Author Topic: "Параноя на страстта" - Робин Норууд  (Read 10880 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Eternities

 • ad infinitum
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 601
 • Gender: Female
  • Изворите
"Параноя на страстта"
Наръчник за жените, които обичат прекалено силно
Робин Норууд

"Ако да сме влюбени, означава да страдаме, това е признак, че обичаме прекалено силно.
Когато повечето от разговорите ни с близки приятели са за него, за проблемите му, за мислите му, за чувствата му и почти всяко наше изречение започва с „Той...", това е признак, че обичаме прекалено силно.
Когато извиняваме мрачните му настроения, сприхавия му характер или ироничните му забележки с нещастното му детство и се опитваме да станел неговия психо-терапевт, това е признак, че обичаме прекалено силно.
Когато изучаваме някой „самоучител", като подчертаваме всеки пасаж, който според нас би му помогнал, това е признак, че обичаме прекалено силно.
Когато не харесваме повечето от най-важните черти на характера му, но се примиряваме с тях, вярвайки, че е достатъчно да сме привлекателни и любещи и той ще поиска да се промени заради нас, това е признак, че обичаме прекалено силно.
Когато тази връзка ни излага на опасност емоционално и дори физически, това определено е признак, че обичаме прекалено силно.
Независимо от страданието и неудовлетвореността, до които води прекалено силната обич, това състояние е често срещано при повечето жени и ние почти не вярваме, че може да има и друг вид интимна връзка. Повечето от нас са обичали поне веднъж прекалено силно. В живота на немалко жени това е периодически повтаряща се тема. А някои до такава степен биват завладени и обсебете от партньора си, че дори разстройват работоспособността си.
В тази книга ще разгледаме задълбочено причините, поради които много жени, търсещи човека, който да ги обича, неизбежно попадат на трудни и безразлични партньори. Ще проучим и защо след като сме установили безперспективността на връзката ни, пак я приключваме трудно. А много често и обичта се превръща в много силна любов, когато партньорът ни се окаже неподходящ, нехаен, безполезен и не само не го напускаме, напротив - започваме още по-силно да го желаем и да имаме нужда от него. И тогава ще проумеем как желанието ни да обичаме, копнежът ни за обич и самото ни чувство, са се превърнали в пристрастеност.
Пристрастеността като понятие плаши. В съзнанието ни изниква представата за наркомани, игли, само-разрушителен живот... Думата не ни харесва и по никакъв начин не искаме да я свързваме с отношението ни към мъжете, които обичаме. Но много от нас са „нарко-манизирани спрямо мъжете" и подобно на всеки пристрастен към нещо, трябва да си признаем проблема, тежкия му характер, преди да започнем да се възстановяваме и да го преодоляваме.
Ако някога сте имали чувство, че сте обсебена от някой мъж, вероятно сте подозирали, че това може да се дължи не на любов, а на страх. Страх, че можем да останем сами, че не ще бъдем обичани, т. е. сме недостойни за любов, че ще ни пренебрегнат, изоставят или съсипят. И даряваме любовта си с отчаяната надежда, че нашият обект на чувствата ще поеме и грижата за страховете ни. Вместо това страховете - и обсебването ни - се задълбочават дотам, че да даваме любов в очакване на същото се превръща в движеща сила на живота ни. И понеже стратегията ни не дава резултат, ние засилваме любовта си. Обичаме прекалено силно.
Съвсем не твърдя, че единствено жените обичат прекалено силно. По същия начин и със същия плам и мъже биват обсебвани от някоя жена, а чувствата им и начинът на поведение също са резултат от. преживяното в детството. Само че повечето мъже с непълноценно детство не проявяват, пристрастеност към интимни връзки. Поради взаимодействието на културни и биологични фактори те обикновено съумяват да се закрилят, и да избегнат страданието чрез занимания, насочени навън от тях, повече безлични, отколкото лични. Предпочитат да се отдадат па работа, спорт или някакво хоби, докато жената, пак поради културни и биологични причини, се насочва към любовта и предпочита да бъде завладяна от интимна връзка - може би точно с такъв ощетен и сдържан мъж.
Надявам се, че книгата може да помогне на всеки, който обича прекалено силно, въпреки че е писана преди всичко за жени, тъй като това явление си е предимно присъщо на жените. Целта й е специфична - да помогне на жените със саморазрушителен модел на поведение спрямо мъжете да признаят факта, да разберат причините за подобно поведение и да открият спасителния изход за промяната на живота им.
Но искам да предупредя, че за жена, която обича прекалено силно, книгата съвсем няма да е лесна за четене. А ако сте такава, но я прочетете набързо, без да се развълнувате или трогнете, или пък намерите, че е отегчител-на и дразнеща, ако не се съсредоточите в текста или стигнете до единственото заключение, че ще е полезна за някой друг, ви предлагам да я прочетете отново след време. Всички сме склонни да отричаме болезнените и опасни за нас неща и не си ги признаваме. Какво по-естествено средство за самозащита от отрицанието, което действа несъзнателно и механично. Може би по-късно, когато отново прочетете книгата, ще бъдете в състояние да се изправите пред собствените си преживявания и по-дълбоки чувства и ще осъзнаете собствения си проблем.
И едно предупреждение. Подобно на повечето самоучи-тели и тази книга изброява необходимите стъпки за осъществяването на промяната. Ако решите да следвате съветите ми, ще са ви нужни - както при всяка психотера-певтична промяна - години работа и поемане на пълна отговорност. От днешния ви модел на поведение няма лесно излизане. Това е модел, заучен от рано и дълго практикуван, отказването от него всява страх, заплаха и вечното предизвикателство.
Подобно предупреждение няма за цел да ви обезсърчи. Повече от сигурно е, че в предстоящите години ви очаква битка, ако не промените интимния си стереотип на поведение. Само че борбата ви няма да доведе до израстването ви като личност, а ще бъде борба за оцеляване. Изборът си е лично ваш. Ако изберете възстановяването, ще се промените от жена, която обича някого до болка, в жена, която се обича достатъчно, за да сложи край на страданията."


Робин Норууд е авторка и на книгата "Защо това, защо на мен, защо сега", преиздавана няколко пъти в България.

« Last Edit: октомври 11, 2008, 09:23:51 pm by velaskes »
I am who I am.

nova

 • Guest
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #1 on: юли 21, 2006, 04:56:44 pm »
Книгата е страхотна! Тя си е откровение! Разпознах се в нея!

Безкрайни благодарности на екипа!!

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #2 on: юли 22, 2006, 11:56:58 am »
Да - това е наистина едно откровение.

На един честен човек - на една честна и знаеща жена, дръзнала да работи професия, в която открила, че това, което наричаме Живот си има своите скрити страни - скрити причини. И е намерила в себе си сили, да направи своето разобличение във вид на откровение.
Книгата е едно от най-важните и основоположни неща, до които аз се докоснах по отношение на вътрешния свят на жените. Защото за мен като мъж, той е бил винаги по-интересния - именно защото е различен от моя. И голяма част от преблемите, които са най-важната част от живота ни, се коренят в това, че просто не знаем за разликите и не се разбираме поради това.
Тази книга приех за свой учител, когато за първи път се докоснах до нея. Главата "красавицата и звярът" са нещо фундаментално и уникално като честност и сила на описанието. Прочетеното ме накара наново да прекроя и преподредя всичко каквото знаех в тази посока.
Благодаря на хора като автора. и на някои от читателите, с които съм говорил и ми разкриха и части от собствения си вътрешен свят.
Велико нещо е живота.
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

imaginary

 • Guest
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #3 on: юли 26, 2006, 02:18:04 pm »
Наръчник за обичане?Някой да ти казва как и колко да обичаш и дали това е правилния начин?ЯЯяяаааа,стига!Това вече е прекалено!Да не казвам....какво си мисля точно по въпроса,че е крайно неприлично!    :tickedoff:

Offline Eternities

 • ad infinitum
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 601
 • Gender: Female
  • Изворите
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #4 on: юли 26, 2006, 03:04:59 pm »
Не мила, не е така.
Не бързай да отсъждаш :)
Препоръчвам ти да почетеш малко от нея, пък тогава ще говорим пак :)

Книгата я чета в момента и съм направо очарована и сразена. Някои неща в нея ме изненадаха, наистина не съм и предполагала, че постъпвам по определен начин заради научени в миналото модели на поведение, които определено вече не са актуални.

Тя показва симптомите и дава препоръки за преодоляването на нещо като "заболяване", изразяващо се в това - от прекалено голямо и криворазбрано "обичане", свързано с проблеми в детството, да "съсипваш" Живота си в настоящето /а и този на околните/.

I am who I am.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #5 on: юли 26, 2006, 04:13:56 pm »
На мен определено ще ми е от полза. Като се знам какво съм безобразно същество...  ::)
fly like a wind .......

nova

 • Guest
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #6 on: юли 27, 2006, 08:19:28 am »
1. Характерното е, че произхождате от дисфункционално семейство, в което емоционалните ви нужди не са били удовлетворявани.
2. След като не сте получила достатъчно родителски грижи, се опитвате да запълните косвено тази незадоволена нужда, като се превръщате в дарителка на обич, особено към мъже, които в някаква степен са нуждаещи се.
3.  Тъй като навремето не сте съумяла да промените родителите си, или поне този, на когото особено сте държала, в сърдечни и любещи покровители, за каквито сте копнеела, изпитвате дълбоко разбиране към познатия тип емоционално безразличен мъж, когото вероятно ще се опитате да промените чрез любовта си.
4.  Основен мотив, за да предпазвате връзката ви от разпадане, е страхът да не бъдете изоставена.
5.  Почти нищо не е много неприятно, не отнема много време или не струва много скъпо за вас, стига да „помогне" на мъжа, с когото сте обвързана.
6.  Свикнала да не получавате любов в личните си взаимоотношения, вие сте решена да чакате, надявате се и се стремите да бъдете харесвана повече.
7.  Готова сте да поемете основната отговорност, вината и обвиненията във всяка една връзка - много повече от 50%.
8.  Оценявате се пагубно ниско и дълбоко в себе си че вярвате, че заслужавате да сте щастлива. Напротив, смятате, че трябва да си спечелите правото да се радвате на живота.
9.  Отсъствието на необходимата сигурност в детството ви сега се проявява като отчаяна нужда да контролирате хората и ситуациите с оправданието, че искате „да сте полезна".
10.  В една връзка живеете много повече с представата как би могла да се развие тя, отколкото с реалното ви място в нея.
11.  Пристрастена сте към мъже и към емоционално страдание.
12. Има вероятност да сте предразположена емоционално и нерядко биохимически към пристрастяване към опиати, алкохол и/или определени храни, особено сладките.
13.  Ако сте привлечена от хора с проблеми, които трябва да се разрешат, или сте оплетена в несигурни, хаотични и емоционално болезнени ситуации, вие избягвате да поемате отговорност към самата себе си и да се съсредоточите върху собствените си проблеми.
14.  Възможно е да проявявате склонност към депресии, които се опитвате да потиснете, отдавайки се на възбудата от една нестабилна връзка.
15.  Не ви привличат внимателни, уравновесени, отговорни мъже, които проявяват интерес към вас. Подобни „приятни" мъже са ви скучни.


Сред тези няколко точки прозирам аз, а може би и не само... :)

Книгата е ...абе вече думи нямам...прочетох я вече веднъж, чета я втори път и не знам колко пъти още
Чувствам се, като дете в магазин за играчки и всичките за мен :D
« Last Edit: юли 27, 2006, 08:22:37 am by nova »

nova

 • Guest
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #7 on: юли 27, 2006, 10:34:14 am »
Пропуснах едно нещо, което не ми допадна в книгата. То се намира в края и може да се определи като "рецепта за излизане от блатото". Не мисля, че това е начина.. за мен поне не е това. Но иначе като дисекция на "женската природа" е the best :)

strahil

 • Guest
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #8 on: юли 27, 2006, 12:33:42 pm »
Привет nova ! Разчитам на преценката Ви...то иначе на мен няма да ми влезе в работа...дори след смъртта, защото, ако се преродя отново ще се родя мъж...съдба...

nova

 • Guest
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #9 on: юли 27, 2006, 01:21:59 pm »
Ха сега де! А някой говореше за известни трудност в опознаването на другата част от хората-- онази женската. Има време Страхиле, ще ти влезе в работа, ако наистина искаш


пп: нещо ми намирисва на свободна воля под прикритие ли това "защото, ако се преродя отново ще се родя мъж...съдба..". или опит да се надзърне на господ под шлифера  >:D :crazy2:

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #10 on: юли 31, 2006, 02:28:37 pm »
какво ли ще се види под шлифера обаче... това е въпроса.  :2funny:
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

strahil

 • Guest
Re: Де да беше трудност...
« Reply #11 on: август 02, 2006, 11:25:29 am »
Привет уважаема nova ! Акое е трудност все пак има надежд...за преодоляване, а то просто е невъзможно. Когато Бог с сътворил Адам (подобния) той живял само два часа...и после се "появяват два отделни свята ...мъжки и женски...

nova

 • Guest
Re: Де да беше трудност...
« Reply #12 on: август 02, 2006, 11:51:20 am »
Привет уважаема nova ! Акое е трудност все пак има надежд...за преодоляване, а то просто е невъзможно. Когато Бог с сътворил Адам (подобния) той живял само два часа...и после се "появяват два отделни свята ...мъжки и женски...

само 2 часа... жалко...а с какво са засекли времето :idiot2:

А Бог изглежда не е внимавал достатъчно, щом така неусетно за него са се появили тези два свята...от къде беше....

а пък надеждата и невъзможното са си мили дружки, да не кажа сиамски близнаци

и е крайно време да си преместим диалога нЕкъде другаде, щото пак оспамихме положението
« Last Edit: август 02, 2006, 11:56:28 am by nova »

strahil

 • Guest
Re: Разговори за Адам..и неговата съдба..
« Reply #13 on: август 02, 2006, 10:32:48 pm »
Отговора в Кабала...

Offline Eternities

 • ad infinitum
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 601
 • Gender: Female
  • Изворите
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #14 on: август 25, 2006, 04:23:03 pm »
Книгата "Защо това? Защо на мен? Защо сега?" от същата авторка.

http://www.izvorite.com/smf/index.php?topic=2115.0

 O0
« Last Edit: юни 12, 2008, 01:36:43 pm by Eternities »
I am who I am.

Offline zdratcen

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 39
Re: "Параноя на страстта" - Робин Норууд
« Reply #15 on: октомври 08, 2008, 08:04:00 am »
Публикувам отново файловете, понеже линковете от първоначалния пост не работят.