Author Topic: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ  (Read 55982 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #90 on: август 11, 2006, 09:03:56 am »
Последните две мнения ще ги оставя без коментар, че почвам да се повтарям вече. Все едно и също. Поне аз лично не виждам смисъл.

Ом... какво да ти кажа...
Не става, приятелю. Всъщност направих и няколко опити за постове с друг характер - именно както пишеш ти да изляза от този "специализиран философски жаргон". Има ги, но това означава да лъжа - не знам дали разбираш какво искам да кажа. Означава просто да си измислям. Ако накараш група микробиолози да то обяснят какъв е точно механизма на заразяване със СПИН, също няма да е разбираемо за повечето хора, защото се налага предварително да се знаят понатия и знания. И за да се опитат да ти обяснят простичко, ще трябва да ти стъкмяват всякакви "аналогии"... да ти го разказват като приказка... само и само да ти представят общото положение. Но в общото положение няма да стигне до теб нито принципа, нито същността... А отгоре на всичко, самия ти ще си интерпретираш техните аналогии по своя си начин.
Така, че аз не съм мисионер, нито съм просветлен /независимо, че иронично вече няколко пъти вече ме наричаха така/. Не съм учител, нито говорител на истината. Не гоня популизъм и това просто не съм аз.
Ако съм познал нещо, и съм решил да го споделя с вас, го правя така, както е в точката в която съм в момента. За мен другото е форма на лицемерие, защото трябва да си стъкмявам разбирането и се получава просто една голяма ЛЪЖА.
Всеки трябва да си извърви пътя към тези неща, а не да чака да ги получи наготово.
Така, че който може - разбира. Който усеща - ще си направи труда - да разбере, защото когато човек сериозно вложи усилия в определена посока, резултата винаги е налице. И ако това не е вашата цел, то и няма смисъл да го правя аз вместо вас.
Всеки един от вас сам си определя как приема нещата от живота. Това се отнася и за написаните от мен неща включително.
Избора е ваш. Така или иначе всеки си го прави.
И за да постигнете нещо, не начина ми на писане или идеите ми биха попречили или съдействали за развитието на всеки един от вас.
------------------------------------
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Nirvana

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #91 on: август 12, 2006, 06:48:37 am »
Quote
Последните две мнения ще ги оставя без коментар, че почвам да се повтарям вече. Все едно и също. Поне аз лично не виждам смисъл.
Нямаш отговор и на едно предизвикателство  >:D
Все разтягаш локуми, само "коментираш". Ти изобщо не си "Тук"  :P
А си тръгнал да говориш и за другите кой къде е...
Не виждал смисъл... Няма и да го видиш "тук"  :P
Според мен  :uglystupid2:

Но прав си за себе си (сигурно)  :)
"Ти си знаеш" най- добре  ;)

( Постовете ти са само "разсъбличане" за собствено удоволствие...
няма защо да мислиш как да се разсъблечеш, че и другите да го "разберат"  O0  >:D )

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #92 on: август 12, 2006, 09:56:29 am »
Рамус, какъвто и да му е стила, пише по теми близки до темата на сайта. И пише съществени неща.
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

medea

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #93 on: август 12, 2006, 01:28:31 pm »
Така е,sirius,съществени са, но трябва да се има впредвид следното...
- първото е начинът, стилът, по който е написано;
- второто е емоцията, с която се възприема от всеки един конкретен читател с неговия индивидуален културен и интелектуален потенциал;
- третото – какво  всъщност е искал да ни каже авторът – не винаги, а понякога и изобщо, няма никакво значение, защото хората не обичат нравоученията и философстванията на умници, хукнали да ги изненадват с тривиалните си житейски истини, приличащи на дизпептични разстройства.
Аз обаче съм за стрийптиза на душата...ако бях мъж щях да стана свещенник....заради изповедта.... :2funny: :2funny:

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #94 on: август 12, 2006, 02:39:13 pm »
Медеа,
 Добре, че не си ми терапевт, :2funny:
Боже, колко мъка ме чака, ако решат да ме освидетелстват...
Много добър начин всеки да се упражни на остроумие, нали.
Аз си пиша, хората се упражняват - всеки по неговия си начин.
-------------
От всичкото най-много ми е смешно когато някой непрекъснато пише какво и защо не му харесва, и какво е нужно според него да се промени... как да бъде написано... какво обичали хората... кой и защо го нарекли умник... и от какви разтройства страда. Може би момичета това да ви изглежда много духовито или много духовно... Може пък просто да се забавлявате. Като не може друго човек да прави може пък и това да е вариант. Нали все пак и това е начин да се загуби малко време, за разтоварване, разнообразие, опити за забавление. Внимавайте някой да не вземе "да се вземе много насериозно"...щото това е много вредно...  :) 

Всъщност това не е ресторант, а шведска маса - всеки си взима както вече е сложено, а не тепърва да се оплаква с претенциите си - какво точно иска, как точно да му го приготвят и какъв вид да има. Пробва, яде и толкова, като не му харесва отива на друга маса, или опитва от другите ястия. Щото на някои глезенки дечица много им допада идеята непрекъснато да недоволстват и мрънкат, щото все не им харесва.

Освен това ми прави впечатление разликата в "личния" контакт между мен и вас... и това, което пишете публично във форума. Май си има значение публиката, нали? Или настроението? Или пък това, че човек може да има множество "лица"... Това , Медеа, какво разтройство се нарича? Или не се "нарича", щото се среща навсякъде и е прието за нормално? ::). Да прочетеш за Психичните разтройства от учебник е едно, а да се правиш, че разбираш от тях е друго.  :2funny:

КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА ПРОСТО НЕ ЧЕТЕТЕ - нарича се безразличие - без значение. Просто е. И това ли е написано в типичния за мен неразбираем стил?
Има толкова много други теми в които да си упражнявате остроумието и иронията.
----------------------------------------------
Колкото до стриптийза на душата - каквато и да си - просто не можеш да го направиш. Ако ще мъж, ако ще и свещеник... само си приказваш за фантазиите си. Ако можеше щеше да го правиш, а нямаше да се занимаваш какво и защо правят другите. ;)

--------------------------
Това е последния от постовете ми в този подраздел, в който ще обяснявам проблема за вида и съдържанието на написаното.
Казвам последно - който може и разбира - да се възползва по своя си начин. Няма правила, няма условия дали и как ще го направи.
Който не може и не му харесва - да не чете.
Нямам нищо общо с  емоциите и реакциите на хората, нито техните избори за преживяване на това или онова, просто защото съм наясно, че това е плод на техните избори и не ми е работа да се намесвам и да управлявам какво, как и по какъв начин хората да изразят своите си избори. Не казвам, че не ме интересува, а само че не ми е работа и ги уважавам достатъчно,  да оставя на тях самите да си решат за себе си. И механичните им и импулсивни преживявания и последвалите реакции, свързани с написаното от мен не са моя работа, а тяхна отговорност, макар, че повечето хора не им харесва да е така.
Много от вас ми предлагаха да играя на всякакви правила - главно на тези, на които на тях им харесва.
Не играя на игри - дори и на моите /освен в някои регламентирани изключения - но те са си само мои/.
Аз не пиша пожелание на читателите, а каквото на мен ми е потребно.
Аз не съм автор на любовни и духовни романи и текстовете не се четат като на "един дъх". Не предлагам наготово нищо. И не е моя работа, че някои хора се дразнят, че не го разбират и се опитват да ми прехвърлят представата си за "причината за това". Много добре си давам сметка, че е напълно нетипично, когато за нещо човек не е доволен, да потърси причината у себе си, а не някъде "наоколо". Има си хора, дето просто не ПОЗНАВАТ "А и Б" за толкова много неща, но много държат да "покажат" и защитят гордостта си. Нали все пак отнякъде трябва да се вземе "заместител" за чест и достойство.

Това е положението и ясно съм го обяснил в други теми - още в началото на своето идване във Изворите.
Това съм - това предлагам.
Дано сега да съм достатъчно ясен. ^-^

10х
.
« Last Edit: август 12, 2006, 03:09:03 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

grizzly

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #95 on: август 12, 2006, 03:08:00 pm »
Взимаш нещата, които пишеш твърде насериозно, сигурно защото не са "пожелания", а лични преживявания и мисли. Но за нас са още една гледна точка върху живота, те нямат същата дълбочина и значение, поне не в общия случай. Пак ти казвам, че много присърце взимаш коментарите. Фактът, че нещо е казано с шеговит тон, не значи, че няма по-дълбок смисъл, от изказаното със сериозен тон.
"Аз си пиша, хората се упражняват - всеки по неговия си начин." Чудесно си го казал, остави всеки да си коментира, четящият човек, ще прецени кое му е полезно, закачливите коментари или сериозните размисли. Шведска маса  :P
"Да прочетеш за Психичните разтройства от учебник е едно, а да се правиш, че разбираш от тях е друго. " - Сега сте квит ;)

----------------------------
Отговор на Рамус:

Та аз въобще не говоря - нито за нея, нито на нея - МЕДЕА, става въпрос. Тя всъщност не го казва на мен, нито за мен - тя има предвид нещо нейно си.
 И за какво ми е този "квит". Да не мислиш, че се боря с "нещо си". Това за мен са безсмислени неща. Напълно безсмислени. Може и така да ти изглежда - това не е ли възможност?... А не е ли вероятна?
« Last Edit: август 12, 2006, 03:14:46 pm by ramus »

medea

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #96 on: август 12, 2006, 07:02:23 pm »
....Ех, Ramus...Ramus....на тази шведска маса не може човек даже да се усмихне..направо ми се отяде...Аз само се пошегувах..а ти... :'(...
Няма да кажа "извинявай", защото корена на тази дума бил "вина"...Ще ти кажа - прости ако можеш! Нищо лично. :-[

Колкото до стрийптиза на душата...не бъди толкова сигурен, че само ти го можеш. Много хора го правят..с публиката или без....тя просто няма значение,защото не я забелязват...
е...аз... :-X

OM

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #97 on: август 12, 2006, 09:04:58 pm »
"Не става, приятелю. Всъщност направих и няколко опити за постове с друг характер - именно както пишеш ти да изляза от този "специализиран философски жаргон". Има ги, но това означава да лъжа - не знам дали разбираш какво искам да кажа. Означава просто да си измислям. Ако накараш група микробиолози да то обяснят какъв е точно механизма на заразяване със СПИН, също няма да е разбираемо за повечето хора, защото се налага предварително да се знаят понатия и знания. И за да се опитат да ти обяснят простичко, ще трябва да ти стъкмяват всякакви "аналогии"... да ти го разказват като приказка... само и само да ти представят общото положение. Но в общото положение няма да стигне до теб нито принципа, нито същността... А отгоре на всичко, самия ти ще си интерпретираш техните аналогии по своя си начин. "

Нещо се опитваш да ме заблуждаваш ramus,приянелю, излиза че за теб формата е по-важна от съдържанието, ако промениш формата, т.е. изказа- лъжеш, а мен въобще не ме интересува тя, за мен е ценно съдържанието-както и да е изказано, то е винаги валидно и носи истинската същност на нещата.Както е казано "Добрият кон и под скъсан чюл се познава"Не ме баламосвай и с жаргона на биолозите, чела съм достатъчно описания на доста големи светила в тази наука при която използат съвсем достъпна терминология и обясняват съвсем разбираемо доста сложни неща, също  физици и т.н. Това е гениалността да намериш и опишеш нещо по съвсем достъпен начин - кратко и ясно. Естествено никой не иска да заместваш понятия - да даваш обяснения и т.н. Мисля, че тук всички са на доста високо интелектуално ниво, няма нужда да се давим в думи за да си обясним един на друг какво е важно за нас в този живот. Другото е софистика.
Това, че все повтаряш - "това съм аз" , който иска разбира, приема , яде от тази шведска маса и т.н. лично за мен е много полезно,защото аз все се опитвам да помогна на другите да ме разберат, да се опитам да им бъде полезна, да им покажа най-краткия изпитан от мен път до достигната от мен истина. Аз съм това.Не знам кой от нас е прав - вероятно всеки за себе си. Едно само знам, колкото повече събудени хора има, колкото повече желаещи да се събудят и да търсят пътя към духовното и физическо съвършенство, толкова в по-добърр чист  и съвършен свят ще живеем, ако не ние то поне нашите деца ... :angel:
 :smitten:

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #98 on: август 13, 2006, 08:45:12 am »
Медеа,

По-лесно ли е да се вижда навсякъде лично отношение?
 Значи, ако ти се пошегуваш, това е просто шега, а аз не разбирам шегата и се "вързвам"..
А когато аз го направя /пошегуването и провокацията/ пак се тълкува като лично отношение и реакция на вързването. Ако нищо не кажа, ще излезе пък че не давам отговори /както по-горе Нирвана написа/, или пък че те игнорирам /което пак е лично отношение...
Излиза, че каквото и да напиша все за отношение "става" въпрос.
Не мога да видя нищо за което да ти прощавам... Толкова съм далеч от това...
Но ако толкова си избрала да държиш на него - Прощавам ти - Сега и Завинаги!

Все пак гледай за какви неща говорим в тема за самопознанието - обясняваме си кой защо прави или не прави, пише или не пише /каквото и да е/... Чудя се - наистина ли е толкова важно това.

Наистина ли е важно Ом, да напиша нещата, за да бъдели разбираеми за този, или онзи. Няма човек, който да може да изкаже една идея и всички да я разберат. Изкарваш, че за мен формата била по-важната от съдържанието... Ами точно обратното е - та ти самата го пишеш. Защото ако наистина съдържанието е по-важно, няма да има нужда да се достига до него през точно определена форма /в случая начина по който обяснявам нещата/, а от която и да е форма, може да се стига до съдържанието...
Не може и няма как да се пишат неща и после като ги прочетат хората да се просветлят...
Не може и няма как, като бъдели осветлени по определени въпроси, да се промени света и цялото човечество. Така, че на децата ни ще се наложи да си изживеят съдбите си... да си платят със съответните "цени"... да отработят собствената си карма... да преоткрият сами каквото е нужно за пътя на всеки от тях.
И ако изберат да си  останат в "групата" и да споделят груповите неща, тогава ще им се наложи да "плащат" груповата карма /семейна, национална, глобална/... и да "кретат" през груповите процеси, да зависят от тях... но това са също избори и ще си бъдат техни. Както ще си бъде и тяхна отговорността.
ОМ, хайде да се опитаме да не им отнемаме възможността да поемат своята отговорност като индивиди. нека да го оставим това на тях. Нека не правим нищо "в името на... децата" защото колкото и благородна да изглежда идеята /особено за една жена и майка/, все пак става въпрос не за "деца", а за пълноценни, свободни и равностойни на нас "личности" или ииндивиди...

За развитието на човечеството като цяло /като егрегор/ си има специален клон от "хора" ангажирани и посветили се на идея като тази. Има си специални автори и написани книги за това. Най-голямата група читатели на планетата е именно прицеленатав този процес.

Тук тази тема, този подраздел... не е посветен на човечеството като група. Този раздел има за цел две основни неща, които изцяло са свързани с мен - за мен. Нека тези, които виждат някакъв смисъл - за тях си - за себе си - се включат - със себе си. В това няма никакви условия - безусловно е.
Именно защото аз самия "произлизам" от групата /както и всички хора, просто защото всички сме били деца/ мога да дефинирам някои процеси, явления, принципи. Никъде не твърдя че са верни, нито правилни. Толкова ли е трудно да можете да споделите собствените си разбирания, знания, опит, проникновения, идеи... ако ги имате, разбира се.
Защо непрекъснато трябва да се обсъжда какво точно и защо съм го написал аз, а едновременно с това самите вие просто не си позволявате да напишете вашите "индивидуални" страни... да напишете за страховете си, за опитите си да ги преживеете, да погледнете на себе си "отстрани". Да изявите пред останалите кога и защо последно сте си разрешили да преосмислите себе си и света, в който живеете. Кога сте ревизирали за последно представите си, преживяванията си, ролята им за вас самите... Нима мислите, че са нужни голям обем от знания по тези въпроси? Не са нужни знания - нужно е само друго отношение. И ако го нямате значи няма и как да го направите. Това е свързано със самия човек и е необходимо да му "идва отвътре" - не става с желаене, искане, воля, усилия.... Когато е узряло "там - вътре" самичко ще си намери пътя да "разцъфти"... защото това сте вие... но огледани през призмата на отношенията си към нещата от живота и към вас самите.
ОМ..., не може да се обясни на някой, нещо, което самия той не може и не иска да си обясни. Това всеки човек ще си го направи за себе си /когато му дойде времето/ Дотогава такива "обяснения" ще му идват все "отвън" и той ще играе игрите да си защитава своите убеждения, принципи... защото неговите си неща той самия си ги е направил - за него си. И в "пространството" около него ще му харесват само онези "други" неща, които са "близо до неговите собствени" и чрез които той да си "предокаже" че е прав, важен, нужен, смислен... нищо че ще е измислено... Това му трябва - това и ще направи... и няма сила, която да му се противопостави в това му начинание и процес. Както и всичко друго във Вселената, това също е обезпечено по всички "нива" на БИТИЕТО... и ще си остане такова, докато не се промени "съкровения" избор на "божествената единица". И няма сила, която това да го направи "отвън"... защото личния избор ни е даден по произход - като възможност и като отговорност. ВИНАГИ И ДВЕТЕ - и от това не може да се избяга без значение кой какво си измисля или пък е осъзнат -
СВОБОДНИЯТ ИЗБОР... и ОТГОВОРНОСТТА ЗА ПРАВЕНЕТО И НЕПРАВЕНЕТО МУ.
ВИНАГИ ЗАЕДНО - те са всъщност едно и също - като монетата с двете й страни.


---------------------------------------------
Отивам на Марциганица, за да проверя как стоят нещата за мероприятието през есента за Белинташ. Така, че за днес това от мен.

10х
« Last Edit: август 13, 2006, 08:54:00 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

OM

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #99 on: август 13, 2006, 05:58:05 pm »


Наистина ли е важно Ом, да напиша нещата, за да бъдели разбираеми за този, или онзи.

[color=Green]А за какво иначе се пишат?[/b][/color]
Няма човек, който да може да изкаже една идея и всички да я разберат. Изкарваш, че за мен формата била по-важната от съдържанието... Ами точно обратното е - та ти самата го пишеш. Защото ако наистина съдържанието е по-важно, няма да има нужда да се достига до него през точно определена форма /в случая начина по който обяснявам нещата/, а от която и да е форма, може да се стига до съдържанието...

[color=Green]Да от всука форма може да се стигне до съдържанието, но аз все още не разбирам ти защо избираш тази форма за този форум?[/b][/color]

Не може и няма как да се пишат неща и после като ги прочетат хората да се просветлят...
Не може и няма как, като бъдели осветлени по определени въпроси, да се промени света и цялото човечество.

С един замах отрече всички така наречени "Свещени книги"

ОМ, хайде да се опитаме да не им отнемаме възможността да поемат своята отговорност като индивиди. нека да го оставим това на тях. Нека не правим нищо "в името на... децата" защото колкото и благородна да изглежда идеята /особено за една жена и майка/, все пак става въпрос не за "деца", а за а за пълноценни, свободни и равностойни на нас "личности" или ииндивиди...


Че в чие име да правим нещата, освен за нас и нашите деца, за нашите предшественици нищо не можем да направим. Каквото правим за нас, го правим волю или неволю и за нашите наследници, просто друго положение няма.
Как се пръкват "пълноценни, свободни и равностойни на нас "личности" или ииндивиди..." - от небето ли  паднат, или се събуждат като станат на 18 години такива, обясни моля те как на практика става това без участие на родители, роднини, общество.


За развитието на човечеството като цяло /като егрегор/ си има специален клон от "хора" ангажирани и посветили се на идея като тази. Има си специални автори и написани книги за това. Най-голямата група читатели на планетата е именно прицеленатав този процес.

Тук нещо си противоречиш с "Не може и няма как, като бъдели осветлени по определени въпроси, да се промени света и цялото човечество. " Хем не може, хем има "хора" - все пак дефинирай какво имаш предвид под това понятие сложено в кавички.

Тук тази тема, този подраздел... не е посветен на човечеството като група. Този раздел има за цел две основни неща, които изцяло са свързани с мен - за мен. Нека тези, които виждат някакъв смисъл - за тях си - за себе си - се включат - със себе си. В това няма никакви условия - безусловно е.

[color=Pink]Добре, за теб с теб, ама за да видя смисъла ми трябва още малко уточнявания. Ако пишеш са себе си, за да се разбереш по-добре ти самият, това е друго нещо , приятелю.[/color]

Именно защото аз самия "произлизам" от групата /както и всички хора, просто защото всички сме били деца/ мога да дефинирам някои процеси, явления, принципи. Никъде не твърдя че са верни, нито правилни. Толкова ли е трудно да можете да споделите собствените си разбирания, знания, опит, проникновения, идеи... ако ги имате, разбира се.
Защо непрекъснато трябва да се обсъжда какво точно и защо съм го написал аз, а едновременно с това самите вие просто не си позволявате да напишете вашите "индивидуални" страни... да напишете за страховете си, за опитите си да ги преживеете, да погледнете на себе си "отстрани". Да изявите пред останалите кога и защо последно сте си разрешили да преосмислите себе си и света, в който живеете. Кога сте ревизирали за последно представите си, преживяванията си, ролята им за вас самите... Нима мислите, че са нужни голям обем от знания по тези въпроси? Не са нужни знания - нужно е само друго отношение. И ако го нямате значи няма и как да го направите. Това е свързано със самия човек и е необходимо да му "идва отвътре" - не става с желаене, искане, воля, усилия.... Когато е узряло "там - вътре" самичко ще си намери пътя да "разцъфти"... защото това сте вие но огледани през призмата на отношенията си към нещата от живота и към вас самите.

[color=Green]Добре, ама тази тема е за ramus, разчепквайки те теб, може би ние съвсем лесно достигаме и изясняваме себе си, така че, приятелю, не се сърди, че съм сложила под лупата твоите разсъждения, така лесно виждам и своите " огледани през призмата на отношенията си към" твоите мисли. Не споря с теб, а изследвам, анализирам, съпоставям, синтезирам, няма лиши помисли, няма лоши чувства. Виждаш, че всичко е в съответствие и с твоето желание [/b] [/color]
ОМ..., не може да се обясни на някой, нещо, което самия той не може и не иска да си обясни. Това всеки човек ще си го направи за себе си /когато му дойде времето/ Дотогава такива "обяснения" ще му идват все "отвън" и той ще играе игрите да си защитава своите убеждения, принципи... защото неговите си неща той самия си ги е направил - за него си. И в "пространството" около него ще му харесват само онези "други" неща, които са "близо до неговите собствени" и чрез които той да си "предокаже" че е прав, важен, нужен, смислен... нищо че ще е измислено... Това му трябва - това и ще направи... и няма сила, която да му се противопостави в това му начинание и процес.Както и всичко друго във Вселената, това също е обезпечено по всички "нива" на БИТИЕТО... и ще си остане такова, докато не се промени "съкровения" избор на "божествената единица". И няма сила, която това да го направи "отвън"... защото личния избор ни е даден по произход - като възможност и като отговорност. ВИНАГИ И ДВЕТЕ - и от това не може да се избяга без значение кой какво си измисля или пък е осъзнат -
СВОБОДНИЯТ ИЗБОР... и ОТГОВОРНОСТТА ЗА ПРАВЕНЕТО И НЕПРАВЕНЕТО МУ.
ВИНАГИ ЗАЕДНО - те са всъщност едно и също - като монетата с двете й страни.
Красив водопад от думи!
Добре какво е твоето предложение, да продължаваме така до второ пришествие, или да променим нещо.
Лично аз предпочитам освен СВОБОДЕН ИЗБОР да знам и кой е ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР за мен, не унифицирам, всеки има своя ПРАВИЛЕН ИЗБОР, а ти знаеш ли твоя?[/color][/b]
[/left]

Само приятни изживявания на Марциганица!

Така се получи, че всичко излезе като цитат, та с промяна на цвета отделих моите думички, дано не съм нарушила фатално правилата. >:D
 :smitten:
« Last Edit: август 13, 2006, 06:00:50 pm by OM »

medea

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #100 on: август 14, 2006, 09:01:11 am »
Прав е Ramus!!!
Едно дърво, ако е отрупано с плодове, е красиво, но всуе, ако няма кой да обере плодовете му. Да нахрани някого с тях, да е полезно със съществуването си. O0

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #101 on: август 14, 2006, 10:40:56 am »
Медеа,

Рамус не е прав /че кой пише постовете си прав - отнема ми много време и винаги съм седнал на стола си пред компютъра :)/,
нито нещата, които пише са такива. Рамус не казва нищо ново и няма претенциите за авторство, нито на оригиналност. Пет пари не давам за тези неща.
Аналогията с дървото и плодовете въобще не се отнася до мен и моето разбиране за живота и света.
Фактически никое дърво не се интересува дали ще има кой да обере плодовете му... Не се интересува дали ще нахрани някого с тях и дали ще е полезно. Дори е точно обратното - ако никой не обере плодовете му, те ще продължат естественото си предназначение - да бъдат част от рамножителния механизъм, служещ за запазване на вида му.

И ми се струва, че е крайно време всеки да си помисли, че идеята, че всичко около вас съществува единствено за да ни служи и да привиждате във всяко нещо ролята му да ви радва или натъжава, да ви дразни или ощастливи, да ви осмисли или нарани е просто една чудесна илюзия, която умът ви играе.
Нито дървото се интересува кои сте и какви сте, нито птичките пеят за да ви наслаждават, нито слънцето изгрява или залязва, за да му се радвате...
Всяко нещо следва естествения си ход и все някога човек ще се наложи да слезне на земята и да види нещата как са нея. Защото от красивата и измислена камбанария на егото и ума ви могат само да се виждат измислеците и илюзорните сътворения, във името на потребностите на същото това ЕГО.
Всеки път, когато вие привиждате нещо около вас, като красиво или грозно, като глупаво или смешно, като дразнещо или оригинално, всеки един от нас забравя, че извън това разглеждане нищо във света не е такова, каквото ние му приписваме.
Единствено потребността ни да преживяваме и емоционираме /Ха! - нова дума/ определят какво , защо и къде го привиждаме.
Странно ми е също така, че се появи тема "за контрола на емоциите", в която никой от вас не се е опитал даже да дефинира ясно, прецизно и в дълбочина какво е това ЕМОЦИЯ. Че как да я дефинирате, като не е ясно кога се появява, как протича, каква й е ролята, какъв й е смисъла, със кое е свързана и защо на толкова много хора това е "централната тема в живота им"????? А очевидно е, че темата го изисква. Защото идеята, за емоциите и чувствата, за преживяванията и настроенията е същностна и ключова, преди да си дадем сметка за това "кои сме ние" и "какъв живот живеем".
Защо толкова много хора след като им бъде зададен въпроса "как бихте си представили живот, в който да няма чувства, тръпка, емоции, настроения, борба...", отговарят "че това какъв живот е - това означава смърт".
Вие какво бихте избрали ?
А иначе обяснения много - и в книгите и на Хейз, и на другите "полулярни" автори може да се прочете всичко... защото ако вземат да напишат какво е положението, никой няма да ги прочете. Така всеки автор си прави собствения компромис - да напише за пътя си към истината или да напише, нещо което ще го четат, ще стане известен, да спечели пари... Важно е да бъде написано за да се "хареса" на голямата бройка читатели. Да им "подскаже леко и деликатно"... да не би да се стреснат...

Не ги умаловажавам... Всеки автор си има своя мисия и своя смисъл.

Но за мен компромиса с ИСТИНАТА е ЛИЦЕМЕРИЕ... ДА - ЛИЦЕМЕРИЕ. И когато му беше времето и бях на кръстопът - кое да избера - красивото, но измислено от мен - или да поема по несигурния и напълно неизвестния път... без ориентир, без посока... без съдействие... Аз все пак избрах ИСТИНАТА... Така - без да знам дали това е правилното. Без да знам каквото и да било... Просто ИСТИНАТА МЕ ИНТЕРЕСУВА - не измислените светове... Усещам го "отвътре"...и оставих целия си живот отдаден на това "отвътре". Оставих всичко, дето другите правиха, всичко, което харесваха... оставих всичко, което до този момент смятах за важно. Оставих кариера, положение, известност...защото отгоре на всичко това ми беше предоставено на тепсия - иманно като примамка.
И разбрах, че новите неща изискват нов човек - променен човек. Това е голямата тайна - елементарна и проста. ПРОМЯНАТА - тоталната промяна. Дадох й всичко от себе си - време, усилия, внимание - целия си потенциал /да не говорим, че чак тогава го преоткрих/. И един ден увлечен от процесите, се усетих, че така - съвсем неусетно за мен всичко вече беше променено. Защото аз самия бях променен. И досега продължават да ме питат дали това, което наричам истина не е някоя от моите си лични измисляния за нея?... Ама това е въпрос, който ме занимаваше отначало... колкото да засилва страховете ми... колкото умът ми си играеше неговите си игрички...

И ако някой смята, че това са някакви излияния или "водопад от красиви думи" или игра с идеите... просто не разбира какво искам да кажа... защото за да се разбере, трябва да се "допусне" до себе си - до вас. Да се опитате да си слезнете от камбанарията - да слезнете на земята. Иска се да се "плати цената" с усилия, с време, с търпение, с постоянство...
И всичко това не в името на това, да разберете или не глупавите писания на РАМУС... а за вас си да го направите.
Рамус днес го има, утре вече го няма. Както съм дошъл във форума, така и ще си замина някой ден. Всичко е до време. За мен си аз просто си вървя по пътя. Сега пътя ми е свързан със писането. Ще дойде момент, когато вече писането ще си е изиграло ролята и продължавам нататък. Можеше и никога да не чуете нито за мен, нито за идеите и мислите ми. Защото за мен дали ще чуете или докоснете нещо от мен самия, не е от значение за пътя ми... Не казвам, че няма никакво значение и че самия ми път съсържа някои послания, които ми давате - повечето случаи дори и не подозирате какви са посланията и в каква посока са те. Но те са за мен и аз "ловувайки" и стоейки нащрек за тях, много добре зная кога и какво е за мен. Просто зная, че всичко, до което се докосвам има смисъл само ако с него ще направя "още една стъпка напред" - не като самоцел, не като страст, не като желание, дори не като стремеж...Просто е вътрешна потребност.

Уж всички казват, че търсят истината... но всеки мнооооого внимава да не би да вземе да разкрие нещо, което да обезмисли и разруши измисления му свят. Истина, истина... ама егото е по-важно - нали... Даже и в темите за егото, дето са в нашия форум могат да дадат чудесна нагледна картина за един изследовател. И не само в нашия форум - всички форуми с такава насоченост съдържат теми за егото и за аспектите на проявлението и битието му... но никъде няма да видите едно смислено и стойностно обяснение за същността на същото това ЕГО. Четат се само шаблонни изрази, общи приказки и се защотават тези, които са подвластни на Его-то на пишещите. Ето това е "забавното"...
Истина, истина... но всеки много внимава да си запази "етикетите си" за света и нещата в него... Да запази измислените от него "важни неща"... та нали толкова усилия е вложил... скъпи са му, всеки е с идеята че са негови... познати са му, свикнал е с тях... намерил си е някакви ориентири..........
А иначе всеки на публично място заявява, че търси "ИСТИНА-ТА"... ОНАЯ - ГОЛЯМАТА ИСТИНА... ама дето е някъде отвън... Ние да си останем същите... но да намерим ГОЛЯМАТА ИСТИНА...  Лъжем се себе си всяка секунда, всеки миг, опрадваваме се че сме направили неща, дето всъщност само изглежда че ние сме ги избрали, крием страховете си и несполуките - от себе си ги крием... Търсим идеи и думи с които да си "докажем" че сме прави, че сме близо до правилните избори, преценки, поведение...
И.........
ТОВА ЛИ Е ПЪТЯ КЪМ ИСТИНАТА?
---------------------------------------------------------
Ом... това е написано и за теб и за твоите "въпроси"... Повечето от тях всъщност не са за мен - те са "твои" - лични въпроси и е важно ти да намериш отговорите. Да ги откриеш - не да си ги измислиш. Всъщност каквото си направиш - това е.
Освен това - никога... ама никога не може да се "знае" предварително... Това са измислици и фантазии, не знаене. Чак когато се скочи - в тъмното, в пропастта, чак тогава се разбира какво е скачането. Чак когато стигнеш отвътре, се познава какво означава това.
Вечната игра на представи колко е мокра водата и какво е плуването, но погледнато на мястото на публиката си остава просто игра на въображение и представи - а не на познание. Сама прецени какво да избереш. Поне опитай да "усетиш" смисъла на двата избора и разликите между тях - за теб си.
САМО ЖИВОТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ - не идеята ни за НЕГО.
Лесно се заблуждаваме именно като привиждаме нашите представи и желания, нашите чувства и преживявания и ги наричаме живот. Всъщност това наистина си има смисъл, и ако не беше форума с "духовни" претенции въобще нямаше да ги пиша всичките тия неща.
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #102 on: август 14, 2006, 11:21:11 am »
Всъщност това наистина си има смисъл, и ако не беше форума с "духовни" претенции въобще нямаше да ги пиша всичките тия неща.
Ramus, миличък, стисках, стисках зъби, но не издържах: хубаво си сложил "духовни" в кавички, но отде измисли думата "претенции" - форумите нямат претенции - само хората имат, а и този форум е за разни книги, живота такъв, какъвто е, малко за здравословен начин на живот, сайтове, музика, съобщения  - къде видя "духовни" неща  ;D
« Last Edit: август 14, 2006, 11:23:02 am by bee »

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #103 on: август 14, 2006, 11:29:20 am »
адрес ИЗВОРИТЕ.КОМ - на главната страница има текст :

"Сайтът предоставя свободно материали за ефективни способи на духовно самоусъвършенстване. Книгите и текстовете, които ще намериш тук, биха могли да ти дадат отговори на вечните въпроси, вълнували човека от зората на съзнателното му съзряване - "Кой съм аз?"; "Откъде съм дошъл?"; "Накъде съм се запътил?"; "Какъв е смисълът на живота?"."..............

явно си има значение кой за какво пише в този форум. И си има значение за някои каква музика слушат, какво са преживели, какво са слушали, какво им е хрумнало... Всичко си има значение.
Всъщност съм сложил понятието "духовно" с кавички именно зарави такива въпроси.
Само не разбрах, защо е трябвало да стискаш зъби и да "издържаш"... толкова ли е неуместно това, което пиша в този раздел. Или скандално?... Всъщност възможно е... но не ме интересува - всеки разполага с избора да чете или не.
Така или иначе си има теми за всеки по интереси. Или смяташ, че съм попаднал на неподходящия форум и само пълня главите на хората със моите си дивотии... ;)
Колкото до претенциите - сайтовете не съществуват сами по себе си - правят ги хора. И човека, дето е избрал за свое начинание да направи такъв сайт сигурно си има причина - нали? Защо не вземеш да го попиташ? Понятието за "ДУХОВНИ ПРЕТЕНЦИИ" съм го взел от негов пост...
Аз лично използвам неговата идея за "претенции"... И съм получил неговото съгласие за съдействие.
Ако не ми харесваше можех и сам да си направя сайт.
Да живее свободата!

« Last Edit: август 14, 2006, 11:38:22 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #104 on: август 14, 2006, 11:41:07 am »
Да бе, вярно така пише за сайта - аз гледах разделите на форума :)

Знаеш що стискам зъби - щото твоя път не е моя път и по-добре да не ти се меся ... в пътя  - както се казва "коментарите са излишни" ... и без друго само на заяждане ме караше ... в един друг живот, една друга реалност :).   Сега гледам как виждаш ти света (когато имам нерви да чета множеството думи дето ползваш) и си правя изводите за теб, защото света, който виждаме е огледало на душата ни :)
Няма неподходящи места - нали си знаеш, кво пак кокетничиш  ;D

---------------------------------------
от Рамус:
Мъничко търпение - ако може - че се налага да редактирам моите постове, пък ти в това време вече си пуснала своя. Така само се повтаряме.

Света, който виждаме, не е огледало само на душата ни, а на НАС самите - със всичко, което наричаме АЗ. И никой не знае какво е душата - за теб е едно, за други - друго. А да се използват представите в нейно име... Е... тези представи може и така да се нарекат. Не казвам, че е грешно, или неправилно - твоя работа. Ти си знаеш. Това си ти. Между другото вече имах и аз възможност да видя, че тези неща, които пишеш също не си точно ТИ. Има разлика между М. и Бий - понякога съвсем незабележима, понякога доста голяма. Е това е само мое мнение.

Все пак накрая - аз съм много повече от това, което съм написал във форума... Много повече. Това е само малка част от мен, от Румен, и от РАМУС...и от "....". Независимо от това - всичко, което пиша е точно така - така живея, така спя, така дишам, така мисля, така работя, такова ми е отношението. Има хора, които ме познават и четат тук.

« Last Edit: август 14, 2006, 11:55:19 am by ramus »

bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #105 on: август 14, 2006, 11:55:05 am »
Що се отнася до претенциите - освободила съм себе си от всякакви претенции към живота, Вселената и всичко останало и никак не ме интересуват претенциите на другите :)

bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #106 on: август 14, 2006, 01:18:16 pm »
---------------------------------------
от Рамус:
Между другото вече имах и аз възможност да видя, че тези неща, които пишеш също не си точно ТИ. Има разлика между М. и Бий - понякога съвсем незабележима, понякога доста голяма. Е това е само мое мнение.

Все пак накрая - аз съм много повече от това, което съм написал във форума... Много повече. Това е само малка част от мен, от Румен, и от РАМУС...и от "....". Независимо от това - всичко, което пиша е точно така - така живея, така спя, така дишам, така мисля, така работя, такова ми е отношението. Има хора, които ме познават и четат тук.

Аха, видя ме, разбра ме, оцени кое съм и кое не съм :) Хубаво, радвам се на способностите ти ..... че аз сама така и не съм наясно коя съм, но по-важното е, че не ме интересува .... защото това състояние ми оставя свободата да бъда каквато ми хрумне, във всеки един момент  :)
Знам, че си много повече от това, което си написал във форума .... мноооого повече..... а ти наистина ли знаеш? :) :) :)
Е, аз не те познавам и не те чета много-много, но това не ми пречи да те обичам .... прегръщам те силно и те целувам  :-* (следващия път - на живо)  :smitten:

--------------------------------
Уааааууу... може да го доживея  ::)
« Last Edit: август 14, 2006, 01:34:42 pm by ramus »

grizzly

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #107 on: август 14, 2006, 06:30:17 pm »
Може това да е бил форум с "духовни "претенции, но сега си е повече сайт за "духовни" хора с големи претенции.... Толкова е досадно да гледаш някой  да се изживява като духовен водач и т.н. , взел се вече прекалено насериозно, но не спира да се дразни от треската в окото на другите.

Който знае  -говори малко, но мъдро и смислено. Колкото повече са думите, толкова е по-объркан този , който ги ръси върху останалите. В Рамус аз виждам един страшно повлиян от Ошо търсач, който си мисли, че е достигнал до хиляди истини и света няма търпение да ги научи. Прави се на Бог -кой какъв бил, защо го обсъждаме, защо поставяме под съмение думите му, защо изявяваме себе си като реакция на безконечните му писания........Всичко в този стил на търсене на истината е много удобно измислено. Защото сега пак ще има отговор: Това съм аз, аз никого не ангажирам и т.н............което си е чисто лицемерие, защото  явно се стреми да ангажира, след като винаги отговаря с цели страници дори на една единствена реплика по негов адрес.

НО ....диалог не се получава, нито един път ... -това пак е избор, но чий избор.....замислете се....
 Дивайн, доста си рязка... Да, на моменти и аз смятам, че изобилието на думи предполага недостиг на нещо друго ( разбиране ?). И малко графоман си пада Рамус, но чак толкова претенциозен да е, не мисля. Изглежда това, е неговия стил. Пък и вече взех да му свиквам с номерата, от сорта на " с този постинг не отговарям на медеа", при условие, че започва с "Медеа,...". Всички си имам трески за дялане, някои даже цели греди, но това е за друга тема :)

Quote from: Bee
Що се отнася до претенциите - освободила съм себе си от всякакви претенции към живота, Вселената и всичко останало и никак не ме интересуват претенциите на другите.
Tова и аз си го мисля от известно време, липсата на претенции някак освобождава...  :smitten:

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #108 on: август 14, 2006, 08:42:05 pm »
Каква футболна драма здраги слушатели, каква драма....
Рамус си открива тема, всички (добре де, почти) я четат, някои дори недоволни... искат да го ... но той не се дава драги слушатели, не се дава. Да видим до кога ... 
"Мътната вода" изостря сетивата, че дори и разума. А кой може да си позволи да мъти водата
нищо лично де
...
ЛИЧЕН избор или СВОБОДЕН избор ?1
« Last Edit: август 14, 2006, 09:33:17 pm by sirius »
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

bee

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #109 on: август 15, 2006, 06:27:42 am »
Tова и аз си го мисля от известно време, липсата на претенции някак освобождава...  :smitten:
Елементарно е,  ... поне за мен, де.  :) Синоними на думата претенция са искане, желание. Искането, желанието преполагат недостиги. Голямото искане води до голямо неудоволетворяване и големи страдания. Още Буда се е усетил, че причината за страданията са желанията и се е замислил как да ги острани. Е, той го е постигнал ... значи всеки може .... ако поиска  ;D ;)
Абе изобщо думата "претенция" е много претенциозна  ;D и преполага да заявяваме, да търдим, че имаме някакви права .. пред някой ... за нещо ... духовно, може би  :o....Ей стига бе, какви права и пред кого и за кво е всичко това  ...  ;D е, затова, не се занимавам с такива работи  ;D
« Last Edit: август 15, 2006, 06:37:26 am by bee »

imaginary

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #110 on: август 15, 2006, 07:38:05 pm »
Мислех си,честно казано ,да  пиша на лични...Заради цялото това дрън-дрън-дрън на тема "личността" Рамус,или "за-какъв-по-дяволите-се-мисли-тоя",и т.н. Обаче, реших,че това води до особен вид "интимност",която на този етап,не мога да си позволя. За себе си.Не се чувствам ...."дорасла".
Та...искаш дефиниция на емоция. НА ЕМОЦИЯ!?! Това направо ме" хвърли в оркестъра"!Дадох си сметка с каква лекота използваме думи,които на практика не можем да дефинираме. Аз не можах.Идентифицирам се с тази дума,НО НЕ МОГА ДА Я ДЕФИНИРАМ! Аз ,какво,идиотка ли съм?
И се почна едно ровене по речниците...И какво изрових? Ей това:
Oxford dictionary:
1.A strong feeling of any kind:love,hate,fear,joy,jealousy.
2.Excitement or disturbance of the feelings.
Български тълковен речник:
1.Психическо съсояние,предизвикано от външни въздействия.
2.Способност да се разбира някакво въздействие,усет,съзнание.
3.Усещане,интуиция,предчувствие.
Да погледнеш "отвъд"думата.Да забравиш,пренебрегнеш,игнорираш-клишетата в теб-това променя всичко!Имаш напълно нова гледна точка,стига да я видиш! Стига да я искаш!
Връзката между емоция-усет-съзнание,която намерих в речника...Всичко това,ми дава съвсем друг поглед върху нещата...Моите си неща. Рамус, Румен или които и да е той, е само "катализатор".И ако погледна отвъд него, и отвъд себе си,мога да видя съвсем нов път,който да поема.Ако искам. А аз искам!
 Зщото е път към себе си,един от многото възможни-и точно сега е пътя по който искам да тръгна!
И ми е все едно,какво мислите за него,или като какъв се изживява той/според вас/,за мен-той е само възможност да намеря себе си,и аз я използвам!Точно така/или пък съвсем различно!/,както той използва мен!


Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #111 on: август 15, 2006, 09:09:34 pm »
Mдааа.
Поздравления на Имаджинари...
Не защото е написан ника ми в нейния пост, а защото единствена тя дръзна да признае, че по много въпроси, което тук всеки се прави на мнооого знаещ и остроумен, всъщност няма яснота... Даже и не е в това въпроса - същинския проблем, е че всеки смята че знае - и че това, което знае е истината. Не ми е странно защо някои хора, дето се писаха за много знаещи, иронични и цитиращи не се опитаха поне да допуснат, че не знаят.
Ако вземем статистически колко много постове, думи, книги се крепят на понятието емоции и чувства, колко хора привиждат единствено по тези явления целия си живот. А колко от тях са дръзнали да си отговорят на същинския въпрос "какво е това всъщност". Защо това е толкова важно за мен. какво ми носи, каква е цената... Самата идея да се запитате е вече част от отговорите.

Преди повече от петнайсет години се натъкнах на куриоза, че сума ти хора говорят за времето, писано е какво ли не, дисертации са защитени, нобелови награди са раздадени... да не говорим колко книги и приказки са изприказвани... но... НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ДЕФИНИРА - КАКВО Е ВРЕМЕТО.  И аз тогава си дадох труда да потърся в речници, книги по теоретична физика... всичко до което се добрах не може да даде отговор на въпроса ЩО Е "ВРЕМЕ"... Имаше хора, които са опитвали обаче... макар, те самите да признават , че това са само опити. Но в своето търсене се натъкнах даже на факта, че за науката не е ясно "ЗАЩО ПЛАНЕТИТЕ СЕ ВЪРТЯТ"... Може би не ви се вярва... но това е факт... мога да ви дам цитати и заглавия на книги по физика и астрофизика. Знае се как се движат - в големи подробности... но никой не може да даде смислен отговор ЗАЩО.
А в живота на всеки човек има толкова много въпроси като тези, които зададох в предишния си пост, но на които никой не се наема да даде смислени отговори - само шаблони, заучени фрази, от рода - "мен това не ме интересува", " това ли е важното"... Все маниерни начини да се избяга от елементарното заключение, че просто НЕ ЗНАЕМ. И всичко това в името на гордостта, на идеята да се "издигаме" и доказваме в собствените си очи. В името на собствената си легенда, че сме велики. Може би затова хората са измислили идеята за СМИРЕНИЕТО.
 
  Това е само пример.
И това, че някой не знае нещо не е никакъв проблем - няма нещо, което да не може да се научи
Но това, че всеки си мисли, че знае, се самолишава от възможността да бъде наясно и да търси същността. Защото търсенето е най-важното в откриването.
Онзи, който не търси, няма да открие.
А озни,който си мисли че знае, той не може да търси.
А търсенето не е лека работа. Много по-трудна от това, да приемеш и да се изживееш, че "знаеш".

Достойно е за уважение Имаджинари. Чисто и от "душа" ти го признавам.
Все още нямаш самочувствие на разумен човек, но точно потенциала на това носиш у себе си. И това не са на "рамус писанията" а точно това си ти - ТИ!!!
Възхода на човека към себе си, започва от дребното допускане, че може би... може би... го заслужава.
Само това - останалото само ще си разцъфти.
Всеки познаващ започва от там, да си даде сметка че всичко, с което е "натоварен" не е негово и е фалшиво.
Да открие, че всъщност нищо не знае и Света около него има нужда именно от едно НОВО ОТКРИВАНЕ. ЦЯЛ НОВ СВЯТ ЧАКА ДА БЪДЕ ОТКРИТ.
Това се нарича духовно смирение и оттам започва пътя на човека към себе си.

« Last Edit: август 15, 2006, 09:28:48 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

medea

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #112 on: август 16, 2006, 12:29:32 am »
.....цитат".... НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ДЕФИНИРА - КАКВО Е ВРЕМЕТО."
Най точно определение за понятието ВРЕМЕ е дал ПЛУТАРХ. Той казва: " ВРЕМЕТО Е ТОВА,КОЕТО Е БИЛО И ВЕЧЕ ГО НЯМА И ТОВА, КОЕТО ЩЕ БЪДЕ, НО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ДОШЛО"....
....цитат"..."ЗАЩО ПЛАНЕТИТЕ СЕ ВЪРТЯТ"... -закона на Нютон за гравитацията дава обяснение на този въпрос...
и последно " АЗ ЗНАМ, ЧЕ НИЩО НЕ ЗНАМ"- не помня кой го беше казал.....
ПЪТЯТ КЪМ СЕБЕ СИ Е ЕДНОПОСОЧЕН, НЕОБРАТИМ И ПО ЖЕЛАНИЕ!

OM

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #113 on: август 16, 2006, 02:55:51 am »
"Аз знам, че нищо не знам" - това е любимата ми песен от близкото минало на Жан Габен. Не знам дали някой от тук пишещите помни този френски артист. Тази песен я пускаха все още по някой от радиостанции преди няколко години. Накратко да я преразкажа, автора говори, че когато навършил 16 години си казал, че вече всичко знае, няма нужда да учи повече,висчки си знае. Когато навършил 26 отнови си казал, че този път наистина знае всичко, особено когато някой го обича е най-хубавия ден, а сега когато стенния часовник отброява 60, отново седи пред прозороце и се изпитва, наистина ли знае всичко - и си отговаря, че все още не знае как цъфтят розите, как се върти земята и т.н. едно знае със сигурност - че нищо не знае, но това поне го знае! Много хубаво и с толкова съдържатние казано само в няколко строфи!
 :smitten:

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #114 on: август 16, 2006, 08:20:18 am »
Медеа,
ето точно това имах предвид - ама как точно и подредено си ги научила. "най-точно определение... Плутарх... Той казва.....". А всъщност така нареченото определение на "времето" е просто игра на думи. ТОВА НЕ Е ОПРЕДЕЛЕНИЕ по СЪЩЕСТВО. Вгледай се внимателно... Наистина ли е толкова трудно човек да се вгледа внимателно в това, което чете. Плутарх е бил философ. Както и с други фундаментални понятия, за измерването на времето, за връзката му с пространството, за вектора... има  множество теории, идеи, математика... Но няма никъде дефиниция "Що е Време". Много от езотериците говорят, че времето е "съставно понятие, измислено от нас , и нужно ни за света в който живеем, и за "картината", която си съставяме за Вселената"... Но това са други въпроси и не е темата сега точно такава - аз използвам това само като пример.

А Нютон само дава обяснение и дефинира математически "КАК СЕ ВЪРТЯТ ПЛАНЕТИТЕ" - какви са правилата, кои са законите, а не отговаря въпроса "защо". Между другото столетия след него все още не е имало отговор на същностния въпрос - ЩО Е ГРАВИТАЦИЯ. Макар той да е дефинирал уравнения, изведени от наблюдения и анализ, които и досега се използват в астрономията - и то с успех. Но това са само описания на явленията, а не уточнява въпроса какво всъщност е гравитацията и защо съществува. Между другото - и до ден днешен няма отговори на тези въпроси... теории, концепции... Дори и до днес няма решение, дори концептуално, за несъвместимостта на идеите на физиката за микро и макро космоса.
Това трябва да си го учила. Аз дори не съм физик, а само самоук любител.

За някои хора е просто достатъчно да имат "някакво" обяснение. И в края на краищата това е опита на Плутарх, /и на Нютон/... и вероятно на него му вършило работа. Ти не искаш ли да се опиташ сама да си дадеш сметка какво е времето... или какво са ЕМОЦИИТЕ. ТОЧНО КАКВО? Да си го изясниш - в дълбочина... може и да не ти се занимава, може и да си зает и ангажиран човек... Но същностните неща се правят от хората - като мен и като теб. За теб това, че си прочела някой , си сметнала че това ти е достатъчно. Разбира се - това е твое право - ти най-добре си знаеш. Но на някои други като мен им се иска да опитаме сами.  И не е нужно да се решават цял живот уравнения и да се "изядат" с кориците огромна планина от учебници. Достатъчно е просто да се "обърнем" към себе си. И да си дадем сметка, че най-важните неща няма и не може да са написани никъде. Само обяснения, само опити на някой. Но най-важните неща за мен и за теб ги няма никъде. Трябва да се стигне до тях - от мен и теб - всеки за него си. Разбира се, ако това теб те интересува.
Извела си за себе си това, което е важно за теб и това, което си решила, че ти трябва... Наричаш това избор и е напълно вярно.
А какво ли щеше да стане ако не беше това избора ти. А ако сега в този момент ти направиш друг избор... различен от веригата на твоите "стари" избори?... какво ли би се променило?
Искам да кажа, че за да разберем какви ни са изборите се налага да правим някакви различни от тях, но равностойни по дълбочина и сила... и тогава можем да ПОЗНАЕМ КАКВО ОЗНАЧАВА ДА ИЗБИРАШ и какво означава избор. И още много неща могат да се разберат. И все твои, мои, или на някого другиго. НО САМО ВСЕКИ ЗА СЕБЕ СИ. Когато вече направиш такъв пробив във разбирането ще се опиташ да го кажеш на хората и... ще стигнеш заключението че не можеш. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЯСНИ на НИКОЙ това, което човек прави и научава в собствената си "лаборатория"... Това са индивидуални знания. Не могат да се преподават, не могат да се "научават"... трябва САМИ... САМО САМИ.
До съкровените неща се стига само САМ.
------------------------------------------------
« Last Edit: август 16, 2006, 11:33:53 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

grizzly

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #115 on: август 16, 2006, 10:08:17 am »
"Time is not a reality (hupostasis), but a concept (noêma) or a measure (metron)." -  Антифон  :D

Ето и малко "парадокси за душата"  :angel:

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Опит за изясняване на една моя идея...
« Reply #116 on: август 16, 2006, 12:17:18 pm »
Сега...
Да взема все пак да се опитам да изясня моята ми лична идея, защо и как използвам написаното от вас. Това не е тайна, нито някакъв секрет. Не използвам никой за опитно зайче и това, че мен ме интересуват определени неща, не означава, че трябва да го интересува някой друг. Изяснявам го чрез пример. Пример в примера.

Гризли, сега ще се опитам да изясня не само пред теб защо, когато използвам ника на някой, не означава, че му "отговарям", нито че е персонално към него... Всяко ваше мнение "отваря" пред мен нова възможност за изказ. Ако сега аз трябва да започна отначало, ще се получи едно дълго встъпление, докато достигна до това, което искам да кажа. Когато в разглеждането сме стигнали до определен въпрос, и този въпрос е част от тези, които аз съм развил вече... или имам идеи и взаимовръзките към него, аз просто използвам възможността, че сме "близо" до неговото разглеждане... Твой /Ваш/ въпрос или коментар... или мнение са "отключили" възможността да се доближим всички до нещо, което ме интересува и съм готов да предложа някаква "нова възможност" за неговото разглеждане. Далеч не всички мнения, оценки или тези са такива. Както и аз "подавам" някакво мое съображение само на редки места, който съм събразил и избрал за своята си цел. Има мнения, които избирам, защото са показателни, излагат някаква обобщена картина... Има такива, които са с лични нюанси... Има насочени към мен - но не към мен лично... а към нещо, което вие смятате за "рамус".

Ето защо аз не мога да се обиждам - просто съм наясно, че никой не може да знае и познава мен - в дълбочина - и това, което съм в действителност наистина. Всеки от вас когато говори и дава оценки на Рамус има предвид нещо свое си. И за всеки от вас това е различно.

Ето защо на мен не ми се налага да "реагирам" лично. /е... има си и други причини, разбира се/. Всъщност за всеки човек аз съм някакво огледало - за самия него. Но несъзнателните хора са така устроени, че те гледат в огледало, но не разбират, че това е само огледало. Виждат там някакво "изображение" и понеже "това не може да са те" /в никакъв случай - нали е "отвън"/, ума заключава, че това, което виждат е "света отвън" и му намират "етикети" правят си схеми... и после споделят всички неща в постовете ни тук.

Всеки един от вас, когато пише, ни показва своята "картина на света" и неговото лично отношение към тази "картина". И дори и в "по-твърдите" постове на Дивайн във този раздел, процеса е също такъв. Тя никъде не говори за мен - тя има предвид онова, което чрез писаните неща, отразявайки се в нея по определен начин, си съставя като картина. Но това е съставна картина. Тя не е говорила с мен досега, не ме познава, не сме общували на живо... как да знае кой съм аз, към какво се стремя, какво търся, какво изразявам, кои са съкровените неща за мен. 

Ето защо, Гризли.../колеги/ когато се обръщам към ника на някой в мой пост аз се обръщам към него на ник, но не и към него по същество. Аз не ви познавам... не мога. Никой не може. Няма на света разумно същество, което до край да може да "влезе във вас", да погледне света от "вашите очи" - искам да кажа изцяло, напълно. И със цялото това знание, аз си давам сметка, че споменавайки ника на всеки от вас, не мога да говоря за него.

Това е Гризли... използвам възможността, обяснявайки на теб, да обясня на всички, които четат. И все пак споменавам твоя ник, за да не пренебрегна това, че ти си изказала въпрос /мнение, оценка/.

Не мога и не ми е работа да казвам кой от вас какъв е, за какво живее, коя е неговата истина. Никой не може - не само аз. Вие за мен също. И не е нужно да се вживявате в "личен план". На Дивайн не й харесва, не го одобрява... може би дори нещо повече... Но къде съм аз в цялата работа. Мен ме няма в нейната картина. Аз вървя напред. Тя също. Не виждам нищо лошо в това, че е написала собственото си отношение. Дори го уважавам, защото поне е директна и откровена.

Сега като препрочитам какво съм написал, не се получи май много ясно...
Като обяснение не се получи много добре, но пък поне опитах.

Да ви кажа повечето случаи нещата, които пиша се "пишат сами". Това е нещо, което в момента точно е в центъра на работата ми. ЗАщо, как се случва, кое го определя, какъв е точно механизма и от какво зависи... детайли... и после цялата картина... после пак детайли едновременно с картината. За целта първо оставям процеса да се случи... без да му преча с наблюденията си... После обръщам внимание на "състоянието" в което навлизам, за да стане факт писането /или говоренето/...
Чудя се как ли ви изглежда описанието на мъничка част от практиката ми?
Сигурно шантаво. Но това съм аз. това е част от мен. Участваме всички заедно Румен, Рамус, и "...".
Всъщност "дръпнах завесата" за неща, които може би не интересуват никой.

10х
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #117 on: август 16, 2006, 01:03:25 pm »
Някои ги интересува. И дори може би да се докоснат мъничко до същноста. Или да ги цапне същноста. Или пък нещо друго да им направи същността.

Бих искал и аз така да мога да дръпна завесата, но ако го направя, ще се види един недобре организиран хаус, в който аз си мисля че се оправям, но който не съм сигурен че би могъл да "светне" нещо някой.
« Last Edit: август 16, 2006, 01:06:30 pm by sirius »
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

medea

 • Guest
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #118 on: август 16, 2006, 04:58:51 pm »
.....цитат:"...Ето защо на мен не ми се налага да "реагирам" лично. /е... има си и други причини, разбира се/. Всъщност за всеки човек аз съм някакво огледало - за самия него. Но несъзнателните хора са така устроени, че те гледат в огледало, но не разбират, че това е само огледало. Виждат там някакво "изображение" и понеже "това не може да са те" /в никакъв случай - нали е "отвън"/, ума заключава, че това, което виждат е "света отвън" и му намират "етикети" правят си схеми... и после споделят всички неща в постовете ни тук. "
.................

ОГЛЕДАЛОТО
/даоска притча/

Живял някога един крал. Той си построил огромен дворец. Това бил един дворец с милиони огледала. Абсолютно всичко, стените, пода и таваните били покрити с огледала.
Веднъж в двореца притичало едно куче. Огледало се и видяло около себе си множество кучета. Те били навсякъде. И като достатъчно умно, кучето се озъбило, за да се защити за всеки случай от тези милиони кучета наоколо и да ги изплаши. В отговор всички кучета му се озъбили. Кучето почнало да ръмжи - срещу него всички кучета му отговорили със същото.
Сега кучето било сигурно, че животът му е в опасност и започнало да лае. То започнало да лае с всички сили, много отчаяно. Но щом залаяло и онези милиони кучета също започнали да лаят. И колкото повече то лаяло, толкова по-силно те му отговаряли.
На сутринта намерили нещастното куче мъртво. А то било там само, в двореца нямало никой, там имало само тези милиони огледала. Никой не се беше борил с него, защото не е имало кой да го направи, но то видяло себе си в огледалата и се изплашило. И когато започнало да се сражава, отраженията в огледалата също влезли в бой. То загинало в борбата с милионите собствени отражения, които го заобикаляли от всички страни.
Ако няма никакви препятствия вътре във Вас, то не може да има и никакви препятствия извън Вас, нищо не може да застане на Вашия път. Такъв е законът.
Светът е само едно отражение, той е едно огромно огледало.


***
ПЕПЕРУДИТЕ И ОГЪНЯ
 
Персийска притча

Три пеперуди, долитайки до горяща свещ, започнали да разсъждават за природата на огъня. Първата, приближавайки се до пламъка, се върнала и казала:
-Той свети.
Втората долетяла по-близо и, когато се върнала, казала:
-Той изгаря.
Третата, долитайки съвсем близо, влязла в него и не се върнала. Тя научила това, което искала да узнае, но вече не можела да го съобщи.

Получилият знание се лишава от възможността да говори за него, затова знаещият мълчи, а говорещият не знае.
....... O0


Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: КОМЕНТАРИ и ВЪПРОСИ
« Reply #119 on: август 16, 2006, 06:33:34 pm »
Благодаря Медеа,
Само да вметна, да опитаме да отидем по-нататък - след притчите.
Пеперудата, дето изгоряла не може да каже що е огъня на онези пеперуди, които не са го докоснали, а само разсъждават.
И в "заключението", думата "знание" и "знаещия", са заменени от "познание" и "познаваюия". Така се получава следното:

оригинал:
Получилият знание се лишава от възможността да говори за него, затова знаещият мълчи, а говорещият не знае.

един вариант:
Познаващия не може да говори за познанието и познаването си, на тези, които само знаят. Затова познаващия най-често мълчи пред тях. А говорещите се опитват да получат знание с говоренето си.
----------------------------------------------
Ако една "съзнателна единица"  във фазата на пеперуда се осъзнае като себе си, тя може да си "спомни" и за фазата на "какавида" и на "гъсеница". За гъсениците тя отдавна е "мъртва". За какавидите отдавна не съществува. А когато се осъзнае вече и "пеперуда" не е. Тя е влезнала в пламъка и е "изгоряла", като е станала есенцията на всички фази. А изгарянето е цената на познанието. За някои тази цена е огромна и напълно неоправдана. И "трансформираната пеперуда" няма как да обясни, че изгаряйки в "пламъка на трансформацията" е "спечелила" всичко онова, което говорещите на всички нива се опитват да "знаят" фантазирайки за него. В началото само ще опита да "говори" - и на пеперудите, и на какавидите, и на гъсениците... и чак след като осъзнае, че няма какво да им каже, тогава ще познае какво е познала. Това е просто част от пътя й на самопознание.
 


« Last Edit: август 16, 2006, 06:35:18 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.