Author Topic: За живота, вселената и всичко останало  (Read 64617 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Иай

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #150 on: юли 02, 2006, 07:41:40 pm »
Привет, уважаеми Страхил!

за мен щастието би могло да се дефинира като едно постоянно преследване на удоволствието и комфорта, защото то е кратко и мимолетно..


Като начало ще добре да уточним кой какво разбира под "щастие"   :)
Когато казах, че съм щастлив човек нямах предвид това, че съм материално добре осигурена. За мен щастието е в съвсем други неща - имам прекрасно дете и съпруг, с когото се обичаме въпреки различията помежду ни. Бог ме е дарил със страхотни приятели и продължава да изпраща в живота ми прекрасни хора - това ме кара да се чувствам благословена :smitten:
Умея да се радвам на дребните неща в ежедневието си - като например - да седя сред природата и просто да вдишвам ароматите, които носи вятърът .
 Ако човек търси щастието в материалните придобивки, така и няма да го открие - винаги ще има по-нов модел нещо си, което да го накара да страда.
Интересно ми е вие как разбирате щастието? Кое прави вас щастлив?
Що се отнася до съседът ви, според мен 100 кила за мъж не са чак толкова зле ;D Ако наистина искате да му помогнете и разбира се, ако той мисли че има нужда от някаква помощ, то опитайте се да му обясните, че в днешно време конкуренцията в автомобилния бизнес е жестока и ако искат "Мерцедес" да запазят доброто си име, то те трябва да изненадват постоянно с нови и нови нвща ;) а и при тях работят една камара специалисти, на които им се плаща именно за това  ;D
С уважение - Иай :smitten: :smitten:

strahil

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #151 on: юли 02, 2006, 09:05:53 pm »
Привет уважаема Иай ! ..... за мен щастието би могло да се дефинира като едно постоянно преследване на удоволствието и комфорта, защото то е кратко и мимолетно... :)

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
за КАБАЛА и НЯКОИ СЪОБРАЖЕНИЯ
« Reply #152 on: юли 02, 2006, 11:16:54 pm »
Страхил,
Както вече казах, щом подадените цитати ви изразяват напълно и изцяло, то това означава, че вие сте поели по пътя на УЧЕНИКА.
 
Обикновено определена готова теоретична постановка се приема от т.н. ученик-последовател, възприема я доколкото може,/ може и с помощтта на учител по същата материя, който предварително е заявен, че е с повече опит и знания, които ще трябва да предаде/.
За да се получи това,/ ама за да се получи наистина/ е нужно безрезервно човек да се отдаде на тази дейност, и то докрай... Тази схема е най-старата възможна постановка за усвояване на определени знания и предаването им във времето напред.
Проблемът е обаче във възможните "изкривявания" по време на това предаване. Или най-общо може да се определи като аналогията с детската игра, наречена "развален телефон". Това е най-големия проблем с който са се сблъсквали всички "знания за същността на човека и вселената", които са се предавали на живо - от човек на човек. Най-важното в този процес е бил внимателния и отговорен подбор на "ученика", който впоследствие ще бъде проводника за продължаването на традицията. И когато се "случи" да се попадне на неподходящ - по крайно различни възможни причини - се наблюдава задължителното "изкривяване", за което говоря.
--------------------
Високото ниво на абстрактност на материала, колкото и духовен да е той, предполага боравене с представи и предварително зададени тълкувателни матрици. Именно в тях се състои проблема с предаването и запазването на "чистотата" на първоначалната идея, защото на първо място те са плод на индивидуалния опит и знание, които освен положителните си моменти носят и някои ограничения.
Друго - менталния характрер на знанията и концепцията, определя и съответното ниво на ученика, което по принцип си е ограничаващ фактор при подбора.
-------------------
Както казах по-горе нуждата от безрезервно приемане на някаква готова концептуална форма винаги ще опира до прагматизма й - именно до практическото й приложение. Ако една теоретична концепция няма как да се приложи и използва в реалния живот и свързаните с него процеси и явления - на всички нива - то нейната достоверност е силно застрашена и компрометирана. С това не искам да кажа, че ако със знанията на КАБАЛА не може да се направи "хляб и вода" от нищото, значи е тя не си заслужава. Но ако един ученик, който впоследствие ще се превърне в 'проводник на идеите на КАБАЛА, не може да предаде фундаменталните принципи чрез подходящите и актуални форми на комуникация, характерни за различните социални исторически периоди, значи той застрашава чистотата на тези принципи... а това е много трудна задача за неподходящ човек.
------------------------------------
Именно затова попитах за вашето отношение към материала, който сте цитирали. Защото двете части, които сте ни предложили си противоречат и се различават значително помежду си - както по дълбочина, така и по съдържание и насоченост. Особено първия цитат /"Свобода на волята"/, просто компрометира значително идеята за КАБАЛА и си личи че автора е бил просто обикновен последовател, без да разбира същността и задълбочеността на смисъла на тази идея и нейното значение. Опитите на този автор да замаскира неразбирането на същността на материята по която пише, са лесно видни при внимателен и задълбочен анализ на написаното. И ако това ви интересува лесно бихте го забелязали.
----------------------
Ако една същностна система от разработени и свързани помежду си фундаментални принципи, каквато е КАБАЛА, бъде оставена за "ширпотреба", това рязко застрашава нейният смисъл. Защото всеки "обществено" настроен индивид, докоснал се до нея, ще се опита да я "настрои" към неговите "групови нагласи" и по този начин да я направи годна за използване на интрересите на групата, която представлява - и в теоретичната и в практическата й част. От това са се пазели дълго време хората, на които са били поверени "тайните" на КАБАЛА, но вече "кутията на пандора" е отворена и връщане няма, както са видни резултатите от това. И ако вие сте наистина решен да се посветите истински на тази наука, едно от нещата, които би трябвало да направите е да намерите "чистата и оригинална" нишка на предаването на концепцията...
----------------------
Колкото до предложената от вас схема на вътрешния свят на човека състоящ се от набора от 5-те сетива и построената възоснова на тях картина на света - това е само една част от сложните взаоимодействия, които са в основата на вътрешния свят на човека. Сравнително лесно е да се диференцират и изследват. Но вие го дефинирате като "единствена възможност" и така го "затваряте". А метода, който излагате и техниката за неговото изучаване са ясни - вие сам твърдите че това става с изучаването на "духовната нишка" която поражда явленията и която стои в тяхната основа. Това е и ключът във всички посоки на изследване. И ако бяхте го реализирали на практика щяхте да го "видите" в цялата му дълбочина и сложност.
Toва, разбира се, е просто мое мнение - някакво си мнение на "никой", който дори и не е кабалист.
-----------------------
Има и още съображения, които бих споделил с вас, стига да се интересувате въобще от това. Но и тези не са малко.
Всичко това, което написах е само в случай че сте "мислещ" човек, който се интересува от непрекъснатото преоткриване на същността на нещата.
Ако вие вече сте избрали "вашата" истина написаното няма да има никаква стойност.
Най странно от всичко е обаче КАБАЛА да се съчетае с идеята, че "Щастието е непрекъснато преследване на удоволствието и комфорта". Ако това го заявите пред сериозен кабалист според мен би се усмихнал иронично.
Е, може и да греша, разбира се - вие си знаете най-добре.
Но някакси имам усещането, че от време на време си "играете" на сериозност с думите и идеите, като по този начин провокирате останалите. Ако това е така - аз ви благодаря, защото съумявам да откликна на това провокиране и да го използвам за себе си.
Ако не е така - какво пък - Живота си е ваш и можете да правите с него каквото си изберете. Нищо, че поднесените цитати твърдят обратното.

10х
« Last Edit: юли 03, 2006, 08:14:21 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

strahil

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #153 on: юли 03, 2006, 05:41:44 pm »
Привет ramus! Както вече казах, щом подадените цитати ви изразяват напълно и изцяло, то това означава, че вие сте поели по пътя на УЧЕНИКА.
Интересно твърдение, но ми се струва малко прибързано. Нямате представа за мен, а вече ме подредихте във вашия файл с високото звание - Ученик. Сега е редно да ми обясните защо избрахте думата ученик,а не учител. Когато двама души общуват е прието да са коректни един към друг и да не правят опит да се назидават. За мен не е труднио да разбера, че Вие нямате никакво понятие за Науката Кабала и това не е необичайно. За съжеление интереса към тази наука в България е много малък и това, което е "известно" е манипулирано от псевдо кабалисти. Материала, който предложих в сайта не е предназначен за Вас. Вие не сте в състояние да анализирате написаното (това личи от коментара, който правите). Напълно разбирам неуспеха Ви, но материала си е трудносмилаем, за човек който няма никаква представа за Кабала. Това, което пиша е разбираемо само за един човек в този сайт. Ако действително се интересувате от темата можете да надникнете в темата и да проследите постингите ми. От сърце Ви желая приятен ден.

bee

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #154 on: юли 03, 2006, 05:56:13 pm »
Възниква закономерно въпросът: по какъв начин начинаещият може да овладее тази наука, ако той не е в състояние да разбере правилно учителя? Отговорът е прост: единствено въздигайки се над нашия свят, което е възможно, само отхвърляйки целия материален егоизъм и приемайки духовните ценности като най-главното и единственото. Копнежът и страстта към светлото, духовното е ключът към висшия свят. (Следва)
Привет Страхиле!
Благодаря Ви!
Тъй като моят личен стремеж в живота в момента се изразява до голяма степен в цитата по-горе, Ви моля да продължите. Аз просто нямам коментар и въпроси по този Ви пост, мога само да Ви уверя, че си мисля, че го разбирам ... и ще се радвам да науча повече.
:)
« Last Edit: юли 03, 2006, 05:58:51 pm by bee »

strahil

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #155 on: юли 03, 2006, 06:21:22 pm »
Преместено в Раздел Кабала.
Bee
« Last Edit: юли 05, 2006, 10:25:01 pm by bee »

bee

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #156 on: юли 03, 2006, 06:55:38 pm »
Ако човекът изпълнява дадените му от Създателя правила, изложени в Тора той се очиства постепенно и се издига през всичките светове в посока към Твореца. И според постепенното постижение на по-висшите уровени, той получава и все по-големи порции светлина, докато постигне уровенът, където може да получи цялата светлина ( абсолютното, безкрайно наслаждение ), предназначено за него още в началото на Творението.

Привет Страхиле!
Постигането на Цялата светлина може ли да стане в проявения, материлен свят, или става при всички случаи в духовните светове?
Или казано по друг начин, издигането през световете би ли могло да става докато сме в материалния свят или е част от пътя ни извън него?
Порщавайте ако въпросите ми са твърде аматьорски, но както съм Ви казвала и преди трудно бих могла да отделя време да се задълбоча в Кабала.  :-[
Приятна вечер!

strahil

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #157 on: юли 03, 2006, 07:10:03 pm »
Привет уважаема bee! Описаното в Тора е ставащото в Човека след, като е преминал през максом. До максом не може да се говори за духовност, защото човека не е създал новия си сетивен орган и не може да осезаем Твореца. Ние нямаме човешки души до максом а само една точка " в сърцето" - зародиша на човешката душа. Преминаването през максом е раждането на човешката душа. До този момент ние имаме животинска душа. Като казвам животинска душа визирам егоистичните желанията за (секс, храна, семейство, пари, слава, наука), които можем да задоволим с неща от нашия свят. Приятна вечер.


bee

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #158 on: юли 03, 2006, 07:40:45 pm »
Привет Стахиле!
Да разбирам ли, че когато човек се отдели от егоистичните си желания и приеме духовните ценности, той започва да се движи по световете нагоре още докато е превъплътен тук в материалния свят?

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #159 on: юли 03, 2006, 08:34:54 pm »
Благодаря и аз от сърце.
Съвсем честно!
Това, което ми беше нужно го разбрах.
Успех в начинанието!
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

strahil

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #160 on: юли 03, 2006, 09:41:50 pm »
Привет уважаема bee! Преминаването на максом е най-важния момент по пътя на връщане на човека при Твореца. Тази въображаема линия наречена максом бих могъл да определя с голямо приближение със следния пример: Когато плувате в морето с очила и шнорхел Вие можете да присъствате в нашия свят преминавайки от морето (повдигайки глава и поглеждайки във въздуха и отново в морето преминавайки през "границата" с помощта на шнорхела, който остава над водата за да можете да дишате.  И морето и въздуха са условно за нас хората два различни свята (като материя и форма), но са в същност са един свят и това го оценяваме само ние хората). Подобно деление не съществува за рибите, птиците и земноводните. След преминаване на максом човека за известен период от време битува и в двата свята, но в крайна сметка остава в духовния свят в който светлината е милиони пъти по голяма. Преминавайки през тази линия човека проумява (усеща много категорично), че неговата същност не е тялото а желанията му. Започва един много по труден живот в който егоизма остава, но се сменя намерението с който го използваш. Тук ти вече имаш свободна воля и получаваш санкции за действията си. Не трябва да се забравя, че примера, който давам не е истината, а само мой опит да формализирам мойто усещане. Преминаването на максом е индивидуално постижение, но неизбежно за всяка бъдеща душа.  Желая Ви приятна вечер.

bee

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #161 on: юли 04, 2006, 02:25:51 pm »
Привет Страхиле!
Мисля тези дни да отворя една отделна тема, но за сега ще кажа само, че много хубав определение сте дал. Знам, че много хора ги е страх да подадат глава над водата ... май се страхуват какво ще стане с тялото им, което е под водата ... не вярват, че всичко ще е наред с него. :)
А въздуха е толкоз свеж, лек и прекрасен .....  :)
Приятен ден Ви желая!

strahil

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #162 on: юли 04, 2006, 02:43:27 pm »
Преместено в раздел Кабала.
Bee
« Last Edit: юли 05, 2006, 10:29:35 pm by bee »

bee

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #163 on: юли 04, 2006, 10:09:28 pm »
Привет Страхиле!
А учи ли Тора как става точно изясняването и изпълнението на закона"Обичай другия като себе си"?
Възможно ли е да се изясни обичането? Възможно ли е да се изпълни? Как точно да обичаме другия като себе си? Хората най-често свързват обичането със сърцето. Не трябва ли да развием органа "сърце", за да можем да обичаме? Как става това? Колко може да се развие органа сърце? Нима можем да обичаме с разума  ... изучавайки закона??? Как разбираме, че обичаме ближния си? И т.н. и т.н.

Как мислите, че би могъл да направи всичко това човек, който не е чел Тора?

Приятна вечер!
« Last Edit: юли 04, 2006, 10:12:42 pm by bee »

Dani

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #164 on: юли 04, 2006, 10:47:36 pm »
 :) Благодаря за ценната информация. :)
Ще си позволя няколко допълнителни въпроса:
1. Какво казват свещените книги за грижата за себе си? Това "грях" и нарушение на закона ли е или начин да намалиш и облекчиш "дълга" на другите да се грижат за теб (ближния си)?
2. В изложението беше даден прекрасен пример, който ще си позволя да цитирам:

Quote
"Богаташ, среща след дълга раздяла беден приятел. Той го взима при себе си в дома си, храни го, пои го, облича го, грижи се за него ден след ден. Един път, мислейки да направи още нещо за другаря си, той го попитал, с какво още може да му услужи. И получил отговор: "Аз бих искал само едно, онова което получавам сега от състрадание, да го постигна със собствен труд. Ти си в състояние да удовлетвориш всички мои желания с изключение на това !"
Ако удовлетворяваме всички потребности на ближния си, не го ли лишаваме така от най-важната му потребност - да обича и уважава себе си като свободен и способен човек? Не го ли превръщаме в свой "домашен любимец", когото после лесно можем да манипулираме? Не вдигаме ли милостиво щангата вместо щангиста по време на тренировките? Не го ли лишаваме от уроците на болките и радостта на труда?
3. Да обичам себе си, това означава ли да се стремя да изпълня всяко свое желание? А ако изпълнявам всяко желание на ближния, това няма ли да го превърне в капризен търтей и тиранин, който вижда щастието само в изпълненото желание?

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Форумно съобщение
« Reply #165 on: юли 05, 2006, 08:10:28 am »
Моля дискутиращите темата Кабала да преместят дискусията си в специално отворения за целта нов раздел.
http://www.izvorite.com/smf/index.php?board=39.0
« Last Edit: юли 05, 2006, 08:14:46 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bee

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #166 on: юли 05, 2006, 08:15:26 am »
Благодаря, Ramus! :)

strahil

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #167 on: юли 05, 2006, 11:08:07 am »
Привет приятелю ramus ! С Ваше разрешение Вие ставате мой приятел. След, като прочетох няколко Ваши постинга установих, че Вие сте достоен човек на който дължа уважение. Благодаря Ви за жеста! От сърце Ви желая приятен ден.

strahil

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #168 on: юли 05, 2006, 11:15:59 am »
Привет уважаема Dani ! Принуден съм от доброто стечение на обстоятелствата създадени от моя добър приятел ramus, да Ви помоля да се отбиете в раздел Кабала където ще се постарая да отговоря на уместно зададените от Ви въпроси. До нови срещи...

strahil

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #169 on: юли 05, 2006, 12:35:29 pm »
Привет приятелю ramus! Аз направих своя избор. Приех Ви за свой приятел. Благодаря Ви за всичко, което направихте за мен. Надявам се да ми простите, ако с волна или неволна дума съм Ви засегнал. За мен вече не сте НИКОЙ. Аз съм Ви "опитомил", както се изразява лисицата от "Малкия принц" на Антоан Дьо Сент Екзюпери - аз съм загрижен за Вас имам нужда от Вашето присъствие във форума. Желая Ви приятен ден приятелю :smitten:

bee

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #170 on: юли 05, 2006, 01:48:59 pm »
Ramus, защо лишаваш хората от възможността да те обичат? Хората казват обичам ...еди кой си, т.е. някой, не никой.
Извинявам се за последен път, че се е случвало да те заяждам и искам да обявя на всеослушание, че каквато и забележка по какъвто и да било повод, която съм отправяла към Рамус е била, защото го обичам  ... по своя си като-слон-в-стъкларски-магазин начин ... и съм искала да му кажа нещо важно със заяждането си (тъпо е, знам, че не се получава, ама нещо все ме бодеше отвътре)! Може да не рабирам правилно обичта, за което също се извинявам, но това е едно от нещата, които искам да науча и всеки, който е склонен да помогне е добре дошъл.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
За живота, вселената и МЕН
« Reply #171 on: юли 05, 2006, 05:03:41 pm »
Този пост ще го преместя след няколко дни в секцията откровения.
Но е и свързано с това, което се написа преди малко за мен. И затова го използвам за да се "докосна до себе си" ...за пореден път... И за това може да послужи и за "отговор". Макар, че отговор не е нужен - въпросите са по-скоро риторични.

Това е моя изповед - правя я пред всички. Някои ще усетят, други може и да разберат кой и какъв съм аз... Но това няма значение за откровеността - това си остава вашия избор. Ето го моя:
---------------------------------------------------------------------------
Да обичаш, и да си в състояние на любов,  са били винаги много различни неща.
Знам, че за повечето хора това е едно и също. Затова те не могат да видят разликата. Усещам тези хора със сърцето си и знам че част от мен е също такава - затова и ги усещам, както усещам себе си.

Нямаш нужда от помощ Бий - имаш си всичко и го използваш - както е и в този момент. Това си ТИ.

Бий, никой не може да е в състояние да позволи или забрани обичането... това е просто отношение - отношение на човек, към всичкото - и към себе си и оттам към останалите. Не мога и не съм правил опити за забранявам - или обичаш или не - ако си направила избор това да зависи от мен - добре - това е твоят избор - СВЕЩЕНИЯТ ТВОЙ ИЗБОР - най-божествената от всички дадености.

Никой не може да ти попречи да избираш, както и да обичаш - и аз го знам и ти го знаеш...

Зная, че хората казват "да обичам ..."някой"" - да - защото хората просто обичат имената си - това е заместителя, когато я няма същността.

Същностните неща се самослучват - не може и няма как да ги знаем предварително - може да ги "знаем" след като вече са факт и ние "сме в него" с цялата си същност и пълнота. Затова "знаенето" е нещо като "опция" - не е задължителна, нито толкова важна.
Онези, които не ги интересува знаенето - го усещат - там някъде - вътре в нас - дето всъщност нашия "свидетел" стои.

И пред очите на този свидетел - аз се нарекох "никой". Това "име" аз го открих в себе си. С "никой" нарекох нещо, което открих в себе си и разбрах, че няма как даго нарека по друг начин.

Имам и аз име, което съм избрал преди да се родя и това име ми е дадено в този живот от моите родители - тогава, когато му е било времето за това - това име ми е записано в личната карта и аз го използвам когато живея в групата в която съм избрал. И под това име ме знаят всички останали в тази група, за които точно това име е важно.

... Имам си и име, което си избрах в света който живеем - избрах го съвсем съзнателно. В известен смисъл когато го правих не знаех, колко значително е всичко, което се случва, когато човек "расте"... Дали аз избрах името РАМУС, или то избра мен - това не е ясно - и не е важно. Просто му "идва времето" и се срещнахме - някъде по пътя.

И ще дойде миг, в който няма да ги има никое от имената  с които сме се нарекли...
Защото те са просто имена - преходни, както са и всички аспекти от нас - ВСИЧКИ освен един. И на него никога няма как да му дадем име. И когато го докосваме за моменти.../защото само на моменти можем/, разбираме, че това е вечността и безкрая - и няма нито как, нито с какво да ги наречем.

Това е.

------------------------------------------------------

благодаря за оказаната възможност да го направя пред вас.« Last Edit: юли 05, 2006, 05:16:13 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bee

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #172 on: юли 05, 2006, 07:17:06 pm »
Дано някой да не очаква да отговоря на тази изповед ... просто, не ми е по силите ... като че ли я исках и чаках да се случи, но сега не знам какво да правя с нея ...
Само, за да не останат недоразумения ще кажа, че разбира се, че знам, че никой не може да забрани или разреши обичането и че всичко си е мой избор   .... и аз не знам защо го написах онова изречение, исках да е силно ... може би исках точно тази изповед .... Признай си поне, Рамус, че това по-горе няма нищо общо със стила на писане, който използваше до сега ... ако нещо някога ме е дразнило, то наистина е било стила ти, не ти ... но както сам каза, ние просто сме различни ... май (не съм сигурна вече) ....
Предавам се и за .. името "никой" ... кой каквото име си е избрал, негово си е  .... важното е той самия да е в "състояние на любов" ... мисля ...

bee

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #173 on: юли 05, 2006, 08:40:28 pm »
И аз благодаря!  :smitten:  Много обичам като споделяш, Рамус!  :smitten:

medea

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #174 on: юли 05, 2006, 10:30:46 pm »
........  :)........Здравейте,г-н НИКОЙ!
........  :).....Много интересна изповед..... :)...мдаааа....НИКОЙ ОТ НИКЪДЕ е опит да се постави  пласт боя на истинското АЗ на един интересен, разнообразен и чувствителен човек,който има нужда да разберем нещата, които казва и да ги харесаме както ги казва, но в никакъв случай заради него....  :)....
Но защо Ramus?....опитвам се да проумея твоят съзнателен избор....Зная превода на думите и точно това ме озадачава и изненадва....:)....Както и да е...избора си е твой....
Моето лично усещане е желанието ти да ни помогнеш ..."да си направим ливада?" по  Дикинсън
Какво е необходимо?... :)
"Трева и една пчела и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига мечтата стига."
... :)
Прав си и за мъдреца... :)...само,че пропускаш една малка подробност и тя е, че мъдростта идва с възрастта, но възраста понякога идва сама....
regards!

Offline MBIRA

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 136
 • Gender: Female
 • миротворец
  • Фотоалбуми' 2009
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #175 on: юли 06, 2006, 10:17:13 am »
Quote from: ramus
И ще дойде миг, в който няма да ги има никое от имената  с които сме се нарекли...
Защото те са просто имена - преходни, както са и всички аспекти от нас - ВСИЧКИ освен един. И на него никога няма как да му дадем име. И когато го докосваме за моменти.../защото само на моменти можем/, разбираме, че това е вечността и безкрая - и няма нито как, нито с какво да ги наречем.

И когато се докосваме на моменти –
с тези ни, неназовимите аспекти,
тогава ми се завива свят и изпадам в
едно особено безтегловно състояние...

И в този момент, докато те чета, губя представа -
за местоположението си в пространството, за себе си...
И тази неопределеност ме разтърсва из основи.

Благодаря за всичко споделено.

Велико нещо е живота.
« Last Edit: октомври 02, 2007, 12:55:05 pm by MBIRA »
„И разказват...
Че Бог толкова обича тази приказка, толкова харесва тази история, че стига някой да я разкаже и някой да я изслуша, и Той, зарадван, ще зачете всяка нужда и ще изпълни всяко желание на всички, които споделят този момент...
Така да бъде...”                        Хорхе Букай

lotos

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #176 on: юли 06, 2006, 04:45:56 pm »
Рамус се изразява чрез свободата си да бъде Никой. За много това може би изглежда странно и провокативно. По-важното е обаче, че там, някъде по пътя,  се срещаме, за да преоткрием себе си чрез другия. Откровение на Мъдрец! Рамус, благодаря!

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #177 on: юли 07, 2006, 09:02:32 am »
По-важното е обаче, че там, някъде по пътя,  се срещаме, за да преоткрием себе си чрез другия ..
Абе не каза май това, ама карай...  :idiot2:  :crazy2:
fly like a wind .......

lotos

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #178 on: юли 11, 2006, 12:36:10 pm »
"Пътят на суфия е да стане никой, а не да бъде някой.
 Именно това чувство на нищожност - "аз съм нищо" - превръща сърцето на човека в празна чаша, в която се влива виното на безсмъртието. Това състоя¬ние е благословия, към която се стреми всяка душа, тър¬сеща истината.
Лесно е да станеш учен и не е много трудно да станеш мъдрец. Напълно по силите на чове¬чеството е да стане добро; но има постижение, което е по-велико и по-високо от всички, изброени по-горе и то е да станеш никой." За това благодарих!

bee

 • Guest
Re: За живота, вселената и всичко останало
« Reply #179 on: юли 11, 2006, 01:11:52 pm »
Lotos, абсолютно съм съгласна с теб. Но, как мислиш ти, човек, на когото сърцето е празна чаша, би ли имал думи, би ли искал да говори? Би ли искал да изразява празнотата? Може ли да се изрази, да се побере в думи, ...  празнотата???  В празнотата, не би ли следвало да има ... тишина? :)