.

Благодаря още веднъж! На всички.


« Last Edit: юни 21, 2006, 04:25:16 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

2046

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #10 on: юни 21, 2006, 05:44:27 pm »
:) < започвам с усмивка. С нея подкрепям това, което споделяш и ти се отблагодарявам пак с нея :) Докато четох всички коментари..и въпроси почувстах заряд, носещ напрежение/може би е от начина ми на възприемане-може и да е мека радразнителност на любознателни женски същества, които се опасяват да не се възвеличае един пред всички останали(напълно основателно)...само догадки и предположения от моя страна. Не случайно пуснах ей така една тема за думите/въпросите...Сега искам само да спася една крепост преди да е затворила и залостила портите си за всеки който не е разбрал и чул едва доловимото им скърцане :)/да греша за това би било прекрасно/ Мисля че е нужен някакъв конфликт. Истината веднъж открих в противоречието...много хубаво се получи с въпросите на "bee" "nova" u "divane". Съвсем откровено аз си зададох същите въпроси и може би щеше да е добре да попитам за отговорите>>> после четох между редовете и ги открих за себе си...след което можех и да се доверя на написаното/сега точно кои междуредия, не мога да си спомня/ Уважавам усилията, които Рамус полага, убеден съм, че с това което пише той учи себе си включително:) Мисля че си помага, а споделянето е достатъчно благородна форма, за да получи признание от мен :)  O0 В този ред на мисли- всяко изпитание ще го прави или по-твърдоглав или по-гъвкав  :knuppel2:  :uglystupid2:  :o  :D  :idiot2: =>  :angel: Пожелавам ви повече въпроси и повече отговори. Задръжте любовта близо до сърцето и обичйте се въпреки всичко :)

bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #11 on: юни 22, 2006, 07:36:34 am »
Аз лично съм удоволетворена от отговора на Рамус ... засега. :)
Прочетох го .... със сърцето си и то за пръв път .... не се "подразни леко" :)
Радвам се и че го "заядохме" та предизвикахме това. Откровенността му и опита за "диалог" са оценени  ... поне от мен... :)
Щe имам още въпроси към него, но за сега  ... ще замълча :) ... да се насладя на моментната липса на усещане за "леко противоречие"  ;D

P.S. Хубави думи, 2046. :)
« Last Edit: юни 23, 2006, 04:09:55 pm by bee »

MEGY

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #12 on: юни 23, 2006, 11:12:36 pm »
Привет на всички!!!/едва ли някой се инересува,но рядко влизам тук.причнината съвсем не е нежелание,а по-скоро липса на достатъчо свободно време/...Тази вечер влязох  и прочетох всичко написано до тук в този конкретно раздел...рядко се обаждам и сега не бих го направила,но има нещо което наистина ме провокира...провокира ме въпроса,който зададох на самата себе си:Защо съм тук?.истината е,че влизам тук,защото ми е приятно да чета всички текстове изпратени от всички вас и всички мнения ,а и коментарии...никога и по никакъв повод не съм си и помисляла да съдя някого или да държа сметка на някого какво е написал или защо го е написал точно така.Мисля,че всеки човек е индивидуалност,всеки е нещо уникално и това именно е малката тайна,която ни прави личности,а не просто МАСА.Изненадана съм от нечии реакции относно създаването на този раздел...Лично аз винаги съм се придържала и много уважавам простичкото ПРАВО НА ИЗБОР на всеки човек...всеки има право на избор-от това с какво да намаже филията си/дали с маргарин или лютеница/до това какво да мисли,как да постъпва ,къде да живее,какво да пише  ит.н....не виждам нищо дразнещо във факта,че някой е имал желание да създаде раздел със своето име/ник,псевдоним или както ви харесва/...искал е-направил го е...всеки който влиза тук го прави по свое желание..не виждам нито жертви,нито ощетени...не виждам и защо изобщо някой трябва да обяснява или да се изправя на импровизирана подсъдима скамейка за оценка на действията си пред когото и да е...просто Рамус е направил своя избор и е създал този раздел...всички ние имаме избора да бъдем тук или да не влизаме изобщо...НО...ако сме тук-нека уважаваме другия...никой не бива да съди никого....
СЕГА СЕ УСМИХВАМ НА ВСИЧКИ;)))) ЕТО ТАКА:))) И..се обръщам към своеобразния "домакин" тук: Рамус, приветствам всяка тема за обсъждане,която предложиш тук...обещавам си да седна на твоята маса и да не се мръщя предварително на храната,която имаш желание да ни предложиш...
Дано никой не тълкува мнението ми погрешно...нямам претенциите да съм безкрайно умна и дълбокомислена...напротив..аз съм една обикновена средностатистическа жена,която обаче държи до край да отстоява както своето,така и чуждото право на избор.


Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #13 on: юни 24, 2006, 09:49:12 am »
Нищо не пречи да има такъв раздел, Рамус определено има какво да ни каже.
Който не иска да чете, да не го чете, да се престори все едно, че раздела го няма. Ако някой друг има умението да пише така умело, както Рамус да заповяда, може да направим още един такъв раздел :)
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

MEGY

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #14 on: юни 24, 2006, 12:40:29 pm »
Ето ,че Веласкес го е казал както трябва..най-накрая..-точно и с малко думи;)))
ПОЗДРАВЕЛНИЯ И БЛАГОДАРЯ;))

Dani

 • Guest
 :)Благодаря за предизвикателството... :)
В общи линии моето лично разбиране на проблема е сходно с това на автора. Ще си позволя да споделя и някои съмнения по изводите и примерите, обаче... :)
Quote
съвсем лесно можем да заключим следното – по отношение на манипулацията.
Ако разглеждаме системата „манипулатор – манипулиран”, то в нея основния „манипулатор” се явява „манипулирания”.

Всяка форма на манипулация първо е „заявена” към вселената и после самата тя е отговорила на „повика” и е дала възможност на определени фактори да изиграят ролята на манипулатори. Това е една условна игра. Игра, в която и двете страни играят по определени взаимно договорени правила - на различни равнища. 
Наистина изводът е направен "съвсем лесно"... Да ме прости уважаваният от мен автор... Според мен, тезата разкрива само първият етап и едната страна на процеса, наричан от него "манипулация".
Съгласна съм, че началният тласък за появяването на този феномен е "заявката" на манипулирания - това е типът съзнание, което няма достатъчно енергия, за да задоволи основните си потребности само. Заявявайки нуждата си, то получава от Вселената необходимото - своя "манипулатор" и изпада в зависимост от него.
Аз бих продължила по-нататък - в следващият етап на играта се получава изравняване на ролите - постепенно се размиват признаците - "манипулиран-манипулатор". Това е следствие от принципа, споменат от автора:
Quote
4.   И ДВЕТЕ СТРАНИ във което и да е взаимодействие се явяват равнопоставени по отношение както на отговорността си, така и на смисъла. Именно защото взаимодействието зависи и от двете страни – поравно.
В този момент "заявката към Вселената" вече се трансформира и усложнява - тя съдържа в единна структура двупосочна потребност - от допълнителни манипулатори и от поддаващи се на манипулиране. Т.е. симбиотичният организъм започва да се възпроизвежда и да се конкурира със свободно-избиращите елементи за пространство и енергия.
От тази точка наистина е лесно вече да се мине във фазата - свободно-избиращите съзнания са заплаха за целостта и размножаването на симбиотичния организъм "манипулирани-манипулатори". ...
Това не е последната фаза, според мен, а само началото ...
Както е прието в науката, ще подкрепя разсъжденията си с пример, развит от примерите на автора.
Quote
Ако всички вярващи се „откажат” от вярването си в Христос /или в Мохамед/, както и от всички съпъстващи форми, ритуали, канони,… то точно в този момент ще изчезне и „посредника” – Римокатолическата църква /и всичките производни разновидности и разклонения на нея/.
Съмнявам се! Историята на човешката цивилизация е низ от агресивни актове на "вкарване в правата вяра" и кръстоносни походи / джихад срещу неверниците.  Колкото институцията има нужда от манипулираните от нея правоверни, толкова и една огромна част от правоверните вече имат нужда от нея, за да манипулират съзнанието на събратята си, използвайки средствата на институцията-манипулатор!
Или както самият автор казва:
Quote
13.   Големите групи, процесите и явленията от обществения живот, организацията му, структурата, системата, характера на всички видове отношения – финансови, обществени, религиозни, междуличностни са уголемена проекция на вътрешния свят на всеки индивид – на нивото на развитие … и на свързаните със него потребности.
 
Quote
единиците "живеят" чрез цялото... Те нямат идея за отделността си. И са се "оставили" на нещо по-голямо от тях - нещо като симбиоза. Точно с такава цел и всеки един от нас "сключва" сделката, наречена живот - съгласява се на симбиозата.
Излезе, че не е толкова лесно да различим "манипулатор" от "манипулиран", следователно не е толкова просто да се излезем от тази симбиоза и да върнем статута си на "свободно-избиращи"... И все пак - изход ИМА!  :)
Още веднъж благодаря за прекрасната възможност за смислена сериозна дискусия...
С интерес очаквам мнения и продължавам да обмислям позицията си по проблема... :)

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Аааа, даааа,  нещо сериозно! И аз ги виждам по подобен начин нещата. Направо по същия. Може би бих се изразил по друг начин но идеята е много добре хваната.
Понеже средата, в която попадаме в началото на нашия живот е "заспала" и отдадена на съня си, то и ние се потапяме в съня "както подобава". Ако изхождам от собствен опит, трябваше да обърна внимание на някои "нетипични подробности" и "любопитни факти" за да стигна до извода че може би сънувам. И ако не бях срещнал автори, които си задават "моите" въпроси, може би все някак щях да си изживея живота "както подобава". Та когато човек разбере и за "другата страна на нещата", той вече ще може да съпоставя и да прави изводи на много по-голяма основа. Един вид тогава свободният избор ще е по-свободен. Тогава човек има по-голяма възможност сам и доброволно да избере неговия си път. И да си пуска неговите заявки. Май ще е по-правилно да се каже по-неговите заявки.
Ако "материалните" заявки са преобладаващи и човек недопуска в себе си нещо (мат.положение, статут) това няма да води към разбирането, че ние сме Едно (и с Твореца/вселената) и съответно заявките не се изпълняват в този вид. Дава му се възможност да усети единството като се отдръпнат нещата, които му пречат. Или ако човек има потенциала да си запази усещането за единство, то на него не биха му пречили материалните неща от "съня".

Надявам се, този ми пост да се възприеме като подкрепа или по-скоро аспект от темата на Рамус. Мисълта ми беше, че ако ние избираме неща, доближаващи ни до единството ще е едно; и съвсем друго ако избираме нещо за да си угодим на прищевките. Според мен винаги като си купуваме нещо е добре да се попитаме трябва ли ни всъщност, колко ще го ползваме, или е повече "за нашето самочуствие". И винаги да знаем, че можем и без него.
 O0
« Last Edit: юни 25, 2006, 07:20:34 am by ramus »
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

medea

 • Guest
Привет,Ramus!... :)...Темата е добра...Аз също преди време се интересувах от подобни въпроси...Прочетох и доста книги... :)...това,  което ми е останало като спомен звучи така....По въпроса за манипулацията....
Манипулацията е основен елемент на човешкото общуване.Макар да ни манипулират от деня на раждането, ние всеки ден се опитваме да манипулираме другите, като им въздействуваме в свой интерес.Всеки един човек, който ви заговори вече се опитва да ви манипулира.
....и за свободния избор или какво да правим с живота си?
Има три класи хора: глупци, хитреци и умни.Глупците са маса, която постоянно пита другите какво да мислят, в какво да вярват и как да постъпят.Кастата на хитреците ги наставляват и печелят от това.Умните хора са елита.Те сами знаят какво искат и как да го постигнат. Голямата цел в живота на умните хора е да бъдат толкова свободни и щастливи,колкото им позволяват собствените сили..

.... :)
« Last Edit: юни 25, 2006, 07:20:58 am by ramus »

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
На първо място - БЛАГОДАРЯ!
Събрах всички мнения и коментари на едно място. Моля, използвайте заглавията на постовете като указател за това, към коя тема е насочено, или пък за кой въпрос се отнася.

Ще се опитам да карам подред в отговорите или поясненията си.

ДАНИ, Чудесен анализ. Проблема е, че в темата за манипулацията не е основната ми цел да опиша механиката, смисъла и динамиката на взаимодействието между човека и груповото съзнание. Такава тема ще излезе допълнително - в момента я подготвям. В нея ще се опитам да изложа някои основни характеристики и механизми по които се осъществява взаимовръзката между Човека и Груповото съзнание. Между другото това е огромна по обем тема и няма как да бъде изчерпана в рамките на един или няколко поста. Поне в дълбочината на разбирането, което имам за нея.
Бележките ти са основателни и според мен - на място. Не виждам къде са съмненията ти. В темата не става въпрос дали това, което излагам е правилно. Основната цел на целия раздел е - да даде на хората, за които това е важно, една различна, обоснована и сериозна гледна точка. Само това! За мен лично модела с който работя в момента няма никаква друга стойност. Аз го ползвам, намирайки непрекъснато "границите му" на описание, нивата на анализ и синтез, новите взаимовръзки, които откривам на всички равнища на разглеждане. Аз самия подхождам по същия начин и в разглеждането на описанията на чуждите модели, до които се "докосвам". Използвам моделите и свързаните с тях "вътрешни" процеси, за задълбочаване на разбирането си по въпроса КОЙ СЪМ АЗ. Научих се и да не ползвам модели, когато сметна за необходимо. Ще имам отделна тема за концепцията и моделите като цяло - цел, смисъл, същност и значение...
Сега - по-конкретно - По начина по който схванах идеите ти, основния акцент попада на "размиването" на ролите на манипулиран и манипулиращ в общата им система. Разбира се, че е така. Ако това взаимодействие го наблюдаваме отблизо ще се забележи, че те като роли се различават, но по същността си се размиват. Те са деференцирани само когато се разглеждат в рамките на някаква конкретика. И само условно ние ги разделяме. Всяко задълбочаване на нивото на разглеждане, /на което и да било явление и взаимодействие/ би довело до "стопяване" на границите на различията. И не само с тези две обвързани роли е така - "помагащ-помаган, "обичащ-обичан", "закрилник-закрилян", "хищник-жертва", "преследвач-преследван", "богат-беден"... и т.н. Конкретно в примера за ролите "манипилиращ-манипулиран" - ти правилно си усетила, че основния импулс идва от потребността на определени индивиди, която се "заявява". И погледнато аналитично манипулираният е основния манипулиращ в цялата система, защото всичко тръгва от него. Дори и при взаимодействието той е определящото звено, и ще бъде такова, докато вътрешната му потребност се "засити" на това равнище и смени своя приоритет.

Понеже става въпрос за РОЛИ, да припомня, че роля е точно определена "матрица" /шаблон, схема/ в мисленето, реакциите /преживяването/ и поведението на даден индивид, по време на взаимодействието му с останалите индивиди. С такива готови шаблони ние разполагаме както генетично, така и приемайки ги наготово отвън - точно в синхрон със социализацията в която ние навлизаме след раждането си. Усвояването "отвън" в ранната дестка възраст става с процеса "имитиране". Ние ги наблюдаваме, възприемаме, изявяваме и мултиплицираме след това. С това те навлизат "неусетно" в нас самите и стават първите ни основи, на които се развиваме и "порастваме" впоследствие. Това са първите проявления на вярата и вярването. И това са основите на социалния живот въобще... Това е част от съдържанието на темата за човека и обществото....
Колкото до есенцията за "отказ" от вярването", за което ти изразяваш съмнение - това е въпрос, който ще разгледам внимателно и по-обстойно в темата за вярата и вярването. Най-общо обаче може да се каже така:
Всеки човек, който приема готови форми на описание на света, реакции, ги пренася в мисленето, чувстването, въображението си, го прави поради липса на друга възможност. В ранното детство, детето няма възможност за осмисляне и критично преразглеждане на формите на поведение до които то се "докосва". По-късно привързаността и идентификацията му към преживяванията определят неговата вътрешна стабилност да не е налична и индивида ще я "търси" чрез нещо "отвън". Една от формите за това е точно в групова форма на концепция, която предлага всичко, което ние нямаме в себе си, и затова очакваме да го получим наготово от нея. Това са груповите форми на концепции от всякакво ниво - като се почне от традиционните религии и се стигне до "традиционната" наука. Това е залегнало и тясно свързано в определението на понятието "ПАРАДИГМА". Все пак - всеки човек приема вярването си за истинна форма на битието си. Част от самото вярване е и "формулата" - че щом ние сме открили истината, значи това е истината за всички хора; значи "нашата група" е тази, дето я знае, и ще покажем на другите "ВЯРНАТА ИСТИНА". Всеки вярващ смята че това, в което вярва е единната и всеобща истина и принадл;ежността му към нейния егрегор го кара да "налага" тази му истина на всички други. За пример само ще дам следното - Обърнете внимание на следното - "ПРАВОСЛАВНИ, ПРАВОСЛАВИЕТО" като наименование за клоновете на християнските вярващи... и понятието Мюсюлманство - корена е думата Мюслим /муслим/, което в превод също означава "правоверен". Всеки в живота си може да различи лесно примери за "правилно" варване и Правилната ИСТИНА... 
« Last Edit: юни 25, 2006, 10:34:37 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Dani

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #19 on: юни 25, 2006, 12:45:11 pm »
 :)
Quote
погледнато аналитично манипулираният е основния манипулиращ в цялата система
Т.е. в един момент вече не се знае кой е манипулиран и кой манипулиращ, кой е глупакът и кой - хитрецът, кой се прави на глупак и кой си мисли, че е хитрец.
От позицията на професията ми повече ме интересува следствието от този принцип - как да разпознаем заявката за манипулиране и да не позволим да бъдем въвлечени в симбиозата.. Т.е. как да си запазим свободата на избор? Като че ли е лесно - просто прави само това, което ти харесва, а не което те съветват, очакват или искат другите от теб, пази се от зависимости... Т.е. не бъди глупак...
А замисляли ли сте се колко е привлекателна позицията на хитреца за нашето его и колко лесно е да се представи за "свободен избор" позицията на манипулатор? Започнем ли да делим хората на "добри и лоши, на глупави и хитри, на силни и слаби..." , значи капанът "разделяй и владей!" е щракнал зад гърба ни. Започнем ли да очакваме, недоволстваме, искаме от другите хора и от живота да се съобразяват с нашия "свободен  избор", ние сме "налапали кукичката".  Влезе ли се веднъж в симбиозата в ролята на манипулатор, въпрос на време е смяната на ролята - при това без да се усетим дори... 
Мисля си, че ако сме открили входа на капана, значи знаем и изхода... Достатъчно ли е само да пазим своята свобода? Според мен - не! Ключът към нашата свобода е в свободата, която ние даваме на другите и в умението да сме свързани, но не обвързани. Като птици в ято - летят в една посока, но всяка със своите криле, за размаха на които и трябва лично пространство... Ако завържеш две птици, крилете им ще станат четири, но те вече няма да могат да летят.... За да съм свободен аз, трябва да бъде свободен и човекът до мен.... :)


bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #20 on: юни 29, 2006, 07:56:31 am »
Dani,  O0
Аз ще изразя в леко шеговит, да ме извинява автора, тон:
Относно манипулатора и манипулирания, и двамата бедни и тъжни жертви на егото си ... или на „сънувания свят”,  мога да кажа нещо в стила на един „вожд на партията” от недалечното минало (може би манипулатор от класа, а може би манипулиран ...): Цаката е разширяване, разширяване, .... разширяване  .... на съзнанието, естествено, ......всеки ден, всеки час, всеки миг .... ей точно този миг ... сега. БУУУМММ!!!! :o :2funny:
Ако има още някой заспал, моля да ми се обади, имам средства за събуждане във формата на кофи с леденостудена вода (което, надявам се ще бъде оценено в летните жеги). :2funny:

medea

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #21 on: юни 29, 2006, 03:14:01 pm »
............ :)........“Всеки, който отваря уста, за да говори с някого, има само едно намерение: иска да го манипулира.” – Уолтър Пайнкоук.
"Манипулиране" не е дума с негативно значение.Това е начин на целенасочено общуване с околните за постигане на успех, цел, лично щастие и пр...
Примери:
1 пример Семейството - цял живот се правят опити за налагане на единия съпруг над другия.Правят се жестове, компромиси...
2 пример За да имате успехи в живота трябва да сте оценен и признат,как става това?
3 пример Изграждането на авторитет, продължителен и сложен процес....
4 пример Обществото и средата, в която живееем- поведенческо клише, образец налаган ни манипулативно;
5 пример Медиите- море от манипулации.... :)
6 пример Родителите и децата....
Всеки един от нас убеждава другите, не се оставя да  бъде използван, налага свое мнение, сдобива се с желани неща....И ВСИЧКО ТОВА ГО ПОСТИГА ЧРЕЗ МАНИПУЛАЦИЯ....като за всеки е различено в зависимост от същността и качествата на човека.

Иай

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #22 on: юни 29, 2006, 05:38:44 pm »
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
... Все още не мога да разбера докрай защо повечето от вас предпочитат да дават мнения за мненията на другите. Опитай ти самия да напишеш нещо подобно и да го прочетем всички. Сам ще видиш, че не е лесна работа...
 С уважение - Рамус.

Quote

Ами защото е много по-лесно да се критикува  ;) на това ни учат още в училище - как да направим анализ на литературно произведение, ... какво е искал да каже авторът или художникът... много по-малко се стимулира въображението на децата - да напишат нещо свое.
 Та затова според  мен се получава така - като четеш дадено мнение, търсиш за какво да се хванеш, за да изкритикуваш. Научени сме по-лесно да правим забележки, отколкото да похвалим някого за направеното.  O0

Dani

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #23 on: юни 29, 2006, 10:40:07 pm »
 O0 Иай - за съжаление си права - така са ни манипулирали съзнанието  :(
Обаче сега ми се иска не да критикувам, а да си кажа, че мисля и живея по друг начин.
............ :)........“Всеки, който отваря уста, за да говори с някого, има само едно намерение: иска да го манипулира.” – Уолтър Пайнкоук.

Много от нас не го правим нито съзнателно, нито несъзнателно. Просто общуваме свободни... Това, че авторът не може или не иска да го прави си е негов проблем. Генерализирането е успокоението на манипулирания и оръжието на манипулатора.
 
"Манипулиране" не е дума с негативно значение.Това е начин на целенасочено общуване с околните за постигане на успех, цел, лично щастие и пр...
Примери:
1 пример Семейството - цял живот се правят опити за налагане на единия съпруг над другия.Правят се жестове, компромиси...
В старото ми семейство наистина беше така, но сега не е. Има  много семейства от свободно обичащи се и разбиращи се съпрузи...
2 пример За да имате успехи в живота трябва да сте оценен и признат,как става това?
Нямам нужда да ме оценяват и признават други хора, за да имам усещането за успех. Моето лично усещане за удовлетвореност и радост от направеното от мен ми е напълно достатъчно...
3 пример Изграждането на авторитет, продължителен и сложен процес....
От позицията на човек с някакъв авторитет - с ръка на сърцето - никога не мисля за него и не го пазя. Просто си работя с Любов и уважение към свободата и личността на децата и моята собствена личност - работя заради взаимното удоволствие от нашето общуване...
4 пример Обществото и средата, в която живееем- поведенческо клише, образец налаган ни манипулативно;
Не ми пука за образците, клишетата и морала на средата и обществото. Единственият ми закон е "Обичай ближните си така, както обичаш себе си (Не причинявай на другите това, което не искаш да причинят на теб)".
5 пример Медиите- море от манипулации.... :)
;D ;D Има начин да различиш информацията от манипулирането и да не се оставиш да те вкарат в капана.
6 пример Родителите и децата....
Е, това е най-страшната манипулация с трагични последици! Съгласна съм! Но за това си струва да се отвори специална тема. Има изход и от нея, обаче...
Всеки един от нас убеждава другите, не се оставя да  бъде използван, налага свое мнение, сдобива се с желани неща....И ВСИЧКО ТОВА ГО ПОСТИГА ЧРЕЗ МАНИПУЛАЦИЯ....като за всеки е различено в зависимост от същността и качествата на човека. 
Все повече хора вече не го правим! Знаем, че на симбиозата "манипулиран - манипулатор" много и се иска отново да ни вкара в себе си, но това е невъзможно. Веднъж разпериш ли криле, вече не могат да те убедят, че пълзенето е единственият начин да се придвижваш тук на земята.... ;)
Надявам се, прозвуча като откровение, а не като критика. Ако съм засегнала някого - моля да ми прости... (но ми е все едно дали ще го направи - това си е вече негов свободен избор  :smitten:)

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #24 on: юни 29, 2006, 10:46:28 pm »
............ :)........“Всеки, който отваря уста, за да говори с някого, има само едно намерение: иска да го манипулира.” – Уолтър Пайнкоук.

Много от нас не го правим нито съзнателно, нито несъзнателно. Просто общуваме свободни... Това, че авторът не може или не иска да го прави си е негов проблем.

Ако правим нещо несъзнателно - едва ли си даваме смтка за него.   :P
« Last Edit: юни 29, 2006, 10:48:04 pm by wind »
fly like a wind .......

medea

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #25 on: юни 30, 2006, 06:39:53 am »
...... :)............Привет,Dani!......

Все повече хора вече не го правим! Знаем, че на симбиозата "манипулиран - манипулатор" много и се иска отново да ни вкара в себе си, но това е невъзможно. Веднъж разпериш ли криле, вече не могат да те убедят, че пълзенето е единственият начин да се придвижваш тук на земята.... ;)
Надявам се, прозвуча като откровение, а не като критика. Ако съм засегнала някого - моля да ми прости... (но ми е все едно дали ще го направи - това си е вече негов свободен избор :smitten:)


Да, да, безспорно имате право. Но обяснете ми подробно как стигнахте до тези заключения, може би ще мога да науча нещо. :)[/b]

Dani

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #26 on: юни 30, 2006, 07:25:18 am »
Не знам дали "имам право" и не се стремя към това - просто така ми е щастливо и спокойно да живея... Радвам се, че имам още един съмишленик... Но ако на хората, които са избрали да бъдат манипулатори и манипулирани им е добре и спокойно така, нека живеят както им е щастливо... Не държа да им променям мнението и начина на мислене и живот - те са свободни (стига да не се опитват да ме присъединят към "правата вяра").
С удоволствие бих споделила каквото съм премислила, преживяла, носила и нося в душата си... Моля само да уточните за кои заключения конкретно задавате въпроса си...
С Любов и усмивка  :smitten:

Dani

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #27 on: юни 30, 2006, 07:33:11 am »
За Wind - да, права си за несъзнателното манипулиране! Това е най-трудната част от освобождаването. Няма как да я предвидим, но можем да ВНИМАВАМЕ в своите и на заобикалящите ни реакции, поведение... Ако усетим, че се опитват да манипулират свободата ни, значи по някакъв начин сме го предизвикали - затова сме съзнателни същества, да преценим как точно сме го направили или го правим. Забелязала съм, че обикновено най-лесно "влизаме" в манипулацията когато много ни се иска да направим "добро" на някого - поне при мен е така. Когато се хвана в такова желание, си казвам Добрата молитва и си повтарям, че не съм аз тази, която знае какво е доброто за мен, а камо ли за другите. Нека Господ реши!
 :angel: :smitten:

medea

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #28 on: юни 30, 2006, 03:39:47 pm »

БЛАГОДАРЯ!
Питам Ви за следното:

1.".....Обаче сега ми се иска не да критикувам, а да си кажа, че мисля и живея по друг начин."

Какво визирате като разлики между Вашия начин на живот и моя /примерно/? :)

2...."От позицията на човек с някакъв авторитет - с ръка на сърцето - никога не мисля за него и не го пазя. Просто си работя с Любов и уважение към свободата и личността на децата и моята собствена личност - работя заради взаимното удоволствие от нашето общуване..."
 
Какъв човек стои зад думата АВТОРИТЕТ? Как разбирате тази дума?

3."Не ми пука за образците, клишетата и морала на средата и обществото. Единственият ми закон е "Обичай ближните си така, както обичаш себе си (Не причинявай на другите това, което не искаш да причинят на теб)". "

Интересувате ли се от обществото,в което живеят Вашите деца и Вие самата? 8)

 4....";D ;D Има начин да различиш информацията от манипулирането и да не се оставиш да те вкарат в капана."

Защо приемате думата "манипулация" за мръсна дума?
Възприемате ли я като коварни трикове, злонамерено заблуждаване, използване на по-глупавия, нещо нечестно, непозволено и безотговорно?


5."...Е, това е най-страшната манипулация с трагични последици! Съгласна съм! Но за това си струва да се отвори специална тема. Има изход и от нея, обаче..."
 
Каква разлика намирате между начина, по който политиците манипулират своите избиратели, търговските фирми – клиентите си, а родителите – децата си или обратното?

6."Все повече хора вече не го правим! Знаем, че на симбиозата "манипулиран - манипулатор" много и се иска отново да ни вкара в себе си, но това е невъзможно. Веднъж разпериш ли криле, вече не могат да те убедят, че пълзенето е единственият начин да се придвижваш тук на земята.... ;)"

Ако се стремите към дадена позиция достатъчно ли е според Вас само да бъдеш добър/добра/?Не мислите ли, че поне толкова необходимо е и да ни признаят за такъв/такава/?

Предварително благодаря за вниманието  Ви!
...kind regards!

Dani

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #29 on: юли 01, 2006, 12:11:45 am »
Благодаря за възможността да си поговорим по темата...
1. Не се интересувам от начина на живот и мислене на никого конкретно. Не сравнявам моя с ничий друг (това са манипулативни техники). Всеки да си решава за себе си. Аз, не живея по начина, описан в постинга като универсален за всички. Дръзнах да се "отлъча от правата вяра":
Quote
........“Всеки, който отваря уста, за да говори с някого, има само едно намерение: иска да го манипулира.” – Уолтър Пайнкоук.
"Манипулиране" не е дума с негативно значение.Това е начин на целенасочено общуване с околните за постигане на успех, цел, лично щастие и пр...
2. В манипулативната симбиоза авторитетът е ключово понятие. Манипулираният заявява нуждата си от авторитет, т.е. признание и влияние над мнението и поведението над другите (с тях той се трансформира в манипулатор). Обаче трябва да се "бори, заслужава и пази" авторитета си, т.е. да се съобразява с мнението на другите за него - ако искаш да манипулираш, трябва да се оставиш да те манипулират. За мен казват, че имам авторитет - търсят ме за мнение, поверяват децата си... - на мен, обаче не ми пука дали аз, някой друг или нещо ще го разруши. Т.е. аз не се подчинявам на манипулацията като проявявам безразличие към този основен неин механизъм. Единственият ми критерий е любовта, която изпитвам по време на работа и общуване.
3. Интересувам се само от състоянието, в което се намира душата на човека, с който общувам в момента. За мен обществото е фиктивно понятие, измислено с манипулативна цел.
4.Не, не я наричам с никаква друга дума освен "блатото, което дави свободата и Любовта на душата ни". Нека си я има - мога и без нея. Не мога вече да се върна в нея.
5. Това е въпрос за отделна дискусия.
6.
Quote
Ако се стремите към дадена позиция достатъчно ли е според Вас само да бъдеш добър/добра/?
ДА. Под добра разбирам да си щастлива докато работиш и да обичаш това, което работиш.
Quote
Не мислите ли, че поне толкова необходимо е и да ни признаят за такъв/такава/?
Не мисля. Нуждата от признание ни прави зависими от него. Щастието и любовта са напълно достатъчни...поне на мен
Благодаря за вниманието..